Matcha tradycyjna BIO Moya 30 g
- Bestseller
Moya Matcha codzienna 100 g
Najważniejsze cechy:
- Z drugiego i trzeciego zbioru.
- Mocny aromat z wyczuwalną goryczką.
- Jaśniejszy odcień zieleni.
- Masa netto: 100 g.
Najważniejsze cechy:
- Z drugiego i trzeciego zbioru.
- Mocny aromat z wyczuwalną goryczką.
- Jaśniejszy odcień zieleni.
- Masa netto: 100 g.
Inne warianty tego produktu
Opis
Moya Matcha codzienna 100 g
Moya matcha codzienna – jak powstaje matcha?
Herbata matcha produkowana jest z młodych liści krzewów herbacianych, które wytwarzają jeszcze większe ilości kofeiny podczas uprawy. To rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, czy matcha ma kofeinę – ma, i to całkiem sporo! Porcja matchy (1.5 g) dostarczy Ci około 68 mg tej substancji, przy czym, w przeciwieństwie do kawy, kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo, zapewniając Ci stały przypływ koncentracji bez nagłego spadku energii. A to wszystko zasługa zawartej w matchy L-teaniny! Zastanawiasz się, dlaczego liście herbaty miałyby wytwarzać tak duże ilości kofeiny? Głównym powodem jest staranna uprawa, podczas której krzewy przeznaczone na herbatę matcha utrzymywane są w cieniu na trzy tygodnie przed zbiorami. W ten sposób liście odcięte od dopływu światła zwiększają swoją aktywność, wytwarzając jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Po zbiorach liście herbaty są dokładnie suszone i ścierane na drobny proszek. Matcha codzienna od Moya pochodzi z trzeciego zbioru liści z herbacianych krzewów.
- bambusowa miotełka chasen lub najprostsza spieniaczka do mleka;
- czarka matchawan lub szerszy kubek;
- bambusowa, delikatnie wygięta łyżeczka chashaku służąca do wsypania i odmierzenia odpowiedniej porcji matchy lub zwykła łyżeczka;
- waga i termometr;
- sitko do przesiania herbaty i pozbycia się potencjalnych grudek.
Czas na przygotowanie! Jeśli używasz tradycyjnych japońskich przyrządów…
- najpierw ogrzej czarkę matchawan, wlewając do niej odrobinę wrzątku, a następnie zanurz miotełkę chasen w znajdującej się w niej gorącej wodzie. W ten sposób uelastycznisz chasen i sprawisz, że przygotowana matcha nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
- wylej z czarki wodę, odmierz dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha (w tym momencie możesz, lecz nie musisz, przesiać herbatę przez sitko) i wsyp je do pustej czarki;
- zalej proszek 100 ml wody o temperaturze niższej niż 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund, wykonując ruchy w kształcie litery “m”. Nadgarstek powinien pracować zdecydowanie i zamaszyście. W momencie, gdy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa!
Jeśli używasz zwykłego kubka i spieniacza…
- do kubka przesiej lub wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
- zalej 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
- całość dokładnie wymieszaj za pomocą elektrycznego spieniacza.
- warto eksperymentować z temperaturą parzenia i śmiało schodzić niżej, trzymając się przedziału około 55–75°C;
- zapamiętaj proporcje: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody - modyfikuj je pod siebie. Jeśli użyjesz 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj według wskazówek, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. W ten sposób zapobiegniesz rozlaniu cennego napoju;
- na bazie Moya matcha codzienna możesz również przygotować słodkie matcha latte, dodając do niej mleko i miód lub syrop z agawy, bądź stworzyć cieszące oko żywą zielenią desery, kremy i wytrawne potrawy. Mnóstwo ciekawych przepisów znajdziesz w Internecie!
- Aby jak najdłużej zachować świeżość i aromat herbaty matcha, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Unikaj bezpośredniego kontaktu ze światłem, ciepłem i wilgocią.
Niesłabnąca popularność matchy to zasługa nie tylko jej przyjemnie zbalansowanego smaku, lecz także cennych właściwości zdrowotnych, które zawdzięcza znajdującym się w niej przeciwutleniaczom, witaminom i minerałom. Sprawdźmy, w jaki sposób może przysłużyć się Twojemu ciału!
- Matcha to wyjątkowo silny antyoksydant – neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, których aktywność przyczynia się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i części nowotworów. Czy wiesz, że za powstawanie wolnych rodników odpowiadają m.in. przewlekły stres, zanieczyszczone powietrze i typowo zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy, czyli czynniki, na które narażona jest lwia część naszego społeczeństwa? Tak się składa, że matcha może poszczycić się ogromnym stężeniem przeciwutleniaczy w skali ORAC (aż 138400 na 100 g produktu! Dla porównania sok z pomarańczy osiągnął wynik 726 na 100 g soku. Skala ORAC, tj. Oxygen Radical Absorbance Capacity, wyrażana jest w mikromolach na 100 g danego produktu – polecamy zgłębić ten temat). Matcha obfituje w katechiny i pochodną katechiny o nazwie EGCG, która jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym od witaminy C.
- Matcha zawiera również L-teaninę, czyli aminokwas znajdujący się w herbacianych liściach. Dodajmy, że ilość L-teaniny w tradycyjnej herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa zawartość tego związku w zwykłej zielonej herbacie torebkowej! Co to dla Ciebie oznacza? L-teanina sprzyja osiągnięciu odprężenia i spokoju, nie powodując przy tym senności. Nie bez powodu to właśnie matcha od setek lat spożywana jest przez japońskich buddyjskich mnichów Zen do podtrzymania uczucia spokoju i jasności umysłu w trakcie wielogodzinnych medytacji. Ta sama substancja pomoże Ci utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny, które są kluczowe dla dobrego samopoczucia i zdolności motywacyjnych.
- Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i cennych związków odżywczych matcha wzmacnia układ odpornościowy, działając antybakteryjnie i antywirusowo. Zawarty w niej chlorofil pomaga zaś oczyścić organizm z toksyn.
- Regularnie pita matcha może okazać się cennym wsparciem dla osób pragnących obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i spalić zbędne kalorie.
Matcha tradycyjna a codzienna – czym się różnią? Za najbardziej doskonałe uznaje się liście z pierwszego zbioru, które cechują się lepszym smakiem i wyższą jakością. Matcha codzienna tworzona jest z liści z drugiego i trzeciego zbioru, a matcha tradycyjna – ze zbioru pierwszego i drugiego. Matcha codzienna jest zatem doskonałym wyborem na start dla osób o mniej wybrednym podniebieniu, które nie stronią od lekkiej goryczki i lubią łączyć matchę z mlekiem bądź dodawać ją do deserów.
Moya Matcha codzienna 100 g
Moya matcha codzienna – jak powstaje matcha?
Herbata matcha produkowana jest z młodych liści krzewów herbacianych, które wytwarzają jeszcze większe ilości kofeiny podczas uprawy. To rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, czy matcha ma kofeinę – ma, i to całkiem sporo! Porcja matchy (1.5 g) dostarczy Ci około 68 mg tej substancji, przy czym, w przeciwieństwie do kawy, kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo, zapewniając Ci stały przypływ koncentracji bez nagłego spadku energii. A to wszystko zasługa zawartej w matchy L-teaniny! Zastanawiasz się, dlaczego liście herbaty miałyby wytwarzać tak duże ilości kofeiny? Głównym powodem jest staranna uprawa, podczas której krzewy przeznaczone na herbatę matcha utrzymywane są w cieniu na trzy tygodnie przed zbiorami. W ten sposób liście odcięte od dopływu światła zwiększają swoją aktywność, wytwarzając jeszcze więcej składników odżywczych, chlorofilu i kofeiny. Po zbiorach liście herbaty są dokładnie suszone i ścierane na drobny proszek. Matcha codzienna od Moya pochodzi z trzeciego zbioru liści z herbacianych krzewów.
- bambusowa miotełka chasen lub najprostsza spieniaczka do mleka;
- czarka matchawan lub szerszy kubek;
- bambusowa, delikatnie wygięta łyżeczka chashaku służąca do wsypania i odmierzenia odpowiedniej porcji matchy lub zwykła łyżeczka;
- waga i termometr;
- sitko do przesiania herbaty i pozbycia się potencjalnych grudek.
Czas na przygotowanie! Jeśli używasz tradycyjnych japońskich przyrządów…
- najpierw ogrzej czarkę matchawan, wlewając do niej odrobinę wrzątku, a następnie zanurz miotełkę chasen w znajdującej się w niej gorącej wodzie. W ten sposób uelastycznisz chasen i sprawisz, że przygotowana matcha nie straci zbyt szybko swojej temperatury;
- wylej z czarki wodę, odmierz dwie łyżeczki chashaku herbaty matcha (w tym momencie możesz, lecz nie musisz, przesiać herbatę przez sitko) i wsyp je do pustej czarki;
- zalej proszek 100 ml wody o temperaturze niższej niż 80°C i intensywnie mieszaj chasenem przez około 15 sekund, wykonując ruchy w kształcie litery “m”. Nadgarstek powinien pracować zdecydowanie i zamaszyście. W momencie, gdy na powierzchni pojawi się kremowa pianka, Twoja matcha jest gotowa!
Jeśli używasz zwykłego kubka i spieniacza…
- do kubka przesiej lub wsyp pół łyżeczki stołowej herbaty matcha;
- zalej 100 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 80°C;
- całość dokładnie wymieszaj za pomocą elektrycznego spieniacza.
- warto eksperymentować z temperaturą parzenia i śmiało schodzić niżej, trzymając się przedziału około 55–75°C;
- zapamiętaj proporcje: 2 łyżeczki chashaku lub 0.5 łyżeczki stołowej na 100 ml wody - modyfikuj je pod siebie. Jeśli użyjesz 4 łyżeczek chashaku matchy, najpierw zalej herbatę 100 ml wody, dokładnie wymieszaj według wskazówek, a dopiero na końcu dolej kolejne 100 ml wody. W ten sposób zapobiegniesz rozlaniu cennego napoju;
- na bazie Moya matcha codzienna możesz również przygotować słodkie matcha latte, dodając do niej mleko i miód lub syrop z agawy, bądź stworzyć cieszące oko żywą zielenią desery, kremy i wytrawne potrawy. Mnóstwo ciekawych przepisów znajdziesz w Internecie!
- Aby jak najdłużej zachować świeżość i aromat herbaty matcha, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Unikaj bezpośredniego kontaktu ze światłem, ciepłem i wilgocią.
Niesłabnąca popularność matchy to zasługa nie tylko jej przyjemnie zbalansowanego smaku, lecz także cennych właściwości zdrowotnych, które zawdzięcza znajdującym się w niej przeciwutleniaczom, witaminom i minerałom. Sprawdźmy, w jaki sposób może przysłużyć się Twojemu ciału!
- Matcha to wyjątkowo silny antyoksydant – neutralizuje negatywne skutki działania wolnych rodników, których aktywność przyczynia się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i części nowotworów. Czy wiesz, że za powstawanie wolnych rodników odpowiadają m.in. przewlekły stres, zanieczyszczone powietrze i typowo zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy, czyli czynniki, na które narażona jest lwia część naszego społeczeństwa? Tak się składa, że matcha może poszczycić się ogromnym stężeniem przeciwutleniaczy w skali ORAC (aż 138400 na 100 g produktu! Dla porównania sok z pomarańczy osiągnął wynik 726 na 100 g soku. Skala ORAC, tj. Oxygen Radical Absorbance Capacity, wyrażana jest w mikromolach na 100 g danego produktu – polecamy zgłębić ten temat). Matcha obfituje w katechiny i pochodną katechiny o nazwie EGCG, która jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym od witaminy C.
- Matcha zawiera również L-teaninę, czyli aminokwas znajdujący się w herbacianych liściach. Dodajmy, że ilość L-teaniny w tradycyjnej herbacie matcha aż czterokrotnie przewyższa zawartość tego związku w zwykłej zielonej herbacie torebkowej! Co to dla Ciebie oznacza? L-teanina sprzyja osiągnięciu odprężenia i spokoju, nie powodując przy tym senności. Nie bez powodu to właśnie matcha od setek lat spożywana jest przez japońskich buddyjskich mnichów Zen do podtrzymania uczucia spokoju i jasności umysłu w trakcie wielogodzinnych medytacji. Ta sama substancja pomoże Ci utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny, które są kluczowe dla dobrego samopoczucia i zdolności motywacyjnych.
- Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i cennych związków odżywczych matcha wzmacnia układ odpornościowy, działając antybakteryjnie i antywirusowo. Zawarty w niej chlorofil pomaga zaś oczyścić organizm z toksyn.
- Regularnie pita matcha może okazać się cennym wsparciem dla osób pragnących obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i spalić zbędne kalorie.
Matcha tradycyjna a codzienna – czym się różnią? Za najbardziej doskonałe uznaje się liście z pierwszego zbioru, które cechują się lepszym smakiem i wyższą jakością. Matcha codzienna tworzona jest z liści z drugiego i trzeciego zbioru, a matcha tradycyjna – ze zbioru pierwszego i drugiego. Matcha codzienna jest zatem doskonałym wyborem na start dla osób o mniej wybrednym podniebieniu, które nie stronią od lekkiej goryczki i lubią łączyć matchę z mlekiem bądź dodawać ją do deserów.