Strona główna » Przepisy na dania wykorzystujące składniki suplementów
Przepisy na dania wykorzystujące składniki suplementów

Przepisy na dania wykorzystujące składniki suplementów

Zdrowa i różnorodna dieta jest podstawą do dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. Wiele osób eksperymentuje w kuchni, dzięki czemu mogą ciągle próbować nowych i pełnowartościowych przepisów. Ciekawym dodatkiem do przepisu może być żywność superfoods oraz białka roślinne. Jeśli chcesz poznać przepisy na ciekawe i proste dania z wykorzystaniem tych składników, to ten artykuł jest dla Ciebie. 

Kreatywne przepisy z suplementami 

Suplementy zawierające produkty superfoods stanowią ciekawą alternatywę w kuchni każdego z nas. Superfoods to nic innego jak żywność, która zawiera wyjątkowo wysokie ilości składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Dlatego dodatek tych produktów do diety może wesprzeć odporność organizmu i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Innym ciekawym produktem, który warto wykorzystać w kuchni, jest białko roślinne. Dzięki  dodaniu białka roślinnego do posiłku możesz zwiększyć w nim ilość nie tylko protein, ale również różnych witamin, składników mineralnych, polifenole i błonnika pokarmowego. Dodatkowo białka roślinne nie zawierają laktozy oraz białek, które występują w produktach mlecznych, dzięki czemu mogą je spokojnie spożywać osoby z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka. Dlatego warto rozważyć dodatek tych produktów do codziennie przygotowanych posiłków. 

Dania z wykorzystaniem składników suplementów 

Oto kilka przykładów dań, które umilą Ci stosowanie suplementów!

Szybkie kulki mocy 

przepis szybkie kulki mocy 

Składniki:

  • 50 gramów orzechów włoskich, 
  • 50 gramów orzechów arachidowych, 
  • 30 gramów migdałów, 
  • 20 gramów nasion chia lub jagód goji,
  • 100 gramów daktyli, 
  • 50 gramów żurawiny, 
  • kakao bez dodatku cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i przepłucz na sitku po 2-3 minutach. 
  2. Do misy blendera przełóż orzechy i zblenduj na gładką konsystencję (lub mniej drobną). Następnie dodaj daktyle, jagody lub nasiona chia i żurawinę. Ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  3. Z masy formuj kulki o masie około 20 gramów i następnie obtaczaj w kakao. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Pomarańczowe placuszki z domową czekoladą

przepis pomarańczowe placuszki z domową czekoladą

Składniki na placuszki: 

  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 20 gramów białka z grochu (opcjonalnie), 
  • 200 gramów jogurtu naturalnego, 
  • 100 gramów mąki. 

Składniki na domową czekoladę:

  • 1 banan, 
  • 2 łyżki kakao bez dodatku cukru, 
  • 1 awokado. 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na placuszki umieść w misie blendera i następnie zblenduj na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do momentu zarumienienia. 
  2. Do misy blendera przełóż banana, awokado i kakao. Dokładnie zblenduj. 
  3. Placuszki podawaj z gotową domową czekoladą. 

Czerwony odmładzający koktajl

przepis czerwony odmładzający koktajl

Składniki:

  • 2 garści owoców jagodowych (malin, jeżyn, truskawek, borówek, jagód), 
  • 1 łyżka sproszkowanego buraka, 
  • szklanka napoju roślinnego, 
  • 1 łyżka nasion chia. 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj na gładką masę. 

Jesienna zupa rozgrzewająca

przepis jesienna zupa rozgrzewająca

Składniki:

  • ½ średniej wielkości dyni,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 ml mleczka kokosowego light, 
  • 1 szklanka bulionu,
  • 20 gramów pestek dyni,
  • 1 łyżeczka imbiru, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i pokrój na kilka części. Następnie skrop oliwą i upiecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut. 
  2. Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj do niej bulion, mleczko kokosowe i zblenduj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, imbir i kurkumę. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj w miseczce z pestkami dyni. 

Zielony koktajl na odporność

przepis zielony koktajl na odporność

Składniki:

  • 1 banan, 
  • 1 szklanka napoju roślinnego, 
  • 1 łyżeczka chlorelli i jarmużu, 
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i dokładnie zblenduj. 

Suplementy w kuchni

Suplementy diety mogą stanowić ciekawy dodatek w kuchni większości z nas. Dzięki ich wykorzystaniu możesz zyskać wiele pobocznych atutów. Po pierwsze mogą one nadać piękny kolor Twojemu daniu. Po drugie mogą one dostarczać dodatkowych witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Dzięki temu Twój posiłek może mieć spotęgowane właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i kardioprotekcyjne. Dodatkowo takie produkty w diecie zmniejszają ryzyko rozwoju różnych chorób oraz pomagają utrzymać dobry stan zdrowia. Do suplementów, które szczególnie warto rozważyć w kuchni, można zaliczyć:

  • sproszkowaną kurkumę, która ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe;
  • sproszkowanego buraka, który zawiera duże ilości betainy i nadaje ciekawy kolor daniom; 
  • sproszkowane algi, które wesprą organizm w procesie detoksykacji; 
  • kakao w proszku jako źródło magnezu i antyoksydantów;
  • sproszkowane białka roślinne, jako źródło białka, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego; 
  • sproszkowany imbir, który zawiera substancje o działaniu przeciwwymiotnym i antyoksydacyjnym; 
  • sproszkowany jarmuż, który jest źródłem witaminy C, E i błonnika pokarmowego. 

Pamiętaj jednak, że suplementy są skoncentrowanym źródłem substancji bioaktywnych, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością i przestrzegać zaleceń umieszczonych na opakowaniu. 

Zobacz także:

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności