Strona główna » Olej konopny – skąd wzięła się jego popularność?
Olej konopny – skąd wzięła się jego popularność - obrazek wyróżniający

Olej konopny – skąd wzięła się jego popularność?

Olej konopny niektórym może się kojarzyć dość kontrowersyjnie. Jednak czy słusznie? Spożywczy olej konopny to produkt, który ostatnio szturmem zdobywa alejki sklepów spożywczych, ze zdrową żywnością, ale też tych z kosmetykami! Coraz częściej sięgamy po niego w kuchni i podczas pielęgnacji, a dietetycy i znawcy zdrowego odżywiania więcej niż kiedyś mówią o jego cennych właściwościach.

Olej konopny – co to jest?

Olej konopny powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi włóknistych. Nasiona konopne to małe kuleczki, które w smaku nieco przypominają orzechy. Spożywczy olej konopny z nasion ma podobny smak i ciemny nieco zielonkawy kolor. Na pewno w niczym nie przypomina popularnego złocistego oleju rzepakowego! Ten produkt nie nadaje się do smażenia czy przygotowywania z nim dań na gorąco. Ma niski punkt dymienia, dlatego lepiej na nim nie piec potraw. Za to fantastycznie sprawdza się w kuchni na zimno!

Spożywczy olej konopny możesz wykorzystać np. do przygotowywania sosów czy dressingów do sałatek. Wystarczy, że zmieszasz go z ulubionymi przyprawami i polejesz tak przygotowanym sosem miks sałat i warzyw. Świetnie nada się też do moczenia w nim pieczywa: bułek lub chleba. A także będzie odpowiedni do sporządzenia domowych past kanapkowych, np. rybnych czy z warzyw. A nawet hummusu w wielu smakach! Olejem konopnym możesz także polać makaron, dodać go do domowego koktajlu czy sporządzić z nim desery na zimno!

jakie właściwości ma olej konopny - infografika

Dlaczego warto używać spożywczy olej z konopi?

Olej konopny ceniony jest za swoje liczne dobroczynne właściwości. To zdrowy roślinny tłuszcz, który będzie świetnym dodatkiem w kuchni każdej osoby, która dba o to, by jej dieta była zbilansowana i bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej konopny posiada te tłuszcze w swoim składzie, w idealnych dla ludzkiego organizmu proporcjach! Zainteresować się nim powinny także osoby, które mają problem z poziomem cholesterolu w organizmie. Jedną z głównych właściwości spożywczego oleju z konopi jest fakt, że obniża on jego ilość w organizmie [1]. A także dba o układ sercowo-naczyniowy!

Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach to klucz do utrzymania układu krwionośnego w zdrowiu na dłużej. Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie zmniejszają także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej[2].

To również dzięki zawartości nienasyconych tłuszczy, konopny olej wpływa korzystnie na naturalną odporność ludzkiego organizmu.

5

Olej konopny dla urody

Olej z konopi w ostatnim czasie szturmem zawładnął produktami kosmetycznymi i wkradł się na listę składników wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Skąd ten boom na ten składnik w tego typu produktach? Olej konopny ma udowodnioną właściwość upiększania skóry od wewnątrz i od zewnątrz! Dzięki idealnej kompozycji omega-3 do omega-6 świetnie wpasowuje się w kompozycję skóry [3]. Jest polecany zwłaszcza w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Badany był wpływ oleju z konopi na skórę podczas spożywania go [4], ale także używania go zewnętrznie. Obecnie na rynku istnieje wiele maści czy kremów z olejem z nasion konopi przeznaczonych dla skóry z problemami takimi jak egzema, łuszczyca czy trądzik.

To także świetny produkt do procesu pielęgnacyjnego zwanego olejowaniem włosów! Zarówno na sucho, jak i na mokro. Olej konopny nadaje włosom zdrowy blask i pielęgnuje je oraz wzmacnia.

olej konopny - co to - zdjęcie oleju konopnego i konopi siewnej

Spożywczy olej konopny to nie olej z marihuany!

Warto podkreślić fakt, że wielu osobom konopie wciąż kojarzą się bardzo negatywnie. Jednak spożywczy olej konopny, jaki możemy znaleźć na półkach sklepów nie ma nic wspólnego z marihuaną. Powstaje z zupełnie innej odmiany konopi niż konopie indyjskie. Jak już wspominaliśmy, powstaje z nasion konopi włóknistych. A te można legalnie spożywać! W Polsce istnieje wiele pól konopnych, które być może wielu z nas miało okazję kiedyś widzieć. To na pewno nie były nielegalne plantacje marihuany. I to właśnie z tych konopi powstaje olej spożywczy z konopi, który możemy używać w kuchni, domowej pielęgnacji czy w końcu znaleźć w popularnych ostatnio kosmetykach konopnych.

Źródła:

[1] http://www.oswiadczenia.eu/online/index.do#fooddetails;id=1143232/healthclaimdetails;id=1419227

[2] http://www.oswiadczenia.eu/online/index.do#fooddetails;id=1144512/

[3] http://www.oswiadczenia.eu/online/index.do#fooddetails;id=1143232/healthclaimdetails;id=1153005

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16019622/

Zobacz także:

Białko konopne

Susz konopny CBD – co to jest oraz jak stosować

Izabela Wojciuk

Współzałożycielka marek Hempking, Biowen, Biozdrowy. Z zawodu inżynier produkcji oraz pasjonatka czytania składów produktów spożywczych oraz kosmetycznych.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności