Ryż czerwony pełnoziarnisty Bio Planet 1kg BIO
-
Aromaterapia
- Olejek anyżowy
- Olejek bergamotkowy
- Olejek cedrowy
- Olejek cynamonowy
- Olejek cytrynowy
- Olejek z drzewa herbacianego
- Olejek eukaliptusowy
- Olejek geranium
- Olejek goździkowy
- Olejek grejpfrutowy
- Olejek imbirowy
- Olejek jałowcowy
- Olejek jaśminowy
- Olejek jodłowy
- Olejek kadzidłowiec
- Olejki lawendowe
- Olejek melisowy
- Olejek miętowy
- Olejek z oregano
- Olejek pomarańczowy
- Olejek z rozmarynu
- Olejek różany
- Olejek sosnowy
- Olejek tymiankowy
-
Zioła
- Ashwagandha (Żeń-Szeń Indyjski)
- Astragalus (Traganek )
- Bajkalina (Tarczyca bajkalska)
- Berberyna
- Brahmi (Bacopa Monnieri)
- Chmiel
- Czystek (Skalna Róża)
- Echinacea (Jeżówka)
- Gotu Kola
- Konopie siewne
- Kozłek lekarski (Waleriana)
- Lawenda
- Melisa
- Męczennica
- Moringa
- Oregano
- Ostropest
- Pau d'arco (Lapacho)
- Pokrzywa
- Różeniec górski (Rhodiola Rosea)
- Skrzyp polny
- Szczeć
- Triphala
- Wiesiołek
- Wrotycz
-
Zdrowa żywność
- Bakalie i suszone owoce
- Dania gotowe i sosy
- Dodatki do pieczenia
- Herbata
- Kakao i karob
- Kasze
- Kawa
- Makarony
- Mąki i mieszanki
- Mięso
- Miód
- Nasiona i pestki
- Oleje, oliwy
- Orzechy
- Pasty kanapkowe i masła
- Pieczywo
- Probiotyki i prebiotyki
- Produkty bez laktozy
- Produkty bezglutenowe
- Produkty liofilizowane
- Produkty mleczne
- Produkty pszczele
- Produkty śniadaniowe
- Produkty sojowe
- Produkty wegańskie
- Produkty wegetariańskie
- Przekąski i słodycze
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryż
- Sery
- Soki i napoje
- Środki żelujące
- Strączki
- Superfoods
- Warzywa i owoce
- Mąka owsiana
- Mąka z ciecierzycy
- Mieszanki
- Skrobia
- Mąka kasztanowa
- Mąka Teff
- Mąka z płaskurki
- Mąką z samopszy
- Tapioka
- Mąka bezglutenowa
- Mąka gryczana
- Mąka jaglana
- Mąka kokosowa
- Mąka konopna
- Mąka kukurydziana
- Mąka migdałowa
- Mąka migdałowa
- Mąka orkiszowa
- Mąka pszenna
- Mąka ryżowa
- Mąka z amarantusa
- Mąka ziemniaczana
- Mąka żytnia
-
Suplementy
- Suplementy na alergię
- Suplementy na boreliozę
- Suplementy na cukrzycę
- Suplementy na odchudzanie
- Suplementy na odporność
- Suplementy na oczyszczanie
- Suplementy na nastrój
- Suplementy na płodność
- Suplementy na potencję
- Suplementy na relaks i wyciszenie
- Suplementy na sen
- Stawy, kości, mięśnie
- Włosy, skóra, paznokcie
- Suplementy na przeziębienie
-
Kosmetyki naturalne
- Mama i dziecko
- Mądra Babcia Poleca
-
Produkty A - Z
- Adaptogeny
- Acerola
- Algi
- Aminokwasy
- Astaksantyna
- Błonnik
- Boswellia
- Bromelaina
- Colostrum
- Czarci Pazur
- Czerwona koniczyna
- Dzika Róża
- Enzymy trawienne
- Ginkgo Biloba
- Glukozamina
- Grzyby witalne
- Imbir
- Karczoch
- Koci Pazur
- Koenzym Q10
- Kolagen
- Kurkuma
- Kreatyna
- Kwas Alfa Liponowy
- Kwas hialuronowy
- Kwercetyna
- Lecytyna
- Maca
- Mumio
- NAC
- Omega 3
- Ocet jabłkowy
- Piperyna
- Probiotyki
- Propolis
- Rokitnik
- Tran
- Żeń-szeń
- Żurawina
-
Producenci
- Aboca
- AKA
- Akvile
- ALB GOLD
- ALCE NERO
- Alepia
- Aliness
- Almawin
- Aloesove
- Alphanova
- Alter Medica
- Amaizin
- Amarello
- Amylon
- ANI
- Ania
- Anthyllis
- Apotheke
- Artisan Food
- Ascolip
- Astron
- Aura Herbals
- Azeta BIO
- Babuvit
- Balviten
- Bamboolove
- Bartolini
- Batom
- Baton Warszawski
- Be Keto
- beBIO
- Ben and Anna
- Benjamissimo
- BeOrganic
- BeRAW Kids
- Best Lab
- Better Than Foods
- Biobabalscy
- Biofood
- Bio Mamut
- Bio Planet
- BIO PLANET S.A.|Biominki
- Bio Planete
- Bio Raj
- Biolaven
- Biomus
- Biovegan
- Biowen
- BIOWEN|Hempking
- Biozdrowy
- Bob Snail
- Bonitas
- Bracia Mydlarze
- CANDY TREE
- Cantero
- Chemworld
- Chocolates Sole
- Cocoa
- Cocomi
- Crispins
- Cukiernia Staropolska
- Dalla Costa
- Dary Natury
- Diet Food
- Dobra Kaloria
- Dobry Squad
- Dr. Jacob's
- Doctor Life
- Eco Denta
- Eco Snack
- Ecoblik
- EcoMil
- Ecover
- EKOwital
- English Tea Shop Organic
- EstroVita
- Etja
- Eureco
- Fabijańscy
- Fair Trade
- Farma Świętokrzyska
- Fizi
- Flos
- Food Studio
- Formeds
- Frank&Oil
- Freche Freunde
- Frupp
- Genactiv
- Georganics
- Ginger Organic
- Gorvita
- Graci
- Hagi
- Hair Queen
- Hauster
- HEJO!
- Helpa
- HempKing
- Hepatica
- Herbal pharmaceuticals
- Herbapol
- Herbico
- Hey!Bamboo
- Holle
- Hollinger
- Intenson
- Invex
- Irenki
- Jack'N'Jill
- Jodavita Sp. z.o.o.
- Kaszubskie Miody
- Kenay
- Keypharm
- KOURELLAS
- Kowalewski
- KruKam
- Kubara
- LA BIO IDEA
- Langsteiner
- Lansinoh
- LaQ
- Las Vegan's
- Lebensbaum
- Legal Cakes
- LIMA
- Magiczny Ogród
- Make Me Bio
- Malu Food
- Mamuko
- Manuka Health New Zealand Limited
- Maslove
- Masmi
- Me Gusto
- MEDI-FLOWERY
- MedicaLine
- Medicura
- Medica Herbs
- Medverita
- Milzu
- Miodowa Mydlarnia
- Mir-lek
- Mixit
- Mniam
- Mokosh
- Moya
- Mydlarnia Cztery Szpaki
- Mydło Stacja
- MyEcoBrush
- MyVita
- Nacomi
- Nanga
- Narum
- NATUMI
- Natur Compagnie
- Natura Receptura
- Natura Wita
- Natural Baby Care
- NaturalMe
- NaturaVena
- Natures Aid
- NatVita
- Naura
- Needit Nature
- Nelfarm
- Niro
- Nordics
- Norsan
- Now Foods
- Nowa Kosmetyka
- Nunalu
- Only Bio
- 4organic
- Organic House
- Organic Life
- Organic Mate Green
- Orion
- Ostrovit
- Pasieki Rodziny Sadowskich
- Pharmovit
- PHYSALIS
- Pięć Przemian
- Piwniczanka
- Polska Róża
- Porcja Dobra
- Porto Muinos
- Premium Rosa
- PRIMAVIKA
- Proherbis
- Rembowscy
- Resibo
- Runoland
- Sad Danków
- SALUS-HAUS
- Skoczylas
- Slavito
- Słomiana pracowania
- Smakosz
- Sobbeke
- Solherbs
- Solup
- Solve Labs
- Swanson
- Sylveco
- Targroch
- TERRASANA
- The Bridge
- The Collagen Club
- TRAFO
- UNS
- Up Health Pharma
- Urban Herbs
- Vianek
- Visanto
- Verdin
- Vitaliana
- Vitapol
- Voelkel
- Vuokkoset
- Wasąg
- Weleda
- Wydawnictwo Vital
- Yango
- Yogi Tea
- Yope
- Your Candle
- Zakwasownia
- Zdrowo Namieszane
- Zielaria Suwalska
- Zielko
- Zmiany Zmiany
- Zuzii
- Zwergenwiese
- Zestawy prezentowe
Kategorie
Ryż czerwony
Ryż czerwony jest polecany wszystkim, którzy dbają o zdrową, lekkostrawną dietę. Tak jak inne odmiany ryżu, czyli ryż: biały, brązowy oraz czarny, stanowi jeden z najłatwiej trawionych i najszybciej przyswajalnych zbóż. Mimo licznych właściwości, niskiej kaloryczności i niskiego indeksu glikemicznego nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce. Trzeba jednak przyznać, że wraz ze wzrostem świadomości Polaków na temat zdrowego odżywiania się zapotrzebowanie na niego rośnie. Jak wygląda ryż czerwony? Ma ciem...
Czytaj więcej +Ryż czerwony jest polecany wszystkim, którzy dbają o zdrową, lekkostrawną dietę. Tak jak inne odmiany ryżu, czyli ryż: biały, brązowy oraz czarny, stanowi jeden z najłatwiej trawionych i najszybciej przyswajalnych zbóż. Mimo licznych właściwości, niskiej kaloryczności i niskiego indeksu glikemicznego nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce. Trzeba jednak przyznać, że wraz ze wzrostem świadomości Polaków na temat zdrowego odżywiania się zapotrzebowanie na niego rośnie. Jak wygląda ryż czerwony? Ma ciemnoczerwoną, czasem nawet bordową barwę (przez dużą zawartość antocyjanów, które występują także w jagodach czy w czerwonej kapuście), a jego ziarenka są długie i wąskie. W smaku jest słodkawy, posiada delikatnie orzechowy aromat. Wykorzystuje się go nie tylko w gastronomii, ale też – przez wzgląd na jego prozdrowotne właściwości – w farmakologii.
Czytaj mniej -Biozdrowy poleca w tej kategorii
Ryż czerwony Bio Planet pełnoziarnisty 500g BIO
Czerwony ryż w farmakologii
Nasz czerwony ryż interesuje przede wszystkim jako produkt wykorzystywany w gastronomii. Warto jednak wspomnieć, że coraz częściej jest on składnikiem tabletek na cholesterol czy kapsułek działających profilaktycznie w chorobach serca i w chorobach układu krążenia. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości monakoliny K, która wytwarzana jest przy udziale grzybów o nazwie monascus purpureus w procesie fermentacji.
Historia czerwonego ryżu
Histo...
Czerwony ryż w farmakologii
Nasz czerwony ryż interesuje przede wszystkim jako produkt wykorzystywany w gastronomii. Warto jednak wspomnieć, że coraz częściej jest on składnikiem tabletek na cholesterol czy kapsułek działających profilaktycznie w chorobach serca i w chorobach układu krążenia. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości monakoliny K, która wytwarzana jest przy udziale grzybów o nazwie monascus purpureus w procesie fermentacji.
Historia czerwonego ryżu
Historia czerwonego ryżu rozpoczęła się w Chinach. Kiedyś Chińczycy stosowali go do gotowania i leczenia. Uważano, że zwiększa on przepływ krwi oraz pozwala na szybsze trawienie. Niekiedy wykorzystywano go jeszcze jako barwik gastronomiczny. Dzisiaj ryż czerwony uprawia się przede wszystkim w Azji (głównie na Filipinach i w Tajlandii), w Południowej Afryce oraz w Południowo-Wschodniej Afryce (na przykład na Madagaskarze).
Właściwości czerwonego ryżu
Zdecydowanie warto mieć czerwony ryż w kuchni, wprowadzić go do swojej diety i zadbać o regularne spożywanie. Dlaczego? Dlatego, że posiada on wiele właściwości służących poprawie naszego samopoczucia i zdrowia. Zostały one skrótowo opisane poniżej. 1) Jest niezwykle sycący i pożywny. Dzieje się tak dlatego, że zawiera duże ilości błonnika, który powoduje, że długo czujemy się najedzeni. 2) Opóźnia rozwój osteoporozy pomenopauzalnej. Dzieje się to głównie za sprawą dużych ilości magnezu zawartych w ryżu czerwonym. 3) Zabezpiecza przed chorobami stawów i złamaniami. To również zasługa dużych ilości magnezu. Ponadto, czerwony ryż po ugotowaniu jest wyjątkowo lekkostrawny. Powoduje, że smak, aromat i wygląd potraw są niezwykle oryginalne, orientalne i po prostu ciekawe.
Wartość odżywcza czerwonego ryżu
Ryż czerwony jest bogaty w wartości odżywcze, witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze, które są niezwykle istotne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu każdego z nas. Zawiera przede wszystkim: - błonnik, - cynk, - mangan, - magnez, - potas, - witaminę E, - witaminy z grupy B (najwięcej B1, B3 i B5).
Ile kalorii ma czerwony ryż w 100 gramach?
Czerwony ryż w 100 gramach ma 351 kalorii. Zawiera: - węglowodany – 75 w 100 gramach ( z czego 1,7 to cukry), - białko – 7,5 w 100 gramach, - tłuszcze – 1,7 w 100 gramach (z czego 0,3 to kwasy tłuszczowe nasycone), - sól – 0,03 w 100 gramach.
Gdzie kupić czerwony ryż?
Czerwony ryż, jak już wspomnieliśmy, nie jest jeszcze popularny w Polsce. Dlatego właśnie raczej nie można dostać go w sklepikach osiedlowych i w małych supermarketach. Oferują go zazwyczaj duże supermarkety, gdzie znaleźć go można w alejkach z ekologiczną żywnością. Ponadto, istnieje możliwość zamawiania go w sklepach internetowych oferujących wysokojakościowe produkty typu bio. I tak w ofercie BioZdrowy znajduje się ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty w dwóch wariantach – mniejszym (500 gram) i większym (1 kilogram). Koszt tego rodzaju ryżu znacznie przewyższa koszt popularnego, białego ryżu – waha się od około 10 do 15 zł za 500 gram. Lista jego wartości odżywczych również jest znacznie dłuższa niż lista wartości ryżu białego. Dodatkowo przy zakupie warto zwracać uwagę na to, czy dany produkty jest ekologiczny, dzięki czemu mamy pewność, że zawsze korzystamy z najlepszych produktów.
Jak gotować czerwony ryż?
Aby prawidłowo ugotować czerwony ryż, należy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Na jedną szklankę ryżu czerwonego powinny przypadać dwie szklanki wrzącej wody. Dzięki temu podczas gotowania cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, a co za tym idzie – wszystkie wartości odżywcze zostaną zachowane (a nie wylane do zlewu razem z wodą). Ten rodzaj ryżu gotuje się przez około 35-40 minut. Można jednak skrócić czas gotowania, jeśli wcześniej przez dwie, trzy godziny ziarna ryżu będą leżały zalane zimną wodą. Moczenie ziaren ryżu nie tylko skraca czas gotowania, ale sprawia również, że zawarte w nich składniki odżywcze będą lepiej przyswajalne. W przypadku niemoczenia ziaren, należy je najpierw delikatnie opłukać zimną wodą. Znawcy ryżu zdecydowanie preferują ryż czerwony (i każdy inny), który wymaga gotowania ziaren znajdujących się „luzem”, nie w woreczkach. Tylko wtedy można uzyskać najlepszy smak i aromat oraz nie stracić żadnych wartości odżywczych.
Danie z czerwonym ryżem
Ryż czerwony nadaje się zarówno do wykwintnych, wytrawnych potraw, jak i do egzotycznych, owocowych deserów. Poleca się go również jako dodatek do sałatek. Dzięki niemu dania nabierają oryginalnego smaku, intensywnego koloru i niepowtarzalnego aromatu. Poniżej znajduje się przepis, gdzie z wykorzystaniem opisywanego ryżu można stworzyć szybkie, lekkostrawne i niezwykle smaczne danie na lunch czy obiad.