Strona główna » Tran – rodzaje, właściwości, stosowanie
Tran - rodzaje, właściwości, stosowanie obrazek wyróżniający

Tran – rodzaje, właściwości, stosowanie

Tran jest oleistą substancją, którą wiele osób zna z dzieciństwa. Często jest kojarzony z niemiłymi chwilami, gdy rodzice nakazywali przyjmować przynajmniej jedną łyżeczkę dziennie. Niezależnie od naszej indywidualnej opinii, tran zawiera wiele wartościowych składników odżywczych i mikroelementów. Jego regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Powstaje pytanie: jak należy stosować tran, na co pomaga i jak go przyjmować?

Tran — co to jest?

Tran to skoncentrowany olej, który pozyskiwany jest z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych rodzajów ryb należących do rodziny dorszowatych. Należy zwrócić uwagę, że w ten sam sposób mogą być określane inne oleiste substancje uzyskiwane z ryb, na przykład olej z wątroby rekina. Nazwa tranu jest jednak zastrzeżona dla preparatów tworzonych z olejów ryb dorszowatych i inne specyfiki nie powinny być tak nazywane, niezależnie od ich dobroczynnych właściwości.

Rodzaje tranów

W sklepach dostępne są różne odmiany tranów. Specyfiki te mogą być stosowane zarówno przez dzieci, osoby dorosłe, jak i seniorów. W ten sposób można uzupełniać niedobory witamin i minerałów. Należy pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na różne substancje zawarte w tranie mają dzieci w okresie dojrzewania, jak również osoby prowadzące intensywny tryb życia, obfitujący w codzienny stres.

Tran z dorsza

Tran z wątroby dorsza jest cenny z powodu wyjątkowego składu. Wiele osób stosuje go ze względu na to, że jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 i Omega-6. Tran zawiera także wiele witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy A, D i E, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Tran z rekina

Tranem często nazywany jest także olej uzyskiwany z wątroby rekina. Nie są to jednak produkty zamienne, bo zawierają inne substancje. W tłuszczu z wątroby rekina znajdziemy skwalen oraz alkiloglicerole. Ponadto tran z rekina zawiera kwasy Omega-3, ale w stężeniu dużo mniejszym niż tran z dorsza.

tran w kapsułkach zdjęcie

Wege zamienniki tranu

W sklepach dostępne są także wegańskie zamienniki tranu, które mają zbliżone działanie. Preparaty te w głównej mierze dostarczają kwasy Omega-3, ale ich źródłem nie są ryby, lecz specjalnie wybrane gatunki alg. Niestety substancje te zawierają dużo mniejszą  ilość witaminy D i trzeba ją uzupełniać w inny sposób. Ponadto olej pozyskiwany z alg może być zanieczyszczony produktami pochodzenia zwierzęcego z uwagi na fakt ich rozwijania się w środowisku morskim, przenoszącym różnego typu składniki. Dlatego wegańskie odpowiedniki tranu należy kupować od sprawdzonych producentów dbających o wysoką jakość oferowanych towarów.

Właściwości zdrowotne tranu — w czym pomaga tran?

Tran właściwości prozdrowotne zachowuje z uwagi na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. Kwasy z grupy Omega-3 wspierają działanie układu odpornościowego oraz obniżają stężenie trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Te same substancje wpływają pozytywnie na przebieg ciąży, a także prawidłowy rozwój dzieci.

Kwasy Omega-3 są przydatne procesie utrzymywania właściwego ciśnienia krwi, a więc mogą być stosowane podczas leczenia nadciśnienia tętniczego. Zawarte w tranie witaminy mają działanie wielokierunkowe. Witamina A stymuluje układ odpornościowy, a także jest ważna dla prawidłowego rozwoju i działania narządu wzroku. Witamina D jest niezbędna, aby utrzymać prawidłowy stan kości i zębów. Poza tym jest to substancja pozwalająca utrzymać zdrową skórę, włosy i paznokcie. Jest ważnym czynnikiem, który wpływa na naturalną odporność organizmu!

Właściowości tranu infografika

Kiedy należy stosować tran?

Tran powinien być przyjmowany przede wszystkim w okresach sprzyjających obniżeniu odporności, a więc jesienią i zimą. Wiele osób odradza stosowanie tranu latem z uwagi na zwiększoną produkcję witaminy D, która jest spowodowana występowaniem dużego nasłonecznienia. Osoby z niedoborem witamin powinny jednak spożywać tran przez cały rok, aby wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ma to szczególne znaczenie wśród dzieci i seniorów. Warto dodać, że tran przez kobiety w okresie ciąży powinien być przyjmowany z ostrożnością. Trzeba uważać, aby nie prowadziło to do nadmiaru witaminy A, który może zaburzyć rozwój płodu.

Kiedy należy brać tran? Rano czy wieczorem?

Stosowanie tranu powinno zależeć od ilości codziennie  przyjmowanych witamin i minerałów. Panuje powszechne przekonanie, że nie ma większego znaczenia, czy tran zostanie podany wcześnie rano, czy między posiłkami. Specjaliści zalecają jednak jego przyjmowanie po zakończonych posiłkach. Tran dla dzieci warto podawać w trakcie jedzenia, dzięki czemu ograniczymy uczucie nieprzyjemnego posmaku w ustach. Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie go do ostatniego posiłku, bez względu na konkretną godzinę.

Tran — negatywne skutki

Tran wywołuje pozytywne skutki w organizmie, ma jednak także przeciwwskazania. Może działać niekorzystnie w grupie osób cierpiących na kamicę nerkową lub nadmiar wapnia. Tran negatywne skutki powoduje w sytuacji, gdy wchodzi w interakcje z różnego typu lekami przeciwzakrzepowymi. Ponadto nie powinien być łączony z innymi preparatami zawierającymi duże ilości witamin A i D. Ich nadmiar jest kumulowany, między innymi, w wątrobie, sercu i nerkach, dlatego może mieć to działanie toksyczne.

Przyjmowanie tranu powinno być zawsze ściśle kontrolowane, szczególnie przez kobiety w ciąży. Przedawkowanie tranu może prowadzić do braku apetytu, bólu głowy, a nawet zaburzeń neurologicznych. Jest to szczególnie ważne wśród kobiet w ciąży, dlatego o przyjmowaniu tranu w tej grupie powinien decydować lekarz specjalista. Tran nie powinien być także podawany dzieciom poniżej czwartego roku życia.

Czy po tranie się tyje?

Regularne przyjmowanie nadmiernych dawek tranu może doprowadzić do wielu niekorzystnych skutków, w tym przedawkowania witamin i wzrostu masy ciała. Prawidłowo spożywany tran przyspiesza jednak przemianę materii poprzez obecność kwasów z grupy Omega-6. Organizm jest pobudzany do bardziej efektywnego wykorzystania zapasu energii magazynowanej w tkance tłuszczowej. Jest to szczególnie istotne podczas stosowania specjalistycznej diety lub w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego.

Składniki tranu sprawiają, że jest to substancja wspomagająca wiele procesów w organizmie człowieka. Trzeba jednak zawsze pamiętać o prawidłowym porcjowaniu. Witaminy wpływają pozytywnie na funkcjonowanie wielu narządów, jak również wpływają na zdrowy wygląd. Dzięki tranowi można wspierać rozwój dzieci, a także zachować większą koncentrację podczas podejmowania nowych wyzwań w życiu. Tran w postaci płynu jest polecany dla dzieci, natomiast dla dorosłych dostępny jest wygodny w użyciu tran w kapsułkach. Niezależnie od formy podania jest to substancja ważna dla członków całej rodziny.

 

Zobacz 

Roślinne zamienniki mięsa, czyli WEGE mięso

Wrotycz pospolity – właściwości i zastosowanie

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności