Ekologiczny ocet spożywczy

Octem spożywczym nazywa się wodny roztwór kwasu octowego, powstający w efekcie fermentacji alkoholowej octu. Produkt ten charakteryzuje się wyrazistym, ostrym zapachem oraz kwaśnym, intensywnym smakiem. Najczęściej w kuchni stosuje się go jako płynną przyprawę zakwaszającą. Jeśli jest spożywany w niewielkich ilościach, przyczynia się do pobudzenia apetytu i poprawy trawienia żywności. Już teraz zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego biozdrowy.pl i znajdź ocet spożywczy, który wykorzystasz podczas kuchennych eksperymentów.

  • BIOFOOD Ocet jabłkowy 5% BIO 250ml

    0 out of 5
    9.90
  • Ocet Jabłkowy niefiltrowany VOELKEL 750ml BIO

    0 out of 5
    15.90
  • Alce Nero Ocet balsamiczny 250ml BIO

    0 out of 5
    16.39
  • BIOFOOD Ocet jabłkowy 5% BIO 500ml

    0 out of 5
    11.90
  • BIOFOOD Ocet spirytusowy 10% 500ml

    0 out of 5
    8.89
  • Dary Natury Ocet balsamiczny miodowy 250ml EKO

    0 out of 5
    13.39
nowy rok nowa sylwetka
dbaj o odporność

Ocet jabłkowy – co go wyróżnia?

Ocet jabłkowy wytwarzany jest przez fermentację octową cydru. To naturalny konserwant oraz przyprawa lub dodatek do posiłków. Jest niskokaloryczny, naturalnie mętny, zwykle ma bursztynową barwę, kwaśny smak, a przy tym mocny zapach. Co ciekawe, ocet jabłkowy jest z powodzeniem wykorzystywany również w kosmetyce. Już od wielu lat cieszy się on niesłabnącą popularnością.

Dlaczego warto wybrać ocet balsamiczny?

Innym popularnym octem, znajdującym się w naszej ofercie, jest ocet balsamiczny. Wytwarza się go z zagęszczonego moszczu winogronowego, który długo dojrzewa w specjalnych, drewnianych beczkach. Produkt ten ma szerokie zastosowanie. Największym uznaniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej, ale można dodawać go również do wielu tradycyjnych, polskich dań. Stanowi dodatek do różnego typu serów, sosów, dressingów, sałatek, marynat do mięsa lub ryb; sprawdzi się również w połączeniu z owocami i lodami lub jako składnik deserów. Wyróżnia się ciemną barwą, gęstą konsystencją oraz słodko-kwaśnym smakiem.

Kiedy dobrze jest sięgnąć po ocet spirytusowy?

Często sięga się także po ocet spirytusowy, który na szeroką skalę jest wykorzystywany w przetwórstwie spożywczym. Pośród innych rodzajów wyróżnia się najsilniejszym smakiem i zapachem, dlatego zwykle jest rozcieńczany. Mimo to chętnie korzysta się z niego, przygotowując różne potrawy. Najczęściej stosuje się go do przyrządzania mięsnych galaretek, zalew do ryb, a także podczas marynowania oraz konserwowania owoców, grzybów i warzyw (między innymi ogórków, buraków, czy papryki). Jednocześnie trzeba podkreślić, że produkt ten zdobył popularność także jako ekologiczny i skuteczny preparat do czyszczenia. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego dokonywania domowych porządków. Już teraz kup wybrany ocet spożywczy na biozdrowy.pl.