Strona główna » Problemy z wątrobą a inne choroby
Problemy z wątrobą a inne choroby

Problemy z wątrobą a inne choroby

Problemy z wątrobą są bardzo rozpowszechnione i mogą dotyczyć nawet co trzeciej dorosłej osoby. Niezdrowy tryb życia, nadużywanie alkoholu, zła dieta i przewlekły stres to jedne z głównych czynników, które przyczyniają się do pogorszenia stanu tego narządu. Natomiast problemy z wątroba mogą mieć wpływ na rozwój innych chorób, dlatego nie należy ich bagatelizować. Jak wątroba wpływa na zdrowie ogólne? Jaki jest związek między chorobami wątroby a cukrzycą? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. 

Wpływ wątroby na zdrowie ogólne – dlaczego jest tak ważna? 

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, do których można zaliczyć detoksykację organizmu, regulację stężenia glukozy we krwi, magazynowanie składników odżywczych, produkcję różnych hormonów i udział w procesie trawienia. Niestety zaburzenia w jej funkcjonowaniu mogą nie powodować żadnych specyficznych objawów przez wiele lat. Dlatego należy zadbać o regularne badania kontrolne, które umożliwią szybkie wykrycie nieprawidłowości. Długotrwale bagatelizowanie gorszego funkcjonowania tego narządu może być przyczyną znacznego pogorszenia stanu zdrowia organizmu, dlatego tak ważne jest zadbanie o jej sprawność. 

Jak problemy z wątrobą wpływają na cały organizm? 

infografika problemy z wątrobą a wpływ na organizm

Problemy z wątrobą mogą negatywnie wpływać na cały organizm. Po pierwsze, nieprawidłowości w jej funkcjonowaniu mogą być przyczyną wzrostu stężenia lipoprotein LDL i cholesterolu całkowitego, co natomiast może zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca. Miażdżyca jest chorobą, która polega na odkładaniu się w wewnętrznej warstwie ścian naczyń tętniczych blaszek miażdżycowych, co natomiast może znacznie utrudniać przepływ krwi i zwiększać ryzyko udaru niedokrwiennego i uszkodzenia narządów oraz zawału mięśnia sercowego. Niestety bagatelizowanie złego stanu wątroby może być przyczyną nieodpowiedniej odpowiedzi na leczenie miażdżycy.

Po drugie, niektóre choroby tego narządu mogą zaburzać produkcję lipoprotein VLDL, które są zbudowane między innymi z triglicerydów. To natomiast może prowadzić do hipertriglicerydemii, która dodatkowo może pogorszyć zdrowie wątroby i zwiększać ryzyko ostrego zapalenia trzustki. Ponadto nie należy zapominać, że stłuszczenie wątroby, które jest jej najczęstszą chorób tego narządu, często współwystępuje z insulinoopornością, czyli zaburzeniem metabolicznym, w którym obserwuje się zmniejszoną wrażliwość tkanek na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za transport glukozy do komórek. Natomiast długotrwałe bagatelizowanie tego stanu może prowadzić do ,,wyczerpania trzustki’’ i zwiększenia ryzyka cukrzycy. Choroby wątroby mogą również współwystępować z otyłością, dlatego, jeśli Twoja waga nie jest prawidłowa powinieneś wykonać podstawowe badania kontrolne i następnie zadbać o zdrową dietę i aktywność fizyczną. 

Choroby wątroby i współistniejące schorzenia 

problemy z wątrobą a współistniejące schorzenia infografika

Organizm ludzki składa się z wielu narządów i układów, a ich prawidłowe funkcjonowanie i współpraca są niezbędne do zachowania pełni zdrowia. Dlatego choroby wątroby mogą negatywnie wpływać na cały ustrój, a bagatelizowanie objawów, które mogą na to wskazywać, tylko pogłębia problem. Do symptomów, które mogą wskazywać na jej gorsze funkcjonowanie, można zaliczyć:

  • przewlekłe zmęczenie, 
  • bóle brzucha, 
  • biegunki i/lub zaparcia, 
  • nieprawidłowe zabarwienie i zapach stolca, 
  • ubytek masy ciała i niedożywienie, 
  • insulinooporność i cukrzyca, 
  • zaburzenia lipidogramu, 
  • zwiększona senność, 
  • problemy skórne, 
  • brak apetytu, 
  • zmiana zabarwienia moczu na bardziej ciemne i intensywne, 
  • zwiększona łamliwość włosów i paznokci.  

Choroba wątroba wpływa negatywnie na zdrowie całego organizmu, dlatego bagatelizowanie jej złego stanu może być przyczyną poważnych komplikacji zdrowotnych, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. 

Wątroba a ryzyko innych chorób – zależności i prewencja 

Osoby z chorobami wątroby powinny być pod stałą opieką interdyscyplinarnych zespołów medycznych, które ze sobą współpracują i pomagają pacjentowi osiągnąć zdrowie. Przykładowo, jeśli masz stłuszczenie wątroby i miażdżycę powinieneś być pod stałą opieką lekarza rodzinnego, kardiologa i hepatologa. Dodatkowo warto, abyś udał się na konsultację do dietetyka, który pomoże w zmianie Twoich dotychczasowych nawyków żywieniowych na bardziej zdrowe, dzięki czemu wesprze proces zdrowienia. 

Związki między chorobami wątroby a cukrzycą – istotne informacje 

Zdrowy organizm produkuje wystarczające ilości insuliny, które są w stanie prawidłowo transportować glukozę do komórek. Niestety, kiedy ten mechanizm zawodzi, może dojść do zwiększonego odkładania glukozy w postaci triglicerydów na narządach wewnętrznych, między innymi na wątrobie, co prowadzi do jej stłuszczenia. To natomiast może zwiększać ryzyko innych chorób wątroby i zwiększać stan zapalny, co może jeszcze bardziej nasilać insulinooporność i zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy. Jak pokazują dane statystyczne, nawet u 80% osób z przewlekłymi chorobami wątroby obserwuje się nietolerancję glukozy, natomiast jawną cukrzycę nawet u 30-60% chorych. Dlatego tak ważne są badania kontrolne, które pomagają wykryć nawet niewielkie odchylenia od normy. 

Dieta i zdrowie wątroby – wskazówki od dietetyka 

Prawidłowa dieta jest niezbędna dla zachowania zdrowia wątroby, dlatego zadbaj o kilka wskazówek polecanych przez dietetyków. Zaliczyć do nich można:

  1. 3-5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach i unikanie podjadania. Pamiętaj, że podjadaniem nie jest tylko jedzenie cukierków, ale również żucie gumy i picie napojów zawierających kalorie. 
  2. Zjadanie minimum 400 gramów warzyw i owoców w ciągu dnia, ze znaczącą przewagą warzyw. Około ⅘ tej puli powinny stanowić warzyw. 
  3. Wypijanie minimum 30-35 ml płynów (głównie wody), na każdy kilogram masy ciała. 
  4. Umieszczanie produktów wysokobiałkowych we wszystkich posiłkach. Zaliczyć do nich można chudy rodzaje mięs (szczególnie chudy drób), jaja, ryby, owoce morza, nabiał (skyr, jogurt, serki wiejskie, ser twarogowy, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu, mozzarellę light) i nasiona roślin strączkowych. 
  5. Do dań dodawaj aromatyczne przyprawy, takie jak kurkuma, oregano, majeranek, zioła prowansalskie, pieprz itp. Pamiętaj, że przyprawy nie tylko poprawiają smak dań, ale również mają liczne korzystne właściwości zdrowotne. 
  6. Zadbaj o zdrowe tłuszcze w jadłospisie. Zaliczyć do nich można orzechy, nasiona, pestki, oleje roślinne i awokado. 
  7. Jedz minimum 2 porcje tłustych ryb morskich w ciągu tygodnia. 
  8. Unikaj żywności wysoko przetworzonej, takie jak dania typu instant i fast food, słone i słodkie przekąski, wyroby cukiernicze i żywność zawierającą barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. 

Podsumowanie 

Wątroba jest organem niezbędnym dla zachowania zdrowia organizmu. Zaniedbywanie jej stanu zdrowia może zwiększać ryzyko wielu poważnych chorób oraz zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Dlatego już dziś zadbaj o zdrową dietę i prawidłowe nawodnienie organizmu. 

Zobacz także

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź poniższe artykuły:

Literatura:

  1. Cukrzyca i przewlekła choroba wątroby: etiologia i pułapki związane z monitorowaniem Mihaela C. Blendea, MD, PhD, Michael J. Thompson, MD, Samir Malkani, 2010.
  2. Patel BM, Goyal RK. Liver and insulin resistance: New wine in old bottle!!! Eur J Pharmacol. 2019 Nov 5;862:172657. 
  3. Shuja A, Malespin M, Scolapio J. Nutritional Considerations in Liver Disease. Gastroenterol Clin North Am. 2018 Mar;47(1):243-252.
  4. Younossi ZM, Paik JM, Golabi P, Younossi Y, Henry L, Nader F. The impact of fatigue on mortality of patients with non-alcoholic fatty liver disease: Data from National Health and nutrition examination survey 2005-2010 and 2017-2018. Liver Int. 2022 Dec;42(12):2646-2661.
  5. Abdelmalek MF. Nonalcoholic fatty liver disease: another leap forward. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021 Feb;18(2):85-86

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności