BIO Mąka pszenna typ 500 EKOWITAL 1 kg
- Bestseller
Ekologiczny Olej kokosowy Virgin EKOWITAL 240 g
Najważniejsze cechy:
- Produkt o wszechstronnym zastosowaniu.
- Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno.
- Masa netto: 240 g.
Najważniejsze cechy:
- Produkt o wszechstronnym zastosowaniu.
- Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno.
- Masa netto: 240 g.
Opis
Ekologiczny Olej kokosowy Virgin EKOWITAL 240 g
Olej kokosowy nierafinowany to naturalny produkt z pierwszego tłoczenia o ugruntowanej pozycji w kuchni i w przemyśle kosmetycznym. Umieszczony na etykiecie napis „virgin” oznacza, że olej uzyskiwany jest w sposób wyłącznie mechaniczny, w procesie tłoczenia na zimno, który – choć wymaga więcej pracy – odwdzięcza się pełnowartościowym produktem zachowującym wszelkie substancje odżywcze. Olej kokosowy tłoczony na zimno EKOWITAL ma bogatszy skład od oleju w wersji rafinowanej i w przeciwieństwie do niego zachowuje delikatny smak oraz zapach kokosa, przyjemnie wpisujący się w zupy, potrawy kuchni azjatyckiej, sałatki i desery. Jego właściwości od lat doceniają także zwolennicy naturalnej pielęgnacji ciała i włosów.
Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany – który wybrać?
Aby podjąć właściwą decyzję, przede wszystkim musisz wiedzieć, do czego olej kokosowy będzie Ci służył. Podsumowaliśmy najważniejsze różnice między tymi dwoma opcjami, których znajomość powinna ułatwić Ci wybór:
- olej nierafinowany zachowuje wszystkie cenne substancje, podczas gdy olej rafinowany traci składniki prozdrowotne w procesie oczyszczania „na gorąco”;
- oba oleje różnią się temperaturą dymienia. W przypadku oleju nierafinowanego maksymalna temperatura, do której można go bezpiecznie podgrzewać, to 177˚C, natomiast olej rafinowany z powodzeniem może osiągnąć temperaturę do 204˚C. To oznacza, że wersja rafinowana lepiej sprawdzi się do smażenia, a nierafinowana do potraw na zimno, deserów lub zup;
- olej nierafinowany ma krótszą datę przydatności do spożycia od oleju rafinowanego i powinien być przechowywany w lodówce. Słoik z olejem tłoczonym na gorąco może stać w temperaturze pokojowej;
- olej rafinowany jest całkowicie pozbawiony smaku i zapachu kokosa – znajdziesz je za to w oleju nierafinowanym;
- na koniec zależność, o którą pyta najwięcej osób: olej kokosowy nierafinowany – cena. Krótko mówiąc, proces powstawania oleju nierafinowanego jest znacznie bardziej pracochłonny, dlatego jego cena jest wyższa.
Do czego można wykorzystać olej kokosowy z pierwszego tłoczenia EKOWITAL? O tym, że doskonale komponuje się z potrawami o azjatyckim charakterze, zupami, pieczywem i wszelkimi słodkościami, na pewno już wiecie. Przygotowaliśmy zatem kilka mniej oczywistych propozycji i zachęcamy do samodzielnego zgłębienia tematu, bo możliwości jest mnóstwo!
- Bulletproof coffee, czyli słynna kawa kuloodporna. Jak to, kawa z olejem? Właśnie tak! Przepis jest banalny. Do zaparzonej już kawy wystarczy dodać łyżeczkę masła i olej kokosowy, a następnie wymieszać. Tak przygotowanemu napojowi przypisuje się silnie pobudzające właściwości i wsparcie w utracie wagi (uwaga: wspomniany wpływ na metabolizm nie został potwierdzony badaniami);
- pielęgnacja ciała i włosów – nie bez powodu olej kokosowy można znaleźć w składzie tak wielu kosmetyków, począwszy od kremów i balsamów, przez peelingi i dezodoranty, aż po balsamy do ust. Produkt zatroszczy się o suchą skórę, zapewniając jej przyjemną miękkość i łagodząc podrażnienia. Doskonale nadaje się również do olejowania niskoporowatych włosów i wykonania relaksującego masażu po ciężkim dniu;
- wsparcie dla zębów – czy wiesz, że kwas kaprylowy zawarty w oleju kokosowym niszczy szczepy drożdżaka Candida albicans, który odpowiada za zakażenia grzybicze w jamie ustnej, oraz bakterie Streptococcus mutans, którym przypisuje się wpływ na powstawanie próchnicy? Aby wesprzeć kondycję jamy ustnej, możesz regularnie używać rozpuszczonego oleju kokosowego do jej płukania. Łyżeczka w zupełności wystarczy;
- tworzenie ekologicznych mydeł i świec – olej kokosowy można również wykorzystać do domowej produkcji mydeł i świec. Jeśli cenisz sobie produkty o dobrym, naturalnym składzie, a na dodatek wykazujesz rzemieślniczy talent, zaopatrzenie się w olej kokosowy może zapoczątkować nowe, bardzo satysfakcjonujące hobby!
Składniki aktywne:
-
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
-
Wartość odżywcza:3609 kJ / 862 kcal
-
Tłuszcz:100 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:90 g
-
Błonnik:0 g
-
Sól:0 g
Ekologiczny Olej kokosowy Virgin EKOWITAL 240 g
Olej kokosowy nierafinowany to naturalny produkt z pierwszego tłoczenia o ugruntowanej pozycji w kuchni i w przemyśle kosmetycznym. Umieszczony na etykiecie napis „virgin” oznacza, że olej uzyskiwany jest w sposób wyłącznie mechaniczny, w procesie tłoczenia na zimno, który – choć wymaga więcej pracy – odwdzięcza się pełnowartościowym produktem zachowującym wszelkie substancje odżywcze. Olej kokosowy tłoczony na zimno EKOWITAL ma bogatszy skład od oleju w wersji rafinowanej i w przeciwieństwie do niego zachowuje delikatny smak oraz zapach kokosa, przyjemnie wpisujący się w zupy, potrawy kuchni azjatyckiej, sałatki i desery. Jego właściwości od lat doceniają także zwolennicy naturalnej pielęgnacji ciała i włosów.
Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany – który wybrać?
Aby podjąć właściwą decyzję, przede wszystkim musisz wiedzieć, do czego olej kokosowy będzie Ci służył. Podsumowaliśmy najważniejsze różnice między tymi dwoma opcjami, których znajomość powinna ułatwić Ci wybór:
- olej nierafinowany zachowuje wszystkie cenne substancje, podczas gdy olej rafinowany traci składniki prozdrowotne w procesie oczyszczania „na gorąco”;
- oba oleje różnią się temperaturą dymienia. W przypadku oleju nierafinowanego maksymalna temperatura, do której można go bezpiecznie podgrzewać, to 177˚C, natomiast olej rafinowany z powodzeniem może osiągnąć temperaturę do 204˚C. To oznacza, że wersja rafinowana lepiej sprawdzi się do smażenia, a nierafinowana do potraw na zimno, deserów lub zup;
- olej nierafinowany ma krótszą datę przydatności do spożycia od oleju rafinowanego i powinien być przechowywany w lodówce. Słoik z olejem tłoczonym na gorąco może stać w temperaturze pokojowej;
- olej rafinowany jest całkowicie pozbawiony smaku i zapachu kokosa – znajdziesz je za to w oleju nierafinowanym;
- na koniec zależność, o którą pyta najwięcej osób: olej kokosowy nierafinowany – cena. Krótko mówiąc, proces powstawania oleju nierafinowanego jest znacznie bardziej pracochłonny, dlatego jego cena jest wyższa.
Do czego można wykorzystać olej kokosowy z pierwszego tłoczenia EKOWITAL? O tym, że doskonale komponuje się z potrawami o azjatyckim charakterze, zupami, pieczywem i wszelkimi słodkościami, na pewno już wiecie. Przygotowaliśmy zatem kilka mniej oczywistych propozycji i zachęcamy do samodzielnego zgłębienia tematu, bo możliwości jest mnóstwo!
- Bulletproof coffee, czyli słynna kawa kuloodporna. Jak to, kawa z olejem? Właśnie tak! Przepis jest banalny. Do zaparzonej już kawy wystarczy dodać łyżeczkę masła i olej kokosowy, a następnie wymieszać. Tak przygotowanemu napojowi przypisuje się silnie pobudzające właściwości i wsparcie w utracie wagi (uwaga: wspomniany wpływ na metabolizm nie został potwierdzony badaniami);
- pielęgnacja ciała i włosów – nie bez powodu olej kokosowy można znaleźć w składzie tak wielu kosmetyków, począwszy od kremów i balsamów, przez peelingi i dezodoranty, aż po balsamy do ust. Produkt zatroszczy się o suchą skórę, zapewniając jej przyjemną miękkość i łagodząc podrażnienia. Doskonale nadaje się również do olejowania niskoporowatych włosów i wykonania relaksującego masażu po ciężkim dniu;
- wsparcie dla zębów – czy wiesz, że kwas kaprylowy zawarty w oleju kokosowym niszczy szczepy drożdżaka Candida albicans, który odpowiada za zakażenia grzybicze w jamie ustnej, oraz bakterie Streptococcus mutans, którym przypisuje się wpływ na powstawanie próchnicy? Aby wesprzeć kondycję jamy ustnej, możesz regularnie używać rozpuszczonego oleju kokosowego do jej płukania. Łyżeczka w zupełności wystarczy;
- tworzenie ekologicznych mydeł i świec – olej kokosowy można również wykorzystać do domowej produkcji mydeł i świec. Jeśli cenisz sobie produkty o dobrym, naturalnym składzie, a na dodatek wykazujesz rzemieślniczy talent, zaopatrzenie się w olej kokosowy może zapoczątkować nowe, bardzo satysfakcjonujące hobby!
Składniki aktywne:
-
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
-
Wartość odżywcza:3609 kJ / 862 kcal
-
Tłuszcz:100 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:90 g
-
Błonnik:0 g
-
Sól:0 g