Mąka żytnia Bio Planet typ 960 - 1kg - BIO
Do darmowej dostawy brakuje Ci:
250,00 zł
Kategorie
-
Aromaterapia
- Olejek anyżowy
- Olejek bergamotkowy
- Olejek cedrowy
- Olejek cynamonowy
- Olejek cytrynowy
- Olejek z drzewa herbacianego
- Olejek eukaliptusowy
- Olejek geranium
- Olejek goździkowy
- Olejek grejpfrutowy
- Olejek imbirowy
- Olejek jałowcowy
- Olejek jaśminowy
- Olejek jodłowy
- Olejek kadzidłowiec
- Olejki lawendowe
- Olejek melisowy
- Olejek miętowy
- Olejek z oregano
- Olejek pomarańczowy
- Olejek z rozmarynu
- Olejek różany
- Olejek sosnowy
- Olejek tymiankowy
-
Zioła
- Ashwagandha (Żeń-Szeń Indyjski)
- Astragalus (Traganek )
- Bajkalina (Tarczyca bajkalska)
- Berberyna
- Brahmi (Bacopa Monnieri)
- Chmiel
- Czystek (Skalna Róża)
- Echinacea (Jeżówka)
- Gotu Kola
- Konopie siewne
- Kozłek lekarski (Waleriana)
- Lawenda
- Melisa
- Męczennica
- Moringa
- Oregano
- Ostropest
- Pau d'arco (Lapacho)
- Pokrzywa
- Różeniec górski (Rhodiola Rosea)
- Skrzyp polny
- Szczeć
- Triphala
- Wiesiołek
- Wrotycz
-
Zdrowa żywność
- Bakalie i suszone owoce
- Dania gotowe i sosy
- Dodatki do pieczenia
- Herbata
- Kakao i karob
- Kasze
- Kawa
- Makarony
- Mąki i mieszanki
- Mięso
- Miód
- Nasiona i pestki
- Oleje, oliwy
- Orzechy
- Pasty kanapkowe i masła
- Pieczywo
- Probiotyki i prebiotyki
- Produkty bez laktozy
- Produkty bezglutenowe
- Produkty liofilizowane
- Produkty mleczne
- Produkty pszczele
- Produkty śniadaniowe
- Produkty sojowe
- Produkty wegańskie
- Produkty wegetariańskie
- Przekąski i słodycze
- Przetwory
- Przyprawy
- Ryż
- Sery
- Soki i napoje
- Środki żelujące
- Strączki
- Superfoods
- Warzywa i owoce
- Mąka owsiana
- Mąka z ciecierzycy
- Mieszanki
- Skrobia
- Mąka kasztanowa
- Mąka Teff
- Mąka z płaskurki
- Mąką z samopszy
- Tapioka
- Mąka bezglutenowa
- Mąka gryczana
- Mąka jaglana
- Mąka kokosowa
- Mąka konopna
- Mąka kukurydziana
- Mąka migdałowa
- Mąka migdałowa
- Mąka orkiszowa
- Mąka pszenna
- Mąka ryżowa
- Mąka z amarantusa
- Mąka ziemniaczana
- Mąka żytnia
-
Suplementy
- Suplementy na alergię
- Suplementy na boreliozę
- Suplementy na cukrzycę
- Suplementy na odchudzanie
- Suplementy na odporność
- Suplementy na oczyszczanie
- Suplementy na nastrój
- Suplementy na płodność
- Suplementy na potencję
- Suplementy na relaks i wyciszenie
- Suplementy na sen
- Stawy, kości, mięśnie
- Włosy, skóra, paznokcie
- Suplementy na przeziębienie
-
Kosmetyki naturalne
- Mama i dziecko
- Mądra Babcia Poleca
-
Produkty A - Z
- Adaptogeny
- Acerola
- Algi
- Aminokwasy
- Astaksantyna
- Błonnik
- Boswellia
- Bromelaina
- Colostrum
- Czarci Pazur
- Czerwona koniczyna
- Dzika Róża
- Enzymy trawienne
- Ginkgo Biloba
- Glukozamina
- Grzyby witalne
- Imbir
- Karczoch
- Koci Pazur
- Koenzym Q10
- Kolagen
- Kurkuma
- Kreatyna
- Kwas Alfa Liponowy
- Kwas hialuronowy
- Kwercetyna
- Lecytyna
- Maca
- Mumio
- NAC
- Omega 3
- Ocet jabłkowy
- Piperyna
- Probiotyki
- Propolis
- Rokitnik
- Tran
- Żeń-szeń
- Żurawina
-
Producenci
- Aboca
- AKA
- Akvile
- ALB GOLD
- ALCE NERO
- Alepia
- Aliness
- Almawin
- Aloesove
- Alphanova
- Alter Medica
- Amaizin
- Amarello
- Amylon
- ANI
- Ania
- Anthyllis
- Apotheke
- Artisan Food
- Ascolip
- Astron
- Aura Herbals
- Azeta BIO
- Babuvit
- Balviten
- Bamboolove
- Bartolini
- Batom
- Baton Warszawski
- Be Keto
- beBIO
- Ben and Anna
- Benjamissimo
- BeOrganic
- BeRAW Kids
- Best Lab
- Better Than Foods
- Biobabalscy
- Biofood
- Bio Mamut
- Bio Planet
- BIO PLANET S.A.|Biominki
- Bio Planete
- Bio Raj
- Biolaven
- Biomus
- Biovegan
- Biowen
- BIOWEN|Hempking
- Biozdrowy
- Bob Snail
- Bonitas
- Bracia Mydlarze
- CANDY TREE
- Cantero
- Chemworld
- Chocolates Sole
- Cocoa
- Cocomi
- Crispins
- Cukiernia Staropolska
- Dalla Costa
- Dary Natury
- Diet Food
- Dobra Kaloria
- Dobry Squad
- Dr. Jacob's
- Doctor Life
- Eco Denta
- Eco Snack
- Ecoblik
- EcoMil
- Ecover
- EKOwital
- English Tea Shop Organic
- EstroVita
- Etja
- Eureco
- Fabijańscy
- Fair Trade
- Farma Świętokrzyska
- Fizi
- Flos
- Food Studio
- Formeds
- Frank&Oil
- Freche Freunde
- Frupp
- Genactiv
- Georganics
- Ginger Organic
- Gorvita
- Graci
- Hagi
- Hair Queen
- Hauster
- HEJO!
- Helpa
- HempKing
- Hepatica
- Herbal pharmaceuticals
- Herbapol
- Herbico
- Hey!Bamboo
- Holle
- Hollinger
- Intenson
- Invex
- Irenki
- Jack'N'Jill
- Jodavita Sp. z.o.o.
- Kaszubskie Miody
- Kenay
- Keypharm
- KOURELLAS
- Kowalewski
- KruKam
- Kubara
- LA BIO IDEA
- Langsteiner
- Lansinoh
- LaQ
- Las Vegan's
- Lebensbaum
- Legal Cakes
- LIMA
- Magiczny Ogród
- Make Me Bio
- Malu Food
- Mamuko
- Manuka Health New Zealand Limited
- Maslove
- Masmi
- Me Gusto
- MEDI-FLOWERY
- MedicaLine
- Medicura
- Medica Herbs
- Medverita
- Milzu
- Miodowa Mydlarnia
- Mir-lek
- Mixit
- Mniam
- Mokosh
- Moya
- Mydlarnia Cztery Szpaki
- Mydło Stacja
- MyEcoBrush
- MyVita
- Nacomi
- Nanga
- Narum
- NATUMI
- Natur Compagnie
- Natura Receptura
- Natura Wita
- Natural Baby Care
- NaturalMe
- NaturaVena
- Natures Aid
- NatVita
- Naura
- Needit Nature
- Nelfarm
- Niro
- Nordics
- Norsan
- Now Foods
- Nowa Kosmetyka
- Nunalu
- Only Bio
- 4organic
- Organic House
- Organic Life
- Organic Mate Green
- Orion
- Ostrovit
- Pasieki Rodziny Sadowskich
- Pharmovit
- PHYSALIS
- Pięć Przemian
- Piwniczanka
- Polska Róża
- Porcja Dobra
- Porto Muinos
- Premium Rosa
- PRIMAVIKA
- Proherbis
- Rembowscy
- Resibo
- Runoland
- Sad Danków
- SALUS-HAUS
- Skoczylas
- Slavito
- Słomiana pracowania
- Smakosz
- Sobbeke
- Solherbs
- Solup
- Solve Labs
- Swanson
- Sylveco
- Targroch
- TERRASANA
- The Bridge
- The Collagen Club
- TRAFO
- UNS
- Up Health Pharma
- Urban Herbs
- Vianek
- Visanto
- Verdin
- Vitaliana
- Vitapol
- Voelkel
- Vuokkoset
- Wasąg
- Weleda
- Wydawnictwo Vital
- Yango
- Yogi Tea
- Yope
- Your Candle
- Zakwasownia
- Zdrowo Namieszane
- Zielaria Suwalska
- Zielko
- Zmiany Zmiany
- Zuzii
- Zwergenwiese
- Zestawy prezentowe
Kategorie
Filtruj:
Mąka żytnia
Żyto zwyczajne może być uprawiane na glebach lekkich. Atutem tego zboża są jego małe wymagania glebowe oraz duża odporność na mróz. Dzięki temu, że może być uprawiane na wszystkich rodzajach ziem, to jest bardzo rozpowszechnione, a jego uprawy znajdują się nawet w Azji czy Ameryce Północnej.
Produktów: 9
Biozdrowy poleca w tej kategorii
Poprzedni
Następny
9,49 zł
Pozostałe w tej kategorii:
Wykorzystanie żyta sięga daleko wstecz. Nasi przodkowie zaczęli przerabiać to zboże na mąkę, z której mogli sporządzać wypieki, takie jak placki, chleby i bułki. Żyto było również wykorzystywane jako pasza dla zwierząt oraz słoma. Żyto dalej ma zastosowanie przy produkcji chleba oraz bułek, które mają dużo więcej składników mineralnych wpływających korzystnie na nasze zdrowie w porównaniu z pszenicą. Poza tym wykorzystuje je się do produkcji alkoholi, takich jak piwo, wódka i whisky.
Czytaj więcej +
Jak produkuje się...
Wykorzystanie żyta sięga daleko wstecz. Nasi przodkowie zaczęli przerabiać to zboże na mąkę, z której mogli sporządzać wypieki, takie jak placki, chleby i bułki. Żyto było również wykorzystywane jako pasza dla zwierząt oraz słoma. Żyto dalej ma zastosowanie przy produkcji chleba oraz bułek, które mają dużo więcej składników mineralnych wpływających korzystnie na nasze zdrowie w porównaniu z pszenicą. Poza tym wykorzystuje je się do produkcji alkoholi, takich jak piwo, wódka i whisky.
Produkcja mąki polega na rozdrobnieniu oczyszczonego ziarna, w skutek czego dochodzi do oddzielenia okrywy owocowo-nasiennej od bielma mącznego. Okrywa owocowo-nasienna tworzy otręby, natomiast bielmo mąkę. Na jakość mąki ma wpływ jej typ — im wyższy tym mąka zawiera więcej składników mineralnych. Dodatkowo wyższy typ mąki sprawia, że będzie ona ciemniejsza, a niższy, że będzie ona jaśniejsza. Mąka żytnia dzieli się na kilka typów:
Energetyczność mąki będzie się różnić w zależności od jej typu - im wyższy typ mąki, tym kaloryczność będzie mniejsza. Mąka żytnia będzie charakteryzowała się dużą zawartością błonnika. Ponownie, im wyższy będzie typ mąki, tym więcej błonnika będzie zawierać. Zawartość włókna pokarmowego (błonnika) może wahać się od 8 do nawet 23 gramów. Mąka żytnia ma niski indeks glikemiczny (bo tylko około 25), dzięki czemu będą mogły spożywać ją osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej w organizmie. Mąka żytnia jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są bardzo potrzebne do prawidłowej pracy organizmu. To one warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają na właściwy stan skóry, włosów i paznokci. Wspomagają funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Jednak to nie jedyne zalety mąki żytniej, bowiem jest ona bogactwem składników mineralnych takich jak cynk, magnez, fosfor i żelazo.
Produkty wykonane na mące żytniej mają niższy indeks glikemiczny, co będzie powodować mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi po spożytym posiłku. Wpływa to pozytywnie na naszą gospodarkę cukrową organizmu. Żywność zawierająca niższy indeks i ładunek glikemiczny jest polecana każdej zdrowej osobie. Pomaga to zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz otyłość. Zawartość błonnika pokarmowego wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu będziemy mieć mniejszą ochotę na podjadanie. Będzie on również zapobiegać zaparciom i biegunkom oraz zmniejsza wchłanianie jonów metali ciężkich.
Przy wyborze mąki powinniśmy zwrócić uwagę na to co będziemy chcieli z niej wykonać. Najniższy typ mąki sprawdzi się do wyrobu domowego makaronu. Przy produkcji makaronu możemy dodać trochę szpinaku, dzięki zyska on inny ciekawy kolor. Mąka o nieco wyższym typie sprawdzi się idealnie do przyrządzania zakwasu do żurku. Do wypieku chleba nada się właściwie każdy typ mąki. Przy zakupie warto kierować się tym, aby produkt był ekologiczny, dzięki czemu nie będzie zawierać szkodliwych substancji, a jego produkcja nie wpłynie negatywnie na środowisko. Mąka żytnia nie powinna być przechowywana dłużej niż 4 miesiące, najlepiej trzymać ją w ciemnym i szczelnym opakowaniu. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na datę przydatności produktu oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone.
Mąka żytnia może być idealnym zamiennikiem mąki pszennej w kuchni. Bowiem możemy z niej przygotować zakwas na żur, wypiec chleb i bułki, ale również ciasteczka oraz ciasta, które będa na pewno zdrowsze niż te konwencjonalne, ze sklepu. Dodatkowo możemy wykorzystać ją do tworzenia naleśników, gofrów oraz placuszków, które będą miały niższy ładunek glikemiczny i wyższą jakość. Osoby chcące poprawić jakość swojej diety często stawiają na upieczenie własnego chleba, który nie będzie zawierać dużej ilości niezdrowych dodatków oraz będzie na pewno świeży, a nie mrożony i odgrzewany. Dzięki własnym wypiekom można cieszyć się świeżym i zdrowszym chlebem przez dłuższy czas. Dodatkowo podczas wypieku chleba żytniego możemy dodać ulubione nasiona i pestki, co gwarantuje jeszcze lepszy smak wypieku. Takie domowe pieczywo może zostać potem wykorzystywane jako baza do pysznej i zdrowej kanapki.
Składniki:
Czytaj mniej -
Jak produkuje się mąkę żytnią oraz czym się charakteryzuje?
Produkcja mąki polega na rozdrobnieniu oczyszczonego ziarna, w skutek czego dochodzi do oddzielenia okrywy owocowo-nasiennej od bielma mącznego. Okrywa owocowo-nasienna tworzy otręby, natomiast bielmo mąkę. Na jakość mąki ma wpływ jej typ — im wyższy tym mąka zawiera więcej składników mineralnych. Dodatkowo wyższy typ mąki sprawia, że będzie ona ciemniejsza, a niższy, że będzie ona jaśniejsza. Mąka żytnia dzieli się na kilka typów:
- typ 580 - mąka żytnia jasna,
- typ 800 i 950 - mąka żytnia,
- typ 1400 - mąka żytnia sitkowa,
- typ 1850 - mąka żytnia starogrodzka,
- typ 2000 - mąka żytnia razowa.
Wartości odżywcze mąki żytniej
Energetyczność mąki będzie się różnić w zależności od jej typu - im wyższy typ mąki, tym kaloryczność będzie mniejsza. Mąka żytnia będzie charakteryzowała się dużą zawartością błonnika. Ponownie, im wyższy będzie typ mąki, tym więcej błonnika będzie zawierać. Zawartość włókna pokarmowego (błonnika) może wahać się od 8 do nawet 23 gramów. Mąka żytnia ma niski indeks glikemiczny (bo tylko około 25), dzięki czemu będą mogły spożywać ją osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej w organizmie. Mąka żytnia jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są bardzo potrzebne do prawidłowej pracy organizmu. To one warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają na właściwy stan skóry, włosów i paznokci. Wspomagają funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Jednak to nie jedyne zalety mąki żytniej, bowiem jest ona bogactwem składników mineralnych takich jak cynk, magnez, fosfor i żelazo.
Dlaczego mąka z żyta powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie?
Produkty wykonane na mące żytniej mają niższy indeks glikemiczny, co będzie powodować mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi po spożytym posiłku. Wpływa to pozytywnie na naszą gospodarkę cukrową organizmu. Żywność zawierająca niższy indeks i ładunek glikemiczny jest polecana każdej zdrowej osobie. Pomaga to zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz otyłość. Zawartość błonnika pokarmowego wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu będziemy mieć mniejszą ochotę na podjadanie. Będzie on również zapobiegać zaparciom i biegunkom oraz zmniejsza wchłanianie jonów metali ciężkich.
Jaką żytnią mąkę zakupić oraz jak ją przechowywać?
Przy wyborze mąki powinniśmy zwrócić uwagę na to co będziemy chcieli z niej wykonać. Najniższy typ mąki sprawdzi się do wyrobu domowego makaronu. Przy produkcji makaronu możemy dodać trochę szpinaku, dzięki zyska on inny ciekawy kolor. Mąka o nieco wyższym typie sprawdzi się idealnie do przyrządzania zakwasu do żurku. Do wypieku chleba nada się właściwie każdy typ mąki. Przy zakupie warto kierować się tym, aby produkt był ekologiczny, dzięki czemu nie będzie zawierać szkodliwych substancji, a jego produkcja nie wpłynie negatywnie na środowisko. Mąka żytnia nie powinna być przechowywana dłużej niż 4 miesiące, najlepiej trzymać ją w ciemnym i szczelnym opakowaniu. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na datę przydatności produktu oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone.
Do czego możemy wykorzystać mąkę z żyta?
Mąka żytnia może być idealnym zamiennikiem mąki pszennej w kuchni. Bowiem możemy z niej przygotować zakwas na żur, wypiec chleb i bułki, ale również ciasteczka oraz ciasta, które będa na pewno zdrowsze niż te konwencjonalne, ze sklepu. Dodatkowo możemy wykorzystać ją do tworzenia naleśników, gofrów oraz placuszków, które będą miały niższy ładunek glikemiczny i wyższą jakość. Osoby chcące poprawić jakość swojej diety często stawiają na upieczenie własnego chleba, który nie będzie zawierać dużej ilości niezdrowych dodatków oraz będzie na pewno świeży, a nie mrożony i odgrzewany. Dzięki własnym wypiekom można cieszyć się świeżym i zdrowszym chlebem przez dłuższy czas. Dodatkowo podczas wypieku chleba żytniego możemy dodać ulubione nasiona i pestki, co gwarantuje jeszcze lepszy smak wypieku. Takie domowe pieczywo może zostać potem wykorzystywane jako baza do pysznej i zdrowej kanapki.
Jak wykonać idealny zakwas żytni do żuru?
Składniki:
- 5 łyżek mąki żytniej, np. razowej,
- 2-3 kubki wody,
- 3-4 duże ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego.
- Mąkę przekładamy do słoika i mieszamy z wodą.
- Do tak przygotowanego roztworu dodajemy obrany i pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
- Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na blacie w temperaturze pokojowej.
- Zakwas należy mieszać codziennie. Gdy będzie pachnieć i smakować kwasowo będzie gotowy! Z tak przygotowanego zakwasu może przygotować przepyszny żur, którym zachwyci się nasza cała rodzina.
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 60 gramów mąki żytniej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 duże jabłko,
- ½ łyżeczki cynamonu.
- Jabłko obieramy i przecieramy na tarce lub drobno kroimy.
- Mąkę żytnią umieszczamy w misce, do której dodajemy jajka, jogurt, miód i cynamon, a następnie blendujemy lub miksujemy.
- Do tak gotowej masy dodajemy przetarte jabłko.
- W między czasie rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją oliwą z oliwek. Formujemy małe placuszki, które smażymy z obu stron po około 2 minuty, na małym ogniu.
- Placuszki możemy polać z góry miodem i dodać pokruszone orzechy do smaku.