Ryż Biały Bio Planet długoziarnisty bezglutenowy 500g
Do darmowej dostawy brakuje Ci:
250,00 zł
Kategorie
-
Aromaterapia
- Olejek anyżowy
- Olejek bergamotkowy
- Olejek cedrowy
- Olejek cynamonowy
- Olejek cytrynowy
- Olejek z drzewa herbacianego
- Olejek eukaliptusowy
- Olejek geranium
- Olejek goździkowy
- Olejek grejpfrutowy
- Olejek imbirowy
- Olejek jałowcowy
- Olejek jaśminowy
- Olejek jodłowy
- Olejek kadzidłowiec
- Olejki lawendowe
- Olejek melisowy
- Olejek miętowy
- Olejek z oregano
- Olejek pomarańczowy
- Olejek z rozmarynu
- Olejek różany
- Olejek sosnowy
- Olejek tymiankowy
-
Zioła
- Ashwagandha (Żeń-Szeń Indyjski)
- Astragalus (Traganek )
- Bajkalina (Tarczyca bajkalska)
- Berberyna
- Brahmi (Bacopa Monnieri)
- Chmiel
- Czystek (Skalna Róża)
- Echinacea (Jeżówka)
- Gotu Kola
- Konopie siewne
- Kozłek lekarski (Waleriana)
- Lawenda
- Melisa
- Męczennica
- Moringa
- Oregano
- Ostropest
- Pau d'arco (Lapacho)
- Pokrzywa
- Różeniec górski (Rhodiola Rosea)
- Skrzyp polny
- Szczeć
- Triphala
- Wiesiołek
- Wrotycz
-
Zdrowa żywność
- Bakalie i suszone owoce
- Dania gotowe i sosy
- Dodatki do pieczenia
- Herbata
- Kakao i karob
- Kasze
- Kawa
- Makarony
- Mąki i mieszanki
- Mięso
- Miód
- Nasiona i pestki
- Oleje, oliwy
- Orzechy
- Pasty kanapkowe i masła
- Pieczywo
- Probiotyki i prebiotyki
- Produkty bez laktozy
- Produkty bezglutenowe
- Produkty liofilizowane
- Produkty mleczne
- Produkty pszczele
- Produkty śniadaniowe
- Produkty sojowe
- Produkty wegańskie
- Produkty wegetariańskie
- Przekąski i słodycze
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryż
- Sery
- Soki i napoje
- Środki żelujące
- Strączki
- Superfoods
- Warzywa i owoce
- Mąka owsiana
- Mąka z ciecierzycy
- Mieszanki
- Skrobia
- Mąka kasztanowa
- Mąka Teff
- Mąka z płaskurki
- Mąką z samopszy
- Tapioka
- Mąka bezglutenowa
- Mąka gryczana
- Mąka jaglana
- Mąka kokosowa
- Mąka konopna
- Mąka kukurydziana
- Mąka migdałowa
- Mąka migdałowa
- Mąka orkiszowa
- Mąka pszenna
- Mąka ryżowa
- Mąka z amarantusa
- Mąka ziemniaczana
- Mąka żytnia
-
Suplementy
- Suplementy na alergię
- Suplementy na boreliozę
- Suplementy na cukrzycę
- Suplementy na odchudzanie
- Suplementy na odporność
- Suplementy na oczyszczanie
- Suplementy na nastrój
- Suplementy na płodność
- Suplementy na potencję
- Suplementy na relaks i wyciszenie
- Suplementy na sen
- Stawy, kości, mięśnie
- Włosy, skóra, paznokcie
- Suplementy na przeziębienie
-
Kosmetyki naturalne
- Mama i dziecko
- Mądra Babcia Poleca
-
Produkty A - Z
- Adaptogeny
- Acerola
- Algi
- Aminokwasy
- Astaksantyna
- Błonnik
- Boswellia
- Bromelaina
- Colostrum
- Czarci Pazur
- Czerwona koniczyna
- Dzika Róża
- Enzymy trawienne
- Ginkgo Biloba
- Glukozamina
- Grzyby witalne
- Imbir
- Karczoch
- Koci Pazur
- Koenzym Q10
- Kolagen
- Kurkuma
- Kreatyna
- Kwas Alfa Liponowy
- Kwas hialuronowy
- Kwercetyna
- Lecytyna
- Maca
- Mumio
- NAC
- Omega 3
- Ocet jabłkowy
- Piperyna
- Probiotyki
- Propolis
- Rokitnik
- Tran
- Żeń-szeń
- Żurawina
-
Producenci
- Aboca
- AKA
- Akvile
- ALB GOLD
- ALCE NERO
- Alepia
- Aliness
- Almawin
- Aloesove
- Alphanova
- Alter Medica
- Amaizin
- Amarello
- Amylon
- ANI
- Ania
- Anthyllis
- Apotheke
- Artisan Food
- Ascolip
- Astron
- Aura Herbals
- Azeta BIO
- Babuvit
- Balviten
- Bamboolove
- Bartolini
- Batom
- Baton Warszawski
- Be Keto
- beBIO
- Ben and Anna
- Benjamissimo
- BeOrganic
- BeRAW Kids
- Best Lab
- Better Than Foods
- Biobabalscy
- Biofood
- Bio Mamut
- Bio Planet
- BIO PLANET S.A.|Biominki
- Bio Planete
- Bio Raj
- Biolaven
- Biomus
- Biovegan
- Biowen
- BIOWEN|Hempking
- Biozdrowy
- Bob Snail
- Bonitas
- Bracia Mydlarze
- CANDY TREE
- Cantero
- Chemworld
- Chocolates Sole
- Cocoa
- Cocomi
- Crispins
- Cukiernia Staropolska
- Dalla Costa
- Dary Natury
- Diet Food
- Dobra Kaloria
- Dobry Squad
- Dr. Jacob's
- Doctor Life
- Eco Denta
- Eco Snack
- Ecoblik
- EcoMil
- Ecover
- EKOwital
- English Tea Shop Organic
- EstroVita
- Etja
- Eureco
- Fabijańscy
- Fair Trade
- Farma Świętokrzyska
- Fizi
- Flos
- Food Studio
- Formeds
- Frank&Oil
- Freche Freunde
- Frupp
- Genactiv
- Georganics
- Ginger Organic
- Gorvita
- Graci
- Hagi
- Hair Queen
- Hauster
- HEJO!
- Helpa
- HempKing
- Hepatica
- Herbal pharmaceuticals
- Herbapol
- Herbico
- Hey!Bamboo
- Holle
- Hollinger
- Intenson
- Invex
- Irenki
- Jack'N'Jill
- Jodavita Sp. z.o.o.
- Kaszubskie Miody
- Kenay
- Keypharm
- KOURELLAS
- Kowalewski
- KruKam
- Kubara
- LA BIO IDEA
- Langsteiner
- Lansinoh
- LaQ
- Las Vegan's
- Lebensbaum
- Legal Cakes
- LIMA
- Magiczny Ogród
- Make Me Bio
- Malu Food
- Mamuko
- Manuka Health New Zealand Limited
- Maslove
- Masmi
- Me Gusto
- MEDI-FLOWERY
- MedicaLine
- Medicura
- Medica Herbs
- Medverita
- Milzu
- Miodowa Mydlarnia
- Mir-lek
- Mixit
- Mniam
- Mokosh
- Moya
- Mydlarnia Cztery Szpaki
- Mydło Stacja
- MyEcoBrush
- MyVita
- Nacomi
- Nanga
- Narum
- NATUMI
- Natur Compagnie
- Natura Receptura
- Natura Wita
- Natural Baby Care
- NaturalMe
- NaturaVena
- Natures Aid
- NatVita
- Naura
- Needit Nature
- Nelfarm
- Niro
- Nordics
- Norsan
- Now Foods
- Nowa Kosmetyka
- Nunalu
- Only Bio
- 4organic
- Organic House
- Organic Life
- Organic Mate Green
- Orion
- Ostrovit
- Pasieki Rodziny Sadowskich
- Pharmovit
- PHYSALIS
- Pięć Przemian
- Piwniczanka
- Polska Róża
- Porcja Dobra
- Porto Muinos
- Premium Rosa
- PRIMAVIKA
- Proherbis
- Rembowscy
- Resibo
- Runoland
- Sad Danków
- SALUS-HAUS
- Skoczylas
- Slavito
- Słomiana pracowania
- Smakosz
- Sobbeke
- Solherbs
- Solup
- Solve Labs
- Swanson
- Sylveco
- Targroch
- TERRASANA
- The Bridge
- The Collagen Club
- TRAFO
- UNS
- Up Health Pharma
- Urban Herbs
- Vianek
- Visanto
- Verdin
- Vitaliana
- Vitapol
- Voelkel
- Vuokkoset
- Wasąg
- Weleda
- Wydawnictwo Vital
- Yango
- Yogi Tea
- Yope
- Your Candle
- Zakwasownia
- Zdrowo Namieszane
- Zielaria Suwalska
- Zielko
- Zmiany Zmiany
- Zuzii
- Zwergenwiese
- Zestawy prezentowe
Kategorie
Filtruj:
Ryż biały
Biały ryż jest produktem powstającym podczas całkowitego oddzielenia zewnętrznej warstwy nasion on bielma. Dzięki temu ma on bardzo delikatny smak, szybko się go gotuje oraz może być stosowany w diecie łatwostrawnej oraz ubogobłonnikowej.
Czytaj więcej +Biały ryż jest produktem powstającym podczas całkowitego oddzielenia zewnętrznej warstwy nasion on bielma. Dzięki temu ma on bardzo delikatny smak, szybko się go gotuje oraz może być stosowany w diecie łatwostrawnej oraz ubogobłonnikowej.
Czytaj mniej -
Produktów: 2
Biozdrowy poleca w tej kategorii
Poprzedni
Następny
8,99 zł
Pozostałe w tej kategorii:
Ryż jest rozpowszechniony na całym świecie, choć jego największe wykorzystanie od zawsze jest w Chinach, gdzie jest od wieków stałym bywalcem na stołach. Co więcej istnieją tysiące odmian ryżu różniące się barwą, smakiem, wyglądem oraz sposobem przyrządzenia. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest ryż biały, który każdy z nas bardzo dobrze zna. Przy wyborze ryżu warto zwrócić uwagę na preferencję smakowe, jego konsystencję po ugotowaniu oraz do czego zostanie wykorzystany. Na przykład ryż biały średni...
Czytaj więcej +
Ryż jest rozpowszechniony na całym świecie, choć jego największe wykorzystanie od zawsze jest w Chinach, gdzie jest od wieków stałym bywalcem na stołach. Co więcej istnieją tysiące odmian ryżu różniące się barwą, smakiem, wyglądem oraz sposobem przyrządzenia. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest ryż biały, który każdy z nas bardzo dobrze zna. Przy wyborze ryżu warto zwrócić uwagę na preferencję smakowe, jego konsystencję po ugotowaniu oraz do czego zostanie wykorzystany. Na przykład ryż biały średnio i długo-ziarnisty zostają sypkie po ugotowaniu, natomiast ryż biały użyty do sushi nie będzie już charakteryzował się tą cechą. Przy wyborze ryżu powinniśmy również zwrócić uwagę na to z jakich upraw pochodzi. Nie warto kierować się tu oszczędnością, ponieważ uprawa ryżu odbywa się na mokrym podłożu co zwiększa ryzyko wystąpienia w ryżu jonów metali ciężkich (takich jak arsen). Produkty pochodzące z upraw ekologicznych, takie jak te dostępne w sklepie Biozdrowy, są sprawdzane pod kątem zawartości metali ciężkich, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się zdrowym i smacznym daniem. Dodatkowo przy wyborze należy zwrócić uwagę na preferencje oraz zastosowanie. W sklepie Biozdrowy mamy bardzo szeroki wybór asortymentu w jednym miejscu, który umożliwi nam przyjemne i szybkie zakupy. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na opakowanie oraz jakość ryżu w środku. Nie powinien on bowiem zawierać popękanych i połamanych ziaren oraz dodatków nieznanego pochodzenia. Ziarna ryżu powinny być wszystkie zbliżonej wielkości i o jednolitym kolorze.
Ryż stanowi podstawę żywienia nawet połowy ludzi na świecie. Wynika to między innymi z faktu, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Historia ryżu znalazła swoje miejsce w mitologii indyjskiej, gdzie ziarno ugotowanego ryżu dostał pewien młodzieniec od indyjskich bogów jako pochwałę swego męstwa. Mężczyzna tak zachwycił się smakiem ryżu, że przechytrzył bogów i sprowadził więcej ziaren ryżu na ziemię. Jednak to nie jedyne historie związane z ryżem. Już 5 tysięcy lat temu w starożytnych Chinach można znaleźć zapiski o uprawie ryżu w dorzeczu rzeki Jangcy. Warto wspomnieć, że podczas tak zwanej ,,Zielonej Rewolucji’’ naukowcy wynaleźli odmianę ryżu, która miała zapobiec głodowi na świecie. Jednak uprawy należało nawozić - a na to nie było stać większości rolników, więc pozostali przy starych rodzajach ziaren stosowanych do uprawy. Aktualnie najwięcej ryżu produkują Chiny, Indie oraz Japonia. Ryż wymaga dużej ilości wody dlatego musi być uprawiany na terenach zalewowych. Zaletą przy uprawianiu ryżu są jego małe wymagania dotyczące gleby. Zbiorów ryżu można dokonywać kilka razy w ciągu roku.
Ryż biały jest znany na całym świecie. Bardzo często sięgają po niego zwłaszcza sportowcy i osoby aktywne. Zawiera on bowiem znaczną ilość węglowodanów, które dodają nam energii. Jednak zawiera niewiele błonnika pokarmowego, przez co będzie miał wyższy indeks glikemiczny. Dodatkowo zawiera około 7 gram białka. W ryżu znajduje się niewiele tłuszczu, dzięki czemu znajdzie zastosowanie w dietach niskotłuszczowych, łatwostrawnych oraz redukcyjnych. Przy ocenie właściwości ryżu warto wspomnieć o tym, że jest produktem bezglutenowym, dzięki czemu będą mogły spożywać go osoby będące na diecie bezglutenowej. Dodatkowo jest produktem nie zawierającym cholesterolu.
Biały ryż ze względu na dużą zawartość węglowodanów będzie zawierać około 350 kalorii. Dlatego sprawdza się on idealnie w diecie sportowców, którzy potrzebują znacznej ilości energii aby zaspokoić potrzeby organizmu. Ryż również idealnie sprawdzi się w kuchni każdego z nas jako dodatek do gulaszu, gołąbków, ale również jako na przykład deser ryżowy z dodatkiem świeżych owoców.
Niewielu z nas pamięta o tym, że ryż przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Możemy to zrobić poprzez nalanie wody do garnuszka i wrzucenie tam ryżu, który następnie należy dokładnie wymieszać i zlać wodę. Do tego garnuszka wlewamy ponownie wodę i gotujemy. Warto wspomnieć o tym, że na jedną porcję ryżu powinniśmy wlać dwie porcje wody. Wybierając ryż do gotowania warto kupić taki, który nie jest pakowany w woreczki, ponieważ podczas gotowania wydzielają się substancje, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Taki ryż możemy nabyć w sklepie Biozdrowy. Przy gotowaniu ryżu warto zwrócić uwagę na czas gotowania. W zależności od tego, ile czasu go gotujemy, będzie zmieniać się jego konsystencja, sypkość oraz miękkość. Z długo gotowanego ryżu możemy zrobić kleik, natomiast krótko gotowany możemy użyć do dań z ryżem sypkim.
Od bardzo dawna biały ryż jest wykorzystywany w naszej kuchni. Dlatego znajdziemy go nawet w tradycyjnych daniach jak gołąbki, zupa pomidorowa oraz krupnik. Poza tym coraz częściej wykorzystujemy go do produkcji domowego sushi, deserów z dodatkiem mleczka kokosowego, serników oraz batoników. Poza tym ryż znajdzie zastosowanie jako dodatek do przeróżnych sosów.
AZJATYCKI RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU Składniki:
Czytaj mniej -
Historia ryżu białego
Ryż stanowi podstawę żywienia nawet połowy ludzi na świecie. Wynika to między innymi z faktu, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Historia ryżu znalazła swoje miejsce w mitologii indyjskiej, gdzie ziarno ugotowanego ryżu dostał pewien młodzieniec od indyjskich bogów jako pochwałę swego męstwa. Mężczyzna tak zachwycił się smakiem ryżu, że przechytrzył bogów i sprowadził więcej ziaren ryżu na ziemię. Jednak to nie jedyne historie związane z ryżem. Już 5 tysięcy lat temu w starożytnych Chinach można znaleźć zapiski o uprawie ryżu w dorzeczu rzeki Jangcy. Warto wspomnieć, że podczas tak zwanej ,,Zielonej Rewolucji’’ naukowcy wynaleźli odmianę ryżu, która miała zapobiec głodowi na świecie. Jednak uprawy należało nawozić - a na to nie było stać większości rolników, więc pozostali przy starych rodzajach ziaren stosowanych do uprawy. Aktualnie najwięcej ryżu produkują Chiny, Indie oraz Japonia. Ryż wymaga dużej ilości wody dlatego musi być uprawiany na terenach zalewowych. Zaletą przy uprawianiu ryżu są jego małe wymagania dotyczące gleby. Zbiorów ryżu można dokonywać kilka razy w ciągu roku.
Właściwości białego ryżu
Ryż biały jest znany na całym świecie. Bardzo często sięgają po niego zwłaszcza sportowcy i osoby aktywne. Zawiera on bowiem znaczną ilość węglowodanów, które dodają nam energii. Jednak zawiera niewiele błonnika pokarmowego, przez co będzie miał wyższy indeks glikemiczny. Dodatkowo zawiera około 7 gram białka. W ryżu znajduje się niewiele tłuszczu, dzięki czemu znajdzie zastosowanie w dietach niskotłuszczowych, łatwostrawnych oraz redukcyjnych. Przy ocenie właściwości ryżu warto wspomnieć o tym, że jest produktem bezglutenowym, dzięki czemu będą mogły spożywać go osoby będące na diecie bezglutenowej. Dodatkowo jest produktem nie zawierającym cholesterolu.
Ile kalorii ma biały ryż?
Biały ryż ze względu na dużą zawartość węglowodanów będzie zawierać około 350 kalorii. Dlatego sprawdza się on idealnie w diecie sportowców, którzy potrzebują znacznej ilości energii aby zaspokoić potrzeby organizmu. Ryż również idealnie sprawdzi się w kuchni każdego z nas jako dodatek do gulaszu, gołąbków, ale również jako na przykład deser ryżowy z dodatkiem świeżych owoców.
Jak gotować ryż biały?
Niewielu z nas pamięta o tym, że ryż przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Możemy to zrobić poprzez nalanie wody do garnuszka i wrzucenie tam ryżu, który następnie należy dokładnie wymieszać i zlać wodę. Do tego garnuszka wlewamy ponownie wodę i gotujemy. Warto wspomnieć o tym, że na jedną porcję ryżu powinniśmy wlać dwie porcje wody. Wybierając ryż do gotowania warto kupić taki, który nie jest pakowany w woreczki, ponieważ podczas gotowania wydzielają się substancje, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Taki ryż możemy nabyć w sklepie Biozdrowy. Przy gotowaniu ryżu warto zwrócić uwagę na czas gotowania. W zależności od tego, ile czasu go gotujemy, będzie zmieniać się jego konsystencja, sypkość oraz miękkość. Z długo gotowanego ryżu możemy zrobić kleik, natomiast krótko gotowany możemy użyć do dań z ryżem sypkim.
Ryż biały w kuchni
Od bardzo dawna biały ryż jest wykorzystywany w naszej kuchni. Dlatego znajdziemy go nawet w tradycyjnych daniach jak gołąbki, zupa pomidorowa oraz krupnik. Poza tym coraz częściej wykorzystujemy go do produkcji domowego sushi, deserów z dodatkiem mleczka kokosowego, serników oraz batoników. Poza tym ryż znajdzie zastosowanie jako dodatek do przeróżnych sosów.
Jak wykorzystać ryż biały w kuchni?
AZJATYCKI RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU Składniki:
- 200 gramów brokuła,
- 1 papryka,
- 1 mała cebula,
- pół cukinii,
- 1 opakowanie tofu fortyfikownego w wapń,
- 100 gramów ryżu,
- 200 gramów pieczarek,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypiorek lub kolendra.
- sos słodko-kwaśny,
- sos sojowy,
- ocet ryżowy,
- sezam.
- W garnuszku gotujemy ryż na sypko.
- W międzyczasie w innym garnuszku gotujemy rozdrobniony brokuł przez około 6-7 minut.
- Myjemy warzywa. Cebulę kroimy w piórki, paprykę, pieczarki oraz cukinię w kostkę.
- Cebulę, paprykę, pieczarki oraz cukinię przekładamy na patelnię i smażymy na oliwie przez 15 minut.
- Kroimy tofu w kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką. Smażymy 5 minut.
- Następnie dodajemy ugotowany brokuł oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy przez jeszcze 5 minut.
- Dodajemy ryż oraz przyprawy (ja dodałam 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego oraz jedną octu ryżowego).
- Smażymy przez 3 minuty.
- Gotowe danie przekładamy do miseczek posypujemy z góry sezamem oraz pokrojonym szczypiorek lub pietruszką.
- 100 gramów ryżu,
- 1 kubeczek jogurtu kokosowego,
- 200 ml napoju kokosowego,
- 1 świeże mango,
- 1 garść malin,
- 1 banan,
- 1 garść ulubionych orzechów.
- cynamon,
- cukier waniliowy lub laska wanilii.
- Ryż gotujemy w napoju kokosowym aż całkowicie wchłonie napój. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu oraz cukru waniliowego lub trochę laski wanilii.
- Obieramy banana i blendujemy na gładką masę.
- Gotowy ryż przekładamy do miseczki i mieszamy go z bananem. Następnie wykładamy na to jogurt kokosowy.
- Mango oraz maliny myjemy. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Owoce układamy na jogurcie oraz ryżu.
- Z góry możemy posypać wszystko delikatnie cynamonem oraz dodać ulubione orzechy.