Mąka jaglana to produkt uniwersalny, który każdy z nas może na różny sposób wykorzystać w kuchni. I wcale nie są tutaj potrzebne żadne wyjątkowe zdolności kulinarne. Służy ona między innymi jako zagęstnik do zup oraz sosów. To składnik, który zdaje egzamin podczas przygotowywania wypieków – bułek oraz chlebów nadających się na pożywne śniadanie. Wykonasz z nich także słodkie przekąski oraz desery, takie jak: kleiki, ciasteczka, brownie, gofry, kisiele, czy budynie. W porze obiadowej możesz sięgnąć po mąkę jaglaną i przyrządzić z niej placki, naleśniki i makarony, których smak podkreślają aromatyczne sosy oraz warzywne lub mięsne dodatki.
Trzeba jednak zapamiętać pewną wskazówkę – mąka jaglana solo nie zawsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. O wiele lepszym rozwiązaniem jest mieszanie jej z innym gatunkiem mąki. To dużo bezpieczniejsza opcja, która zwiększa prawdopodobieństwo przygotowania smacznego dania.