Strona główna » Co jeść, by mieć ładną i zdrową skórę?

Co jeść, by mieć ładną i zdrową skórę?

Zdrowa cera to marzenie każdego z nas. Na jej wygląd ogromny wpływ ma nie tylko właściwa pielęgnacja, ale również odpowiednia dieta. Co jeść, by mieć zdrową cerę? Jakie jedzenie szkodzi skórze? Poznaj 10 produktów spożywczych poprawiających zdrowie skóry.

Co jeść by mieć zdrową cerę?

Zdrowa cera to nie tylko dbanie o pielęgnację zewnętrzną, ale również dobrze zbilansowana dieta, pełna witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i polifenoli. Natomiast spożywanie dużej ilości przetworzonych produktów będzie miało całkowicie odwrotny efekt i poza nasileniem zmian skórnych, także może być przyczyną ich pojawiania. 

Czy dieta wpływa na zdrowie cery i skórę?

Dieta ma ogromny wpływ na wygląd skóry. Zmiana jadłospisu na zdrowszy stanowi nieodłączny filar w dążeniu do poprawy jej wyglądu. Niekiedy wybieramy drogę na skróty, poprzez zabiegi kosmetyczne i leki, które mają wspomóc stan skóry. Niestety w wielu przypadkach główną przyczyną zmian skórnych jest nieprawidłowa dieta, a zabiegi oraz leki przynoszą tylko chwilową poprawę.

Sposób żywienia może wpływać na gęstość i skład łoju, gospodarkę hormonalną i stan zapalny. Dlatego komponując zdrowy jadłospis, warto zwrócić uwagę na to, żeby był obfity w składniki przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. 

Napary poprawiające kondycję skóry od wewnątrz

Jakie napary pić na piękną cerę infografika

Co warto pić na zdrową cerę? Napary przygotowane z różnorodnych składników, które wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz są źródłem witamin i składników mineralnych. Napary są również świetną alternatywą dla uzupełnienia płynów w jadłospisie u osób, które nie lubią pić wody. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do prawidłowego nawilżenia skóry oraz pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje, które mogłyby nasilać stan zapalny. Napary możesz przygotować z:

  • zielonej herbaty, która jest źródłem licznych polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych, 
  • mięty, która wykazuje działanie przeciwzapalne, 
  • czarnej i czerwonej porzeczki, która jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, 
  • kurkumy, imbiru i niewielkiej ilości pieprzu (dodatek pieprzu zwiększa przyswajalność polifenoli zawartych w kurkumie), 
  • pokrzywy, która pomaga w redukcji trądziku i oczyszczeniu skóry, 
  • rumianku, który działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. 

Co jeść na piękną cerę?

Co jeść na piękną cerę infografika

10 produktów, które warto jeść, aby mieć piękną cerę:

  1. Orzechy, nasiona i pestki są źródłem kwasów omega-3 i omega-, które pomagają utrzymać skórę nawilżoną i chronią ją przed utratą wilgoci. Dodatkowo kwasy omega-3 wykazują również silne właściwości przeciwzapalne. Orzechy brazylijskie są bardzo dobrym źródłem selenu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
  2. Owoce jagodowe zawierają duże ilości witaminy C, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mikrobiomu jelitowego, który odgrywa znaczącą rolę w kondycji całego organizmu.
  3. Awokado, ponieważ jest bogate w kwasy tłuszczowe, które pomagają w nawilżeniu skóry oraz zawiera witaminę E, która pomaga w ochronie skóry przed uszkodzeniem.
  4. Oliwa z oliwek zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, które pomagają w ochronie skóry przed uszkodzeniem, wywołanym przez wolne rodniki.
  5. Tłuste ryby morskie, które są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
  6. Zielone warzywa (np. szpinak, jarmuż, sałata, szparagi, brokuł), ponieważ są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina A, witamina C i żelazo, a które pomagają w ochronie skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
  7. Soja jest bogata w izoflawony, które pomagają w produkcji kolagenu i chronią skórę przed utratą jędrności.
  8. Płatki owsiane, ponieważ są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych (np. cynku o silnych właściwościach antyoksydacyjnych).
  9. Witamina D (witaminę D możemy uzupełnić za pomocą syntezy skórnej lub w sezonie jesienno-zimowym suplementacją), ponieważ jak pokazują badania, jej niedobór zwiększa prawdopodobieństwo trądziku.
  10. Warzywa, ponieważ są dobrym źródłem witamin, składników mineralnych, polifenoli i błonnika pokarmowego

Jakie jedzenie szkodzi skórze? Produkty, których lepiej unikać

Negatywnie na wygląd skóry może wpływać wiele produktów, a w szczególności te wysokoprzetworzone. Żywność wysokoprzetworzona jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększać ryzyko zatkania się gruczołów łojowych. Dodatkowo żywność tego typu zawiera duże ilości cukru, soli i konserwantów, które zwiększają stan zapalny organizmu i tym samym przyczyniają się do pogorszenia wyglądu cery. Do innych produktów, które również w negatywny sposób mogą wpływać na wygląd skóry, należy zaliczyć:

  • mleko i produkty mleczne,
  • ostre przyprawy, 
  • czekoladę, 
  • produkty o wysokim ładunku i indeksie glikemicznym (np. słodkie przekąski, płatki śniadaniowe, batoniki).

Zobacz także:

Literatura:

  1. Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236. doi: 10.1093/advances/nmz065. PMID: 31329250; PMCID: PMC7442370.
  2. Fiedler F, Stangl GI, Fiedler E, Taube KM. Acne and Nutrition: A Systematic Review. Acta Derm Venereol. 2017 Jan 4;97(1):7-9. doi: 10.2340/00015555-2450. PMID: 27136757.
  3. Michalak M, Pierzak M, Kręcisz B, Suliga E. Bioactive Compounds for Skin Health: A Review. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):203. doi: 10.3390/nu13010203. PMID: 33445474; PMCID: PMC7827176.

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności