Rodzynki suszone drobne Targroch 500 g
Do darmowej dostawy brakuje Ci:
250,00 zł
- - 10 % taniej
- Bestseller
Orzechy włoskie łuskane Targroch - 500g
Ten produkt nie posiada jeszcze opinii.
Usuń z ulubionych
Dodaj do ulubionych
Nasi klienci kupili już 57 sztuk tego produktu.
Najważniejsze cechy:
- Źródło magnezu, witaminy B6 i cynku.
- Przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Pomagają zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
15 zł rabatu od 150 zł
-15,00 zł
z kodem: 15odrazu
26,99 zł
24,29 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Najważniejsze cechy:
- Źródło magnezu, witaminy B6 i cynku.
- Przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Pomagają zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Opis
Orzechy włoskie łuskane Targroch - 500g
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie łuskane Targroch nie tylko od święta? Orzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. Rosną w przydomowych ogrodach i na działkach. Królują na świątecznych stołach, zdobiąc wigilijne makowce, kutie czy wielkanocne mazurki. Ci, którzy zbierają je wprost spod drzewa często nie doceniają ich dostępności, pozostali zaś znają je tylko w postaci suszonej, dostępnej w sklepach.Co łączy orzechy włoskie z Włochami?
Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku. Orzechy włoskie występują w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, a także w Azji. Panujący w Polsce klimat sprawia, że obok nasion leszczyny, stanowią jedyny uprawiany oraz występujący dziko gatunek orzechów, co znacząco wpływa na ich popularność. Wiele osób sądzi, że nazwa tych nasion wskazuje na ich pochodzenie - i się nie myli. Tak naprawdę w orzechach włoskich nie chodzi jednak o Włochy, a o Wołoszczyznę - krainę historycznej Rumunii, z której gatunek ten przywędrował do Polski. To właśnie dlatego te drobne przysmaki pierwotnie nazywane były wołoskimi, a nie włoskimi.Pokarm dla mózgu
Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę. Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.Orzechy kontra pączek
Garść orzechów włoskich dostarcza tyle kalorii co 1 pączek - dla każdego łasucha wybór wydaje się więc oczywisty. Jednak orzechy to, poza kopalnią witamin i minerałów, przede wszystkim inwestycja w dobre zdrowie i samopoczucie, a nie chwilową, cukrową przyjemność i dodatkowe kilka centymetrów w pasie. Ich intensywny smak może być dodatkiem do sałatki, owsianki, samodzielną przekąską lub pożytecznym wkładem w deser. Pod kątem pożywności, zdrowotności, a nawet smaku orzech włoski w całym przemyśle cukierniczym nie ma sobie równych... Co ciekawe, z jego dobroczynnych właściwości czerpie już także branża kosmetyczna i zielarska, przygotowując z zielonych osłon łupin m.in. maseczki, peelingi i preparaty anty-trądzikowe.Zastosowanie
Orzechy włoskie są składnikiem wielu ciast i deserów, dodajemy je do sałatek lub musli. Jednak ich zastosowanie może być nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne, znane są maseczki na twarz lub peelingi do ciała z wykorzystaniem orzechów włoskich.Skład
Orzechy włoskie łuskane.Orzechy włoskie są naturalnym źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. > Witaminy B6 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. > Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.Ostrzeżenia i informacja alergenna
Informacje o alergenach W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Pojemność:
500 G
Składniki:
Witamina B6
Magnez
Cynk
Kwasy omega
Orzech włoski
Cechy dodatkowe:
Bez cukru
Bez laktozy
Dla wegan
Dla wegetarian
Dieta:
Bez cukru
Bez laktozy
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Opis
Orzechy włoskie łuskane Targroch - 500g
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie łuskane Targroch nie tylko od święta? Orzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. Rosną w przydomowych ogrodach i na działkach. Królują na świątecznych stołach, zdobiąc wigilijne makowce, kutie czy wielkanocne mazurki. Ci, którzy zbierają je wprost spod drzewa często nie doceniają ich dostępności, pozostali zaś znają je tylko w postaci suszonej, dostępnej w sklepach.Co łączy orzechy włoskie z Włochami?
Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku. Orzechy włoskie występują w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, a także w Azji. Panujący w Polsce klimat sprawia, że obok nasion leszczyny, stanowią jedyny uprawiany oraz występujący dziko gatunek orzechów, co znacząco wpływa na ich popularność. Wiele osób sądzi, że nazwa tych nasion wskazuje na ich pochodzenie - i się nie myli. Tak naprawdę w orzechach włoskich nie chodzi jednak o Włochy, a o Wołoszczyznę - krainę historycznej Rumunii, z której gatunek ten przywędrował do Polski. To właśnie dlatego te drobne przysmaki pierwotnie nazywane były wołoskimi, a nie włoskimi.Pokarm dla mózgu
Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę. Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.Orzechy kontra pączek
Garść orzechów włoskich dostarcza tyle kalorii co 1 pączek - dla każdego łasucha wybór wydaje się więc oczywisty. Jednak orzechy to, poza kopalnią witamin i minerałów, przede wszystkim inwestycja w dobre zdrowie i samopoczucie, a nie chwilową, cukrową przyjemność i dodatkowe kilka centymetrów w pasie. Ich intensywny smak może być dodatkiem do sałatki, owsianki, samodzielną przekąską lub pożytecznym wkładem w deser. Pod kątem pożywności, zdrowotności, a nawet smaku orzech włoski w całym przemyśle cukierniczym nie ma sobie równych... Co ciekawe, z jego dobroczynnych właściwości czerpie już także branża kosmetyczna i zielarska, przygotowując z zielonych osłon łupin m.in. maseczki, peelingi i preparaty anty-trądzikowe.
sposób użycia
Zastosowanie
Orzechy włoskie są składnikiem wielu ciast i deserów, dodajemy je do sałatek lub musli. Jednak ich zastosowanie może być nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne, znane są maseczki na twarz lub peelingi do ciała z wykorzystaniem orzechów włoskich.
Składniki
Skład
Orzechy włoskie łuskane.
Właściwości
Orzechy włoskie są naturalnym źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. > Witaminy B6 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. > Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Alergeny
Ostrzeżenia i informacja alergenna
Informacje o alergenach W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Cechy produktu
Pojemność:
500 G
Składniki:
Witamina B6
Magnez
Cynk
Kwasy omega
Orzech włoski
Cechy dodatkowe:
Bez cukru
Bez laktozy
Dla wegan
Dla wegetarian
Dieta:
Bez cukru
Bez laktozy
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Inne produkty z serii
Inne produkty z kategorii
Opinie użytkowników
Na razie nie dodano żadnej recenzji.