Wszyscy dobrze znamy z kuchni takie odmiany ryżu jak jaśminowy, paraboliczny czy brązowy. Ale co z czerwonym ryżem? W dzisiejszym wpisie dowiemy się, jakie właściwości ma czerwony ryż i dlaczego warto włączyć go do swojej diety. Czerwony ryż to odmiana, która ma charakterystyczny kolor dzięki zawartości antocyjanów. To właśnie one odpowiadają za zabarwienie jego łuski. Czerwony ryż ma również lekko orzechowy smak, a w porównaniu do innych odmian ryżu – wyższa wartość odżywczą.
Czerwony ryż – charakterystyka
Często czerwonym ryżem nazywa się również dziką odmianę ryżu, która ma niewielką wydajność ziarna. Plantatorzy z Azji postrzegają go jako chwast, gdyż krzyżuje się on z wydajnymi odmianami ryżu, prowadząc do obniżenia ilości plonów. Mimo podjęcia się wielu prób wyplewienia tej odmiany wciąż stanowi ona utrapienie dla rolników.
Mianem czerwonego ryżu określa się również czerwony ryż drożdżowy, który jest specjalnym produktem wytwarzanym w Chinach i Japonii. Jego tworzenie odbywa się poprzez polerowanie ziarenek ryżu, a następnie kultywują na nich pleśń. Efektem tego procesu jest wytworzenie się charakterystycznej chrupkiej powłoki. Można go następnie przyrządzić i spożyć jak tradycyjny ryż lub wykorzystać jako element medycyny chińskiej.
Czerwony ryż występuje w wielu formach. Część ze spotykanych odmian jest krótkoziarnista i lepka, a niektóre z nich długoziarniste. Uprawia się go na terenie Europy, Azji Południowo-Wschodniej oraz Ameryki Południowej. Występują również liczne odmiany wyhodowane sztucznie poprzez krzyżowanie różnych gatunków między sobą.
Czerwony ryż – historia
Historia czerwonego ryżu sięga swoich początków w starożytnych Chinach. Początkowo wykorzystywało się do w celach kulinarnych, ale również w celach leczniczych. Dzięki zawartości antocyjanów posiadał on właściwości barwiące, a więc stosowano go również jako barwnik. Dodatkowo Chińczycy docenili właściwości czerwonego ryżu jako element diety, która jest częścią tradycyjnej medycyny chińskiej. Wierzono, że posiada on właściwości wspomagające przepływ krwi oraz poprawia trawienie.
Wartości odżywcze czerwonego ryżu
Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu czerwonego:
- kalorie (wartość energetyczna): 405 kcal / 1695 kJ;
- białko: 7 g;
- tłuszcz ogółem: 4,9 g;
- węglowodany: 86,7 g.
- żelazo: 5,5 mg;
- cynk: 3,3 mg;
- potas: 256 mg;
- sód: 6 mg
Jak widzimy, czerwony ryż jest bogatym źródłem żelaza, zawiera również mangan. Jest to jeden z pierwiastków, który jest niezwykle istotnym składnikiem budulcowym wielu enzymów w naszym organizmie. Dodatkowo mangan pełni funkcję antyutleniaczy, który eliminuje ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Na uwagę zasługuje również spora ilość cynku w czerwonym ryżu, który podobnie jak mangan, pełni funkcję antyutleniacza i eliminuje wolne rodniki.
Jak przygotowywać ryż?
W garnku należy zagotować wodę. Przyjmuje się, że na 1 szklankę czerwonego ryżu powinny przypadać 3 szklanki wody. Dodajemy ryż do wrzątku, redukujemy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki, a woda zostanie zaabsorbowana. Po tym zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy ryż na około 5 minut. Warto pamiętać, że podczas procesu gotowanie część czerwonego barwnika się wytrąca i zostaje w wodzie.
Czerwony ryż – właściwości
Czerwony ryż zawiera w sobie dużą ilość antyoksydantów. Jego częste spożywanie może zmniejszyć stres oksydacyjny w komórkach, co może zapobiec powstawaniu komórek nowotworowych, hamować procesy starzenia się i wspierać funkcjonowanie układu krwionośnego.
Zawiera witaminę B6
Szacuje się, że spożycie tylko jednej miski czerwonego ryżu dostarcza nawet 23 procent dobowego zapotrzebowania na witaminę B6. Witamina ta w naszym organizmie odpowiedzialna jest za zachowanie odpowiedniego poziomu serotoniny i czerwonych krwinek, a także wspomaga tworzenie komórek DNA.
Może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i zawałom
Większe ilości lipoprotein o małej gęstości lub LDL we krwi powodują odkładanie się cholesterolu na ścianach tętnic. Powoduje to zwężenie ich ścian i może blokować tętnicę wieńcową, co może doprowadzić do zawału. Aby obniżyć ryzyko chorób serca, musimy zadbać o to, aby obniżyć poziom cholesterolu LDL. Badanie przeprowadzone w 2009 roku w Chestnut Hill Hospital dowiodło, że poziom cholesterolu LDL był bardziej obniżony u pacjentów spożywających czerwony ryż drożdżowy w porównaniu do pacjentów, którzy go nie spożywali.
Może obniżać poziom glukozy we krwi
Poleca się spożywanie czerwonego ryżu zwłaszcza osobom, które mają zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, czyli np. diabetykom. Produkt ten posiada niski indeks glikemiczny, a więc należy do grupy produktów spożywczych, które poleca się włączyć do diety diabetykom.
Pomaga w walce z otyłością
Czerwony ryż zawiera bardzo dużą ilość błonnika, dzięki czemu jego spożywanie może dać uczucie sytości na długi czas. Dodatkowo dostarcza energii naszemu organizmowi i wspomaga proces trawienia. Czerwony ryż nie ma w sobie tłuszczu, a osoby, które spożywają go codziennie, mają mniejsze szanse na otyłość.
Wspomaga walkę z astmą
Choć brzmi to nieprawdopodobnie, czerwony ryż może wspomóc walkę z astmą. Wszystko dlatego, że stanowi bogate źródło magnezu. Pierwiastek ten pomaga w zarządzaniu procesami oddechowymi, a więc może pośrednio wpływać na walkę z chorobami układu oddechowego takimi jak astma.
ArrayStanowi bogate źródło błonnika
W jednej czwartej szklanki czerwonego ryżu znajduje się około 2 gramów błonnika. Ilość ta stanowi około 8% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Sam błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga perystaltykę jelit. Dzięki temu nie jest on źródłem węglowodanów prostych, ale złożonych, przez co jest bardziej wartościowy dla organizmu.
Zobacz też:
Czarnuszka – jak jeść i i do czego stosować ?
Która sól spożywcza jest najzdrowsza?
Kasza jaglana – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Leave a Comment