Strona główna » Soczewica – rodzaje, wartości odżywcze, właściwości
soczewica - wartości

Soczewica – rodzaje, wartości odżywcze, właściwości

Szukasz godnego polecenia produktu spożywczego, który skutecznie wzbogaci Twój dotychczasowy jadłospis? Zależy Ci, aby stosowana przez Ciebie dieta obfitowała w zdrowe oraz sycące składniki? Twoją uwagę powinna przyciągnąć występująca w kilku odmianach soczewica. Poniższa charakterystyka tej interesującej rośliny bez dwóch zdań zachęci Cię do skorzystania z niej podczas przyrządzania pożywnych i zbilansowanych posiłków dla całej rodziny. Soczewica – już teraz poznaj najciekawsze fakty na jej temat!

Co warto wiedzieć o soczewicy?

Soczewica to przykład jednorocznej rośliny należącej do grupy strączkowych i zaliczanej do rodziny motylkowatych. Jest uprawiana już od czasów starożytnych. Jako ciekawostkę warto wskazać, że w języku staropolskim określano ją mianem sakówki. Najbardziej wartościową i najczęściej wykorzystywaną częścią tej rośliny są jej owoce, czyli podłużne, zwisające strączki, w których środku skrywają się nasiona. Ten produkt spożywczy jest zalecany wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Soczewica znana jest ze swojego wszechstronnego zastosowania w szeroko rozumianej branży spożywczej. Uprawia się ją jako roślinę pastewną, można również wytwarzać z niej mąkę. Jednak najczęściej zjada się ugotowane nasiona soczewicy o przyjemnym, delikatnym smaku – niejednokrotnie stanowią one jeden z bazowych składników różnych pożywnych potraw. Dla wielu osób (szczególnie tych na diecie odchudzającej) istotną mocną stroną tego produktu może być to, że po zjedzeniu soczewicy uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas.

W jaki sposób można wykorzystać soczewicę w kuchni? Poleca się dodawać ją do sałatek, sosów podawanych z różnego typu makaronami, ryżem lub kaszą, zup, pasztetów, czy past kanapkowych. Niejednokrotnie stanowi ona składnik nadzienia do pierogów, gołąbków lub faszerowanych warzyw, bezmięsnych burgerów, kotletów i pulpetów, leczo, potrawki, gulaszu, a nawet aromatycznego curry. Możliwości jest wiele, dlatego istnieje szansa, że każdy znajdzie metodę wykorzystania tej rośliny zgodną z posiadanymi umiejętnościami kulinarnymi oraz własnymi upodobaniami smakowymi. Widać więc, że dania z soczewicą sprawdzą się jako pomysł na rodzinny obiad lub inspiracja do przygotowania smacznego lunchu do pracy.

Soczewica – wartości odżywcze

Wszystkie osoby, które przywiązują dużą uwagę do jakości składników tworzących ich jadłospis, powinny koniecznie wypróbować lekkostrawną soczewicę. Za podjęciem takiej decyzji przemawiają w głównej mierze liczne wyróżniające ją na tle innych produktów właściwości i wartości odżywcze. To cenny pokarm dla ludzi, z którego potencjału warto jak najczęściej korzystać.

Porcja 100 g soczewicy surowej ma średnio 350 kcal, natomiast w postaci gotowanej około 115 kcal. W pierwszej kolejności trzeba zauważyć, że soczewica jest bogata w błonnik pokarmowy oraz węglowodany złożone. Ponadto stanowi ona źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin (między innymi tych z grupy B), jak również minerałów (takich jak potas, fosfor, wapń, czy magnez). Pokazuje to, że opłaca się regularnie sięgać po soczewicę.

Jakie są odmiany soczewicy?

Soczewica to roślina, która ma kilka odmian. Najbardziej znana jest – czerwona, zielona i brązowa. Jest również żółta, pomarańczowa oraz czarna. Oczywiście na pierwszy rzut oka różnią się one między sobą kolorem i strukturą po ugotowaniu, a także nieznacznie wartościami odżywczymi, walorami smakowymi czy możliwym sposobem przyrządzania (zwłaszcza czasem gotowania).

Wszystkie te odmiany soczewicy można znaleźć w sklepach, zatem warto wypróbować każdą z nich i w praktyce przekonać się o właściwościach typowych dla poszczególnych wariantów. Najczęściej istnieje możliwość zakupu tego produktu w formie suchej (przeznaczonej do późniejszego ugotowania) albo w postaci ugotowanej (sprzedawanej w puszcze). Ostateczny wybór jest więc podyktowany indywidualnymi preferencjami oraz konkretnym zapotrzebowaniem. Zatem jaką odmianę soczewicy wybrać?

Soczewica czerwona – wartości odżywcze i sposób przechowywania

Warto podkreślić, że największą popularnością wśród wszystkich rodzajów soczewicy cieszy się ta czerwona, która ma niezwykle atrakcyjny, delikatny smak. Jest to nic innego jak soczewica brązowa, jednak niemająca łuski. To sprawia, że jest ona bardzo dobrze przyswajalna przez organizm człowieka. Soczewicę czerwoną, podobnie jak nasiona wszystkich innych odmian, należy odpowiednio przechowywać. Najlepiej zamknąć ten produkt w szczelnym opakowaniu i pozostawić w suchym, chłodnym oraz nienasłonecznionym miejscu.

Soczewica czerwona – jak przygotować?

Ma ona wszechstronne zastosowanie w kuchni, a przygotowanie potraw z czerwonej soczewicy nie jest trudne. W pierwszej kolejności trzeba mieć na uwadze to, że w przypadku tej odmiany nie ma konieczności namaczania nasion przed ich ugotowaniem. Dzięki temu skraca się czas przyrządzania ulubionych dań z tym składnikiem. Najchętniej zjadane potrawy z soczewicy czerwonej to: gulasze, pasztety, kotlety oraz zupy.

Gotowanie soczewicy czerwonej – o czym warto pamiętać?

Charakterystyczne dla soczewicy czerwonej jest to, że dość łatwo można ją rozgotować, co w niektórych sytuacjach traktuje się jako wadę. Jednocześnie te cecha czerwonej soczewicy jest przydatna, gdy pragnie się zrobić kremową pastę kanapkową albo zupę – osiągnięcie takiej konsystencji jest wtedy o wiele prostsze. Podczas przygotowywania tego produktu należy więc bardzo uważać, aby udało się uzyskać zamierzony efekt. Najlepszym rozwiązaniem jest uprzednie przepłukanie nasion w wodzie, a potem wrzucenie ich na gotującą się wodę (trzeba tu zachować proporcje 1:2). Następnie soczewicę czerwoną trzeba gotować przez około piętnaście minut, aż do wchłonięcia wody. Jeśli chce się posolić soczewicę, należy zrobić to na samym końcu. Dzięki temu nasiona nie stwardnieją i zachowają wszystkie swoje cenne właściwości.

Soczewica zielona – wartości odżywcze i zastosowanie

Inną odmianą soczewicy jest ta zielona, która posiada analogiczne właściwości, jest więc źródłem licznych witamin oraz składników odżywczych. Wyróżnia się ona między innymi zielonkawą barwą swych ziaren i posiadaniem na nich osłonki. Na ten moment ten rodzaj soczewicy cieszy się nieco mniejszym uznaniem, jednak bez wątpienia jest to przykład produktu spożywczego, na który warto zwrócić uwagę.

Z kulinarnego punktu widzenia można wykorzystywać ją na naprawdę wiele różnorodnych sposobów. Takie delikatne w smaku (choć może lekko pikantne) nasiona zdają egzamin przede wszystkim jako składnik sałatek – w towarzystwie innych warzyw soczewica zielona smakuje po prostu wyśmienicie. Można dodać ją także do farszu przeznaczonego jako nadzienie pierogów albo krokietów. Ponadto sprawdzi się w przypadku osób, które uwielbiają gotować tak zwane jednogarnkowe potrawy.

Soczewica zielona – przygotowanie

Warto zapamiętać, że soczewicy zielonej również nie trzeba namaczać przed ugotowaniem. Wystarczy przygotować nasiona i wodę we wspomnianej już proporcji 1:2 (a więc na przykład jedna szklanka soczewicy oraz dwie szklanki wody). Ze względu na większą twardość ziaren, czas gotowania tej odmiany jest nieco dłuższy. Wynosi średnio 20-30 minut. Trzeba podkreślić, że o wiele lepszym wyjściem jest samodzielne gotowanie nasion soczewicy niż korzystanie z gotowego produktu sprzedawanego w puszce.

Zielona soczewica – gotowanie

Cechą, która wyróżnia soczewicę zieloną, jest to, że jej ugotowanie nie sprawia żadnych problemów, a podczas tego typu obróbki nie rozpada się ona tak szybko, jak ma to miejsce w przypadku innych odmian. Po przygotowaniu zachowuje sypkość i swój pierwotny kształt, raczej nie ma więc opcji, że komuś uda się ją rozgotować.

Soczewica brązowa – właściwości

Inną, dość często wykorzystywaną odmianą soczewicy jest ta brązowa. Nasiona tej rośliny strączkowej o takim właśnie kolorze są tym samym, co soczewica czerwona, jednak nie zostają oczyszczone z charakterystycznej powłoczki. Taka soczewica jest zatem czerwonawa w środku, a brązowa na zewnątrz. Cechą, która wyróżnia tę odmianę, jest ponadto nieco bardziej wyrazisty i intensywny smak. Należy pamiętać, że podczas gotowania nasiona soczewicy wchłaniają wodę, tym samym zwiększają one swoją objętość.

Soczewica brązowa – gotowanie i zastosowanie

W przypadku soczewicy brązowej należy zapamiętać, że czas jej gotowania jest najdłuższy. Niekiedy przygotowanie tych nasion może trwać nawet godzinę. Jednak po takiej obróbce nasiona nie tracą swojego wyjściowego kształtu.  Warto również wcześniej ją namoczyć w wodzie, aby choć trochę zmiękła. Widać więc, że przyrządzenie tej odmiany jest bardziej pracochłonne, ale nie należy się przez to zniechęcać, ponieważ brązowa soczewica również jest niezwykle smaczna. Soczewica brązowa jest najczęściej wykorzystywana do przygotowywania: gulaszu, pasztetów, kotletów oraz potraw kuchni orientalnej. Świetnie sprawdza się także podczas wypieku pieczywa.

Soczewica czerwona a zielona – która lepsza?

Zapoznałeś się z zamieszczoną powyżej krótką charakterystyką poszczególnych odmian soczewicy i teraz zastanawiasz się, który ze wskazanych wariantów jest najlepszy? Soczewica czerwona, a może zielona – na którą z nich warto postawić? W przypadku tych dwóch odmian możliwe jest zdecydowanie się na popularniejszą opcję. Wtedy wybór padnie na soczewicę czerwoną. Z kolei, jeśli komuś zależy na jak najniższym indeksie glikemicznym tego produktu, niech zdecyduje się na soczewicę zieloną. Pozostałe właściwości poszczególnych rodzajów tej rośliny strączkowej, na przykład takie jak smak, są bardzo do siebie podobne. Koniec końców wszystko sprowadza się zatem do indywidualnych upodobań kulinarnych oraz rodzaju przyrządzanej potrawy i konsystencji, jaką chce się uzyskać.

Soczewica a ciecierzyca – jaka jest różnica?

Soczewica oraz ciecierzyca to przykłady roślin strączkowych, które często są ze sobą mylone. Oczywiście jest między nimi trochę podobieństw, jednak istnieją przede wszystkim znaczące różnice. Niektóre z nich są dostrzegalne już nawet na pierwszy rzut oka w ich wyglądzie. Ciecierzyca przyjmuje postać kulek i jest większa od soczewicy, której nasiona są nieduże, mają bardziej płaski kształt oraz ostre brzegi. Odróżniająca je cecha to również kaloryczność – ciecierzyca ma o wiele więcej kalorii niż soczewica. Ta pierwsza przoduje również w zakresie ilości witamin i minerałów, które dostarcza. Warto zapamiętać wymienione właściwości – pozwoli to trafnie odróżniać od siebie te dwie popularne rośliny strączkowe.

Soczewica w ciąży – czy można stosować?

Kobiety w ciąży, ze względu na bezpieczeństwo i zdrowie własne, jak również dziecka, muszą stosować zbilansowaną oraz pełnowartościową dietę, w której będą dominowały zdrowe produkty. Jednym z mocno polecanych im składników jest właśnie soczewica nie ma przeciwwskazań do jej spożywania przez kobiety w ciąży. W tym kontekście najbardziej istotną rolę odgrywa to, że dostarcza ona sporą ilość kwasu foliowego, który dla ciężarnych ma duże znaczenie, ponieważ między innymi zapobiega wystąpieniu wad płodu.

Ponadto ta roślina strączkowa stanowi źródło wielu innych składników ważnych z punktu widzenia prawidłowego rozwoju organizmu malucha, jak i właściwego funkcjonowania organizmu przyszłej mamy. Z tych samych powodów soczewica powinna także wzbogacić jadłospis kobiet, które dopiero planują zajść w ciążę. Oczywiście nawet pomimo tych wszystkich zalet, należy zachować rozsądek i nie przesadzać z ilością zjadanych roślin strączkowych – spożywanie soczewicy mniej więcej raz w tygodniu to optymalne rozwiązanie.

Soczewica a cukrzyca – co warto wiedzieć?

Osoby chorujące na cukrzycę również powinny niezwykle starannie dobierać poszczególne składniki tworzące ich jadłospis. W przypadku soczewicy pojawia się zatem kluczowe pytanie – czy diabetycy mogą ją spożywać? Okazuje się, że tak. Wszystko dzięki temu, że roślina ta ma niski indeks glikemiczny.

Soczewica w naszej diecie – podsumowanie

Powyższe informacje to skondensowana pigułka wiedzy na temat soczewicy oraz jej odmian. Warto podkreślić, że ten produkt spożywczy o długiej historii cieszy się największą popularnością wśród osób stosujących dietę wegetariańską oraz wegańską. Ze względu na swoje cenne właściwości soczewica stanowi dla nich roślinną alternatywę dla mięsa i atrakcyjne urozmaicenie codziennego menu.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć ten niezwykle uniwersalny składnik do swojego jadłospisu, także wtedy, jeśli na co dzień stawia się na system żywienia oparty na całkiem innych zasadach. Już teraz zaopatrz się w wybraną odmianę soczewicy i wypróbuj ją w praktyce, przygotowując danie, które najbardziej przypadło Ci do gustu. Powyższe inspiracje na pewno okażą się bardzo pomocne w tym zakresie i staną się okazją do czerpania z potencjału drzemiącego w tej uprawianej na całym świecie roślinie strączkowej. Pamiętaj jednak, że najlepszy efekt uzyskasz, jeśli dostosujesz czas gotowania nasion do konkretnej odmiany, na którą postawisz.

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności