Kategorie

Filtruj:
Cena:
Producent:
+ pokaż więcej - pokaż mniej
Składniki:
Dla kogo?:
+ pokaż więcej - pokaż mniej
Problem:
Postać:
Pojemność:
Cechy dodatkowe:

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy był znany już w starożytności (najprawdopodobniej stosowano go już 5 tysięcy lat p.n.e.), a jego popularność nie bez przyczyny nie mija. Stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, przy udziale bakterii o nazwie Acetobacter. Jego produkcja polega na rozdrobnieniu jabłek, które kolejno zalewa się wodą, a następnie zostawia na kilka lub kilkanaście tygodni w miejscu, gdzie owoce nie będą miały dostęp do tlenu. Taki proces przyczynia ...

Czytaj więcej +

Ocet jabłkowy był znany już w starożytności (najprawdopodobniej stosowano go już 5 tysięcy lat p.n.e.), a jego popularność nie bez przyczyny nie mija. Stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, przy udziale bakterii o nazwie Acetobacter. Jego produkcja polega na rozdrobnieniu jabłek, które kolejno zalewa się wodą, a następnie zostawia na kilka lub kilkanaście tygodni w miejscu, gdzie owoce nie będą miały dostęp do tlenu. Taki proces przyczynia się do powstawania bakterii i drożdży, a dalej:

  • drożdże przekształcają jabłka w alkohol,
  • alkohol przekształca się w kwas octowy,
  • kwas octowy fermentuje w ocet jabłkowy.
Czym charakteryzuje się ocet jabłkowy, jeśli chodzi o barwę, konsystencję, smak i zapach? Jest żółtawy (czasem nawet delikatnie brązowy), dość mętny, kwaśny i pachnie jak jabłka. Warto dodać, że o leczniczym działaniu tego octu mówi się od setek lat. Podobno sam Hipokrates zalecał łączenie go z miodem jako lek na infekcje, kaszel oraz choroby skórne. Ponadto, ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy (A, E, K, B1, B2, B12) i pierwiastki konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (chlor, fluor, krzem, magnez, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń). Czytaj mniej -
Widok:
Produktów: 4
Loading...