• Bestseller

Mąka migdałowa Targroch - 500g

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych
Nasi klienci kupili już 6 sztuk tego produktu.
Dostępnosć
W magazynie
Producent
Kod producenta
5903229002471

Najważniejsze cechy:

  • Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Ciekawy smak.
  • Może być stosowana do różnego rodzaju wypieków.
  • Mała zawartość cukrów.
  • Nie zawiera glutenu.
28,99 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Kupując ten produkt, zyskasz 7 punktów.

Pamiętaj, aby przystąpić do programu lojalnościowego, należy być zalogowanym użytkownikiem!

Dostępnosć
W magazynie
Producent
Kod producenta
5903229002471

Najważniejsze cechy:

  • Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Ciekawy smak.
  • Może być stosowana do różnego rodzaju wypieków.
  • Mała zawartość cukrów.
  • Nie zawiera glutenu.
Koszty wysyłki od 14 zł. Sprawdź
Dostawa: 2 dni robocze. Sprawdź
Zapytaj o produkt: +48 884 734 844.

Opis

Mąka migdałowa Targroch - 500g

Mąka migdałowa Targroch stanowi zdrowszą alternatywę dla mąki pszennej ze względu na wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w diecie osób, dbających o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Choć charakteryzuje się wysoką kalorycznością, chętnie polecana jest przez lekarzy i dietetyków, którzy doceniają jej dobrą wartość odżywczą. Mąka migdałowa Targroch to 100 % mąka z migdałów, powstała w procesie mielenia. Charakteryzuje się grubszą strukturą niż mąka pszenna i większą wilgotnością. Zapakowana w szczelne opakowanie z możliwością wielokrotnego otwierania, na pewno znajdzie miejsce w kuchni niejednego smakosza.

Mąka migdałowa - kalorie

Wysoka kaloryczność mąki migdałowej jest czymś, co budzi wątpliwości zwłaszcza u osób odchudzających się. 100 g mąki migdałowej Targroch zawiera aż 600 kcal, czyli znacznie więcej niż taka sama ilości mąki pszennej. Dlaczego więc poleca się ją osobom na diecie, a przede wszystkim ludziom, którzy dużo i często ćwiczą? Ze względu na szerokie właściwości odżywcze, których nie można produktowi odmówić. Wysoka kaloryczność jest problemem, jednak wystarczy dostosować odpowiednią ilość mąki i wliczyć kalorie do codziennej wartości energetycznej. To dlatego producent zaleca stosowanie jednej porcji mąki migdałowej, czyli 50 g o wartości 300 kcal.

Co to jest mąka migdałowa i jak powstaje?

Mąka migdałowa otrzymywana jest w bardzo prosty sposób, bo poprzez zmielenie nasion owoców migdałowca zwyczajnego, znanymi pod nazwą migdałów. Charakteryzuje się stosunkowo słodkim, migdałowym smakiem i jasną barwą. Ze względu na niezbyt dużą intensywność smaku i zapachu, mąka migdałowa może być wykorzystywana nie tylko do produktów słodkich, ale również jako dodatek do mięs lub sosów. Może być jedzona na surowo, dlatego w kuchni wykorzystuje się ją na wiele sposobów. Mąka migdałowa stanowi świetną alternatywę dla wielu innych rodzajów mąk. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, a ze względu na sporą kaloryczność, może sprawdzić się jako uzupełnienie dziennej wartości energetycznej dla sportowców. Tworzona w dobrych warunkach, mielona za pomocą specjalnych maszyn, mąka migdałowa sprawdzi się w kuchni nie tylko osób na diecie, ale również tych, którzy cenią sobie smak migdałów i lubią eksperymentować z przygotowywaniem potraw.

Zastosowanie

Czy mąka z migdałów zastąpi mąkę pszenną? W przypadku mąk z orzechów i strączków, zwykle bardzo trudno jest zupełnie zastąpić mąkę pszenną w proporcjach 1:1. Mielone migdały są jednak w tej kwestii wyjątkiem. Należy pamiętać, że przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej migdałową, wypieki mogą mieć inną strukturę i gorzej wyrastać. Szczególnym przypadkiem są też ciasta drożdżowe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiając je, najlepiej wymieszać migdały mielone z inną mąką, która ma lepsze właściwości wypiekowe – np. pszenną lub orkiszową. Pozwoli to na uzyskanie lepszego efektu wyrośnięcia ciasta. Przepisy z mąką migdałową Mielone migdały można dodać do niemalże wszystkich potraw – zwłaszcza tych serwowanych na słodko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi naleśników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków. Mąka migdałowa nie bez powodu nazywana jest często najzdrowszą i najsmaczniejszą. Każdy, kto szuka nowych smaków i chce uczynić swoją dietę bardziej wartościową, powinien na stałe wprowadzić do menu potrawy z jej dodatkiem.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Skład

Mąka z migdałów.

Mąka migdałowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Mąka migdałowa polecana jest przez specjalistów z zakresu zdrowego żywienia głównie ze względu na jej szerokie właściwości zdrowotne. Każdy na pewno słyszał o tym, jakim dobrodziejstwem są migdały. A mąka migdałowa 100% właśnie z migdałów powstaje i charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – jednonienasyconych i wielonienasyconych. Mąka migdałowa wyróżnia się ciekawym smakiem, dlatego może być stosowana do różnego rodzaju wypieków, jako dodatek do mąki pszennej. Jeżeli użyjemy jej w odpowiedniej ilości, stworzymy smaczną potrawę, która wyróżni się wyższą zawartością białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, będących substancjami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mąka migdałowa wyróżnia się również stosunkowo niską zawartością węglowodanów, dlatego na pewno zainteresuje osoby, będące na diecie ketogenicznej (dieta, charakteryzująca się minimalnym spożywaniem węglowodanów, a zwiększonym spożywaniem tłuszczów). Mała zawartość cukrów oraz fakt, że mąka migdałowa naturalnie nie zawiera glutenu, sprawiają, że mogą ją stosować także osoby stosujące dietę bezglutenową.

Witaminy i minerały w mące migdałowej

Nie wolno zapominać, że migdały, a przez to i mąka migdałowa – to świetne źródło witamin i minerałów, które wspomagają ogólną kondycję organizmu. Mąka migdałowa Targroch charakteryzuje się zawartością poniższych składników odżywczych. Magnez:
  • wspomaga pracę układu nerwowego;
  • wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych;
  • bierze udział w syntezie białek;
  • wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny, zatem warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu;
  • dba o prawidłowe przewodnictwo nerwowe i skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego;
  • wspomaga układ mięśniowy;
  • pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej;
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
  • bierze udział w podziale komórek;
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
Żelazo:
  • jeden z głównych składników krwi - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny;
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek;
  • transportuje tlen w komórkach ciała;
  • sprzyja odporności;
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych;
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Wapń:
  • wpływa na zdrowie kości i zębów;
  • bierze udział w procesie krzepnięcia krwi;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego;
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych;
  • bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
Witamina E:
  • jest silnym przeciwutleniaczem;
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Potas:
  • odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych;
  • wspomaga prawidłową pracę mięśni.

Ostrzeżenia i informacja alergenna

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania mąki migdałowej, jest alergia na migdały. Ze względu na sposób produkcji, w opakowaniu produktu mogą znaleźć się także śladowe ilości innych alergenów, takich jak:
  • sezam;
  • różne orzechy;
  • produkty zawierające gluten.
Co więcej, ostrożność w spożywaniu mąki migdałowej powinny zachować osoby:
  • zmagające się z nadwagą i otyłością;
  • dzieci poniżej 1 roku życia (informacja dla rodziców).
W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej (wysypka, bóle brzucha, wymioty, nudności, obrzęki, trudności z oddychaniem) należy jak najszybciej zaprzestać spożywania produktu, a gdy dolegliwości nasilają się – pilnie skontaktować się z lekarzem.
Pojemność:
500 G
Składniki:
Migdały
Cechy dodatkowe:
Bez cukru Bez laktozy Dla wegan Dla wegetarian Bez glutenu Bez dodatku cukru
Dieta:
Bez cukru Bez laktozy Dieta w insulinooporności Dieta wegańska Dieta wegetariańska Ketogeniczna Bez glutenu
Dla kogo:
Dla dorosłych Dla dzieci Dla babci Dla kobiet Dla dziadka Dla mężczyzn Dla seniora Dla sportowca Dla studenta Dla kobiet w ciąży Dla kobiet karmiących piersią Dla początkujących
Opis

Mąka migdałowa Targroch - 500g

Mąka migdałowa Targroch stanowi zdrowszą alternatywę dla mąki pszennej ze względu na wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w diecie osób, dbających o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Choć charakteryzuje się wysoką kalorycznością, chętnie polecana jest przez lekarzy i dietetyków, którzy doceniają jej dobrą wartość odżywczą. Mąka migdałowa Targroch to 100 % mąka z migdałów, powstała w procesie mielenia. Charakteryzuje się grubszą strukturą niż mąka pszenna i większą wilgotnością. Zapakowana w szczelne opakowanie z możliwością wielokrotnego otwierania, na pewno znajdzie miejsce w kuchni niejednego smakosza.

Mąka migdałowa - kalorie

Wysoka kaloryczność mąki migdałowej jest czymś, co budzi wątpliwości zwłaszcza u osób odchudzających się. 100 g mąki migdałowej Targroch zawiera aż 600 kcal, czyli znacznie więcej niż taka sama ilości mąki pszennej. Dlaczego więc poleca się ją osobom na diecie, a przede wszystkim ludziom, którzy dużo i często ćwiczą? Ze względu na szerokie właściwości odżywcze, których nie można produktowi odmówić. Wysoka kaloryczność jest problemem, jednak wystarczy dostosować odpowiednią ilość mąki i wliczyć kalorie do codziennej wartości energetycznej. To dlatego producent zaleca stosowanie jednej porcji mąki migdałowej, czyli 50 g o wartości 300 kcal.

Co to jest mąka migdałowa i jak powstaje?

Mąka migdałowa otrzymywana jest w bardzo prosty sposób, bo poprzez zmielenie nasion owoców migdałowca zwyczajnego, znanymi pod nazwą migdałów. Charakteryzuje się stosunkowo słodkim, migdałowym smakiem i jasną barwą. Ze względu na niezbyt dużą intensywność smaku i zapachu, mąka migdałowa może być wykorzystywana nie tylko do produktów słodkich, ale również jako dodatek do mięs lub sosów. Może być jedzona na surowo, dlatego w kuchni wykorzystuje się ją na wiele sposobów. Mąka migdałowa stanowi świetną alternatywę dla wielu innych rodzajów mąk. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, a ze względu na sporą kaloryczność, może sprawdzić się jako uzupełnienie dziennej wartości energetycznej dla sportowców. Tworzona w dobrych warunkach, mielona za pomocą specjalnych maszyn, mąka migdałowa sprawdzi się w kuchni nie tylko osób na diecie, ale również tych, którzy cenią sobie smak migdałów i lubią eksperymentować z przygotowywaniem potraw.

Zastosowanie

Czy mąka z migdałów zastąpi mąkę pszenną? W przypadku mąk z orzechów i strączków, zwykle bardzo trudno jest zupełnie zastąpić mąkę pszenną w proporcjach 1:1. Mielone migdały są jednak w tej kwestii wyjątkiem. Należy pamiętać, że przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej migdałową, wypieki mogą mieć inną strukturę i gorzej wyrastać. Szczególnym przypadkiem są też ciasta drożdżowe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiając je, najlepiej wymieszać migdały mielone z inną mąką, która ma lepsze właściwości wypiekowe – np. pszenną lub orkiszową. Pozwoli to na uzyskanie lepszego efektu wyrośnięcia ciasta. Przepisy z mąką migdałową Mielone migdały można dodać do niemalże wszystkich potraw – zwłaszcza tych serwowanych na słodko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi naleśników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków. Mąka migdałowa nie bez powodu nazywana jest często najzdrowszą i najsmaczniejszą. Każdy, kto szuka nowych smaków i chce uczynić swoją dietę bardziej wartościową, powinien na stałe wprowadzić do menu potrawy z jej dodatkiem.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Skład

Mąka z migdałów.

Mąka migdałowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Mąka migdałowa polecana jest przez specjalistów z zakresu zdrowego żywienia głównie ze względu na jej szerokie właściwości zdrowotne. Każdy na pewno słyszał o tym, jakim dobrodziejstwem są migdały. A mąka migdałowa 100% właśnie z migdałów powstaje i charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – jednonienasyconych i wielonienasyconych. Mąka migdałowa wyróżnia się ciekawym smakiem, dlatego może być stosowana do różnego rodzaju wypieków, jako dodatek do mąki pszennej. Jeżeli użyjemy jej w odpowiedniej ilości, stworzymy smaczną potrawę, która wyróżni się wyższą zawartością białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, będących substancjami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mąka migdałowa wyróżnia się również stosunkowo niską zawartością węglowodanów, dlatego na pewno zainteresuje osoby, będące na diecie ketogenicznej (dieta, charakteryzująca się minimalnym spożywaniem węglowodanów, a zwiększonym spożywaniem tłuszczów). Mała zawartość cukrów oraz fakt, że mąka migdałowa naturalnie nie zawiera glutenu, sprawiają, że mogą ją stosować także osoby stosujące dietę bezglutenową.

Witaminy i minerały w mące migdałowej

Nie wolno zapominać, że migdały, a przez to i mąka migdałowa – to świetne źródło witamin i minerałów, które wspomagają ogólną kondycję organizmu. Mąka migdałowa Targroch charakteryzuje się zawartością poniższych składników odżywczych. Magnez:
  • wspomaga pracę układu nerwowego;
  • wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych;
  • bierze udział w syntezie białek;
  • wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny, zatem warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu;
  • dba o prawidłowe przewodnictwo nerwowe i skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego;
  • wspomaga układ mięśniowy;
  • pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej;
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
  • bierze udział w podziale komórek;
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
Żelazo:
  • jeden z głównych składników krwi - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny;
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek;
  • transportuje tlen w komórkach ciała;
  • sprzyja odporności;
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych;
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Wapń:
  • wpływa na zdrowie kości i zębów;
  • bierze udział w procesie krzepnięcia krwi;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego;
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych;
  • bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
Witamina E:
  • jest silnym przeciwutleniaczem;
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Potas:
  • odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych;
  • wspomaga prawidłową pracę mięśni.

Ostrzeżenia i informacja alergenna

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania mąki migdałowej, jest alergia na migdały. Ze względu na sposób produkcji, w opakowaniu produktu mogą znaleźć się także śladowe ilości innych alergenów, takich jak:
  • sezam;
  • różne orzechy;
  • produkty zawierające gluten.
Co więcej, ostrożność w spożywaniu mąki migdałowej powinny zachować osoby:
  • zmagające się z nadwagą i otyłością;
  • dzieci poniżej 1 roku życia (informacja dla rodziców).
W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej (wysypka, bóle brzucha, wymioty, nudności, obrzęki, trudności z oddychaniem) należy jak najszybciej zaprzestać spożywania produktu, a gdy dolegliwości nasilają się – pilnie skontaktować się z lekarzem.
Pojemność:
500 G
Składniki:
Migdały
Cechy dodatkowe:
Bez cukru Bez laktozy Dla wegan Dla wegetarian Bez glutenu Bez dodatku cukru
Dieta:
Bez cukru Bez laktozy Dieta w insulinooporności Dieta wegańska Dieta wegetariańska Ketogeniczna Bez glutenu
Dla kogo:
Dla dorosłych Dla dzieci Dla babci Dla kobiet Dla dziadka Dla mężczyzn Dla seniora Dla sportowca Dla studenta Dla kobiet w ciąży Dla kobiet karmiących piersią Dla początkujących

Opinie

0.0 / 5

Liczba recenzji 0

Opinie

0

0

0

0

0

Opinie użytkowników

Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Loading...