Metabolizm jest pojęciem odnoszącym się do wszystkich przemian biochemicznych i energetycznych w organizmie. Do zachodzenia tych przemian zużywana jest energia, którą dostarczamy do organizmu wraz z żywnością. Przeczytaj poniżej jak przyspieszyć metabolizm.
Czynniki wpływające na szybkość metabolizmu
Na szybkość metabolizmu wpływ ma wiele czynników, między innymi:
- wiek,
- płeć,
- stan fizjologiczny (ciąża, karmienie piersią),
- stan zdrowia,
- aktywność fizyczna i umysłowa,
- temperatura i skład przyjmowanych pokarmów,
- częstość przyjmowanych pokarmów,
- zaburzenia hormonalne,
- temperatura otoczenia,
- nawodnienie organizmu.
Metabolizm jest więc złożonym procesem zachodzącym w komórkach organizmu. Bardzo często spotykamy się z twierdzeniem, że jedne osoby mają szybki metabolizm i mogą wszystko zjeść, a inne wręcz przeciwnie i po samym powąchaniu dania, obawiają się nadmiernych kilogramów. Jednak to nie jest do końca prawdą, ponieważ jak już wcześniej zostało wspomniane, istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na tempo metabolizmu. Oczywiste jest to, że osoby młode, wysportowane i prowadzące aktywny styl życia będą miały większe zapotrzebowanie energetyczne niż ich rówieśnicy, którzy nie spędzają aktywnie czasu.
Tempo metabolizmu spada bardzo nieznacznie wraz z wiekiem, ponieważ jest to około 2% na każde 10 lat, po ukończonym 20 roku życia. Dlatego w pierwszej kolejności, gdy zaczynamy nadmiernie przybierać na wadze, należy zwrócić uwagę na aktywność fizyczną, częstość jedzenia i produkty, które zjadamy. Niektóre zioła, przyprawy i produkty mogą przyspieszyć tempo metabolizmu. Należy tylko przy tym nie zapominać, że również bardzo ważny jest styl życia i sposób odżywiania.
Zioła poprawiające metabolizm
Zioła mają wielką moc. Włączenie ich w proces odchudzania może w naturalny i przyjemny sposób przyśpieszyć zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
Zioła poprawiające trawienie
Pierwszą grupą ziół jaką możemy wykorzystać przy poprawie metabolizmu, są zioła usprawniające proces trawienia. Możemy zaliczyć do nich między innymi miętę pieprzową, koper włoski, rumianek, szałwię i fiołka trójbarwnego. Zioła te wywierają korzystny efekt na perystaltykę jelit, poprawiają proces trawienia i redukują wzdęcia.
Zioła ograniczające apetyt
Innymi ziołami, których nigdy nie powinno zabraknąć w naszym w domu są zioła ograniczające apetyt. Do tej grupy możemy zaliczyć podbiał, morwa biała, siemię lniane i babkę płesznik. Zioła te zwiększają swoją objętość w kontakcie z wodą, dzięki czemu pęcznieją w naszych jelitach, zapewniając nam tym samym dłuższe uczucie sytości.
Zioła moczopędne
Kolejną grupą ziół, której powinniśmy się bliżej przyjrzeć, są zioła o właściwościach moczopędnych. Zalicza się do nich między innymi liście brzozy, pokrzywę, skrzyp polny i perz właściwy. Zioła te pomogą nam usunąć toksyny z organizmu i pozbyć się nadmiaru wody. Należy jednak pamiętać, że trzeba je stosować z rozwagą, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Przyprawy na poprawę metabolizmu
Metabolizm jest zależny również od szybkości i wydajności trawienia posiłków oraz od ich późniejszego magazynowania. Istnieją przyprawy, które wpływają na usprawnienie metabolizmu oraz na jego szybkość. Ponadto stosowanie ich może przynieść jeszcze inne właściwości zdrowotne, ponieważ przyprawy często wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Przyprawy, których nie powinno zabraknąć w kuchni to:
- Imbir, który ułatwia trawienie i wykazuje właściwości rozgrzewające, dzięki czemu usprawnia metabolizm. Ponadto pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego;
- Cynamon, zawierający w sobie aldehyd cynamonowy, który wpływa na zwiększenie tempa metabolizmu. Aldehyd ten powoduje wzrost termogenezy w komórkach tłuszczowych, prowadząc w rezultacie do spalania tkanki tłuszczowej;
- Kurkuma, która wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo hamuje apetyt, wspomaga leczenie cukrzycy i usprawnia pracę mózgu;
- Ostra papryka, zawiera w sobie kapsaicynę, substancję przyspieszającą przemianę materii. Ponadto wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne;
- Goździki przyśpieszają metabolizm. Szczególnie korzystnie działają w połączeniu z cynamonem, kminem i pieprzem. Goździki wspierają także pracę układu odpornościowego i obniżają poziom cholesterolu;
- Majeranek jest przyprawą, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i usprawnia metabolizm;
- Anyż ma korzystny wpływ na trawienie, działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;
Suplementy, które warto stosować, żeby przyspieszyć metabolizm
Na rynku istnieje wiele suplementów diety, które mają wspomóc proces redukcji masy ciała i przyspieszyć metabolizm. Niestety, często mimo zakupu owych suplementów, brakuje wymarzonych efektów. Często wynika to z faktu, że kupujemy je z niesprawdzonego źródła i wybrany produkt nie zawiera wcale tych substancji, które powinien zawierać. Istnieją suplementy, które mogą poprawić metabolizm, a w ich składzie możemy znaleźć:
- Berberynę, która zmniejsza ryzyko insulinooporności, działa przeciwzapalnie, wspomaga gospodarkę węglowodanową, usprawniając dzięki temu tempo metabolizmu;
- Witaminę B1, która bierze udział w procesach energetycznych organizmu;
- Witaminę B3, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- Cynk, który jest niezbędny do utrzymania równowagi hormonalnej organizmu;
- Guaranę, która zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną. Zwiększa ona również spalanie tkanki tłuszczowej;
- L-karnitynę, która przyspiesza spalanie tłuszczów;
- Zieloną herbatę, która zawiera substancje przyśpieszające metabolizm;
Produkty wspomagające metabolizm
Produkty wspomagające metabolizm mogą występować w diecie każdego z nas. Niestety bywa tak, że zamiast wybrania zdrowego produktu, preferujemy żywność wysoko przetworzoną o niskiej zawartości witamin i składników mineralnych. Dlatego, jeśli chcesz żeby twoja dieta bazowała na produktach wspomagających metabolizm, powinieneś:
- jeść dużo warzyw i owoców, które obfitują w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy,
- wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe,
- unikać słodkich napoi,
- unikać cukru, który powoduje stany zapalne w organizmie,
- wybierać wodę i napary ziołowe,
- jeść nasiona roślin strączkowych, ryby (w tym tłuste ryby morskie) i chudy nabiał,
- unikać nadmiaru soli,
- doprawiać dania aromatycznymi przyprawami,
- jeść nasiona i orzechy,
- wybierać oleje roślinne zamiast nasyconych tłuszczy zwierzęcych.
Zobacz także:
- Berberyna – właściwości, przeciwwskazania, skutki uboczne, zastosowanie berberyny. Czy działa na odchudzanie?
- Rodzaje suplementów diety na odchudzanie
- Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?
Literatura
- Higdon J. V., Frei B.: Tea catechins and polyphenols: health effects, metabolism, and antioxidant functions. 2003. w https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587987/
- Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikowa K., Caprnda M.: Chili pepper as a body weight-loss food. 2017, 68: 392-401. w https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27899046/
- Kocaadam B.: Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. 2017, 57: 2889-2895. w https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528921/
- Pekala J., Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Jamroz D.: L-carnitine–metabolic functions and meaning in humans life. 2011, 12: 667-678. w https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21561431/
Leave a Comment