BIO Kasza jaglana EKOWITAL 1 kg
- Bestseller
BIO Olej kokosowy EKOWITAL 240 g
Najważniejsze cechy:
- Produkt o wszechstronnym zastosowaniu.
- Zestalenie się oleju w temperaturze pokojowej jest jego cechą naturalną.
- Ekologiczny, rafinowany olej kokosowy.
- Masa netto: 240 g.
Najważniejsze cechy:
- Produkt o wszechstronnym zastosowaniu.
- Zestalenie się oleju w temperaturze pokojowej jest jego cechą naturalną.
- Ekologiczny, rafinowany olej kokosowy.
- Masa netto: 240 g.
Opis
Olej kokosowy EKOWITAL 240 g BIO
Rafinowany olej kokosowy od EKOWITAL to ekologiczny olej o gładkiej strukturze i neutralnym smaku. Co oznacza, że olej kokosowy jest rafinowany? Proces rafinacji oleju kokosowego polega na oczyszczaniu miąższu kokosa z osadów i obejmuje szereg działań niezbędnych do tego, by produkt cechował się pożądaną trwałością i odpowiednią konsystencją. Dzięki temu olej rafinowany może poszczycić się dłuższą datą ważności i wyższą temperaturą palenia (204˚C) w porównaniu do oleju nierafinowanego (177˚C), co czyni go doskonałym dodatkiem do smażenia i pieczenia, bez przytłaczania potraw niechcianym zapachem kokosa. Z tego względu, stojąc przed wyborem „olej kokosowy do smażenia – rafinowany czy nie?”, śmiało doradzamy olej rafinowany. Czy zawsze będzie to dobry wybór? Niekoniecznie! Poznaj różnice między obiema metodami i wybierz produkt, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.
„Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?”, „olej kokosowy rafinowany czy nie?” – to najczęściej pojawiające się pytania dotyczące oleju kokosowego. Żeby odpowiedzieć na nie poprawnie, musisz wiedzieć, do czego taki olej będzie Ci służył. Jak już wspomnieliśmy, olej rafinowany ma swoje mocne zalety:
- doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia w wyższych temperaturach (do 204˚C);
- cechuje go wyższa trwałość i może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez długi czas;
- brak smaku i zapachu czyni go uniwersalnym dodatkiem kulinarnym (również dla osób, które nie przepadają za zapachem kokosa);
- w procesie oczyszczania oleju usuwane są również substancje niekorzystne pod względem zdrowotnym, np. metale ciężkie.
Niestety olej rafinowany ma również jedną wadę – proces oczyszczania „na gorąco” pozbawia go cennych składników prozdrowotnych. Jeżeli zależy Ci na wszystkich składnikach odżywczych i właściwościach oleju kokosowego, a także jego delikatnym zapachu, sięgnij po ekologiczny olej kokosowy nierafinowany, który produkuje się bez udziału wysokiej temperatury.
Dzięki wysokiej stabilności rafinowany olej kokosowy sprawdzi się do smażenia, grillowania i pieczenia w wysokiej temperaturze (do 204˚C). Ale to nie wszystko! Olej kokosowy cieszy się również sporą popularnością wśród miłośników naturalnej pielęgnacji. Poniżej przedstawiamy kilka możliwych zastosowań produktu:
- olej do masażu – olej kokosowy to świetny kompan do relaksu! Wykorzystaj go do wykonania odprężającego masażu po ciężkim dniu i ciesz się miękką, idealnie nawilżoną skórą;
pielęgnacja włosów – to nie przypadek, że produkty pielęgnacyjne do włosów często zawierają w swoim składzie olej kokosowy. Wnikając we włosy, olej kokosowy chroni je przed uszkodzeniami i nadaje im przyjemny połysk. Jak go użyć? Bardzo prosto! Delikatnie zwilżone włosy pokryj olejem kokosowym, pozostaw na kilka godzin, a następnie zmyj. Uwaga, olej kokosowy najmocniej przysłuży się właścicielom włosów niskoporowatych o domkniętej łusce, czyli przeważnie gładkich, prostych i wolnych od problemów z puszeniem. Aby ułatwić sobie aplikację produktu, pamiętaj, aby wyjąć go wcześniej z lodówki; - peeling do ciała – pół szklanki oleju kokosowego podgrzewaj w garnku do całkowitego roztopienia. Do płynnego oleju dodaj 1 szklankę białego cukru i dokładnie połącz oba składniki. Dodaj około 10 kropli ulubionego olejku eterycznego i jeszcze raz wymieszaj. Twój domowy peeling jest gotowy!
- uniwersalna baza kosmetyczna – olej kokosowy może posłużyć jako baza dla nawilżających kremów i balsamów, sprawdzi się również w demakijażu twarzy;
- składnik naturalnego dezodorantu i mydła – jeśli masz smykałkę do tworzenia kosmetyków, olej kokosowy zasługuje na Twoją uwagę! Ten składnik może okazać się cennym sojusznikiem w Twojej rzemieślniczej przygodzie, który zadba o odpowiednie odżywienie i nawilżenie delikatnej skóry.
Składniki: olej kokosowy ekologiczny, rafinowany
Składniki aktywne:
-
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
-
Wartość odżywcza:3700 kJ / 900 kcal
-
Tłuszcz:99.9 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:90 g
-
Błonnik:0 g
-
Sól:0 g
Olej kokosowy EKOWITAL 240 g BIO
Rafinowany olej kokosowy od EKOWITAL to ekologiczny olej o gładkiej strukturze i neutralnym smaku. Co oznacza, że olej kokosowy jest rafinowany? Proces rafinacji oleju kokosowego polega na oczyszczaniu miąższu kokosa z osadów i obejmuje szereg działań niezbędnych do tego, by produkt cechował się pożądaną trwałością i odpowiednią konsystencją. Dzięki temu olej rafinowany może poszczycić się dłuższą datą ważności i wyższą temperaturą palenia (204˚C) w porównaniu do oleju nierafinowanego (177˚C), co czyni go doskonałym dodatkiem do smażenia i pieczenia, bez przytłaczania potraw niechcianym zapachem kokosa. Z tego względu, stojąc przed wyborem „olej kokosowy do smażenia – rafinowany czy nie?”, śmiało doradzamy olej rafinowany. Czy zawsze będzie to dobry wybór? Niekoniecznie! Poznaj różnice między obiema metodami i wybierz produkt, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.
„Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?”, „olej kokosowy rafinowany czy nie?” – to najczęściej pojawiające się pytania dotyczące oleju kokosowego. Żeby odpowiedzieć na nie poprawnie, musisz wiedzieć, do czego taki olej będzie Ci służył. Jak już wspomnieliśmy, olej rafinowany ma swoje mocne zalety:
- doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia w wyższych temperaturach (do 204˚C);
- cechuje go wyższa trwałość i może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez długi czas;
- brak smaku i zapachu czyni go uniwersalnym dodatkiem kulinarnym (również dla osób, które nie przepadają za zapachem kokosa);
- w procesie oczyszczania oleju usuwane są również substancje niekorzystne pod względem zdrowotnym, np. metale ciężkie.
Niestety olej rafinowany ma również jedną wadę – proces oczyszczania „na gorąco” pozbawia go cennych składników prozdrowotnych. Jeżeli zależy Ci na wszystkich składnikach odżywczych i właściwościach oleju kokosowego, a także jego delikatnym zapachu, sięgnij po ekologiczny olej kokosowy nierafinowany, który produkuje się bez udziału wysokiej temperatury.
Dzięki wysokiej stabilności rafinowany olej kokosowy sprawdzi się do smażenia, grillowania i pieczenia w wysokiej temperaturze (do 204˚C). Ale to nie wszystko! Olej kokosowy cieszy się również sporą popularnością wśród miłośników naturalnej pielęgnacji. Poniżej przedstawiamy kilka możliwych zastosowań produktu:
- olej do masażu – olej kokosowy to świetny kompan do relaksu! Wykorzystaj go do wykonania odprężającego masażu po ciężkim dniu i ciesz się miękką, idealnie nawilżoną skórą;
pielęgnacja włosów – to nie przypadek, że produkty pielęgnacyjne do włosów często zawierają w swoim składzie olej kokosowy. Wnikając we włosy, olej kokosowy chroni je przed uszkodzeniami i nadaje im przyjemny połysk. Jak go użyć? Bardzo prosto! Delikatnie zwilżone włosy pokryj olejem kokosowym, pozostaw na kilka godzin, a następnie zmyj. Uwaga, olej kokosowy najmocniej przysłuży się właścicielom włosów niskoporowatych o domkniętej łusce, czyli przeważnie gładkich, prostych i wolnych od problemów z puszeniem. Aby ułatwić sobie aplikację produktu, pamiętaj, aby wyjąć go wcześniej z lodówki; - peeling do ciała – pół szklanki oleju kokosowego podgrzewaj w garnku do całkowitego roztopienia. Do płynnego oleju dodaj 1 szklankę białego cukru i dokładnie połącz oba składniki. Dodaj około 10 kropli ulubionego olejku eterycznego i jeszcze raz wymieszaj. Twój domowy peeling jest gotowy!
- uniwersalna baza kosmetyczna – olej kokosowy może posłużyć jako baza dla nawilżających kremów i balsamów, sprawdzi się również w demakijażu twarzy;
- składnik naturalnego dezodorantu i mydła – jeśli masz smykałkę do tworzenia kosmetyków, olej kokosowy zasługuje na Twoją uwagę! Ten składnik może okazać się cennym sojusznikiem w Twojej rzemieślniczej przygodzie, który zadba o odpowiednie odżywienie i nawilżenie delikatnej skóry.
Składniki: olej kokosowy ekologiczny, rafinowany
Składniki aktywne:
-
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
-
Wartość odżywcza:3700 kJ / 900 kcal
-
Tłuszcz:99.9 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:90 g
-
Błonnik:0 g
-
Sól:0 g