Herbata biała jest znana i lubiana nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale także z powodu właściwości, jakimi się charakteryzuje. Jej bogaty skład sprawia, że warto wdrożyć ją do jadłospisu choćby po to, aby dostarczyć organizmowi składników, które mogą wspomóc jego codzienne funkcjonowanie. Co znajduje się w herbacie białej? Oto lista składników, które powinny zwrócić uwagę każdego, kto wybiera ją ze względów zdrowotnych.
Witamina C
Jest to jedna z najbardziej znanych witamin, wykazująca szerokie właściwości, między innymi:
- chroni komórki DNA, białka oraz lipidy przed uszkodzeniami, związanymi ze stresem oksydacyjnym;
- wspomaga produkcję kolagenu;
- usprawnia wchłanianie żelaza niehemowego;
- działa korzystnie na działanie układów: nerwowego, odpornościowego;
- usprawnia metabolizm energetyczny;
- chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.
Mangan
Jest to pierwiastek chemiczny, pełniący w organizmie człowieka szereg funkcji. Minerał ten znajdziemy w składzie białej herbaty, a wpływa on na:
- ochronę komórek DNA, białek oraz lipidów przed uszkodzeniami oksydacyjnymi (podobnie jak witamina C);
- utrzymanie prawidłowego stanu kości;
- poprawne działanie metabolizmu energetycznego;
- bierze udział w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej.
Fluor
W białej herbacie znajdziemy też pewną ilość fluoru, który znany jest z tego, że sprzyja utrzymaniu prawidłowej mineralizacji zębów i może pomagać w zapobieganiu próchnicy.
Niacyna
Czyli witamina B3, to nazwa, określająca połączenie dwóch związków: kwasu nikotynowego i jego amidu. Czasem substancja ta nazywana jest również witaminą PP.
Niacyna wywiera korzystny wpływ na:
- funkcjonowanie układu nerwowego;
- zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia;
- stan skóry i błon śluzowych;
- metabolizm energetyczny.
Jak widać, niacyna jest bardzo ważną witaminą, z której nasz organizm może skorzystać, dlatego warto pomyśleć o jej podaży w diecie. Biała herbata stanowi jedno z naturalnych źródeł tego składnika.