Mąki konopne

Większości osób konopie kojarzą się z marihuaną i konopiami indyjskimi. A jednak dużą popularnością w ostatnich latach zaczęły cieszyć się także konopie siewne, z których wykonuje się wiele produktów, w tym także spożywczych. Wśród żywności, powstałej z konopi, znajdziemy między innymi mąkę konopną, coraz częściej wykorzystywaną w kuchni na różne sposoby.

  • Mąka z konopi Bio Planet 400g BIO

    0 out of 5
    9.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Mąka konopna uzyskiwana jest poprzez zmielenie ziaren konopi siewnych. Gotowy produkt charakteryzuje się tym, że nie zawiera glutenu, co sprawia, że chętnie sięgają po niego osoby na diecie bezglutenowej. Mąka konopna wyróżnia się  ciemnym, lekko zielonym kolorem oraz smakiem, przypominającym połączenie orzechów i słonecznika. Ciekawy aromat i smak mąki konopnej sprawia, że można dzięki niej urozmaicić smak wielu potraw, dodając im interesującej nuty roślinnej.

 Mąka konopna nie ma wiele wspólnego z  popularną marihuaną i nie trzeba się obawiać o jej właściwości psychogenne, ponieważ nie zawiera ona odurzającej substancji THC. Marihuana produkowana jest z konopi indyjskich, tymczasem w  przypadku mąki konopnej mamy do czynienia z konopiami siewnymi, stanowiącymi legalnie dostępny do sprzedaży produkt spożywczy.

Konopie siewne (Cannabis sativa L.) to gatunek rośliny z rodziny konopiowatych, która aktualnie występuje jako roślina uprawna rozpowszechniona w różnych częściach świata. W Polsce może występować dziko. Konopie siewne znalazły zastosowanie między innymi jako surowiec do pozyskiwania włókien, ale także w przemyśle kosmetycznym i farmakologicznym. Produkty z konopi siewnej szeroko stosowane są także w przemyśle spożywczym, także w formie mąki konopnej.

Mąka z konopi to także bogate źródło błonnika, stanowiącego ważny element każdej zbilansowanej diety.

Zastosowanie mąki konopnej

Mąkę konopną można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jej specyficzny smak i aromat sprawiają, że dzięki niej różne potrawy zostaną urozmaicone i nabiorą indywidualnej nuty. Mąka konopna stosowana jest do wszelkiego rodzaju wypieków, np. naleśników, ciast, chleba czy babeczek. Mąka z konopi nie wykazuje właściwości, zwiększającej objętość wypieków oraz sklejania ciasta, dlatego najlepiej wymieszać ją wraz z inną mąką.

Mąka konopna charakteryzuje się inną lepkością od tradycyjnej mąki pszennej, dlatego też stosowana samodzielnie może nie dać odpowiedniego efektu sklejania ciasta, przez co wypiek nie wyjdzie taki, jak powinien. Jest to jednak produkt naturalnie bezglutenowy, który warto łączyć z mąką pszenną, aby otrzymać produkt o nieco lepszej wartości odżywczej i o mniejszej zawartości glutenu.

Mąka z konopi to produkt, który nie wymaga obróbki termicznej, a więc można ją jeść na surowo. Osoby, które chcą uzupełnić swój jadłospis o zawarte w mące składniki odżywcze, mogą wykorzystać ją jako dodatek do sosów, jogurtów, musli, owsianek itd.  Mąka świetnie sprawdzi się jako element zdrowego shake’a białkowego czy smoothie, a także jako zagęszczacz do zup czy sosów.

Naturalna mąka konopna to produkt, który można zastosować jako dodatek do wielu posiłków. Stosując zdrową, zbilansowaną dietę, może służyć jako dodatek do deserów. Stanowi świetną alternatywę dla innych mąk bezglutenowych i choć ze względu na zmniejszoną lepkość, lepiej zmieszać ją z mąką, która gluten zawiera, wciąż może wspomóc przygotowywanie smacznych wypieków.