Mąki jaglane

Czy wiesz jaki typ mąki należy do grona tych najstarszych? Mianem tym można określić mąkę jaglaną. Była znana już tysiące lat temu – na terenie Afryki, Chin i Indii. Obecnie również cieszy się ona dużą popularnością. Masz okazję korzystać z tego artykułu spożywczego w trakcie kulinarnych eksperymentów? Jeśli nie, warto, abyś jak najszybciej sprawdził, czy przypadnie Ci ona do gustu!

  • Mąka jaglana Bio Planet 1kg BIO

    5.00 out of 5
    11.99
  • Mąka jaglana Bio Planet 500g BIO

    0 out of 5
    6.83
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Jakie są cechy charakterystyczne mąki jaglanej?

Mąka jaglana to jedna z alternatyw dla mąki pszennej. Jest ona wytwarzana w wyniku zmielenia kaszy jaglanej, która z kolei jest pozyskiwana z prosa. To niezwykle delikatna i lekkostrawna mąka. Warto podkreślić, że nie zawiera ona glutenu. Osoby nietolerujące glutenu będą mogły wykorzystać tą mąkę bez obaw o zdrowie i samopoczucie.  W związku z tym wytwarzane z niej ciasto po upieczeniu nie jest sprężyste, tylko kruche. Charakterystyczny dla mąki jaglanej jest lekko gorzkawy posmak. Aby mąka jaglana jak najdłużej zachowała wszystkie swoje właściwości, musisz przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mąka jaglana – co można z niej zrobić?

Mąka jaglana to produkt uniwersalny, który każdy z nas może na różny sposób wykorzystać w kuchni. I wcale nie są tutaj potrzebne żadne wyjątkowe zdolności kulinarne. Służy ona między innymi jako zagęstnik do zup oraz sosów. To składnik, który zdaje egzamin podczas przygotowywania wypieków – bułek oraz chlebów nadających się na pożywne śniadanie. Wykonasz z nich także słodkie przekąski oraz desery, takie jak: kleiki, ciasteczka, brownie, gofry, kisiele, czy budynie. W porze obiadowej możesz sięgnąć po mąkę jaglaną i przyrządzić z niej placki, naleśniki i makarony, których smak podkreślają aromatyczne sosy oraz warzywne lub mięsne dodatki.

Trzeba jednak zapamiętać pewną wskazówkę – mąka jaglana solo nie zawsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. O wiele lepszym rozwiązaniem jest mieszanie jej z innym gatunkiem mąki. To dużo bezpieczniejsza opcja, która zwiększa prawdopodobieństwo przygotowania smacznego dania.

Gdzie kupić mąkę jaglaną?

Chcesz wypróbować mąkę jaglaną, jednak na próżno szukać tego artykułu spożywczego w Twojej kuchni? Jak najszybciej musisz się w nią zaopatrzyć. Jak tego dokonać? Wystarczy, że już teraz zapoznasz się z bogatym asortymentem mąk różnego typu, jakie znajdziesz w sklepie internetowym biozdrowy.pl. Dostępna jest tam również mąka jaglana.  Mąka jaglana dostępna w naszym sklepie jest produktem pochodzącym z upraw ekologicznych, dzięki czemu możesz cieszyć się pełnią składników odżywczych.