Ocet Jabłkowy niefiltrowany VOELKEL 750ml BIO
Kategorie
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy był znany już w starożytności (najprawdopodobniej stosowano go już 5 tysięcy lat p.n.e.), a jego popularność nie bez przyczyny nie mija. Stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, przy udziale bakterii o nazwie Acetobacter. Jego produkcja polega na rozdrobnieniu jabłek, które kolejno zalewa się wodą, a następnie zostawia na kilka lub kilkanaście tygodni w miejscu, gdzie owoce nie będą miały dostęp do tlenu. Taki proces przyczynia ...
Czytaj więcej +Ocet jabłkowy był znany już w starożytności (najprawdopodobniej stosowano go już 5 tysięcy lat p.n.e.), a jego popularność nie bez przyczyny nie mija. Stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, przy udziale bakterii o nazwie Acetobacter. Jego produkcja polega na rozdrobnieniu jabłek, które kolejno zalewa się wodą, a następnie zostawia na kilka lub kilkanaście tygodni w miejscu, gdzie owoce nie będą miały dostęp do tlenu. Taki proces przyczynia się do powstawania bakterii i drożdży, a dalej:
- drożdże przekształcają jabłka w alkohol,
- alkohol przekształca się w kwas octowy,
- kwas octowy fermentuje w ocet jabłkowy.
Biozdrowy poleca w tej kategorii
Ocet Jabłkowy niefiltrowany VOELKEL 750ml BIO