Młody jęczmień Bio Organic Foods - sproszkowany sok - 150g
- Bestseller
Młody Jęczmień zielony Targroch - 250g
Najważniejsze cechy:
- Wspiera odporność.
- Przyspiesza gojenie się ran.
- Pomaga organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.
- Zawiera witaminy z grupy A, B (w tym kwas foliowy), C, E i K.
Najważniejsze cechy:
- Wspiera odporność.
- Przyspiesza gojenie się ran.
- Pomaga organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.
- Zawiera witaminy z grupy A, B (w tym kwas foliowy), C, E i K.
Inne warianty tego produktu
Opis
Młody Jęczmień zielony Targroch - 250g
Młody jęczmień zielony od marki Targroch to w 100% naturalny produkt o czystym składzie. Wysoka zawartość chlorofilu, a także ogrom niezbędnych nam witamin i minerałów czynią go wartościowym wsparciem diety wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Jeśli cenisz sobie produkty z grupy superfoods obfitujące w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, dbasz o linię lub zależy Ci na naturalnym wzmocnieniu swojej wątroby – ten produkt stanowczo zasługuje na Twoją uwagę!
Dlaczego warto wybrać młody jęczmień zielony w proszku marki Targroch?
Dlaczego polecamy Ci młody jęczmień zielony marki Targroch? Powodów jest kilka!
- Prosty i czysty skład, w którym znajdziesz wyłącznie 100% sproszkowanej trawy jęczmiennej.
- Forma proszku nie wymaga dodawania do produktu substancji konserwujących i przeciwzbrylających, które często znajdziesz w składzie kapsułek.
- Nieprzezroczyste, szczelnie zamykane opakowanie umożliwia bezpieczne przechowywanie produktu. Zarówno światło dzienne, jak i wilgoć mogłyby obniżyć jakość produktu i pozbawić go dobroczynnych wartości odżywczych.
- Bardzo dobra jakość idzie w parze z przystępną ceną.
Młody jęczmień – gdzie kupić? U nas i w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością.
Jęczmień zielony a zwyczajny
Czy wiesz, że jęczmień zwyczajny był jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka? Choć do dziś cieszy się popularnością i szczyci nieporównywalnie większą zawartością substancji odżywczych niż pszenica, to wciąż pozostaje w cieniu młodego zielonego jęczmienia. Młode pędy jęczmienia od wieków traktowane były jako popularne remedium w medycynie ludowej, dziś ceni się je za ogrom cennych składników bioaktywnych, w tym: witamin z grupy A, B, C, E i K, minerałów, takich jak magnez, potas, krzem, żelazo, wapń, cynk i mangan, oraz antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Jak powstaje młody jęczmień w proszku?
Zacznijmy od początku: młody, jeszcze zielony jęczmień zbierany jest w okresie przed kwitnieniem – właśnie w tym czasie obfituje w najcenniejsze składniki odżywcze. Aby wytworzyć z niego proszek, można zastosować 2 metody:
- wycisnąć sok z młodych, skoszonych pędów i odparować z niego wodę (proces zachodzi pod ciśnieniem i w niskiej temperaturze);
- wysuszyć trawę z udziałem wysokiej temperatury, a następnie rozdrobnić ją na proszek.
Każda z wymienionych metod ma swoje zalety – sproszkowany sok zawiera więcej witamin, natomiast wysuszone łodygi dostarczają organizmowi większej ilości błonnika pokarmowego. W tym miejscu warto dodać, że polskie uprawy młodego jęczmienia są wolne od GMO i substancji chemicznych, a zatem ekologiczne i bezpieczne dla zdrowia.
Sposób użycia
Młody jęczmień w proszku – jak stosować? Prawidłowo przygotowany jęczmień odwdzięczy się łagodnym smakiem i pełnią tkwiących w nim właściwości. Sprawdź, jak sporządzić napój w trzech prostych krokach!
- Zalej 2 łyżeczki jęczmienia zimną lub letnią, niegazowaną wodą.
- Delikatnie wymieszaj, nie używając do tego celu metalowej łyżeczki.
- Wypij przed posiłkiem, najlepiej na czczo.
Jęczmień zielony w proszku możesz również dosypać do ulubionego napoju o temperaturze pokojowej lub dodać go do owocowego koktajlu. Wersja owocowa to gratka dla osób, które nie przepadają za naturalnym smakiem jęczmienia.
Jak długo można pić młody jęczmień?
Aby odczuć pozytywne działanie produktu, spożywaj młody jęczmień zielony regularnie przez co najmniej 2–3 miesiące. Czy wiesz, że jęczmień jest jednym z nielicznych produktów pozbawionych skutków ubocznych? Chociaż jest bardzo dobrze tolerowany przez organizm, nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu.
Skład
Właściwości
O tym, jakie ma jęczmień zielony w proszku właściwości i czemu zawdzięcza swój fenomen, można rozprawiać długo. My postaramy się ująć najważniejsze kwestie w telegraficznym skrócie. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jakie ma jęczmień zielony właściwości i w czym może Ci pomóc.
Na co pomaga młody zielony jęczmień?
Jęczmień jest bogaty w chlorofil, czyli barwnik, któremu zawdzięcza swój żywy, zielony kolor. To dzięki niemu wspomniana roślina jest źródłem antyoksydantów, które spowalniają reakcję utleniania w organizmie i zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych młody jęczmień przysłuży się również osobom, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy z grupy B, A, C, E i K, składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, krzem, żelazo, wapń, cynk i mangan, zdrowe kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Młody jęczmień zadba także o zdrowie Twojej wątroby, korzystnie wpłynie na funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i wzmocni organizm.
Jeśli wciąż rozważasz, czy rozszerzyć swoją dietę o młody jęczmień, opinie i efekty dostępne w Internecie mogą okazać się wartościowe w podjęciu decyzji.
Ostrzeżenia i informacja alergenna
Młody jęczmień – przeciwwskazania do spożywania produktu:
chociaż młody jęczmień jest z reguły bardzo dobrze tolerowany przez organizm, to istnieją osoby, które powinny zrezygnować z jego spożywania. Wśród nich można wyróżnić kobiety w ciąży i w okresie laktacji, osoby dotknięte alergią pokarmową na główny składnik produktu oraz osoby z chorobami układu pokarmowego, m.in. wrzodami żołądka.
Ostrzeżenie dla alergików: w zakładzie produkcyjnym, w którym powstaje młody jęczmień zielony Targoch, pakowane są również: sezam, migdały, orzechy i produkty zawierające gluten, co oznacza, że produkt może zawierać śladowe ilości tych surowców.
Czy zielony jęczmień ma skutki uboczne?
Młody zielony jęczmień to skarbnica błonnika, z tego względu osoby o wyjątkowo wrażliwym żołądku po spożyciu produktu mogą borykać się z bólem brzucha lub biegunką. W celu upewnienia się, czy suplement będzie dobrze tolerowany, sugerujemy przetestowanie najpierw niewielkiej porcji produktu.
Młody Jęczmień zielony Targroch - 250g
Młody jęczmień zielony od marki Targroch to w 100% naturalny produkt o czystym składzie. Wysoka zawartość chlorofilu, a także ogrom niezbędnych nam witamin i minerałów czynią go wartościowym wsparciem diety wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Jeśli cenisz sobie produkty z grupy superfoods obfitujące w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, dbasz o linię lub zależy Ci na naturalnym wzmocnieniu swojej wątroby – ten produkt stanowczo zasługuje na Twoją uwagę!
Dlaczego warto wybrać młody jęczmień zielony w proszku marki Targroch?
Dlaczego polecamy Ci młody jęczmień zielony marki Targroch? Powodów jest kilka!
- Prosty i czysty skład, w którym znajdziesz wyłącznie 100% sproszkowanej trawy jęczmiennej.
- Forma proszku nie wymaga dodawania do produktu substancji konserwujących i przeciwzbrylających, które często znajdziesz w składzie kapsułek.
- Nieprzezroczyste, szczelnie zamykane opakowanie umożliwia bezpieczne przechowywanie produktu. Zarówno światło dzienne, jak i wilgoć mogłyby obniżyć jakość produktu i pozbawić go dobroczynnych wartości odżywczych.
- Bardzo dobra jakość idzie w parze z przystępną ceną.
Młody jęczmień – gdzie kupić? U nas i w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością.
Jęczmień zielony a zwyczajny
Czy wiesz, że jęczmień zwyczajny był jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka? Choć do dziś cieszy się popularnością i szczyci nieporównywalnie większą zawartością substancji odżywczych niż pszenica, to wciąż pozostaje w cieniu młodego zielonego jęczmienia. Młode pędy jęczmienia od wieków traktowane były jako popularne remedium w medycynie ludowej, dziś ceni się je za ogrom cennych składników bioaktywnych, w tym: witamin z grupy A, B, C, E i K, minerałów, takich jak magnez, potas, krzem, żelazo, wapń, cynk i mangan, oraz antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Jak powstaje młody jęczmień w proszku?
Zacznijmy od początku: młody, jeszcze zielony jęczmień zbierany jest w okresie przed kwitnieniem – właśnie w tym czasie obfituje w najcenniejsze składniki odżywcze. Aby wytworzyć z niego proszek, można zastosować 2 metody:
- wycisnąć sok z młodych, skoszonych pędów i odparować z niego wodę (proces zachodzi pod ciśnieniem i w niskiej temperaturze);
- wysuszyć trawę z udziałem wysokiej temperatury, a następnie rozdrobnić ją na proszek.
Każda z wymienionych metod ma swoje zalety – sproszkowany sok zawiera więcej witamin, natomiast wysuszone łodygi dostarczają organizmowi większej ilości błonnika pokarmowego. W tym miejscu warto dodać, że polskie uprawy młodego jęczmienia są wolne od GMO i substancji chemicznych, a zatem ekologiczne i bezpieczne dla zdrowia.
Sposób użycia
Młody jęczmień w proszku – jak stosować? Prawidłowo przygotowany jęczmień odwdzięczy się łagodnym smakiem i pełnią tkwiących w nim właściwości. Sprawdź, jak sporządzić napój w trzech prostych krokach!
- Zalej 2 łyżeczki jęczmienia zimną lub letnią, niegazowaną wodą.
- Delikatnie wymieszaj, nie używając do tego celu metalowej łyżeczki.
- Wypij przed posiłkiem, najlepiej na czczo.
Jęczmień zielony w proszku możesz również dosypać do ulubionego napoju o temperaturze pokojowej lub dodać go do owocowego koktajlu. Wersja owocowa to gratka dla osób, które nie przepadają za naturalnym smakiem jęczmienia.
Jak długo można pić młody jęczmień?
Aby odczuć pozytywne działanie produktu, spożywaj młody jęczmień zielony regularnie przez co najmniej 2–3 miesiące. Czy wiesz, że jęczmień jest jednym z nielicznych produktów pozbawionych skutków ubocznych? Chociaż jest bardzo dobrze tolerowany przez organizm, nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu.
Skład
Właściwości
O tym, jakie ma jęczmień zielony w proszku właściwości i czemu zawdzięcza swój fenomen, można rozprawiać długo. My postaramy się ująć najważniejsze kwestie w telegraficznym skrócie. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jakie ma jęczmień zielony właściwości i w czym może Ci pomóc.
Na co pomaga młody zielony jęczmień?
Jęczmień jest bogaty w chlorofil, czyli barwnik, któremu zawdzięcza swój żywy, zielony kolor. To dzięki niemu wspomniana roślina jest źródłem antyoksydantów, które spowalniają reakcję utleniania w organizmie i zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych młody jęczmień przysłuży się również osobom, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy z grupy B, A, C, E i K, składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, krzem, żelazo, wapń, cynk i mangan, zdrowe kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Młody jęczmień zadba także o zdrowie Twojej wątroby, korzystnie wpłynie na funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i wzmocni organizm.
Jeśli wciąż rozważasz, czy rozszerzyć swoją dietę o młody jęczmień, opinie i efekty dostępne w Internecie mogą okazać się wartościowe w podjęciu decyzji.
Ostrzeżenia i informacja alergenna
Młody jęczmień – przeciwwskazania do spożywania produktu:
chociaż młody jęczmień jest z reguły bardzo dobrze tolerowany przez organizm, to istnieją osoby, które powinny zrezygnować z jego spożywania. Wśród nich można wyróżnić kobiety w ciąży i w okresie laktacji, osoby dotknięte alergią pokarmową na główny składnik produktu oraz osoby z chorobami układu pokarmowego, m.in. wrzodami żołądka.
Ostrzeżenie dla alergików: w zakładzie produkcyjnym, w którym powstaje młody jęczmień zielony Targoch, pakowane są również: sezam, migdały, orzechy i produkty zawierające gluten, co oznacza, że produkt może zawierać śladowe ilości tych surowców.
Czy zielony jęczmień ma skutki uboczne?
Młody zielony jęczmień to skarbnica błonnika, z tego względu osoby o wyjątkowo wrażliwym żołądku po spożyciu produktu mogą borykać się z bólem brzucha lub biegunką. W celu upewnienia się, czy suplement będzie dobrze tolerowany, sugerujemy przetestowanie najpierw niewielkiej porcji produktu.