Wraz ze wzrostem zainteresowania społeczeństwa zdrowym odżywianiem, prym w naszej kuchni zaczęły wieść produkty, które stopniowo wypierają tradycyjne, używane w naszej kuchni od pokoleń. Tak też jest w przypadku kaszy jaglanej, która od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością, a sposoby na jej wykorzystanie w naszej kuchni są coraz bardziej różnorodne. Przyjrzyjmy się dokładnie właściwościom kaszy jaglanej, aby odkryć, dlaczego ludzie sięgają po nią tak chętnie.
Kasza jaglana – informacje
Kasze jaglaną wytwarza się z prosa. Zboże to jest uprawiane od wieków w krajach azjatyckich i afrykańskich. Wraz z licznymi migracjami dostało się ono także na teren Polski. Niestety nasz klimat nie sprzyja uprawie tego zboża w związku z czym znaczna jego część importuje się z Chin.
Na drodze produkcji z ziaren prosa usuwa się twardą skórkę, a następnie się je oczyszcza. Otrzymaną w ten sposób kaszę jaglaną można przetwarzać dalej, np. w płatki jaglane lub sprzedawać w opakowaniach, aby każdy mógł przygotować ja w domu wedle własnych preferencji.
Bardzo ważną informacja jest fakt, że proso jest jednym ze zbóż, które nie mają glutenu wobec czego jest doskonałym wyborem dla alergików, ludzi z nietolerancją glutenu, a także tych chorujących na celiakię.
ArrayKasza jaglana – właściwości
Jedna z dyskusyjnych kwestii jest indeks glikemiczny kaszy jaglanej, który jest jednym z najwyższych spośród wszystkich rodzajów kaszy i wynosi on 71. Dla porównania kasza jęczmienna ma indeks glikemiczny na poziomie 25. Mimo tego, badania naukowe sugerują, że spożywanie kaszy jaglanej może wpłynąć na zredukowanie poziomu insuliny w naszym organizmie.
Spożywanie kaszy jaglanej może pomóc w zachowaniu w naszym organizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Z tego powodu zachęca się do tego, aby włączyły ją do swojej diety zwłaszcza osoby, które cierpią z powodu niestrawności pokarmowych.
Dodatkowo kasza jaglana posiada składniki, które wykazują działanie przeciwwirusowe i wzmacniające odporność, a więc jej częste spożywanie może przyczyniać się do leczenia różnego rodzaju chorób wirusowych lub tych dotyczących układu oddechowego.
Naukowcy coraz częściej sugerują również, że spożywanie kaszy jaglanej może pozytywnie wpływać na procesy pamięciowe oraz koncentracje, w związku z czym zaleca się włączenie jej do diety osób starszych.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest zbudowana przede wszystkim ze złożonych węglowodanów. Ze względu na niewielką ilość błonnika jest to produkt lekkostrawny, ale jednocześnie sycący. Zawiera w sobie dużą dawkę żelaza oraz witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź i mangan. Zawartość krzemu sprawia, że spożywana regularnie może poprawić kondycję naszych włosów, skóry i paznokci.
Duża zawartość białka powoduje, że chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ugotowana odpowiednio posiada właściwości sklejające, dzięki czemu idealnie nadaje się jako składnik łączący dla wszelkiego rodzaju falafeli, wegańskich kotletów i innych wyrobów mięsopodobnych.
Jak gotować kaszę jaglaną?
W rodzimej kuchni kasze jaglaną wykorzystuje się zazwyczaj w daniach warzywnych, w których pełni funkcje wypełniacza. Ale coraz częściej również sięgamy po nią do dań na słodko, dzięki czemu sposoby na jej zastosowanie są coraz bardziej zróżnicowane.
Na słodko najczęściej przygotowuje się z niej tzw. jaglankę, która jest odpowiednikiem owsianki i stanowi danie na słodko właśnie z kaszy jaglanej. Gotujemy ją z dodatkiem mleka, aż osiągnie kremową konsystencję, a następnie dodajemy dodatki w zależności od uznania, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.
Ze względu na możliwy gorzkawy posmak zaleca się płukanie kaszy jaglanej przed ugotowaniem na sicie pod zimną wodą. Od momentu zagotowania powinniśmy trzymać ją na ogniu około 15-20 minut.
Kasza jaglana na odchudzanie?
Wielokrotnie możemy natrafić na publikacje, które sugerują jakoby kasza jaglana była doskonałym produktem do włączenia do swojej diety, która ma spowodować utratę zbędnych kilogramów. Coraz częściej spotyka się ją w różnych przepisach i zestawieniach diet skomponowanych przez specjalistów. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego kasza jaglana składa się z węglowodanów złożonych, które zapewniają sytość na długi czas, a co za tym idzie, ograniczają chęć sięgnięcia po przekąski między posiłkami. Dodatkowo węglowodany złożone są trawione przez nasz organizm dużo wolniej i jednocześnie redukują poziom glukozy we krwi.
Pamiętajmy jednak, że kasza jaglana posiada wysoki indeks glikemiczny wobec czego na jej ilość w diecie powinni uważać diabetycy. Jednocześnie doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie pragniemy zastąpić produkty pochodzenia pszenicznego. Powinny mieć ją w swojej spiżarni wszystkie osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ze względu na wysoką zawartość białka.
Leave a Comment