Zdrowa i różnorodna dieta jest podstawą do dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. Wiele osób eksperymentuje w kuchni, dzięki czemu mogą ciągle próbować nowych i pełnowartościowych przepisów. Ciekawym dodatkiem do przepisu może być żywność superfoods oraz białka roślinne. Jeśli chcesz poznać przepisy na ciekawe i proste dania z wykorzystaniem tych składników, to ten artykuł jest dla Ciebie.
Kreatywne przepisy z suplementami
Suplementy zawierające produkty superfoods stanowią ciekawą alternatywę w kuchni każdego z nas. Superfoods to nic innego jak żywność, która zawiera wyjątkowo wysokie ilości składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Dlatego dodatek tych produktów do diety może wesprzeć odporność organizmu i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Innym ciekawym produktem, który warto wykorzystać w kuchni, jest białko roślinne. Dzięki dodaniu białka roślinnego do posiłku możesz zwiększyć w nim ilość nie tylko protein, ale również różnych witamin, składników mineralnych, polifenole i błonnika pokarmowego. Dodatkowo białka roślinne nie zawierają laktozy oraz białek, które występują w produktach mlecznych, dzięki czemu mogą je spokojnie spożywać osoby z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka. Dlatego warto rozważyć dodatek tych produktów do codziennie przygotowanych posiłków.
Dania z wykorzystaniem składników suplementów
Oto kilka przykładów dań, które umilą Ci stosowanie suplementów!
Szybkie kulki mocy
Składniki:
- 50 gramów orzechów włoskich,
- 50 gramów orzechów arachidowych,
- 30 gramów migdałów,
- 20 gramów nasion chia lub jagód goji,
- 100 gramów daktyli,
- 50 gramów żurawiny,
- kakao bez dodatku cukru.
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem i przepłucz na sitku po 2-3 minutach.
- Do misy blendera przełóż orzechy i zblenduj na gładką konsystencję (lub mniej drobną). Następnie dodaj daktyle, jagody lub nasiona chia i żurawinę. Ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Z masy formuj kulki o masie około 20 gramów i następnie obtaczaj w kakao. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pomarańczowe placuszki z domową czekoladą
Składniki na placuszki:
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 20 gramów białka z grochu (opcjonalnie),
- 200 gramów jogurtu naturalnego,
- 100 gramów mąki.
Składniki na domową czekoladę:
- 1 banan,
- 2 łyżki kakao bez dodatku cukru,
- 1 awokado.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na placuszki umieść w misie blendera i następnie zblenduj na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do momentu zarumienienia.
- Do misy blendera przełóż banana, awokado i kakao. Dokładnie zblenduj.
- Placuszki podawaj z gotową domową czekoladą.
Czerwony odmładzający koktajl
Składniki:
- 2 garści owoców jagodowych (malin, jeżyn, truskawek, borówek, jagód),
- 1 łyżka sproszkowanego buraka,
- szklanka napoju roślinnego,
- 1 łyżka nasion chia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj na gładką masę.
Jesienna zupa rozgrzewająca
Składniki:
- ½ średniej wielkości dyni,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 ml mleczka kokosowego light,
- 1 szklanka bulionu,
- 20 gramów pestek dyni,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i pokrój na kilka części. Następnie skrop oliwą i upiecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
- Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj do niej bulion, mleczko kokosowe i zblenduj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, imbir i kurkumę. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj w miseczce z pestkami dyni.
Zielony koktajl na odporność
Składniki:
- 1 banan,
- 1 szklanka napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka chlorelli i jarmużu,
- 1 łyżka nasion chia,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i dokładnie zblenduj.
Suplementy w kuchni
Suplementy diety mogą stanowić ciekawy dodatek w kuchni większości z nas. Dzięki ich wykorzystaniu możesz zyskać wiele pobocznych atutów. Po pierwsze mogą one nadać piękny kolor Twojemu daniu. Po drugie mogą one dostarczać dodatkowych witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Dzięki temu Twój posiłek może mieć spotęgowane właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i kardioprotekcyjne. Dodatkowo takie produkty w diecie zmniejszają ryzyko rozwoju różnych chorób oraz pomagają utrzymać dobry stan zdrowia. Do suplementów, które szczególnie warto rozważyć w kuchni, można zaliczyć:
- sproszkowaną kurkumę, która ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe;
- sproszkowanego buraka, który zawiera duże ilości betainy i nadaje ciekawy kolor daniom;
- sproszkowane algi, które wesprą organizm w procesie detoksykacji;
- kakao w proszku jako źródło magnezu i antyoksydantów;
- sproszkowane białka roślinne, jako źródło białka, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego;
- sproszkowany imbir, który zawiera substancje o działaniu przeciwwymiotnym i antyoksydacyjnym;
- sproszkowany jarmuż, który jest źródłem witaminy C, E i błonnika pokarmowego.
Pamiętaj jednak, że suplementy są skoncentrowanym źródłem substancji bioaktywnych, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością i przestrzegać zaleceń umieszczonych na opakowaniu.
Leave a Comment