Herbata z morwy białej

Herbata biała to napój, który przyrządzany jest z młodych listków i pąków liściowych jednej z odmian herbaty chińskiej Camellia sinensis, które zbierane są wczesną wiosną, a następnie poddawane suszeniu na słońcu. Listki i pąki liściowe herbaty białej różnią się od herbaty zielonej tym, że nie są formowane, a więc zachowują swój kształt.

  • Herbata biała liściasta Dary Natury 80g EKO

    0 out of 5
    23.90
  • Kolekcja herbat i herbatek klasycznych BIO pira...

    0 out of 5
    32.99
  • Zestaw herbatek BIO w pudełku (9 smaków x 5 tor...

    0 out of 5
    62.00
  • Herbata biała Dary Natury 25sasz. EKO

    0 out of 5
    16.50
  • Kolekcja herbatek świątecznych BIO piramidki We...

    0 out of 5
    33.99
  • Kalendarz adwentowy (herbaty i herbatki) BIO Lu...

    0 out of 5
    39.99
  • Kalendarz adwentowy biały (herbaty i herbatki) ...

    0 out of 5
    29.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Nazwa biała herbata wzięła się od drobniutkich, srebrzystych włosków, którymi pokryte są najmłodsze pączki listków. Jej produkcja polega na wspomnianym wcześniej zbiorze jeszcze nierozwiniętych pączków. Robi się to na początku wiosny, gdy roślina budzi się do życia. Kiedy jest częściowo zadaszona, listki nie wytwarzają chlorofilu, dzięki czemu gotowy produkt charakteryzuje się sporą ilością przeciwutleniaczy.

Herbata biała nie ulega wielu procesom przetwarzania, dlatego często nazywa się ją herbatą lekko fermentowaną, ponieważ  fermentacja nie jest niczym wspomagana i zachodzi sama z siebie. Uważa się, że najlepsza biała herbata to taka, którą produkuje się przy jak najmniejszej ingerencji człowieka.

Istnieje kilka rodzajów białej herbaty, podstawowe z nich to:

  • Bai Hao Jin Zhen – jest to herbata biała pąkowa, bez dodatku liści, tylko silver tips, czyli nierozwinięte pączki;
  • Herbata liściasta (liściowa), np. Pai Mu Tan – jeden z popularniejszych rodzajów białej herbaty, oprócz pączków znajdziemy tu także delikatne listki;
  • herbata jaśminowa – zaliczana do bardziej przetworzonych, ponieważ jest aromatyzowana jaśminem; aromat tworzony jest naturalnie poprzez dodanie do suszenia świeżych kwiatów jaśminu.

Właściwości herbaty białej

Herbata biała jest znana i lubiana nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale także z powodu właściwości, jakimi się charakteryzuje. Jej bogaty skład sprawia, że warto wdrożyć ją do jadłospisu choćby po to, aby dostarczyć organizmowi składników, które mogą wspomóc jego codzienne funkcjonowanie. Co znajduje się w herbacie białej? Oto lista składników, które powinny zwrócić uwagę każdego, kto wybiera ją ze względów zdrowotnych.

Witamina C

Jest to jedna z najbardziej znanych witamin, wykazująca szerokie właściwości, między innymi:

  • chroni komórki DNA, białka oraz lipidy przed uszkodzeniami, związanymi ze stresem oksydacyjnym;
  • wspomaga produkcję kolagenu;
  • usprawnia wchłanianie żelaza niehemowego;
  • działa korzystnie na działanie układów: nerwowego, odpornościowego;
  • usprawnia metabolizm energetyczny;
  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.

Mangan

Jest to pierwiastek chemiczny, pełniący w organizmie człowieka szereg funkcji. Minerał ten znajdziemy w składzie białej herbaty, a wpływa on na:

  • ochronę komórek DNA, białek oraz lipidów przed uszkodzeniami oksydacyjnymi (podobnie jak witamina C);
  • utrzymanie prawidłowego stanu kości;
  • poprawne działanie metabolizmu energetycznego;
  • bierze udział w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej.

Fluor

W białej herbacie znajdziemy też pewną ilość fluoru, który znany jest z tego, że sprzyja utrzymaniu prawidłowej mineralizacji zębów i może pomagać w zapobieganiu próchnicy.

Niacyna

Czyli witamina B3, to nazwa, określająca połączenie dwóch związków: kwasu nikotynowego i jego amidu. Czasem substancja ta nazywana jest również witaminą PP. 

Niacyna wywiera korzystny wpływ na:

  • funkcjonowanie układu nerwowego;
  • zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia;
  • stan skóry i błon śluzowych;
  • metabolizm energetyczny.

Jak widać, niacyna jest bardzo ważną witaminą, z której nasz organizm może skorzystać, dlatego warto pomyśleć o jej podaży w diecie. Biała herbata stanowi jedno z naturalnych źródeł tego składnika.

Herbata biała – jak wygląda i smakuje?

Pomimo swojej nazwy, napar z herbaty białej tak naprawdę nie ma białego koloru. Jego barwa jest słomkowo-żółta i charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz aromatem. Herbata ta wyróżnia się tym, że jej surowiec jest bardzo delikatny, a sposób produkcji wykonywany w taki sposób, aby napój zachowywał pełnię właściwości zawartych w liściach i pączkach.

Bardzo ważny jest odpowiedni sposób przygotowania białej herbaty, zarówno jeżeli chcemy uzyskać jej najlepszy smak, jak i zachować wszystkie właściwości naparu. Jak zaparzyć białą herbatę? Wystarczy małą łyżeczkę suszonych listków zalać wodą, której temperatura będzie niższa od temperatury wrzenia, najlepiej ok. 80-90 stopni. Bardzo ważne jest, aby nie zaparzać jej zaraz po zagotowaniu się wody, gdyż może to wpłynąć na znaczne zmniejszenie wartości zdrowotnych herbaty.

Sposób zaparzania herbaty białej może różnić się w zależności tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeżeli zależy nam na delikatniejszym smaku i aromacie, czas parzenia powinien być krótszy ok. 2-3 minut. W przypadku, gdy zależy nam na intensywniejszej nucie smakowej, warto czas ten wydłużyć do ok. 4-5 minut. Powinno się także zwrócić uwagę na to, aby listki w zaparzaczach nie były zbyt ciasno zbite, lepiej jest skorzystać z sitka lub parzyć bezpośrednio w filiżance i po uzyskaniu odpowiedniej mocy naparu – odcedzić.

Warto wspomnieć także o tym, że listki białej herbaty można zaparzać kilkukrotnie, nawet do trzech naparów. Należy jednak zauważyć, że każdy kolejny napój będzie miał delikatniejszy smak i aromat, a więc będzie po prostu słabszy.

Sposoby parzenia białej herbaty

Odpowiedni sposób parzenia białej herbaty sprzyjać będzie uzyskaniu wymaganego smaku i aromatu napoju. Oczywiście wybrane metody przygotowywania naparu powinny być nastawione na dbałość o zachowanie pełni właściwości liści i pączków herbaty, gdyż warto czerpać z niej to, co najlepsze.
Chcąc zaparzyć białą herbatę tak, aby zachowała swoje wartości, warto kierować się poniższymi wskazówkami:

  • herbatę najlepiej parzyć w ceramicznym lub szklanym naczyniu, które należy wcześniej podgrzać;
  • następnie napar najlepiej jest przelać do porcelanowych filiżanek i w takich go podawać;
  • najlepsze gatunki białej herbaty można parzyć nawet do trzech razy;
  • susz należy zalać wodą o temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza i pozostawić na 3 do 5 minut w zależności od wymaganej intensywności napoju.

Nie jest to jedyny sposób parzenia białej herbaty, można to zrobić także w poniższy sposób:

  • 1 łyżeczkę herbaty zalać wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza (ok. 200 ml);
  • zaparzać ok. 4-6 minut, pod przykryciem;
  • po zaparzeniu liście należy oddzielić od naparu;
  • przy trzykrotnym parzeniu zaleca się: pierwsze parzenie ok. 2-3 minut, drugie parzenie 4-5 minut, trzecie parzenie 6-7 minut.

Dobrze zaparzona biała herbata z pewnością uraczy zmysł smaku i zapachu osób, które cenią sobie chwilę spokoju z ulubionym ciepłym napojem. 

Herbata biała stanowi jedną z najdroższych odmian, jednak cieszy się dużą popularnością ze względu na bogaty skład, w którym znajdziemy szereg substancji, wyróżniających się korzystnym działaniem na organizm. Napar stworzony z delikatnego surowca to coś, co z pewnością spodoba się miłośnikom różnych rodzajów herbat, jak i osobom, ceniącym sobie bogactwo natury i preferującym spożywanie tego, co najbardziej naturalne.