Strona główna » Jak propolis i pyłki pszczele wspierają Twoje zdrowie?
Jak propolis i pyłki pszczele wspierają Twoje zdrowie

Jak propolis i pyłki pszczele wspierają Twoje zdrowie?

Propolis i pyłek pszczeli to produkty, które coraz bardziej zyskują na popularności ze względu na swoje korzystne właściwości zdrowotne. Ich stosowanie może wspomóc funkcjonowanie nie tylko układu odpornościowego, ale również pomóc w wielu innych dolegliwościach. Jakie są korzyści ze stosowania pyłków pszczeli i propolisu? Jak prawidłowo stosować te substancje? Czym właściwie są te prozdrowotne produkty? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. 

Propolis – co to takiego? 

kit pszczeli (propolis)

Propolis jest mieszaniną substancji produkowaną przez pszczoły. W jego skład wchodzą między innymi balsamy pyłkowe, wosk pszczeli i pyłki kwiatowe. Dzięki obecności tych substancji propolis zawiera flawonoidy, fenole, terpeny i biopierwiastki. Natomiast taka kombinacja składników zapewnia mu wyśmienite działanie prozdrowotne. 

Właściwości propolisu 

Propolis zawiera składniki aktywne, które są szeroko stosowane w leczeniu infekcji, stanów zapalnych, problemów skórnych, a także jako środek wspomagający odporność organizmu. To natomiast jest możliwe między innymi dzięki silnemu działaniu przeciwdrobnoustrojowemu, które polega na uszkodzeniu błon komórek bakteryjnych, hamowaniu wzrostu i rozwoju drobnoustrojów. Poza tym propolis jest produktem przeciwzapalnym, co oznacza, że pomaga w neutralizowaniu stanu zapalnego w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych chorób i ułatwia szybsze wyjście z infekcji.

Ponadto do jego właściwości należy również zaliczyć działanie:

  • regenerujące, które polega na wspieraniu zdolności organizmu do gojenia i regeneracji tkanek oraz stymulowaniu procesów proliferacji komórek (oznacza to, że może przyspieszać procesy powstawania nowych komórek w obszarze uszkodzenia),
  • przeciwutleniające, które polega na neutralizowaniu wolnych rodników. Wolne rodniki są niestabilnymi cząsteczkami,  które mogą powodować uszkodzenia komórek i tkanki, prowadząc do różnych chorób oraz przyspieszają procesy starzenia się organizmu, 
  • immunomodulujące, które polega na korzystnym wpływie na układ odpornościowy. Propolis może wspierać funkcje tego układu poprzez wpływ na regulację produkcji cytokin, stymulację produkcji przeciwciał i wspomaganie aktywności makrofagów (czyli komórek, które są odpowiedzialne za pochłanianie i trawienie obcych substancji, w tym bakterii i wirusów). 

Pyłek pszczeli – co to? 

pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli jest również produktem wytwarzanym przez pszczoły, który charakteryzuje się obecnością różnych enzymów, hormonów i olejków eterycznych. Powstaje z pyłku kwiatowego, nektaru i śliny pszczół. Proces produkcji tego wyrobu pszczelego jest dość skomplikowany, ponieważ pszczoły zbierają pyłek za pomocą szczęk i potem w koszyczkach pyłkowych, zlokalizowanych na ich tylnych nogach, transportują go do ula. Pszczoły zbierając pyłek pszczeli wykonują ogromnie ważną pracę, ponieważ dzięki temu przyczyniają się do zapylania wielu gatunków roślin. 

Pyłek pszczeli zawiera w swoim składzie między innymi białko, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe i polifenole, który bardzo korzystnie wpływają na organizm. 

Korzyści ze stosowania pyłków pszczelich 

Pyłki pszczele są szeroko stosowane ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Wśród nich można wyróżnić działanie immunomodulujące, które w głównej mierze wynika z zawartości w nich witamin, składników mineralnych, polifenoli i flawonoidów, które w naturalny sposób wzmacniają naturalne procesy obronne organizmu.

Dodatkowo stosowanie pyłku pszczelego może poprawiać procesy trawienne. Jest on bowiem bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na poprawę perystaltyki jelit oraz jest niezbędnym składnikiem do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych przez mikroorganizmy, które znajdują się w jelitach. Te kwasy mają silne właściwości przeciwzapalne oraz są niezastąpionym źródłem energii dla kolonocytów – czyli komórek nabłonka jelitowego. Ponadto stosowanie pyłku pszczelego może poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Zastosowanie propolisu i pyłków pszczelich 

Propolis i pyłki pszczele mogą być stosowane zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. Ich doustne stosowanie może wspierać kondycję organizmu, działać przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco. Propolis może być stosowany  w leczeniu infekcji układu oddechowego, infekcji gardła, zatok czy jamy ustnej. Wystarczy jego roztworem przepłukać gardło, aby poczuć ulgę. Można go spożywać w formie kropli, tabletek, płynów do płukania jamy ustnej lub jako składnik miodu. Natomiast pyłki pszczele są najczęściej stosowane jako suplement diety zamknięty w kapsułce lub proszek, którego głównym celem jest wsparcie odporności i usprawnienie funkcjonowania układu pokarmowego. Poza zastosowaniem wewnętrznym, te produkty są często dodawane do różnych kosmetyków, dzięki czemu zyskują one potencjał przeciwzapalny i antyoksydacyjny. Ponadto, ich dodatek może ułatwić nawilżenie skóry i utrzymanie jej w dobrej kondycji. 

Produkty pszczele a alergie 

Osoby uczulone na produkty pszczele nie powinny stosować propolisu i pyłków pszczelich, ponieważ również mogą być przyczyną niechcianych dolegliwości. Dlatego osoby, które cierpią z powodu alergii na te produkty, nie powinny ich spożywać na własną rękę, a testy na ich tolerancję przeprowadzić w szpitalu lub w specjalistycznych klinikach. 

Produkty pszczele – wpływ na zdrowie 

Stosowanie produktów pszczelich wiąże się z wieloma korzyściami dla organizmu. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim wsparcie odporności organizmu, działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo stosowanie zewnętrzne tych produktów może wspomóc odnowę komórkową, znacząco ułatwić nawilżenie skóry i poprawić jej elastyczność. 

Podsumowanie 

Propolis i pyłki pszczele są produktami, które warto stosować w codziennej pielęgnacji oraz jako suplement diety wspierający odporność, wytrzymałość i funkcjonowanie organizmu. Produkty pszczele coraz bardziej zyskują na popularności, dzięki czemu w łatwy sposób można zakupić wysoko jakościowe produkty. 

Zobacz także

Sprawdź nasze artykuły, które pomogą Ci poszerzyć wiedzę na ten temat:

Literatura:

  1. Przybyłek I, Karpiński TM. Antibacterial Properties of Propolis. Molecules. 2019 May 29;24(11):2047.
  2. Forma E, Bryś M. Anticancer Activity of Propolis and Its Compounds. Nutrients. 2021 Jul 28;13(8):2594.
  3. Pasupuleti VR, Sammugam L, Ramesh N, Gan SH. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1259510.
  4. Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7074209. 

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności