Strona główna » Czarnuszka w kuchni – jak jeść i do czego stosować?
Czarnuszka w kuchni – jak jeść i do czego stosować

Czarnuszka w kuchni – jak jeść i do czego stosować?

Kuchnia jest uznawana za serce naszych domów. To tam przygotowujemy posiłki, a także zjadamy je w rodzinnym gronie. Niektórzy z nas przyrządzają dania głównie z tradycyjnych, ulubionych artykułów spożywczych. Stawiają na sprawdzone składniki, które nigdy ich nie zawodzą. Jednak jest również grupa ludzi, która ceni sobie eksperymentowanie i korzystanie z oryginalnych rozwiązań. Nie boją się oni próbować nowych smaków, co pozwala im na sięganie po ciekawe składniki.

Jednym z nich może być czarnuszka oraz wytwarzany z niej olej. W jakich sytuacjach sprawdza się ta przyprawa? Z którymi daniami najlepiej się komponuje? Jak jeść czarnuszkę? Poniższe informacje pozwalają poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie.

Czarnuszka – co to jest?

Czarnuszka to siewna roślina użytkowa, należąca do rodziny jaskrowatych, która uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym również w Polsce. Najlepiej wzrasta ona na żyznych i wilgotnych glebach, w dobrze nasłonecznionych miejscach. Charakterystyczne są dla niej błękitne kwiaty, które świetnie prezentują się na ogrodowych rabatach, jak i w bukietach. Jest ona znana także pod nazwą Nigella Sativa L.

Czarnuszka (Nigella Sativa L.)
Czarnuszka (Nigella Sativa L.)

Jakie są właściwości czarnuszki? Warto je znać, ponieważ można spotkać się z informacjami, że doceniali je już mieszkańcy starożytnego Egiptu. Jej głównym atutem jest regulacja poziomu cukru we krwi.

Zastosowanie czarnuszki w kuchni

Najbardziej znane są nasiona czarnuszki, określane również mianem kminku egipskiego lub czarnego kminku. Co je wyróżnia? Przede wszystkim jest to ciemna barwa, drobny rozmiar oraz dość intensywny, nieco gorzki i korzenny smak, który w pewnym stopniu przypomina dobrze znany wszystkim pieprz. Nasiona te znajdują szerokie zastosowanie w kuchni – używa się je w całości, zmielone, a niekiedy nawet praży się przed podaniem.

Jaka jest optymalna dzienna porcja czarnuszki? Podaje się, że ilość tej przyprawy nie powinna przekraczać jednej łyżeczki. Ponadto można z niej przyrządzić nalewkę o niebanalnym smaku lub aromatyczny napar.

Czarnuszka jako przyprawa – do czego stosować?

Czarnuszka to przyprawa, która cieszy się coraz większą popularnością. Nie jest ona jeszcze tak ceniona, jak sól, pieprz, rozmaryn, czy bazylia, ale w wielu kuchniach czarnuszka od czasu do czasu znajduje swoje zastosowanie. Wymieniana jest ona w dużej liczbie przepisów, dlatego wszystko wskazuje na to, że doceni ją coraz więcej osób.

W jakich daniach egzamin zda czarnuszka? Oto kilka interesujących propozycji:

  • dania mięsne – szczególnie te przygotowywane z delikatnej jagnięciny lub drobiu,
  • nasiona czarnuszki w połączeniu z oliwą z oliwek lub octem balsamicznym tworzą pyszną marynatę idealnie nadającą się do mięs z grilla i nie tylko,
  • to dodatek do pieczywa, na przykład jako posypka znajdująca się na chlebach, bułkach, czy bagietkach,
  • jej ziarna wzbogacają smak twarogu, hummusu, czy wieloskładnikowych past kanapkowych lub śniadaniowych,
  • sprawdzą się również do wypieków – chociażby przekąsek z ciasta francuskiego,
  • świetnie komponuje się także z warzywami, a zwłaszcza z kapustą,
  • podprażone na patelni ziarna zdadzą egzamin jako chrupki dodatek do sałatki lub zupy krem,
  • korzysta się z niej podczas przygotowywania kiszonek – na przykład ogórków, ale i innych warzyw,
  • sprawdzi się w połączeniu z kaszą lub duszonymi warzywami,
  • miłośnicy wypieków mogą upiec ciastka zawierające w sobie czarnuszkę,
  • dodaje się ją do jogurtu, puddingów oraz owsianek,
  • istnieje możliwość łączenia ją z miodem i spotęgowania jego cennych właściwości,
  • wiele osób twierdzi, że zmieloną czarnuszkę można dodawać do kawy.

Jak jeść czarnuszkę?

Zawarte powyżej informacje pokazują, że czarnuszka jest przyprawą, która może wzbogacić smak wielu potraw. Zarówno tych spożywanych na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Istnieje możliwość dodawania ich nawet do posiłków uznawanych za przekąski. Zatem w jaki sposób zjeść czarnuszkę? Uniwersalność tego składnika sprawia, że każdy może znaleźć ulubioną metodę jego zastosowania. Wszystko więc zależy od naszej kreatywności w kuchni oraz od indywidualnych upodobań. A czy Ty wiesz już, w jaki sposób w praktyce wypróbujesz smak czarnuszki?

Jedną z najprostszych metod na wykorzystanie czarnuszki jest przygotowanie z niej smakowitego sosu, który sprawdzi się z pokrojonymi w słupki warzywami albo z paluszkami, czy pasztecikami. Jak go wykonać? Do jogurtu naturalnego wystarczy dodać kolejno łyżkę ziaren czarnuszki oraz taką samą ilość miodu, soku z cytryny i posiekanego drobno koperku, a także szczyptę soli i pieprzu.

Olej z czarnuszki – na co pomaga?

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie. Z jednej strony można spożywać go doustnie. Pomaga on uwypuklić wyjątkowy smak przygotowywanych przez nas dań – warzywnych sałatek, sosów, dipów, a nawet koktajli. Natomiast z drugiej strony istnieje szansa na wykorzystywanie oleju z czarnuszki w celach kosmetycznych, a więc aplikowanie go bezpośrednio na skórę lub włosy. Wiele osób docenia oryginalny zapach tego produktu, dlatego stosuje go do aromaterapii.

Jak zrobić olej z czarnuszki?

Lubisz działać samodzielnie, dlatego szukasz przepisu na to, jak zrobić w domu olej z czarnuszki? Niestety raczej mało prawdopodobne, że uda Ci się tego dokonać we własnych czterech ścianach, ponieważ potrzebowałbyś do tego profesjonalnego sprzętu. Ten rodzaj oleju powstaje bowiem z tłoczonych na zimno drobnych ziaren czarnuszki siewnej.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Produkt ten przypadł Ci do gustu, dlatego teraz zastanawiasz się gdzie kupić olej z czarnuszki? Jego rosnąca popularność sprawia, że możliwości jest naprawdę wiele. Szansa na dokonanie takiego zakupu jest zarówno w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, jak i w internetowych punktach sprzedaży. Bez względu na to, którą z opcji wybierzesz, pamiętaj, aby zawsze decydować się na wysokiej jakości olej z czarnuszki i zwracać uwagę na warunki, w jakich jest on przechowywany. Stawiaj na sprawdzone źródła.

Czarnuszka w kuchni – podsumowanie

A czy Ty miałeś już okazję wypróbować czarnuszkę? Czy korzystałeś z niej podczas realizacji swoich kuchennych eksperymentów? Jeśli dotąd składnik ten nie wzbudzał Twojego zainteresowania, teraz na pewno się to zmieni. Zaopatrz się w czarnuszkę, olej z czarnuszki lub jakiś inny produkt, który zawiera ją w swoim składzie i zweryfikuj, czy dopasuje się on do Twoich indywidualnych upodobań.

Zobacz także

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności