Herbata czarna

Czarna herbata jest jednym z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszym napojem pitym przez Polaków. W domu każdego z nas można znaleźć wiele rodzajów tej herbaty – jest to na przykład herbata zielona, czerwona i biała. Trudno się dziwić – opisywana herbata jest smaczna (smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom), łatwa w przyrządzeniu i niedroga. Herbata czarna posiada jeszcze szereg innych walorów, o czym szerzej poniżej. Pozyskiwana jest z:

  • pączków liści,
  • młodych liści,
  • młodych łodyżek krzewów o nazwie „camellia sinensis” (można to przetłumaczyć jako „herbata chińska”).
  • Dary Natury Herbata czarna 25sasz. EKO

    0 out of 5
    13.90
  • Kolekcja Herbatek Premium Dary Natury 90sasz. EKO

    0 out of 5
    54.99
  • Herbata czarna różana Dary Natury 100g EKO

    0 out of 5
    25.90
  • Kolekcja herbat i herbatek klasycznych BIO pira...

    0 out of 5
    32.99
  • Zestaw herbatek BIO w pudełku (9 smaków x 5 tor...

    0 out of 5
    62.00
  • Kolekcja herbatek świątecznych BIO piramidki We...

    0 out of 5
    33.99
  • Kalendarz adwentowy (herbaty i herbatki) BIO Lu...

    0 out of 5
    39.99
  • Kalendarz adwentowy biały (herbaty i herbatki) ...

    0 out of 5
    29.99
  • Herbata czarna rozgrzewająca 25sasz. EKO Dary N...

    0 out of 5
    15.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Czarna herbata – narodowy napój Chińczyków

Krzewy camellia sinensis  uprawiane są przede wszystkim w Chinach, Japonii oraz Tybecie (jest to odmiana chińska), a także w Indiach, Birmie oraz na Półwyspie Indochińskim (jest to odmiana assamska). Zebrane pączki, liście i łodyżki więdną, kolejno są odpowiednio zwijane i skręcane, następnie podlegają pełnej fermentacji, a na samym końcu się je suszy. W ostatnim etapie herbatę się sortuje w zależności od wielkości liści. Tak ususzone pączki, liście i łodyżki to właśnie czarna herbata – narodowy napój Chińczyków. Warto wspomnieć, że początkowo opisywany napój był wykorzystywany przez Chińczyków głównie w medycynie ludowej. Stosowano go także w medytacji. Był więc szczególnie popularny wśród buddyjskich mnichów. W końcu odkryto, że herbata czarna pobudza i dodaje energii do działania. Wtedy ochoczo zaczęli pić ją rolnicy i inni pracownicy fizyczni. Do dziś mówi się, że spożywanie tej herbaty pozwoliło Chinom niezwykle się rozwinąć, a kolejno osiągnąć sukces na arenie międzynarodowej. Była tak doceniana, że w pewnym momencie funkcjonowała nawet jako waluta. Najlepszym dowodem na jej niezwykłość jest fakt, że przez setki lat nie straciła na swojej popularności.

Właściwości herbaty czarnej

Czarna herbata, oprócz tego, że smakuje właściwie każdemu, ma wiele właściwości. Lista 10 najważniejszych nich znajduje się poniżej.

1) Zwiększa ilość wody wydalanej przez nerki. Dzięki temu organizm szybciej pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii (wydala je razem z moczem).

2) Przyspiesza proces odchudzania. Herbata czarna pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.

3) Pozwala utrzymywać prawidłową masę ciała. W związku z tym osoby posiadające odpowiednią wagę również powinny pić tę herbatę.

4) Wpływa na prawidłowy metabolizm glukozy. Zaleca się więc ją również osobom z cukrzycą – zarówno typu 1, jak i typu 2 – po to, by unormować poziom cukru we krwi.

5) Wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu. Jej regularne zażywanie pozwala pozbyć się „złego” cholesterolu, który – w przypadku długiego utrzymywania się w organizmie może prowadzić do wielu powikłań, między innymi do miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca.

6) Dobrze oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Pozwala więc zadbać o serce i krążenie, co jest niezwykle ważne, zważywszy na to, że choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najczęstszą przyczynę zgonów w naszym kraju.

7) Zmniejsza produkcję kwasu w osadzie nazębnym. A co za tym idzie – dobrze wpływa na higienę jamy ustnej, gdyż zmniejsza możliwość pojawienia się próchnicy i konieczność leczenia stomatologicznego.

8) Pozwala utrzymywać dobry stan kości. Poprzez to zmniejsza możliwość odwapnienia się kości i spowalnia pojawianie się osteoporozy.

9) Ożywia ciało. To pozwala na ogólną poprawę samopoczucia wynikającą przede wszystkim z większych pokładów energii i wzmożonej chęci do działania.

10) Poprawia odporność całego organizmu. Wszystkie powyższe właściwości pozwalają wysnuć wniosek, że czarna herbata ma pozytywny wpływ na wiele procesów przebiegających w ludzkim organizmie.

Czy zatem warto pić ją każdego dnia? Zdecydowanie tak!

Czarna herbata cejlońska, czyli jaka?

Pisząc o herbacie czarnej, nie sposób nie wspomnieć o herbacie cejlońskiej. Herbata cejlońska to rodzaj czarnej herbaty uznawany za najlepszy na świecie! Produkuje się ją w Sri Lance, która kiedyś nosiła nazwę Ceylon i która aktualnie jest jednym z największych producentów herbaty. W Sri Lance średnia roczna temperatura wynosi 27 stopni. Zdecydowanie sprzyja to uprawie opisywanej herbaty. Jednak odpowiedni poziom ciepła to nie wszystko. Herbata cejlońska potrzebuje jeszcze stosownej techniki uprawy, czyli naturalnego nawożenia gleby, oraz odpowiednich jej zbiorów wykonywanych wyłącznie ręcznie, nigdy nie mechanicznie. Podczas zbiorów obrywa się tylko pączki rośliny i dwa górne listki. Z pączków wytwarza się cejlońską herbatę białą, natomiast z listków cejlońskie herbaty czarne, czerwone oraz zielone. Najpopularniejszą cejlońską herbatą jest oczywiście herbata czarna. Co wyróżnia ją na tle innych? Przede wszystkim smak, aromat i kolor. Smak jest wyjątkowo intensywny, aromat – wyrazisty i głęboki, a kolor – bursztynowy, czasem miedziany. Jeśli chodzi o jej właściwości, dobrze wpływa na ogólny stan zdrowia, reguluje poziom glukozy i cholesterolu, zapobiega próchnicy, zmniejsza możliwość wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, słowem – ma dokładnie takie same walory jak każda inna czarna herbata.

Gdzie dostać herbatę cejlońską?

Herbata cejlońska znajduje się w ofercie sklepu BioZdrowy. Dokładnie są to dwa rodzaje herbaty cejlońskiej – ekspresowa (100% liści herbaty cejlońskiej, 25 saszetek, po 1,5 grama każda, łączna gramatura – 37,5 gram) oraz liściasta różana (87% herbaty cejlońskiej, 10% owoców róży, 3% płatków róży, 100 gram). Oba te produkty pochodzą z upraw ekologicznych, zawierają starannie wyselekcjonowane składniki, co pozwala cieszyć się najwyższej jakości smakiem i niepowtarzalnym aromatem.

Na co zwracać uwagę przy zakupie czarnej herbaty?

Przy zakupie czarnej herbaty liściastej należy przede wszystkim zwracać uwagę na to, jak wyglądają jej liście. Ich barwa powinna być ciemna: brązowa, brązowo-czerwona bądź brązowo-czarna, powinna również posiadać połysk. Wyżej wspomniane barwa i połysk są dowodem odpowiednio przeprowadzonego procesu fermentacji. Ponadto, liście  herbaty czarnej muszą być podobnej wielkości, a sama mieszanka ma być pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń w postaci niewielkich pyłków, poszarpanych pączków i listków czy części krzewu. W skrócie – im herbata jest „czystsza”, tym lepiej. Warto również zapoznać się ze składem – najlepsi producenci czarnych herbat, zarówno liściastych, jak i ekspresowych, oferują herbaty pochodzące z upraw ekologicznych, pozbawione jakichkolwiek nienaturalnych dodatków.

Jak parzyć czarną herbatę?

Aby zaparzyć czarną herbatę, potrzebna jest świeżo zagotowana woda. Najlepsza jest woda miękka, ewentualnie średnio twarda, która ma 95 – 100 stopni. Woda posiadająca 100 stopni to woda, którą uzyskujemy w momencie wrzenia. Woda posiadająca 95 stopni to woda, którą uzyskujemy po od jednej do trzech minut od momentu wrzenia. Zgodnie z badaniami najlepsze właściwości ma herbata, która jest zaparzana przez około pięć minut pod przykryciem. Warto dodać, że skrócenie bądź wydłużenie czasu zaparzania herbaty czarnej może znacząco zmienić jej działanie! I tak herbata zaparzana krócej (około dwóch minut) nie tylko orzeźwia, ale też pobudza. Dzieje się tak dlatego, że krótkie zaparzanie pozwala zachować roztworowi niemalże całą zawartą w składzie teinę. Z kolei herbata zaparzana dłużej (5 minut) wytwarza zdecydowanie więcej garbników, które znacząco zmniejszają ilość kofeiny. W związku z tym taki napar ma właściwości uspokajające. Czas zaparzania herbaty czarnej przekłada się oczywiście na jej smak. Herbata zaparzana krótko jest delikatna, orzeźwiająca, a herbata zaparzana długo ma cierpki, gorzkawy posmak. Oczywiście do herbaty czarnej można dodawać cukier lub inne substancje słodzące, cytrynę, miętę oraz inne dodatki. My zdecydowanie polecamy ją jednak w czystej, pozbawionej dodatków postaci.

Jak przechowywać czarną herbatę?

Czarną herbatę najlepiej przechowywać w pojemnikach, które są szklane i szczelne. Powinna leżeć w suchym, dość przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Należy ograniczyć jej dostęp do światła i produktów, które wydzielają intensywne zapachy, gdyż może nimi przesiąknąć.