• Bestseller

Moya Matcha codzienna 100 g

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych
Nasi klienci kupili już 11 sztuk tego produktu.
Dostępnosć
W magazynie
Producent
Kod producenta
5904730935128

Najważniejsze cechy:

  • Z drugiego i trzeciego zbioru.
  • Mocny aromat z wyczuwalną goryczką. 
  • Jaśniejszy odcień zieleni.
  • Masa netto: 100 g.
90,99 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Kupując ten produkt, zyskasz 22 punkty.

Pamiętaj, aby przystąpić do programu lojalnościowego, należy być zalogowanym użytkownikiem!

Dostępnosć
W magazynie
Producent
Kod producenta
5904730935128

Najważniejsze cechy:

  • Z drugiego i trzeciego zbioru.
  • Mocny aromat z wyczuwalną goryczką. 
  • Jaśniejszy odcień zieleni.
  • Masa netto: 100 g.
Koszty wysyłki od 14 zł. Sprawdź
Dostawa: 2 dni robocze. Sprawdź
Zapytaj o produkt: +48 884 734 844.

Inne warianty tego produktu

Opis

Moya Matcha codzienna 100 g

Moya matcha codzienna to zielona sproszkowana herbata pochodząca z Japonii, która szturmem podbiła nasze szafki kuchenne i menu w topowych kawiarniach na całym świecie. Skąd tak duże zainteresowanie zwykłą herbatą? Jak się okazuje, wcale nie taką zwykłą! Matcha to nie tylko smaczny element herbacianej ceremonii, lecz przede wszystkim napój obfitujący w cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Wysoka zawartość tych związków w herbacie matcha wyniosła ją na szczyt produktów z grupy superfoods, zwanej także superżywnością.
 
Przejdźmy jednak do odpowiedzi na najważniejsze pytania: matcha – co to jest, jak powstaje i czym różni się od zwykłej herbaty? 

Moya matcha codzienna – jak powstaje matcha?

Herbata matcha produkowana jest z młodych liści krzewów herbacianych, które wytwarzają jeszcze większe ilości kofeiny podczas uprawy. To rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, czy matcha ma kofeinę – ma, i to całkiem sporo! Porcja matchy (1.5 g) dostarczy Ci około 68 mg tej substancji, przy czym, w przeciwieństwie do kawy, kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo, zapewniając Ci stały przypływ koncentracji bez nagłego spadku energii. A to wszystko zasługa zawartej w matchy L-teaniny! Zastanawiasz się, dlaczego liście herbaty miałyby wytwarzać tak duże ilości kofeiny? Głównym powodem jest staranna uprawa, podczas której krzewy przeznaczone na herbatę matcha utrzymywane są w cieniu na trzy tygodnie przed zbiorami. W ten sposób liście odcięte od dopływu światła zwiększają swoją aktywność, wytwarzając jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Po zbiorach liście herbaty są dokładnie suszone i ścierane na drobny proszek. Matcha codzienna od Moya pochodzi z trzeciego zbioru liści z herbacianych krzewów.

Matcha – jak zrobić, czyli przepis na herbaciany sukces. Do prawidłowego przygotowania wyjątkowej herbaty, jaką jest matcha japońska, przydadzą Ci się odpowiednie naczynia i utensylia, takie jak:
  • bambusowa miotełka chasen lub najprostsza spieniaczka do mleka;
  • czarka matchawan lub szerszy kubek;
  • bambusowa, delikatnie wygięta łyżeczka chashaku służąca do wsypania i odmierzenia odpowiedniej porcji matchy lub zwykła łyżeczka;
  • waga i termometr;
  • sitko do przesiania herbaty i pozbycia się potencjalnych grudek.

Czas na przygotowanie! Jeśli używasz tradycyjnych japońskich przyrządów…

  • najpierw ogrzej czarkę matchawan, wlewając do niej odrobinę wrzątku, a następnie zanurz miotełkę chasen w znajdującej się w niej gorącej wodzie. W ten sposób uelastycznisz chasen  i sprawisz, że przygotowana matcha nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
  • wylej z czarki wodę, odmierz dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha (w tym momencie możesz, lecz nie musisz, przesiać herbatę przez sitko) i wsyp je do pustej czarki;
  • zalej proszek 100 ml wody o temperaturze niższej niż 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund, wykonując ruchy w kształcie litery “m”. Nadgarstek powinien pracować zdecydowanie i zamaszyście. W momencie, gdy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa! 

Jeśli używasz zwykłego kubka i spieniacza…

  • do kubka przesiej lub wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
  • zalej 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
  • całość dokładnie wymieszaj za pomocą elektrycznego spieniacza.
Kilka wskazówek:
  • warto eksperymentować z temperaturą parzenia i śmiało schodzić niżej, trzymając się przedziału około 55–75°C;
  • zapamiętaj proporcje: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody - modyfikuj je pod siebie. Jeśli użyjesz 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj według wskazówek, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. W ten sposób zapobiegniesz rozlaniu cennego napoju;
  • na bazie Moya matcha codzienna możesz również przygotować słodkie matcha latte, dodając do niej mleko i miód lub syrop z agawy, bądź stworzyć cieszące oko żywą zielenią desery, kremy i wytrawne potrawy. Mnóstwo ciekawych przepisów znajdziesz w Internecie!
  • Aby jak najdłużej zachować świeżość i aromat herbaty matcha, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Unikaj bezpośredniego kontaktu ze światłem, ciepłem i wilgocią.

Składniki: 100% organiczna zielona herbata matcha z trzeciego zbioru.

Niesłabnąca popularność matchy to zasługa nie tylko jej przyjemnie zbalansowanego smaku, lecz także cennych właściwości zdrowotnych, które zawdzięcza znajdującym się w niej przeciwutleniaczom, witaminom i minerałom. Sprawdźmy, w jaki sposób może przysłużyć się Twojemu ciału!

  • Matcha to wyjątkowo silny antyoksydant – neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, których aktywność przyczynia się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i części nowotworów. Czy wiesz, że za powstawanie wolnych rodników odpowiadają m.in. przewlekły stres, zanieczyszczone powietrze i typowo zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy, czyli czynniki, na które narażona jest lwia część naszego społeczeństwa? Tak się składa, że matcha może poszczycić się ogromnym stężeniem przeciwutleniaczy w skali ORAC (aż 138400 na 100 g produktu! Dla porównania sok z pomarańczy osiągnął wynik 726 na 100 g soku. Skala ORAC, tj. Oxygen Radical Absorbance Capacity, wyrażana jest w mikromolach na 100 g danego produktu – polecamy zgłębić ten temat). Matcha obfituje w katechiny i pochodną katechiny o nazwie EGCG, która jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym od witaminy C.
  • Matcha zawiera również L-teaninę, czyli aminokwas znajdujący się w herbacianych liściach. Dodajmy, że ilość L-teaniny w tradycyjnej herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa zawartość tego związku w zwykłej zielonej herbacie torebkowej! Co to dla Ciebie oznacza? L-teanina sprzyja osiągnięciu odprężenia i spokoju, nie powodując przy tym senności. Nie bez powodu to właśnie matcha od setek lat spożywana jest przez japońskich buddyjskich mnichów Zen do podtrzymania uczucia spokoju i jasności umysłu w trakcie wielogodzinnych medytacji. Ta sama substancja pomoże Ci utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny, które są kluczowe dla dobrego samopoczucia i zdolności motywacyjnych.
  • Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i cennych związków odżywczych matcha wzmacnia układ odpornościowy, działając antybakteryjnie i antywirusowo. Zawarty w niej chlorofil pomaga zaś oczyścić organizm z toksyn.
  • Regularnie pita matcha może okazać się cennym wsparciem dla osób pragnących obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i spalić zbędne kalorie.

Matcha tradycyjna a codzienna – czym się różnią? Za najbardziej doskonałe uznaje się liście z pierwszego zbioru, które cechują się lepszym smakiem i wyższą jakością. Matcha codzienna tworzona jest z liści z drugiego i trzeciego zbioru, a matcha tradycyjna – ze zbioru pierwszego i drugiego. Matcha codzienna jest zatem doskonałym wyborem na start dla osób o mniej wybrednym podniebieniu, które nie stronią od lekkiej goryczki i lubią łączyć matchę z mlekiem bądź dodawać ją do deserów.

Pojemność:
100 G
Składniki:
Matcha
Cechy dodatkowe:
Bez cukru Bez laktozy Dla wegan Dla wegetarian Bez glutenu Bez dodatku cukru
Dla kogo:
Dla dorosłych Dla babci Dla kobiet Dla dziadka Dla mężczyzn Dla seniora
Opis

Moya Matcha codzienna 100 g

Moya matcha codzienna to zielona sproszkowana herbata pochodząca z Japonii, która szturmem podbiła nasze szafki kuchenne i menu w topowych kawiarniach na całym świecie. Skąd tak duże zainteresowanie zwykłą herbatą? Jak się okazuje, wcale nie taką zwykłą! Matcha to nie tylko smaczny element herbacianej ceremonii, lecz przede wszystkim napój obfitujący w cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Wysoka zawartość tych związków w herbacie matcha wyniosła ją na szczyt produktów z grupy superfoods, zwanej także superżywnością.
 
Przejdźmy jednak do odpowiedzi na najważniejsze pytania: matcha – co to jest, jak powstaje i czym różni się od zwykłej herbaty? 

Moya matcha codzienna – jak powstaje matcha?

Herbata matcha produkowana jest z młodych liści krzewów herbacianych, które wytwarzają jeszcze większe ilości kofeiny podczas uprawy. To rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, czy matcha ma kofeinę – ma, i to całkiem sporo! Porcja matchy (1.5 g) dostarczy Ci około 68 mg tej substancji, przy czym, w przeciwieństwie do kawy, kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo, zapewniając Ci stały przypływ koncentracji bez nagłego spadku energii. A to wszystko zasługa zawartej w matchy L-teaniny! Zastanawiasz się, dlaczego liście herbaty miałyby wytwarzać tak duże ilości kofeiny? Głównym powodem jest staranna uprawa, podczas której krzewy przeznaczone na herbatę matcha utrzymywane są w cieniu na trzy tygodnie przed zbiorami. W ten sposób liście odcięte od dopływu światła zwiększają swoją aktywność, wytwarzając jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Po zbiorach liście herbaty są dokładnie suszone i ścierane na drobny proszek. Matcha codzienna od Moya pochodzi z trzeciego zbioru liści z herbacianych krzewów.

Matcha – jak zrobić, czyli przepis na herbaciany sukces. Do prawidłowego przygotowania wyjątkowej herbaty, jaką jest matcha japońska, przydadzą Ci się odpowiednie naczynia i utensylia, takie jak:
  • bambusowa miotełka chasen lub najprostsza spieniaczka do mleka;
  • czarka matchawan lub szerszy kubek;
  • bambusowa, delikatnie wygięta łyżeczka chashaku służąca do wsypania i odmierzenia odpowiedniej porcji matchy lub zwykła łyżeczka;
  • waga i termometr;
  • sitko do przesiania herbaty i pozbycia się potencjalnych grudek.

Czas na przygotowanie! Jeśli używasz tradycyjnych japońskich przyrządów…

  • najpierw ogrzej czarkę matchawan, wlewając do niej odrobinę wrzątku, a następnie zanurz miotełkę chasen w znajdującej się w niej gorącej wodzie. W ten sposób uelastycznisz chasen  i sprawisz, że przygotowana matcha nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
  • wylej z czarki wodę, odmierz dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha (w tym momencie możesz, lecz nie musisz, przesiać herbatę przez sitko) i wsyp je do pustej czarki;
  • zalej proszek 100 ml wody o temperaturze niższej niż 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund, wykonując ruchy w kształcie litery “m”. Nadgarstek powinien pracować zdecydowanie i zamaszyście. W momencie, gdy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa! 

Jeśli używasz zwykłego kubka i spieniacza…

  • do kubka przesiej lub wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
  • zalej 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
  • całość dokładnie wymieszaj za pomocą elektrycznego spieniacza.
Kilka wskazówek:
  • warto eksperymentować z temperaturą parzenia i śmiało schodzić niżej, trzymając się przedziału około 55–75°C;
  • zapamiętaj proporcje: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody - modyfikuj je pod siebie. Jeśli użyjesz 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj według wskazówek, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. W ten sposób zapobiegniesz rozlaniu cennego napoju;
  • na bazie Moya matcha codzienna możesz również przygotować słodkie matcha latte, dodając do niej mleko i miód lub syrop z agawy, bądź stworzyć cieszące oko żywą zielenią desery, kremy i wytrawne potrawy. Mnóstwo ciekawych przepisów znajdziesz w Internecie!
  • Aby jak najdłużej zachować świeżość i aromat herbaty matcha, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Unikaj bezpośredniego kontaktu ze światłem, ciepłem i wilgocią.

Składniki: 100% organiczna zielona herbata matcha z trzeciego zbioru.

Niesłabnąca popularność matchy to zasługa nie tylko jej przyjemnie zbalansowanego smaku, lecz także cennych właściwości zdrowotnych, które zawdzięcza znajdującym się w niej przeciwutleniaczom, witaminom i minerałom. Sprawdźmy, w jaki sposób może przysłużyć się Twojemu ciału!

  • Matcha to wyjątkowo silny antyoksydant – neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, których aktywność przyczynia się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i części nowotworów. Czy wiesz, że za powstawanie wolnych rodników odpowiadają m.in. przewlekły stres, zanieczyszczone powietrze i typowo zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy, czyli czynniki, na które narażona jest lwia część naszego społeczeństwa? Tak się składa, że matcha może poszczycić się ogromnym stężeniem przeciwutleniaczy w skali ORAC (aż 138400 na 100 g produktu! Dla porównania sok z pomarańczy osiągnął wynik 726 na 100 g soku. Skala ORAC, tj. Oxygen Radical Absorbance Capacity, wyrażana jest w mikromolach na 100 g danego produktu – polecamy zgłębić ten temat). Matcha obfituje w katechiny i pochodną katechiny o nazwie EGCG, która jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym od witaminy C.
  • Matcha zawiera również L-teaninę, czyli aminokwas znajdujący się w herbacianych liściach. Dodajmy, że ilość L-teaniny w tradycyjnej herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa zawartość tego związku w zwykłej zielonej herbacie torebkowej! Co to dla Ciebie oznacza? L-teanina sprzyja osiągnięciu odprężenia i spokoju, nie powodując przy tym senności. Nie bez powodu to właśnie matcha od setek lat spożywana jest przez japońskich buddyjskich mnichów Zen do podtrzymania uczucia spokoju i jasności umysłu w trakcie wielogodzinnych medytacji. Ta sama substancja pomoże Ci utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny, które są kluczowe dla dobrego samopoczucia i zdolności motywacyjnych.
  • Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i cennych związków odżywczych matcha wzmacnia układ odpornościowy, działając antybakteryjnie i antywirusowo. Zawarty w niej chlorofil pomaga zaś oczyścić organizm z toksyn.
  • Regularnie pita matcha może okazać się cennym wsparciem dla osób pragnących obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i spalić zbędne kalorie.

Matcha tradycyjna a codzienna – czym się różnią? Za najbardziej doskonałe uznaje się liście z pierwszego zbioru, które cechują się lepszym smakiem i wyższą jakością. Matcha codzienna tworzona jest z liści z drugiego i trzeciego zbioru, a matcha tradycyjna – ze zbioru pierwszego i drugiego. Matcha codzienna jest zatem doskonałym wyborem na start dla osób o mniej wybrednym podniebieniu, które nie stronią od lekkiej goryczki i lubią łączyć matchę z mlekiem bądź dodawać ją do deserów.

Pojemność:
100 G
Składniki:
Matcha
Cechy dodatkowe:
Bez cukru Bez laktozy Dla wegan Dla wegetarian Bez glutenu Bez dodatku cukru
Dla kogo:
Dla dorosłych Dla babci Dla kobiet Dla dziadka Dla mężczyzn Dla seniora

Opinie

0.0 / 5

Liczba recenzji 0

Opinie

0

0

0

0

0

Opinie użytkowników

Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Loading...