Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej produktów spożywczych, a najzdrowszy olej do smażenia pozwala przygotować wiele różnorodnych potraw kuchni polskiej i nie tylko. W trakcie tego typu działań zmienia się wygląd smażonego składnika, jak również jego zapach oraz smak. Coraz większa świadomość ludzi w zakresie zdrowego odżywiania sprawia jednak, że ograniczają oni częstotliwość smażenia, a kiedy już muszą to robić, stawiają na zdrowe oleje.
Najzdrowszy olej do głębokiego smażenia
Do grupy najzdrowszych olejów do smażenia głębokiego należą:
- oliwa z oliwek,
- olej rzepakowy,
- olej kokosowy,
- masło klarowane.
Oliwa z oliwek ma wiele właściwości, na które warto zwrócić uwagę. To przede wszystkim:
- utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi,
- utrzymanie prawidłowego stężenia trójglicerydów we krwi na czczo,
- utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu HDL we krwi,
- utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
Olej kokosowy z kolei zawiera 92% tłuszczów nasyconych, a jego odporność na utlenianie sprawia, że jest jednym z najbardziej stabilnych olejów.
Najzdrowszy olej do płytkiego smażenia
Oprócz oleju kokosowego i oliwy z oliwek to właśnie olej z awokado jest dobrym olejem do płytkiego smażenia. Zawiera on wysoki poziom tłuszczów jednonienasyconych, co oznacza, że po podgrzaniu pozostaje stabilny. Cechującym go mankamentem jest jednak dość wysoka cena.
Olej z awokado może wpływać na podniesienie poziomu dobrego cholesterolu w organizmie i zmniejszać poziom złego. Zawiera również witaminę E, która wykazuje działanie przeciwutleniające, i wspomaga redukcję wolnych rodników w organizmie.
Do płytkiego smażenia można używać również oleju słonecznikowego, który jak wskazuje już sama jego nazwa, jest pozyskiwany z nasion słonecznika. Ten rodzaj oleju cieszy się dużą popularnością w polskich kuchniach. Ma on wysoką temperaturę dymienia i jest również dobrym źródłem witaminy E.
Kolejnym olejem, który dobrze sprawdzi się do płytkiego smażenia, jest olej rzepakowy. Jest to kolejny olej o wysokiej temperaturze wrzenia, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia.
Najzdrowsze oleje do pieczenia
Wybierając olej do pieczenia, powinniśmy również wybierać ten, który charakteryzuje się wysoką temperaturą wrzenia. Będą to: olej kokosowy, olej arachidowy i olej słonecznikowy.
Oliwa z oliwek również jest jednym ze zdrowszych olejów, ale jej temperatura dymienia jest nieco niższa niż w przypadku powyższych olejów. W rezultacie najlepiej jest używać podczas pieczenia w temperaturze niższej niż 190°C.
Inne zdrowe oleje
Poniższe oleje mają dużo wartości odżywczych, a ich spożycie jest korzystne dla naszego organizmu. Niektóre nadają się jednak bardziej do obróbki termicznej niż inne.
Olej z orzechów
Nazywany również olejem z orzeszków ziemnych oraz olejem arachidowym. Ma wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych, co sprawia, że nadaje się do gotowania i smażenia. Można stosować go jako dodatek do twarogu lub sałatek, który nada im ciekawego smaku. Zawiera jednak również sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – więcej niż 15%.
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy nadaje się do smażenia, zwłaszcza tego krótkiego. Oprócz tego możliwe jest wykorzystywanie go do przygotowywania różnorodnych sosów sałatkowych. Ten produkt spożywczy odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu HDL we krwi.
Olej lniany
Olej lniany jest pełen kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędnymi tłuszczami do funkcjonowania dla naszego organizmu. Ten olej łatwo się utlenia i ma niską temperaturę wrzenia, dlatego powinno się dodawać go do już gotowych potraw. Zda egzamin przede wszystkim jako dodatek do sałatek, ponadto świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Najlepiej przechowywać go w ciemnym, hermetycznym pojemniku w lodówce, aby nie zjełczał.
Jakie są zdrowe alternatywy dla tłuszczów i olejów?
Wiele ludzi wybiera gotowanie i smażenie potraw bez użycia olejów lub tłuszczy.
Do najpopularniejszych sposobów na takie gotowanie należą:
- niewielka ilość wywaru lub wody do smażenia albo pieczenia potraw,
- patelnie nieprzywierające,
- olej w sprayu, dzięki któremu człowiek zużywa mniej oleju podczas gotowania.
Najzdrowszy olej do smażenia – podsumowanie
Widzisz więc, że wybór olejów do smażenia jest naprawdę duży. Poszczególne warianty tego typu produktów spożywczych można dopasowywać do swoich preferencji smakowych, czasu smażenia, jak i rodzaju przygotowywanych posiłków. Pamiętaj jednak, aby zawsze stawiać w tym względzie na najzdrowsze oleje. Dzięki temu będziesz mógł czerpać radość ze spożywania smacznych, pożywnych i pełnowartościowych dań.
Jednocześnie miej na uwadze, żeby podczas kuchennych eksperymentów korzystać także z możliwych alternatywnych sposobów obróbki poszczególnych składników, takich jak: gotowanie, pieczenie, czy duszenie.
Zobacz także:
Zastosowania i właściwości oleju rycynowego
Leave a Comment