Mąkę konopną można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jej specyficzny smak i aromat sprawiają, że dzięki niej różne potrawy zostaną urozmaicone i nabiorą indywidualnej nuty. Mąka konopna stosowana jest do wszelkiego rodzaju wypieków, np. naleśników, ciast, chleba czy babeczek. Mąka z konopi nie wykazuje właściwości, zwiększającej objętość wypieków oraz sklejania ciasta, dlatego najlepiej wymieszać ją wraz z inną mąką.
Mąka konopna charakteryzuje się inną lepkością od tradycyjnej mąki pszennej, dlatego też stosowana samodzielnie może nie dać odpowiedniego efektu sklejania ciasta, przez co wypiek nie wyjdzie taki, jak powinien. Jest to jednak produkt naturalnie bezglutenowy, który warto łączyć z mąką pszenną, aby otrzymać produkt o nieco lepszej wartości odżywczej i o mniejszej zawartości glutenu.
Mąka z konopi to produkt, który nie wymaga obróbki termicznej, a więc można ją jeść na surowo. Osoby, które chcą uzupełnić swój jadłospis o zawarte w mące składniki odżywcze, mogą wykorzystać ją jako dodatek do sosów, jogurtów, musli, owsianek itd. Mąka świetnie sprawdzi się jako element zdrowego shake’a białkowego czy smoothie, a także jako zagęszczacz do zup czy sosów.
Naturalna mąka konopna to produkt, który można zastosować jako dodatek do wielu posiłków. Stosując zdrową, zbilansowaną dietę, może służyć jako dodatek do deserów. Stanowi świetną alternatywę dla innych mąk bezglutenowych i choć ze względu na zmniejszoną lepkość, lepiej zmieszać ją z mąką, która gluten zawiera, wciąż może wspomóc przygotowywanie smacznych wypieków.