• Bestseller

Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych
Nasi klienci kupili już 8 sztuk tego produktu.
Dostępnosć
W magazynie
Producent
Kod producenta
5904730935012

Najważniejsze cechy:

  • Zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak.
  • Idealna do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli.
  • Masa netto: 30 g
50,99 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Kupując ten produkt, zyskasz 12 punktów.

Pamiętaj, aby przystąpić do programu lojalnościowego, należy być zalogowanym użytkownikiem!

Dostępnosć
W magazynie
Producent
Kod producenta
5904730935012

Najważniejsze cechy:

  • Zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak.
  • Idealna do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli.
  • Masa netto: 30 g
Koszty wysyłki od 14 zł. Sprawdź
Dostawa: 2 dni robocze. Sprawdź
Zapytaj o produkt: +48 884 734 844.

Inne warianty tego produktu

Opis

Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g

Jeśli przepadasz za herbatą i cenisz sobie drobne rytuały w duchu self-care, Moya matcha tradycyjna ukoi Twoje zmysły, zapewniając Ci przyjemną chwilę dla ciała i ducha. Zacznijmy od rozwiania wszelkich wątpliwości: matcha – co to jest i w jaki sposób powstaje? Matcha to nic innego jak japońska, sproszkowana herbata o intensywnie zielonym kolorze i aksamitnym smaku. Forma bardzo drobnego pyłku ma jedną niepodważalną zaletę: pijąc matchę, spożywasz całe liście wraz ze wszystkimi składnikami odżywczymi, które są w nich zawarte – również tymi nierozpuszczalnymi w wodzie, co może stanowić dużą przewagę nad tradycyjnymi herbatami. Pielęgnacja krzewów przeznaczonych na matchę wymaga także więcej wysiłku. Aby liście odwdzięczyły się idealnym smakiem i wysoką zawartością cennych substancji, na trzy tygodnie przed zbiorami krzewy wymagają utrzymania ich w cieniu. W ten sposób wchodzą w tryb obronny, podczas którego liście wytwarzają jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Co dalej? Czas na zbiory, pozbawienie liści nerwów i dokładne suszenie, które umożliwi starcie ich na idealnie drobny pyłek. Tak powstała matcha odwdzięczy się wartościowym naparem obfitującym w antyoksydanty, białko, witaminy i minerały – a jeśli zadbasz o jej właściwe parzenie, zaskoczy Cię również przyjemnie zbalansowanym, aksamitnym smakiem!

Moya matcha tradycyjna a codzienna – jaka jest różnica?

Matcha tradycyjna czy codzienna? Jeśli zastanawiasz się, którą z nich wybrać, pozwól, że zwrócimy uwagę na pewną różnicę. Za najdoskonalsze liście uchodzą te z pierwszego zbioru. Przypisuje się im lepszy smak, niemal całkowicie pozbawiony goryczki, oraz wyższą jakość. Między innymi to właśnie z nich powstaje BIO matcha tradycyjna. Piszemy „między innymi” ponieważ w jej skład wchodzą liście zarówno z pierwszego, jak i drugiego zbioru. Matcha codzienna natomiast stworzona jest z liści ze zbioru drugiego i trzeciego, co przekłada się m.in. na większą goryczkę i mniej umamiczny smak. Wersja tradycyjna będzie zatem lepszym wyborem dla tych, którzy szukają przyjemnych doznań smakowych, lecz lubią pić matchę sauté – bez dodatku mleka i cukru.

Chociaż tradycyjna matcha japońska wymaga użycia specjalnych naczyń i utensyliów, to z powodzeniem możesz przygotować smaczny napój, nie narażając się na dodatkowe koszty. Aby dogodzić zarówno zwolennikom wersji tradycyjnej, jak i zwykłej, dokładnie opiszemy sposób przyrządzenia herbaty matcha w obu przypadkach.
Czego potrzebujesz?
METODA TRADYCYJNA
  • Czarka (matchawan);
  • bambusowa miotełka (chasen);
  • bambusowa łyżeczka (chashaku).
WERSJA PODSTAWOWA
  • Szerszy kubek;
  • spieniaczka do mleka;
  • łyżeczka stołowa.
Oprócz tego w obu przypadkach przydatne mogą okazać się: waga i termometr, które pomogą Ci kontrolować najważniejsze parametry, oraz sitko służące do pozbycia się potencjalnych grudek.
Czas na przygotowanie! Jeśli używasz tradycyjnych japońskich przyrządów…
  • ogrzej czarkę matchawan odrobiną wrzątku i zanurz w niej miotełkę chasen. Dzięki temu chasen stanie się bardziej elastyczny, a przygotowany przez Ciebie napój nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
  • wylej z czarki wodę i wsyp do pustego naczynia dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha. Zanim to zrobisz, możesz przesiać herbatę przez sitko;
  • zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze sięgającej maksymalnie do 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund. Wykonuj pewne, zamaszyste ruchy w kształcie litery “m”. Kiedy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa!

Używasz zwykłego kubka i spieniacza?

  • Do kubka wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
  • zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
  • dokładnie wymieszaj przy użyciu elektrycznego spieniacza.
WSKAZÓWKI
  • Eksperymentuj z temperaturą parzenia, by uzyskać najbardziej satysfakcjonujący Cię efekt, ale nie przekraczaj 80°C. Warto za to przekonać się, jak smakuje matcha zaparzona wodą o temperaturze 55–75°C;
  • jeśli w Twoim napoju znalazły się grudki herbaty, następnym razem użyj sitka;
  • pamiętaj o proporcjach: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody. W przypadku użycia np. 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. Dzięki temu napój nie wyleje się podczas mieszania;
  • chociaż doskonale sprawdzi się w swojej tradycyjnej odsłonie, matcha Moya to również doskonała baza pod napoje mleczne. Jak zrobić matcha latte, które bije rekordy popularności w kawiarniach na całym świecie? Wystarczy, że do herbaty matcha (zalanej około 80 ml wody i dokładnie rozmieszanej) dodasz wybrane, dobrze spienione mleko;
  • herbatę przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Chroń przed światłem, ciepłem i wilgocią.
Składniki: 100% organiczna zielona herbata z pierwszego i drugiego zbioru

Zbalansowany smak i piękny, nietypowy wygląd otworzyły jej drzwi do najlepszych kawiarni na całym świecie. Okazuje się jednak, że matcha to coś znacznie więcej niż smaczny element herbacianej ceremonii! Poniżej kilka słów o tym, czy matcha jest zdrowa i jakie są jej właściwości:

  • matcha obfituje w bardzo cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, w tym katechiny i EGCG, czyli pochodną katechiny, która jest 100 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C. To dzięki nim neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, na które narażony jest każdy z nas, i przeciwdziała procesowi starzenia się;
  • zawartość L-teaniny w herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa ilość tego związku w zielonej herbacie torebkowej! To dzięki niej matcha wspiera jasność umysłu, nasze funkcje poznawcze i motywację, pomagając utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny. A skoro o jasności umysłu mowa, to doskonały moment, aby odpowiedzieć na pytanie: „czy matcha ma kofeinę?”. Jak się okazuje – ma, i to niemało! Już jedna porcja (1.5 g) herbaty matcha zapewni Ci 68 mg kofeiny. Warto wiedzieć, że dzięki L-teaninie kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo i nie powoduje nagłego spadku energii – typowego dla kawy;
  • duża zawartość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga oczyścić organizm z toksyn;
  • matcha to również naturalny sojusznik osób walczących z otyłością i chorobami sercowo-naczyniowymi, a wszystko to za sprawą katechin EGCG, które zwiększają wydatki energetyczne organizmu i przyspieszają spalanie tłuszczu. Jeśli zależy Ci na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, wsparciu pracy układu krążenia i zgubieniu zbędnych kilogramów, tradycyjna matcha BIO od Moya stanowczo zasługuje na Twoją uwagę!
Pojemność:
30 G
Składniki:
Matcha
Cechy dodatkowe:
Bez cukru Bez laktozy Dla wegan Dla wegetarian Bez soi Bez glutenu Bez dodatku cukru
Postać:
proszek
Dla kogo:
Dla dorosłych Dla babci Dla kobiet Dla dziadka Dla mężczyzn Dla seniora
Opis

Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g

Jeśli przepadasz za herbatą i cenisz sobie drobne rytuały w duchu self-care, Moya matcha tradycyjna ukoi Twoje zmysły, zapewniając Ci przyjemną chwilę dla ciała i ducha. Zacznijmy od rozwiania wszelkich wątpliwości: matcha – co to jest i w jaki sposób powstaje? Matcha to nic innego jak japońska, sproszkowana herbata o intensywnie zielonym kolorze i aksamitnym smaku. Forma bardzo drobnego pyłku ma jedną niepodważalną zaletę: pijąc matchę, spożywasz całe liście wraz ze wszystkimi składnikami odżywczymi, które są w nich zawarte – również tymi nierozpuszczalnymi w wodzie, co może stanowić dużą przewagę nad tradycyjnymi herbatami. Pielęgnacja krzewów przeznaczonych na matchę wymaga także więcej wysiłku. Aby liście odwdzięczyły się idealnym smakiem i wysoką zawartością cennych substancji, na trzy tygodnie przed zbiorami krzewy wymagają utrzymania ich w cieniu. W ten sposób wchodzą w tryb obronny, podczas którego liście wytwarzają jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Co dalej? Czas na zbiory, pozbawienie liści nerwów i dokładne suszenie, które umożliwi starcie ich na idealnie drobny pyłek. Tak powstała matcha odwdzięczy się wartościowym naparem obfitującym w antyoksydanty, białko, witaminy i minerały – a jeśli zadbasz o jej właściwe parzenie, zaskoczy Cię również przyjemnie zbalansowanym, aksamitnym smakiem!

Moya matcha tradycyjna a codzienna – jaka jest różnica?

Matcha tradycyjna czy codzienna? Jeśli zastanawiasz się, którą z nich wybrać, pozwól, że zwrócimy uwagę na pewną różnicę. Za najdoskonalsze liście uchodzą te z pierwszego zbioru. Przypisuje się im lepszy smak, niemal całkowicie pozbawiony goryczki, oraz wyższą jakość. Między innymi to właśnie z nich powstaje BIO matcha tradycyjna. Piszemy „między innymi” ponieważ w jej skład wchodzą liście zarówno z pierwszego, jak i drugiego zbioru. Matcha codzienna natomiast stworzona jest z liści ze zbioru drugiego i trzeciego, co przekłada się m.in. na większą goryczkę i mniej umamiczny smak. Wersja tradycyjna będzie zatem lepszym wyborem dla tych, którzy szukają przyjemnych doznań smakowych, lecz lubią pić matchę sauté – bez dodatku mleka i cukru.

Chociaż tradycyjna matcha japońska wymaga użycia specjalnych naczyń i utensyliów, to z powodzeniem możesz przygotować smaczny napój, nie narażając się na dodatkowe koszty. Aby dogodzić zarówno zwolennikom wersji tradycyjnej, jak i zwykłej, dokładnie opiszemy sposób przyrządzenia herbaty matcha w obu przypadkach.
Czego potrzebujesz?
METODA TRADYCYJNA
  • Czarka (matchawan);
  • bambusowa miotełka (chasen);
  • bambusowa łyżeczka (chashaku).
WERSJA PODSTAWOWA
  • Szerszy kubek;
  • spieniaczka do mleka;
  • łyżeczka stołowa.
Oprócz tego w obu przypadkach przydatne mogą okazać się: waga i termometr, które pomogą Ci kontrolować najważniejsze parametry, oraz sitko służące do pozbycia się potencjalnych grudek.
Czas na przygotowanie! Jeśli używasz tradycyjnych japońskich przyrządów…
  • ogrzej czarkę matchawan odrobiną wrzątku i zanurz w niej miotełkę chasen. Dzięki temu chasen stanie się bardziej elastyczny, a przygotowany przez Ciebie napój nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
  • wylej z czarki wodę i wsyp do pustego naczynia dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha. Zanim to zrobisz, możesz przesiać herbatę przez sitko;
  • zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze sięgającej maksymalnie do 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund. Wykonuj pewne, zamaszyste ruchy w kształcie litery “m”. Kiedy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa!

Używasz zwykłego kubka i spieniacza?

  • Do kubka wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
  • zalej herbatę 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
  • dokładnie wymieszaj przy użyciu elektrycznego spieniacza.
WSKAZÓWKI
  • Eksperymentuj z temperaturą parzenia, by uzyskać najbardziej satysfakcjonujący Cię efekt, ale nie przekraczaj 80°C. Warto za to przekonać się, jak smakuje matcha zaparzona wodą o temperaturze 55–75°C;
  • jeśli w Twoim napoju znalazły się grudki herbaty, następnym razem użyj sitka;
  • pamiętaj o proporcjach: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody. W przypadku użycia np. 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. Dzięki temu napój nie wyleje się podczas mieszania;
  • chociaż doskonale sprawdzi się w swojej tradycyjnej odsłonie, matcha Moya to również doskonała baza pod napoje mleczne. Jak zrobić matcha latte, które bije rekordy popularności w kawiarniach na całym świecie? Wystarczy, że do herbaty matcha (zalanej około 80 ml wody i dokładnie rozmieszanej) dodasz wybrane, dobrze spienione mleko;
  • herbatę przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Chroń przed światłem, ciepłem i wilgocią.
Składniki: 100% organiczna zielona herbata z pierwszego i drugiego zbioru

Zbalansowany smak i piękny, nietypowy wygląd otworzyły jej drzwi do najlepszych kawiarni na całym świecie. Okazuje się jednak, że matcha to coś znacznie więcej niż smaczny element herbacianej ceremonii! Poniżej kilka słów o tym, czy matcha jest zdrowa i jakie są jej właściwości:

  • matcha obfituje w bardzo cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, w tym katechiny i EGCG, czyli pochodną katechiny, która jest 100 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C. To dzięki nim neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, na które narażony jest każdy z nas, i przeciwdziała procesowi starzenia się;
  • zawartość L-teaniny w herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa ilość tego związku w zielonej herbacie torebkowej! To dzięki niej matcha wspiera jasność umysłu, nasze funkcje poznawcze i motywację, pomagając utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny. A skoro o jasności umysłu mowa, to doskonały moment, aby odpowiedzieć na pytanie: „czy matcha ma kofeinę?”. Jak się okazuje – ma, i to niemało! Już jedna porcja (1.5 g) herbaty matcha zapewni Ci 68 mg kofeiny. Warto wiedzieć, że dzięki L-teaninie kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo i nie powoduje nagłego spadku energii – typowego dla kawy;
  • duża zawartość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga oczyścić organizm z toksyn;
  • matcha to również naturalny sojusznik osób walczących z otyłością i chorobami sercowo-naczyniowymi, a wszystko to za sprawą katechin EGCG, które zwiększają wydatki energetyczne organizmu i przyspieszają spalanie tłuszczu. Jeśli zależy Ci na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, wsparciu pracy układu krążenia i zgubieniu zbędnych kilogramów, tradycyjna matcha BIO od Moya stanowczo zasługuje na Twoją uwagę!
Pojemność:
30 G
Składniki:
Matcha
Cechy dodatkowe:
Bez cukru Bez laktozy Dla wegan Dla wegetarian Bez soi Bez glutenu Bez dodatku cukru
Postać:
proszek
Dla kogo:
Dla dorosłych Dla babci Dla kobiet Dla dziadka Dla mężczyzn Dla seniora

Opinie

0.0 / 5

Liczba recenzji 0

Opinie

0

0

0

0

0

Opinie użytkowników

Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Loading...