Zbilansowana dieta, złożona z wartościowych składników, jest kluczem do prowadzenia zdrowego trybu życia, ukierunkowanego na utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej organizmu. W zrównoważonym jadłospisie musi znaleźć się miejsce na właściwą ilość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych. Warto zwrócić szczególną uwagę na węglowodany, które stanowią główne źródło energii i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Już teraz sprawdź, co warto wiedzieć na ich temat. Poznaj także listę produktów spożywczych, które są dobrym źródłem pełnowartościowych węglowodanów.
Węglowodany – co to?
Węglowodany są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla ,wodoru i tlenu. Jeden z podziałów węglowodanów, oparty na ich budowie, dzieli je na proste (na przykład glukoza oraz fruktoza) i złożone (sacharoza, laktoza skrobia, glikogen). W codziennej diecie ludzi to te drugie powinny stanowić większość. Kategoryzacja węglowodanów może także bazować na ich podatności na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego Wtedy wskazuje się na węglowodany przyswajalne (skrobia, glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza) oraz nieprzyswajalne (pektyny, celuloza, hemicelulozy). Węglowodany można również podzielić ze względu na ich wpływ na stężenie glukozy we krwi.
- glukoza – naturalnie występuje głównie w miodzie oraz owocach i warzywach (jej ilość zależy od ich rodzaju oraz stopnia dojrzałości),
- fruktoza – naturalnie pojawia się w owocach, ponadto jest wykorzystywana w przemyśle do produkcji syropów słodzących, które następnie mają swój udział w wytwarzaniu słodkich napojów, cukierków, a także ciastek,
- sacharoza – najczęściej pojawia się w naszej codziennej diecie pod postacią białego cukru, którym słodzimy kawę, herbatę, czy inne napoje, ponadto ma szerokie zastosowanie między innymi w przemyśle cukierniczym, mleczarskim oraz owocowo-warzywnym,
- skrobia – najpopularniejsze produkty żywnościowe stanowiące jej źródło to: zboża, nasiona roślin strączkowych, suszone owoce oraz niektóre warzywa, przede wszystkim ziemniaki i bataty,
- laktoza – można znaleźć ją w mleku oraz wytwarzanych z niego przetworach.
W organizmach żywych węglowodany odgrywają rolę głównego źródła energii w procesach metabolizmu. Uzyskana z nich energia jest wykorzystywana między innymi do utrzymania ciepłoty organizmu, pracy narządów wewnętrznych oraz aktywności ruchowej.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na węglowodany?
Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany różni się w zależności od okresu życia, wieku, stanu fizjologicznego oraz ogólnej kondycji zdrowotnej, płci oraz poziomu aktywności fizycznej. Węglowodany powinny stanowić w diecie podstawowej około 50-60%. Produkty bogate w węglowodany – sprawdź listę
Produkty zbożowe:
- mąka pszenna,
- chleb pszenny,
- kasza gryczana,
- makaron pełnoziarnisty,
- kasza manna,
- kasza jaglana,
- płatki owsiane,
- ryż biały
- ryż brązowy,
- płatki kukurydziane.
Owoce i warzywa:
- suszone śliwki,
- rodzynki,
- banany,
- ziemniaki,
- bataty,
- kiwi,
- mango,
- gruszki,
- daktyle,
- jabłka,
- groch,
- fasola,
- bób,
- soja,
- soczewica.
Inne:
- pieczywo,
- słodycze i wyroby cukiernicze,
- słodzone napoje gazowane.
Przepisy na dania z produktami bogatymi w węglowodany – wypróbuj je
Już teraz wiesz, które produkty są bogate w węglowodany. Podczas najbliższej wizyty w sklepie masz zamiar kupić te artykuły spożywcze i przyrządzić z nich pyszny posiłek dla Ciebie i Twojej rodziny? Poznaj kilka interesujących przepisów, które mogą zainspirować Cię do ciekawego wykorzystania tych składników podczas kuchennych eksperymentów.
Przepis numer jeden – owsianka z jabłkiem idealna na śniadanie
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych,
- szklanka mleka,
- jedno małe jabłko,
- cynamon,
- rodzynki,
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca.
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania owsianki. Zajmie Ci to około 10 minut – najpierw doprowadź mleko do wrzenia, a potem dodaj płatki owsiane i zmniejsz ogień. Gotuj je, aż do momentu, gdy zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Jabłka zetrzyj tarką na grubych oczkach lub pokrój w niewielkie kawałeczki. Gorącą owsiankę podawaj w małej miseczce, na wierzchu ułóż jabłka, posyp je cynamonem, a na końcu dodaj dodatki, czyli rodzynki oraz orzechy włoskie i nerkowca.
Przepis numer dwa – ryba z orzechami, która sprawdzi się jako obiad lub lunch do pracy
Składniki:
- filet z dorsza,
- dwie łyżki miodu,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- sól,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
W miseczce połącz ze sobą miód, sól, rozgnieciony czosnek oraz bardzo drobno posiekane orzechy. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego i wylej na nią przygotowaną wcześniej mieszankę. Następnie umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, a potem piecz przez około pół godziny. Zabierając takie danie do pracy, możesz dodać do niego ugotowany ryż biały lub brązowy, brokuły albo surówkę z ulubionych warzyw.
Produkty bogate w węglowodany – podsumowanie
Nietrudno zauważyć, że węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych w ludzkiej diecie. Pełnią wiele istotnych funkcji w naszym organizmie i odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie. Bez przeszkód można określić je mianem najłatwiej dostępnego źródła energii. Zaprezentowane powyżej przykłady produktów spożywczych pokazują, że jest w czym wybierać i każdy ma możliwość przyrządzenia z tych składników wiele pysznych posiłków, zgodnych z indywidualnymi upodobaniami smakowymi.
Niezbędne jest jednak zachowanie w tym zakresie odpowiedniej równowagi i dostarczanie organizmowi węglowodanów we właściwych proporcjach. W końcu zarówno niedobór, jak i nadmiar tego składnika może wiązać się z niebezpiecznymi dla zdrowia konsekwencjami, których lepiej uniknąć.
Leave a Comment