Strona główna » Co zamiast mąki pszennej? Zdrowe zamienniki tradycyjnej mąki
Zamienniki tradycyjnej mąki - obrazek wyróżniający

Co zamiast mąki pszennej? Zdrowe zamienniki tradycyjnej mąki

Mąka pszenna jest składnikiem wielu potraw i produktów, które przygotowujemy na co dzień. Czasem istnieją medyczne przesłanki co do tego, aby zastąpić ją innym produktem, a czasem chcemy wprowadzić do swojej diety odrobinę różnorodności. Niezależnie od tego, co nami kieruje, powinniśmy wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną w naszej kuchni. Znasz zamienniki mąki? Jeśli nie to poznasz je w tym artykule i dowiesz się jak wprowadzić je do swojej kuchni.

Po co zastępować mąkę pszenną?

Nie zawsze za chęcią zmiany jakiegoś produktu w naszej codziennej diecie muszą stać jasne powody. Czasem chcemy zrobić to ze względu na nasza dietę, np. gdy cierpimy na alergię na pszenicę lub nietolerancję glutenu. Innym razem chcemy odkryć po prostu nowe smaki lub wprowadzić do swojej diety produkty, które wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Jakie są najlepsze zamienniki mąki pszennej?

Mąka arachidowa

Wytwarzana z orzeszków ziemnych, doskonale sprawdza się do wszelkiego rodzaju ciast i wypieków. Możemy także dodać ją do różnych panierek do mięs, gdyż doda im niepowtarzalnego, orzechowego posmaku. Uzyskuje się ją poprzez bardzo dokładne zmielenie orzechów ziemnych. Mąka arachidowa nie zawiera w swoim składzie konserwantów, barwników czy soli. Posiada dużą ilość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu w naszej krwi. Dodatkowo zawiera dużą ilość białka, a także fosforu, wapnia oraz witamin takich jak B3.

Istnieje również alternatywa dla mąki arachidowej wytwarzanej z orzeszków ziemnych. Czasem do jej produkcji wykorzystuje się orzechy laskowe lub włoskie. Wówczas możemy się spodziewać w niej dużej zawartości witaminy E, B, ale również magnezu, potasu czy fosforu. Tak samo jak jej poprzedniczka, idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych.

rodzaje zamienników mąki tradycyjnej - zdjęcie

Mąka gryczana

Doskonale sprawdzi się przy wytwarzaniu pieczywa lub robieniu naleśników. Jeżeli chcemy użyć jej do wypieków słodkich, powinniśmy połączyć ją z innym rodzajem maki, ponieważ sama w sobie nie posiada właściwości spajających. Idealnie nada się jako urozmaicenie diety diabetyków, gdyż posiada niski indeks glikemiczny (40 IG). Mąka gryczana zawiera potas, magnez, fosfor, ale również aminokwasy takie jak lizyna, tyrozyna czy tryptofan. Jej zawartość przedłuża świeżość pieczywa.

Mąka jaglana

Wytwarza się ją z kaszy jaglanej, więc podobnie jak ona, pozostawia lekko gorzki posmak. Z tego powodu nie zaleca się stosowania jej do bardzo słodkich wypieków. Jeżeli chcemy wykorzystać mąkę jaglaną do przygotowania np. gofrów lub naleśników, koniecznie wymieszajmy ją z inną mąką. Idealnie nadaje się za to jako składnik zagęszczający zupy i sosy, gdyż nie tworzy grudek tak jak mąka pszenna. Posiada w sobie witaminy z grupy B, wapń oraz żelazo.

Podobnie jak kasza, pozostawia na języku gorzkawy posmak, dlatego przy wypiekach oraz przygotowywaniu np. naleśników czy gofrów na wszelki wypadek zmieszaj ją z inną mąką. Natomiast nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów – nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Co ciekawe, ze względu na właściwości wysuszające, mąka jaglana może pomóc Ci uporać się z katarem. Pamiętaj więc o niej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy aura sprzyja przeziębieniom i zachorowaniu.

Mąka kokosowa

Mąkę kokosową wytwarza się z miazgi orzecha kokosowego, co nadaje jej lekko słodki smak, co sprawia, że nadaje się wprost idealnie do różnego rodzaju wypieków, przygotowywania deserów, wypieku chleba czy innych, słodkich potraw. Mąka kokosowa wyróżnia się niewielką ilością węglowodanów (ok. 1 g na 100 g, podczas gdy mąka pszenna to około 76 g na 100 g produktu) i sporą zawartością błonnika (ok. 40 g na 100 g), co pomaga utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi.

Mąka migdałowa

Otrzymuje się ją poprzez zmielenie migdałów. Ze względu na swoje pochodzenie, podobnie jak mąka kokosowa, charakteryzuje się słodkawym smakiem i migdałowym aromatem. Jest idealna do wypieków, ale sprawdzi się również w roli panierki. Posiada w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, a także magnez, żelazo czy wapń.

Mąka orkiszowa

Orkisz uznawany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Dodatkowo jego uprawa nie przysparza wielu problemów. Dzięki dużej obfitości plonów i niewielkich wymagań dotyczących gleby i nawodnienia, stanowi duże pole do popisu podczas produkowania z niej różnego rodzaju produktów. Mąka orkiszowa występuje w kilku stopniach zmielenia i zawartości ziaren orkiszu. Im bardziej oczyszczona, tym delikatniejsza jest. Do najpopularniejszych rodzajów mąki orkiszowej możemy zaliczyć:

  • pełnoziarnista (ciemna, chlebowa) – powstaje poprzez zmielenie całych ziaren, stąd duża zawartość błonnika oraz substancji oleistych. Doskonała do pieczywa,
  • typ 1050 (jasnobrązowa) – delikatnie przesiana, co wpływa na lżejszą konsystencję pieczywa,
  • typ 650 (lekko kremowa) – pozwala uzyskać wyjątkowo sprężyste i pulchne naleśniki oraz wypieki: ciasta, ciasteczka i bułeczki,
  • typ 405 (jasna) – najdelikatniejsza, dlatego przeznaczona do wypieków lekkich, słodkich ciast takich jak biszkopt.

Mąka ryżowa i z komosy ryżowej

Zarówno mąka ryżowa jak i komosa ryżowa są produktami bezglutenowymi, co sprawia, że są one bezpieczne dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię. Wyroby ryżowe posiadają również bardzo dobre właściwości wiążące, dzięki czemu idealnie nadają się np. do ciasta naleśnikowego itd. Możemy wykorzystać ją również, podobnie jak mąkę jaglaną, do zagęszczania zup czy sosów. Ta mąka zawiera aminokwasy egzogenne, których obecność może pomóc organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu.

Mąka sojowa

Mąka wytwarzana z soi to kolejna propozycja mąki bezglutenowej, która idealnie sprawdzi się u osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Podobnie jak mąka arachidowa zostawia lekko orzechowy posmak. Na uwagę zasługuje również fakt, że jest ona bogata w białko, gdyż zawiera go aż 45 g na 100 g. Dodatkowo posiada bardzo dobre właściwości wiążące, a więc nadaje się do różnego rodzaju wypieków, w których chcemy zredukować np. ilość użytych jajek.

Mąka amarantusowa

Amarantus jest jednym ze zbóż, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i sporą zawartością białka, które jest łatwo przyswajalne. Posiada także dużo wapnia. Do największych ciekawostek należy obecność skwalenu, czyli wielonienasyconego wodoru o właściwościach prozdrowotnych, który może wspierać nasz organizm na wielu płaszczyznach: może zapobiegać rozwijaniu się chorób o podłożu grzybicznym i bakteryjnym, a także może przeciwdziałać chorobom nowotworowym.

Zamienniki mąki pszennej – podsumowanie

Jak widać, mąka pszenna nie jest jedyną mąką, która możemy znaleźć na sklepowych półkach. Nawet jeżeli nie ma ku temu jasnych zaleceń lekarskich, warto czasem zamienić mąkę pszenną na jakąś inną, aby spróbować nowych smaków lub dostarczyć sobie pożytecznych składników odżywczych. Pamiętajmy, że użyta mąka będzie również wpływała na smak dania, które robimy, a więc możemy sprawić, że nasze wypieki będą jeszcze bardziej puszyste lub sycące.

Zobacz także: 

Jakie preparaty wybrać na wzmocnienie organizmu? 

Młody jęczmień do picia – właściwości i sposób stosowania 

Ostropest plamisty – na co pomaga i jak go stosować? 

Czystek – właściwości i zastosowania. Jak go stosować?  

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności