Pyłek pszczeli to substancja pochodzenia naturalnego, która często jest nazywana również pyłkiem kwiatowym. Skrywa ona w sobie ogromną ilość dobroczynnych substancji, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki dużej ilości tych składników pyłek pszczeli wykorzystywany jest w kosmetologii, pielęgnacji i wiele więcej. Przekonaj się, do czego możesz wykorzystywać pyłek pszczeli.
Pyłek pszczeli – czym jest?
Charakterystyka biologiczna pyłku kwiatowego jest bardzo ciekawa. Są to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, a następnie jest on zbierany przez pszczoły zbieraczki. W zależności od tego, z jakiej rośliny jest pozyskiwany surowiec, mogą one zbierać zarówno pyłek, jak i pyłek z nektarem. Jest on mieszany ze śliną i nektarem pszczół, a potem przenoszony do ula i układany w komórkach plastra. Tak przetransportowany pyłek jest nazywany pyłkiem pszczelim, a jego przeznaczenie to zaspokajanie potrzeb pokarmowych i tworzenie zapasów.
Warto wiedzieć, że pyłek pszczeli jest również dalej przerabiany przez młode pszczoły, które wzbogacają jego skład o linę i miód. W ten sposób przygotowany materiał jest zalepiany miodem i woskiem w komórce plastra. Następnie w tak zabezpieczonej komórce dochodzi do fermentacji beztlenowej. W środku wytwarzany jest kwas L-mlekowy, który pełni role konserwantu. Tak przerobiony pyłek kwiatowy służy jako zapas do wykarmienia pszczelej społeczności i stanowi składnik mleczka pszczelego.
Pyłek pszczeli – bogate źródło składników odżywczych
Produkty, które pochodzą od pszczół, są doceniane na naszej planecie od stuleci. Wykorzystujemy je nie tylko jako składniki spożywcze. Teraz już wiemy, a potwierdzone zostało to naukowo, że ich właściwości prozdrowotne są prawdziwe, jednak niegdyś nie posiadano tej wiedzy, a mimo to i tak wykorzystywało się produkty pszczele do celów zdrowotnych.
W pyłku pszczelim znajdziemy bardzo dużo składników, które odgrywają kluczową rolę w naszym prawidłowym funkcjonowaniu. Składa się on z malutkich cząsteczek, które różnią się między sobą kształtem, kolorem, a nawet wielkością i ciężarem, w zależności od gatunku rośliny, z której pochodzą.
Przeciętnych rozmiarów ul w ciągu roku jest w stanie wyprodukować od 1 kg, aż do 7 kg pyłku pszczelego. Nie można w całości wykorzystywać go do indywidualnych celów, gdyż jego znaczna ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego ula. Warto wiedzieć również, że świeżo pozyskany pyłek pszczeli wymaga specjalnego przygotowania, gdyż w postaci świeżej jest nietrwały. Powinno się go wysuszyć, zamrozić, zliofilizować lub wymieszać z miodem lub cukrem.
Główną zaletą pyłku pszczelego jest to, że zawiera on całą gamę biologicznie aktywnych składników, które odgrywają w naszym organizmie bardzo istotną rolę. W ziarenkach pyłku naukowcy stwierdzili ponad 200 takich substancji jak białka, aminokwasy, flawonoidy, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy, koenzymy, a także oczywiście cała masa witamin i soli mineralnych. Nic więc dziwnego, że coraz chętniej wykorzystujemy go zarówno w diecie, jak i innych obszarach naszego życia.
Co znajduje się w pyłku pszczelim?
Jak już wyżej wspomnieliśmy, w pyłku pszczelim znajduje się całe bogactwo bioaktywnych substancji, które realnie wpływają na działanie naszego organizmu. Jednymi z najważniejszych składników, jakie możemy znaleźć w pyłku pszczelim, są białka i wolne aminokwasy: arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i wiele więcej. Ich procentowy udział w pyłku to aż 12%!
Aminokwasy, które znajdziemy w pyłku, należą do dwóch zasadniczych grup: endogenne i egzogenne. Główną różnicą pomiędzy nimi jest to, że nasz organizm potrafi samodzielnie wytworzyć aminokwasy endogenne, natomiast aminokwasy egzogenne musimy dostarczyć do naszego ciała wraz z pokarmem. Jednym z najważniejszych aminokwasów, które znajdziemy w składzie pyłku pszczelego, jest arginina. Jest to aminokwas, który bierze udział w produkcji tlenku azotu. Związek ten obniża napięcie ścian naczyń i rozkurcza tętnice wieńcowe.
Naukowcom udało się znaleźć w pyłku pszczelim ponad 30 enzymów oraz koenzymów, które odgrywają kluczową rolę w procesach biochemicznych w naszych organizmach. Znajdziemy w nim także flawonoidy, leokoantocyjany, liczne kwasy i inne biogenne związki chemiczne. W składzie tego drobnego cudu natury znajdziemy tez ponad 40 różnego rodzaju pierwiastków, które występują pod postacią soli mineralnych. W największej ilości są to potas, magnez, żelazo i cynk, ale znajdziemy w nim również selen i bor.
Pyłek kwiatowy jest również bogactwem węglowodanów. Znajdziemy w nim takie związki jak fruktoza, maltoza, glukoza, arabinoza, ryboza i wiele innych. Dodatkowo zawiera całą masę witamin, np. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12.
Jak pyłek pszczeli wpływa na organizm człowieka?
Oczywiście, jak już możemy się domyślić, dzięki dużej zawartości wszystkich niezbędnych składników, minerałów, witamin i innych prozdrowotnych związków, pyłek pszczeli ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, urodę i pracę organizmu:
- Pyłek pszczeli odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu naszemu organizmowi odpowiedniej ilości mikro i makro składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo wspomaga apetyt.
- Wspomaga naturalne siły obronne organizmu
- Posiada właściwości antyoksydacyjne, zatem chroni przed wolnymi rodnikami.
- Pomaga w przypadku zmęczenia. Wspomaga witalność i energię organizmu.
- Przyczynia się do zdrowia serca, a także zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu i lipidów w organizmie
- Wspiera kobiecy organizm w okresie menopauzy
- Wspomaga utrzymanie zdrowia układu moczowego i gruczołu krokowego.
Jak działa na urodę?
Poza całą masą prozdrowotnych właściwości pyłku pszczelego możemy z łatwością wskazać również jego działanie na naszą urodę. Pyłek pszczeli wykazuje zbawienne działanie na naszą skórę oraz włosy. Kosmetyki z dodatkiem pyłku pszczelego sprawiają, że nasza skóra robi się wygładzona i odżywiona. Zawarte składniki w pyłku pszczelim poprawiają jej elastyczność, nadają zdrowy i promienny wygląd, a także opóźniają procesy starzenia.
Maski i kosmetyki do włosów z dodatkiem pyłku pszczelego posiadają w swoim składzie związki siarki, dzięki czemu stymulują skórę głowy do pracy i poprawiają jej wygląd. Działają przeciwłupieżowo i dodatkowo regenerują włosy.
Pyłek pszczeli – spożywanie
Przyjmuje się, że dorosła osoba powinna przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie, na pół godziny przed jedzeniem. Powinniśmy rozmieszać go z miodem, mlekiem lub wodą, a także przeżuwać przed połknięciem, aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych.
Leave a Comment