Do darmowej dostawy brakuje Ci:
250,00 zł
Kategorie
-
Aromaterapia
- Olejek anyżowy
- Olejek bergamotkowy
- Olejek cedrowy
- Olejek cynamonowy
- Olejek cytrynowy
- Olejek z drzewa herbacianego
- Olejek eukaliptusowy
- Olejek geranium
- Olejek goździkowy
- Olejek grejpfrutowy
- Olejek imbirowy
- Olejek jałowcowy
- Olejek jaśminowy
- Olejek jodłowy
- Olejek kadzidłowiec
- Olejki lawendowe
- Olejek melisowy
- Olejek miętowy
- Olejek z oregano
- Olejek pomarańczowy
- Olejek z rozmarynu
- Olejek różany
- Olejek sosnowy
- Olejek tymiankowy
-
Zioła
- Ashwagandha (Żeń-Szeń Indyjski)
- Astragalus (Traganek )
- Bajkalina (Tarczyca bajkalska)
- Berberyna
- Brahmi (Bacopa Monnieri)
- Chmiel
- Czystek (Skalna Róża)
- Echinacea (Jeżówka)
- Gotu Kola
- Konopie siewne
- Kozłek lekarski (Waleriana)
- Lawenda
- Melisa
- Męczennica
- Moringa
- Oregano
- Ostropest
- Pau d'arco (Lapacho)
- Pokrzywa
- Różeniec górski (Rhodiola Rosea)
- Skrzyp polny
- Szczeć
- Triphala
- Wiesiołek
- Wrotycz
-
Zdrowa żywność
- Bakalie i suszone owoce
- Dania gotowe i sosy
- Dodatki do pieczenia
- Herbata
- Kakao i karob
- Kasze
- Kawa
- Makarony
- Mąki i mieszanki
- Mięso
- Miód
- Nasiona i pestki
- Oleje, oliwy
- Orzechy
- Pasty kanapkowe i masła
- Pieczywo
- Probiotyki i prebiotyki
- Produkty bez laktozy
- Produkty bezglutenowe
- Produkty liofilizowane
- Produkty mleczne
- Produkty pszczele
- Produkty śniadaniowe
- Produkty sojowe
- Produkty wegańskie
- Produkty wegetariańskie
- Przekąski i słodycze
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryż
- Sery
- Soki i napoje
- Środki żelujące
- Strączki
- Superfoods
- Warzywa i owoce
- Mąka owsiana
- Mąka z ciecierzycy
- Mieszanki
- Skrobia
- Mąka kasztanowa
- Mąka Teff
- Mąka z płaskurki
- Mąką z samopszy
- Tapioka
- Mąka bezglutenowa
- Mąka gryczana
- Mąka jaglana
- Mąka kokosowa
- Mąka konopna
- Mąka kukurydziana
- Mąka migdałowa
- Mąka migdałowa
- Mąka orkiszowa
- Mąka pszenna
- Mąka ryżowa
- Mąka z amarantusa
- Mąka ziemniaczana
- Mąka żytnia
-
Suplementy
- Suplementy na alergię
- Suplementy na boreliozę
- Suplementy na cukrzycę
- Suplementy na odchudzanie
- Suplementy na odporność
- Suplementy na oczyszczanie
- Suplementy na nastrój
- Suplementy na płodność
- Suplementy na potencję
- Suplementy na relaks i wyciszenie
- Suplementy na sen
- Stawy, kości, mięśnie
- Włosy, skóra, paznokcie
- Suplementy na przeziębienie
-
Kosmetyki naturalne
- Mama i dziecko
- Mądra Babcia Poleca
-
Produkty A - Z
- Adaptogeny
- Acerola
- Algi
- Aminokwasy
- Astaksantyna
- Błonnik
- Boswellia
- Bromelaina
- Colostrum
- Czarci Pazur
- Czerwona koniczyna
- Dzika Róża
- Enzymy trawienne
- Ginkgo Biloba
- Glukozamina
- Grzyby witalne
- Imbir
- Karczoch
- Koci Pazur
- Koenzym Q10
- Kolagen
- Kurkuma
- Kreatyna
- Kwas Alfa Liponowy
- Kwas hialuronowy
- Kwercetyna
- Lecytyna
- Maca
- Mumio
- NAC
- Omega 3
- Ocet jabłkowy
- Piperyna
- Probiotyki
- Propolis
- Rokitnik
- Tran
- Żeń-szeń
- Żurawina
-
Producenci
- Aboca
- AKA
- Akvile
- ALB GOLD
- ALCE NERO
- Alepia
- Aliness
- Almawin
- Aloesove
- Alphanova
- Alter Medica
- Amaizin
- Amarello
- Amylon
- ANI
- Ania
- Anthyllis
- Apotheke
- Artisan Food
- Ascolip
- Astron
- Aura Herbals
- Azeta BIO
- Babuvit
- Balviten
- Bamboolove
- Bartolini
- Batom
- Baton Warszawski
- Be Keto
- beBIO
- Ben and Anna
- Benjamissimo
- BeOrganic
- BeRAW Kids
- Best Lab
- Better Than Foods
- Biobabalscy
- Biofood
- Bio Mamut
- Bio Planet
- BIO PLANET S.A.|Biominki
- Bio Planete
- Bio Raj
- Biolaven
- Biomus
- Biovegan
- Biowen
- BIOWEN|Hempking
- Biozdrowy
- Bob Snail
- Bonitas
- Bracia Mydlarze
- CANDY TREE
- Cantero
- Chemworld
- Chocolates Sole
- Cocoa
- Cocomi
- Crispins
- Cukiernia Staropolska
- Dalla Costa
- Dary Natury
- Diet Food
- Dobra Kaloria
- Dobry Squad
- Dr. Jacob's
- Doctor Life
- Eco Denta
- Eco Snack
- Ecoblik
- EcoMil
- Ecover
- EKOwital
- English Tea Shop Organic
- EstroVita
- Etja
- Eureco
- Fabijańscy
- Fair Trade
- Farma Świętokrzyska
- Fizi
- Flos
- Food Studio
- Formeds
- Frank&Oil
- Freche Freunde
- Frupp
- Genactiv
- Georganics
- Ginger Organic
- Gorvita
- Graci
- Hagi
- Hair Queen
- Hauster
- HEJO!
- Helpa
- HempKing
- Hepatica
- Herbal pharmaceuticals
- Herbapol
- Herbico
- Hey!Bamboo
- Holle
- Hollinger
- Intenson
- Invex
- Irenki
- Jack'N'Jill
- Jodavita Sp. z.o.o.
- Kaszubskie Miody
- Kenay
- Keypharm
- KOURELLAS
- Kowalewski
- KruKam
- Kubara
- LA BIO IDEA
- Langsteiner
- Lansinoh
- LaQ
- Las Vegan's
- Lebensbaum
- Legal Cakes
- LIMA
- Magiczny Ogród
- Make Me Bio
- Malu Food
- Mamuko
- Manuka Health New Zealand Limited
- Maslove
- Masmi
- Me Gusto
- MEDI-FLOWERY
- MedicaLine
- Medicura
- Medica Herbs
- Medverita
- Milzu
- Miodowa Mydlarnia
- Mir-lek
- Mixit
- Mniam
- Mokosh
- Moya
- Mydlarnia Cztery Szpaki
- Mydło Stacja
- MyEcoBrush
- MyVita
- Nacomi
- Nanga
- Narum
- NATUMI
- Natur Compagnie
- Natura Receptura
- Natura Wita
- Natural Baby Care
- NaturalMe
- NaturaVena
- Natures Aid
- NatVita
- Naura
- Needit Nature
- Nelfarm
- Niro
- Nordics
- Norsan
- Now Foods
- Nowa Kosmetyka
- Nunalu
- Only Bio
- 4organic
- Organic House
- Organic Life
- Organic Mate Green
- Orion
- Ostrovit
- Pasieki Rodziny Sadowskich
- Pharmovit
- PHYSALIS
- Pięć Przemian
- Piwniczanka
- Polska Róża
- Porcja Dobra
- Porto Muinos
- Premium Rosa
- PRIMAVIKA
- Proherbis
- Rembowscy
- Resibo
- Runoland
- Sad Danków
- SALUS-HAUS
- Skoczylas
- Slavito
- Słomiana pracowania
- Smakosz
- Sobbeke
- Solherbs
- Solup
- Solve Labs
- Swanson
- Sylveco
- Targroch
- TERRASANA
- The Bridge
- The Collagen Club
- TRAFO
- UNS
- Up Health Pharma
- Urban Herbs
- Vianek
- Visanto
- Verdin
- Vitaliana
- Vitapol
- Voelkel
- Vuokkoset
- Wasąg
- Weleda
- Wydawnictwo Vital
- Yango
- Yogi Tea
- Yope
- Your Candle
- Zakwasownia
- Zdrowo Namieszane
- Zielaria Suwalska
- Zielko
- Zmiany Zmiany
- Zuzii
- Zwergenwiese
- Zestawy prezentowe
Kategorie
Filtruj:
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa coraz częściej spotykana jest wśró kuchennej wyprawki gospodyń i Palma kokosowa pochodzi z Ameryki Południowej i Azji. Inaczej nazywana w języku literackim starożytnych Indii jako kalpa wryksza, czyli drzewo o tysiącu zastosowań. Owocem palmy jest kokos - o bardzo twardej pestce, która w środku zawiera bielmo i wodę kokosową.
Kokos jest wykorzystywany do produkcji między innymi wody kokosowej, oleju i napoju kokosowego oraz mąki i pasty kokosowej. Czytaj więcej +
Kokos jest wykorzystywany do produkcji między innymi wody kokosowej, oleju i napoju kokosowego oraz mąki i pasty kokosowej. Czytaj więcej +
Mąka kokosowa coraz częściej spotykana jest wśró kuchennej wyprawki gospodyń i Palma kokosowa pochodzi z Ameryki Południowej i Azji. Inaczej nazywana w języku literackim starożytnych Indii jako kalpa wryksza, czyli drzewo o tysiącu zastosowań. Owocem palmy jest kokos - o bardzo twardej pestce, która w środku zawiera bielmo i wodę kokosową.
Kokos jest wykorzystywany do produkcji między innymi wody kokosowej, oleju i napoju kokosowego oraz mąki i pasty kokosowej. Czytaj mniej -
Kokos jest wykorzystywany do produkcji między innymi wody kokosowej, oleju i napoju kokosowego oraz mąki i pasty kokosowej. Czytaj mniej -
Produktów: 7
Pozostałe w tej kategorii:
Zalety kokosa i jego historia
Już w starożytności doceniono drogocenne zalety kokosa. Wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Kokos jest dobrym źródłem potasu. Substancja ta warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Kokos zawiera też fosfor, magnez i żelazo. Ten ostatni składnik odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, bowiem jest potrzebny do transportu tlenu i tworzenia czerwonych krwinek.
Właściwości mąki z kokosa
Mąka koko...
Zalety kokosa i jego historia
Już w starożytności doceniono drogocenne zalety kokosa. Wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Kokos jest dobrym źródłem potasu. Substancja ta warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Kokos zawiera też fosfor, magnez i żelazo. Ten ostatni składnik odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, bowiem jest potrzebny do transportu tlenu i tworzenia czerwonych krwinek.
Właściwości mąki z kokosa
Mąka kokosowa jest drobnym proszkiem, który wyglądem przypomina standardową mąkę pszenną. Jest uzyskiwana z miąższu orzecha. Zaletą tej mąki jest brak glutenu, dzięki czemu mogą wykorzystać ją osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu. Mąka ta ma niski indeks glikemiczny, a to powoduje, że mogą ją wykorzystywać osoby z zaburzoną gospodarką cukrową. Jest ona idealnym zagęszczaczem do sosów i różnych mas. Jednak jest ona cięższa od standardowej mąki, przez co wypieki z nią aż tak mocno nie wyrosną, więc warto zwrócić uwagę do czego ją wykorzystujemy. Mąka kokosowa może być nisko, średnio i wysoko tłuszczowa, a wszystko jest zależne od rodzaj procesu, w jakim powstała. Osoby chcące zredukować masę ciała powinny wybierać mąkę niskotłuszczową.
Wartość odżywcza mąki kokosowej
Mąka kokosowa zawiera znaczną ilość białka, bo nawet 16 gramów. Przy zakupie warto sprawdzić zawartość tego makroskładnika. Ilość białka w mące kokosowej może się bardzo wahać - od nawet 3 gramów do 18 gramów. Poza znaczną ilością białka mąka kokosowa może się poszczycić także znaczną zawartością błonnika pokarmowego, bo aż 40 gramów. Wpływa on na właściwe funkcjonowanie naszych jelit. Zwiększa uczucie sytości. Żywność zawierająca błonnik pokarmowy będzie polecana wszystkim zdrowym osobom niezależnie od wieku oraz płci. Zawartość tłuszczu w mące kokosowej może się bardzo wahać w zależności od procesu w jakim powstała mąka, dlatego warto na to zwrócić uwagę przy wyborze produktu. Potrawy wykonane z dodatkiem mąki kokosowej będą gęstsze, dzięki czemu podczas jedzenia szybciej pojawi się uczucie sytości. Wynika to z tego, że musimy bardziej pogryźć i rozdrobnić produkt, co wpływa na produkcję hormonu, który odpowiada za poczucie sytości.
Jaką mąkę kupić i jak ją przechowywać?
Mąkę powinniśmy zakupić najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością, który zawiera produkty ekologiczne. Takie produkty są dostępne w sklepie biozdrowy.pl. Mąka kokosowa powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu, bez dostępu wilgoci i zanieczyszczeń. Dodatkowo pomieszczenie, w jakim jest przechowywana, powinno być chłodne i najlepiej bez dostępu światła.
Jak przeliczyć mąkę kokosową?
Osoby włączające mąkę kokosową do swojej codziennej diety często mają problem z doborem proporcji, dlatego przybywamy z pomocą! Mąka ta będzie gęstsza niż standardowa mąka pszenna (1 szklanka mąki pszennej jest równa ⅓ szklanki mąki kokosowej) dlatego w wypiekach będziemy potrzebowali jej mniej. Mąka kokosowa potrzebuje więcej wody niż standardowy wypiek. Na pół szklanki mąki z kokosa powinniśmy wykorzystać około 2 szklanek płynu. Dodatkowo przy produkcji ciasta należy pamiętać o prawidłowym wymieszaniu wszystkich dodatków.
Do czego wykorzystać mąkę kokosową?
Mąka kokosowa może być zamiennikiem mąk, których używamy na co dzień. Poza tym możemy nią wzbogacić smak standardowych potraw poprzez wymieszanie różnych rodzajów mąk. Z mąki kokosowej możemy przygotować chleby, makarony oraz również zdrowe przekąski takie jak ciasteczka, muffiny oraz batoniki. Sprawdzi się też idealnie do wypieku naleśników i omletów, które rozkochają nas w sobie swoim smakiem..
Proste przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowej
Fantazja omletowa Składniki na omlet:
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 3 średnie jajka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka dużych truskawek,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- oliwa do wysmarowania patelni.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i zostawiamy w miseczce.
- Żółtka jaja intensywnie mieszamy z mąką, łyżeczką ksylitolu i proszkiem do pieczenia.
- Gotową masę ostrożnie przekładamy do ubitych białek, bardzo delikatnie mieszając.
- W między czasie kroimy truskawki na cienkie plasterki i dodajemy do reszty ciasta.
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy niewielką ilością oliwy. Wylewamy następnie masę omletową.
- Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 3 minuty na każdą stronę.
- 1 ½ szklanki mąki kokosowej,
- 3 średnie jajka,
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub cukru kokosowego,
- 3 łyżki oleju kokosowego.
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
- Oddzielamy białko jaj od żółtka. Białka ubijamy w oddzielnej miseczce. Gdy białka są ubite na sztywną masę, powoli dodajemy cukier po łyżce, dalej ubijając.
- W rondelku topimy olej kokosowy i mieszamy z mąką kokosową. Następnie dodajemy żółtka jaj.
- Tak gotową masę delikatnie przekładamy i mieszamy z ubitymi białkami.
- Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować na niej okrągłe kokosanki. Pomocna będzie gałkownica do lodów, która ułatwi formowanie kulek.
- W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak zrobione kokosanki przez 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej wystudzone kulki. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.