Olej kokosowy to popularny obecnie produkt, który można spotkać nawet w osiedlowych sklepach czy supermarketach. Jednak wiele z nas, gdy widzi na półce olej kokosowy rafinowany oraz olej kokosowy nierafinowany, nie wie, po który produkt sięgnąć. Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego? Jakie zastosowanie mają te dwa produkty? Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, koniecznie czytaj dalej!
Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Olej rafinowany
Olej rafinowany to zdecydowanie bardziej uniwersalna oraz tańsza opcja. W przeciwieństwie do oleju nierafinowanego nie wyczujesz w nim smaku oraz zapachu kokosa. Z tego względu świetnie nada się do smażenia dla tych osób, które nie są miłośnikami kokosowego aromatu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Ma dłuższą datę ważności oraz można na nim smażyć lub piec potrawy w wyższej temperaturze. Rafinowany olej kokosowy ma bowiem wyższą temperaturę palenia równą 204˚C. Dla porównania temperatura palenia dla oleju nierafinowanego wynosi 177˚C.
Rafinacja oleju to bardzo skomplikowany proces przebiegający przy użyciu wysokiej temperatury oraz związków chemicznych – najczęściej heksanu. Inaczej rafinację nazywa się także oczyszczaniem. Niestety w tym procesie olej jest oczyszczany również ze składników prozdrowotnych. Olej kokosowy rafinowany można przechowywać w temperaturze pokojowej przez długi okres, nie martwiąc się o zjełczenie tłuszczu.
Olej kokosowy nierafinowany
Kokosowy nierafinowany olej jest pozyskiwany z użyciem procesów mechanicznych, na które składa się: tłoczenie, oczyszczane, sedymentacja, filtracja bądź wirowanie. Olej nierafinowany produkuje się bez udziału wysokiej temperatury, stąd często nazywa się go również olejem tłoczonym na zimno. Tłoczenie oleju to najstarsza i najbardziej naturalna metoda pozyskiwania oleju. Dzięki niej otrzymujemy pełnowartościowy produkt. Proces produkcyjny, w wyniku którego otrzymujemy olej nierafinowany, jest mniej wydajny niż rafinacja oleju. Z tego względu cena oleju nierafinowanego jest wyższa.
Olej nierafinowany kwalifikuje się do żywności uznawanej za zdrową alternatywę.. Warto nim zastąpić niektóre inne tłuszcze, które mają mniej korzystny skład dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy są spożywane w dużych ilościach. Zarówno olej kokosowy rafinowany, jak i nierafinowany zawiera dużo kwasów nasyconych, z tego względu należy spożywać go w rozsądnych ilościach. W przeciwnym razie może on przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.
ArrayJakie są właściwości oleju kokosowego?
W odróżnieniu od wielu innych olejów, olej kokosowy w temperaturze pokojowej występuje w stanie stałym. Wynika to z dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych budujących cząsteczki trójglicerydów.
Olej kokosowy zawiera takie nasycone kwasy tłuszczowe jak:
- kwas laurynowy: 44-52% zawartości,
- kwas mirystynowy: 13-19% zawartości,
- kwas palmitynowy: 8-11% zawartości
Tak jak już wspomniano powyżej, olej kokosowy nie powinien być spożywany w nadmiarze z uwagi na obecność nasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one bowiem negatywnie na nasze zdrowie. Spożywanie zbyt dużej ilości oleju kokosowego może wpłynąć na podwyższenie „złego” cholesterolu LDL, który odkłada się w tętnicach i prowadzi m.in. do miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak ze względu na stabilność oleju kokosowego, nadaje się on bardzo dobrze do smażenia oraz pieczenia. Stanowi dobrą alternatywę dla innych olejów. Ile kalorii dostarcza nam olej kokosowy? Jedna łyżka oleju kokosowego to około 117 kcal. Produkt dostarcza nam zatem dużo energii. Dodatkowo zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak: witaminę E, witaminę K, żelazo czy związki fenolowe.
Olej kokosowy – do czego można go zastosować?
Olej kokosowy oprócz zastosowania spożywczego, ma oczywiście duże znaczenie w przemyśle kosmetycznym! Jeśli uważnie czytasz etykiety oraz składy kosmetyków, zapewne nie raz rzuciło Ci się to w oczy. Olej kokosowy jest bardzo często jednym ze składników kosmetyków do włosów. Poleca się go szczególnie do pielęgnacji włosów niskoporowatych o zamkniętej łusce. Raczej sugeruje się, aby nie używały go osoby o włosach średnio- lub wysokoporowatych. Taki rodzaj włosów może źle zareagować w kontakcie z olejem kokosowym, powodując puszczenie się włosów oraz nieestetyczny wygląd.
Masz problemy z łupieżem? Wypróbuj olej kokosowy! U niektórych osób olej kokosowy może wspomóc skórę dotkniętą suchym łupieżem. Olej kokosowy ma świetne właściwości nawilżające oraz kojące skórę.
Olej kokosowy jest używany do produkcji takich kosmetyków jak:
Co ciekawe olej kokosowy już od czasów starożytnych był wykorzystywany jako ajurwedyjski środek do higieny jamy ustnej w tzw. procesie ssania oleju. Obecnie najczęściej jest wykorzystywany właśnie samodzielnie lub jako składnik kosmetyków do włosów. Olej nierafinowany ma lepsze właściwości nawilżające.
Podsumowanie – olej kokosowy
Olej kokosowy to tłuszcz, któremu na pewno warto dać szansę. Jako olej spożywczy jest bezpieczny w czasie smażenia oraz pieczenia nawet w wysokich temperaturach. Co to oznacza dla nas w praktyce? Stabilność tego oleju nawet w stosunkowo wysokich temperaturach sprawia, że podczas smażenia czy pieczenia nie wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Jeżeli masz włosy niskoporowate, koniecznie wprowadź olej kokosowy do codziennej pielęgnacji! Może on być jednym z kosmetyków, które rewelacyjnie sprawdzą się w przypadku Twoich włosów. Jeżeli chcesz zadbać o nie w specjalny sposób, zapoznaj się również z informacjami, jak dbać o włosy, aby zapewnić im równowagę PEH.
Zobacz także:
Olej lniany – właściwości, zastosowania i przeciwwskazania
Zastosowania i właściwości oleju rycynowego
Leave a Comment