- Bestseller
Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g
Najważniejsze cechy:
- Zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak.
- Idealna do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli.
- Masa netto: 30 g
Najważniejsze cechy:
- Zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak.
- Idealna do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli.
- Masa netto: 30 g
Inne warianty tego produktu
Opis
Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g
Jeśli przepadasz za herbatą i cenisz sobie drobne rytuały w duchu self-care, Moya matcha tradycyjna ukoi Twoje zmysły, zapewniając Ci przyjemną chwilę dla ciała i ducha. Zacznijmy od rozwiania wszelkich wątpliwości: matcha – co to jest i w jaki sposób powstaje? Matcha to nic innego jak japońska, sproszkowana herbata o intensywnie zielonym kolorze i aksamitnym smaku. Forma bardzo drobnego pyłku ma jedną niepodważalną zaletę: pijąc matchę, spożywasz całe liście wraz ze wszystkimi składnikami odżywczymi, które są w nich zawarte – również tymi nierozpuszczalnymi w wodzie, co może stanowić dużą przewagę nad tradycyjnymi herbatami. Pielęgnacja krzewów przeznaczonych na matchę wymaga także więcej wysiłku. Aby liście odwdzięczyły się idealnym smakiem i wysoką zawartością cennych substancji, na trzy tygodnie przed zbiorami krzewy wymagają utrzymania ich w cieniu. W ten sposób wchodzą w tryb obronny, podczas którego liście wytwarzają jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Co dalej? Czas na zbiory, pozbawienie liści nerwów i dokładne suszenie, które umożliwi starcie ich na idealnie drobny pyłek. Tak powstała matcha odwdzięczy się wartościowym naparem obfitującym w antyoksydanty, białko, witaminy i minerały – a jeśli zadbasz o jej właściwe parzenie, zaskoczy Cię również przyjemnie zbalansowanym, aksamitnym smakiem!
Moya matcha tradycyjna a codzienna – jaka jest różnica?
Matcha tradycyjna czy codzienna? Jeśli zastanawiasz się, którą z nich wybrać, pozwól, że zwrócimy uwagę na pewną różnicę. Za najdoskonalsze liście uchodzą te z pierwszego zbioru. Przypisuje się im lepszy smak, niemal całkowicie pozbawiony goryczki, oraz wyższą jakość. Między innymi to właśnie z nich powstaje BIO matcha tradycyjna. Piszemy „między innymi” ponieważ w jej skład wchodzą liście zarówno z pierwszego, jak i drugiego zbioru. Matcha codzienna natomiast stworzona jest z liści ze zbioru drugiego i trzeciego, co przekłada się m.in. na większą goryczkę i mniej umamiczny smak. Wersja tradycyjna będzie zatem lepszym wyborem dla tych, którzy szukają przyjemnych doznań smakowych, lecz lubią pić matchę sauté – bez dodatku mleka i cukru.
- Czarka (matchawan);
- bambusowa miotełka (chasen);
- bambusowa łyżeczka (chashaku).
- Szerszy kubek;
- spieniaczka do mleka;
- łyżeczka stołowa.
- ogrzej czarkę matchawan odrobiną wrzątku i zanurz w niej miotełkę chasen. Dzięki temu chasen stanie się bardziej elastyczny, a przygotowany przez Ciebie napój nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
- wylej z czarki wodę i wsyp do pustego naczynia dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha. Zanim to zrobisz, możesz przesiać herbatę przez sitko;
- zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze sięgającej maksymalnie do 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund. Wykonuj pewne, zamaszyste ruchy w kształcie litery “m”. Kiedy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa!
Używasz zwykłego kubka i spieniacza?
- Do kubka wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
- zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
- dokładnie wymieszaj przy użyciu elektrycznego spieniacza.
- Eksperymentuj z temperaturą parzenia, by uzyskać najbardziej satysfakcjonujący Cię efekt, ale nie przekraczaj 80°C. Warto za to przekonać się, jak smakuje matcha zaparzona wodą o temperaturze 55–75°C;
- jeśli w Twoim napoju znalazły się grudki herbaty, następnym razem użyj sitka;
- pamiętaj o proporcjach: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody. W przypadku użycia np. 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. Dzięki temu napój nie wyleje się podczas mieszania;
- chociaż doskonale sprawdzi się w swojej tradycyjnej odsłonie, matcha Moya to również doskonała baza pod napoje mleczne. Jak zrobić matcha latte, które bije rekordy popularności w kawiarniach na całym świecie? Wystarczy, że do herbaty matcha (zalanej około 80 ml wody i dokładnie rozmieszanej) dodasz wybrane, dobrze spienione mleko;
- herbatę przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Chroń przed światłem, ciepłem i wilgocią.
Zbalansowany smak i piękny, nietypowy wygląd otworzyły jej drzwi do najlepszych kawiarni na całym świecie. Okazuje się jednak, że matcha to coś znacznie więcej niż smaczny element herbacianej ceremonii! Poniżej kilka słów o tym, czy matcha jest zdrowa i jakie są jej właściwości:
- matcha obfituje w bardzo cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, w tym katechiny i EGCG, czyli pochodną katechiny, która jest 100 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C. To dzięki nim neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, na które narażony jest każdy z nas, i przeciwdziała procesowi starzenia się;
- zawartość L-teaniny w herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa ilość tego związku w zielonej herbacie torebkowej! To dzięki niej matcha wspiera jasność umysłu, nasze funkcje poznawcze i motywację, pomagając utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny. A skoro o jasności umysłu mowa, to doskonały moment, aby odpowiedzieć na pytanie: „czy matcha ma kofeinę?”. Jak się okazuje – ma, i to niemało! Już jedna porcja (1.5 g) herbaty matcha zapewni Ci 68 mg kofeiny. Warto wiedzieć, że dzięki L-teaninie kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo i nie powoduje nagłego spadku energii – typowego dla kawy;
- duża zawartość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga oczyścić organizm z toksyn;
- matcha to również naturalny sojusznik osób walczących z otyłością i chorobami sercowo-naczyniowymi, a wszystko to za sprawą katechin EGCG, które zwiększają wydatki energetyczne organizmu i przyspieszają spalanie tłuszczu. Jeśli zależy Ci na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, wsparciu pracy układu krążenia i zgubieniu zbędnych kilogramów, tradycyjna matcha BIO od Moya stanowczo zasługuje na Twoją uwagę!
Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g
Jeśli przepadasz za herbatą i cenisz sobie drobne rytuały w duchu self-care, Moya matcha tradycyjna ukoi Twoje zmysły, zapewniając Ci przyjemną chwilę dla ciała i ducha. Zacznijmy od rozwiania wszelkich wątpliwości: matcha – co to jest i w jaki sposób powstaje? Matcha to nic innego jak japońska, sproszkowana herbata o intensywnie zielonym kolorze i aksamitnym smaku. Forma bardzo drobnego pyłku ma jedną niepodważalną zaletę: pijąc matchę, spożywasz całe liście wraz ze wszystkimi składnikami odżywczymi, które są w nich zawarte – również tymi nierozpuszczalnymi w wodzie, co może stanowić dużą przewagę nad tradycyjnymi herbatami. Pielęgnacja krzewów przeznaczonych na matchę wymaga także więcej wysiłku. Aby liście odwdzięczyły się idealnym smakiem i wysoką zawartością cennych substancji, na trzy tygodnie przed zbiorami krzewy wymagają utrzymania ich w cieniu. W ten sposób wchodzą w tryb obronny, podczas którego liście wytwarzają jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Co dalej? Czas na zbiory, pozbawienie liści nerwów i dokładne suszenie, które umożliwi starcie ich na idealnie drobny pyłek. Tak powstała matcha odwdzięczy się wartościowym naparem obfitującym w antyoksydanty, białko, witaminy i minerały – a jeśli zadbasz o jej właściwe parzenie, zaskoczy Cię również przyjemnie zbalansowanym, aksamitnym smakiem!
Moya matcha tradycyjna a codzienna – jaka jest różnica?
Matcha tradycyjna czy codzienna? Jeśli zastanawiasz się, którą z nich wybrać, pozwól, że zwrócimy uwagę na pewną różnicę. Za najdoskonalsze liście uchodzą te z pierwszego zbioru. Przypisuje się im lepszy smak, niemal całkowicie pozbawiony goryczki, oraz wyższą jakość. Między innymi to właśnie z nich powstaje BIO matcha tradycyjna. Piszemy „między innymi” ponieważ w jej skład wchodzą liście zarówno z pierwszego, jak i drugiego zbioru. Matcha codzienna natomiast stworzona jest z liści ze zbioru drugiego i trzeciego, co przekłada się m.in. na większą goryczkę i mniej umamiczny smak. Wersja tradycyjna będzie zatem lepszym wyborem dla tych, którzy szukają przyjemnych doznań smakowych, lecz lubią pić matchę sauté – bez dodatku mleka i cukru.
- Czarka (matchawan);
- bambusowa miotełka (chasen);
- bambusowa łyżeczka (chashaku).
- Szerszy kubek;
- spieniaczka do mleka;
- łyżeczka stołowa.
- ogrzej czarkę matchawan odrobiną wrzątku i zanurz w niej miotełkę chasen. Dzięki temu chasen stanie się bardziej elastyczny, a przygotowany przez Ciebie napój nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
- wylej z czarki wodę i wsyp do pustego naczynia dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha. Zanim to zrobisz, możesz przesiać herbatę przez sitko;
- zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze sięgającej maksymalnie do 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund. Wykonuj pewne, zamaszyste ruchy w kształcie litery “m”. Kiedy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa!
Używasz zwykłego kubka i spieniacza?
- Do kubka wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
- zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
- dokładnie wymieszaj przy użyciu elektrycznego spieniacza.
- Eksperymentuj z temperaturą parzenia, by uzyskać najbardziej satysfakcjonujący Cię efekt, ale nie przekraczaj 80°C. Warto za to przekonać się, jak smakuje matcha zaparzona wodą o temperaturze 55–75°C;
- jeśli w Twoim napoju znalazły się grudki herbaty, następnym razem użyj sitka;
- pamiętaj o proporcjach: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody. W przypadku użycia np. 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. Dzięki temu napój nie wyleje się podczas mieszania;
- chociaż doskonale sprawdzi się w swojej tradycyjnej odsłonie, matcha Moya to również doskonała baza pod napoje mleczne. Jak zrobić matcha latte, które bije rekordy popularności w kawiarniach na całym świecie? Wystarczy, że do herbaty matcha (zalanej około 80 ml wody i dokładnie rozmieszanej) dodasz wybrane, dobrze spienione mleko;
- herbatę przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Chroń przed światłem, ciepłem i wilgocią.
Zbalansowany smak i piękny, nietypowy wygląd otworzyły jej drzwi do najlepszych kawiarni na całym świecie. Okazuje się jednak, że matcha to coś znacznie więcej niż smaczny element herbacianej ceremonii! Poniżej kilka słów o tym, czy matcha jest zdrowa i jakie są jej właściwości:
- matcha obfituje w bardzo cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, w tym katechiny i EGCG, czyli pochodną katechiny, która jest 100 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C. To dzięki nim neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, na które narażony jest każdy z nas, i przeciwdziała procesowi starzenia się;
- zawartość L-teaniny w herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa ilość tego związku w zielonej herbacie torebkowej! To dzięki niej matcha wspiera jasność umysłu, nasze funkcje poznawcze i motywację, pomagając utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny. A skoro o jasności umysłu mowa, to doskonały moment, aby odpowiedzieć na pytanie: „czy matcha ma kofeinę?”. Jak się okazuje – ma, i to niemało! Już jedna porcja (1.5 g) herbaty matcha zapewni Ci 68 mg kofeiny. Warto wiedzieć, że dzięki L-teaninie kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo i nie powoduje nagłego spadku energii – typowego dla kawy;
- duża zawartość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga oczyścić organizm z toksyn;
- matcha to również naturalny sojusznik osób walczących z otyłością i chorobami sercowo-naczyniowymi, a wszystko to za sprawą katechin EGCG, które zwiększają wydatki energetyczne organizmu i przyspieszają spalanie tłuszczu. Jeśli zależy Ci na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, wsparciu pracy układu krążenia i zgubieniu zbędnych kilogramów, tradycyjna matcha BIO od Moya stanowczo zasługuje na Twoją uwagę!