Halloween to okazja do zorganizowania imprezy tematycznej ze znajomymi lub przygotowania przyjęcia dla najmłodszych, podczas którego dzieciaki założą związane z tym wydarzeniem stroje. Warto wtedy przystroić dom lub salę zabaw za pomocą ozdób, dekoracji i gadżetów związanych z symboliką dyni, duchów i strasznych stworów. W trakcie takich spotkań towarzyskich uczestnicy z chęcią sięgają po pyszne przekąski. Sprawdź, jakie zdrowe przekąski na Halloween party można szybko przyrządzić.
Kiedy jest Halloween?
Data tego święta jest stała. Na świecie, jak i w Polsce Halloween przypada tego samego dnia. Odbywa się ono jesienną porą, a dokładniej 31 października, czyli w wigilię uroczystości Wszystkich Świętych.
Skąd pochodzi Halloween?
Nie jest znana dokładna geneza Halloween (to skrót od wyrażenia All Hallow’s Evening). Jednak najprawdopodobniej wiąże się ono z tradycjami Celtów i obchodzonymi przez nich świętem Samhain. Genezę stanowi również przekonanie, że w ostatni dzień października dusze zmarłych nawiedzały ziemię. Było to okazją do przebierania się w dziwaczne stroje oraz organizowania ceremonii, podczas których odstraszano przynoszące nieszczęście złe duchy.
Z największym rozmachem Halloween obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. Zaraz po Bożym Narodzeniu, cieszy się tam największą popularnością. Na terenie naszego kraju pojawiło się ono w latach 90. XX wieku – niejednokrotnie wzbudza kontrowersje zwłaszcza ze względu na charakter następujących po nim dni, które w Polsce kojarzą się z zadumą, wyciszeniem i pamięcią o zmarłych.
Halloween ma wiele symboli. Najbardziej charakterystyczna jest duża dynia z wydrążonym wnętrzem i wyciętymi oczami oraz zębami, do środka której wkłada się świeczkę. Inne motywy bezpośrednio związane z tym nieoficjalnym świętem to: czarne koty, duchy, czaszki, kościotrupy, pajęczyny, pająki, wampiry, demony, zombie, nietoperze oraz czarownice. Z Halloween kojarzy się kolor czarny oraz pomarańczowy.
Jak zrobić zdrowe przekąski na Halloween?
W związku z imprezą z okazji Halloween warto przygotować dla gości jakiś poczęstunek. Najlepiej w tej roli sprawdzają się zdrowe, a przy okazji smakowite przekąski. Do wyboru jest wiele opcji, dlatego na pewno uda się znaleźć coś, co przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom zabawy.
Propozycja numer jeden – bananowe duszki
Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Każdą taką część posmaruj miodem, a następnie zanurz w drobno posiekanych wiórkach kokosowych oraz migdałowych. Rozpuść kilka kostek gorzkiej czekolady, a z powstałej masy stwórz oczy i usta. Bananowego duszka nabij na papierową słomkę do napojów lub drewniany patyczek
Propozycja numer dwa – koktajl z dynią
Podczas imprezy z okazji Halloween sprawdzi się również dyniowy koktajl z aromatycznymi przyprawami. Aby go przygotować, niezbędne jest zmiksowane ze sobą kilku kawałków dyni (mieszczących się w jednej szklance), połówki dużego jabłka, małego banana oraz szklanki wody. W celu wydobycia wyjątkowego aromatu takiego napoju warto dodać odrobinę cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu.
Propozycja numer trzy – straszne kanapki
Małe kanapeczki sprawdzą się podczas każdej imprezy. To przekąska, która daje ogromną swobodę zarówno pod względem doboru składników, jak i w zakresie dekorowania. Przygotowując je, można wykorzystać pełnoziarniste pieczywo, pasty do smarowania, różnego typu wędliny i sery oraz całą masę zdrowych warzyw. Istnieje możliwość stworzenia na nich wzorków w postaci pająków wykonanych z czarnych oliwek lub papryki, strasznych twarzy, czy wizerunków duchów. Jedynym ograniczeniem w tym zakresie jest nasza kreatywność oraz wyobraźnia.
Propozycja numer cztery – warzywny kościotrup
Wyjątkowymi walorami wizualnymi charakteryzuje się także kościotrup wykonany z ulubionych warzyw. Aby go przyrządzić, należy przygotować pokrojone w słupki lub inne podłużne kawałki ogórki, marchewkę, paprykę i seler naciowy. Ponadto również brokuły, pomidorki koktajlowe oraz sałatę. Następnie na dużej tacce układa się z takich warzyw coś na kształt kościotrupa. Jego głowę powinna stanowić miska z pysznym dipem, a oczy czarne oliwki. Jak przyrządzić taki pyszny sos? Egzamin zda chociażby ten czosnkowy. Aby go zrobić, trzeba rozgnieść dwa ząbki czosnku i połączyć je z jogurtem naturalnym, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Świetnym pomysłem jest także zielony sos. Można zrobić go blendując szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek, koperek oraz bazylię, a potem mieszając wszystko ze wspomnianym już wcześniej jogurtem. Taka przekąska bez dwóch zdań zrobi duże wrażenie na gościach.
Propozycja numer pięć – jesienne koreczki
Ciekawą propozycją jest przygotowanie koreczków, które, gdy spojrzymy na nie z góry, będą wyglądały jak gałki oczne. Jak je zrobić? Wszystko sprowadza się do nałożenia na patyczek małej kuleczki mozzarelli, połówki pomidorka koktajlowego oraz kawałeczka czarnej oliwki.
Jak zrobić ciasteczka na Halloween?
Z okazji Halloween przygotowuje się także ciasteczka, które można podarować przybywającym do naszego domu dzieciom. Poniżej kilka wskazówek podpowiadających, jakie słodycze są najsmaczniejsze.
Propozycja numer jeden – dyniowe muffiny
W misce wymieszaj suche produkty: szklankę mąki owsianej, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz cztery łyżki dowolnego miodu. W drugiej miseczce połącz ze sobą puree z dyni, trzy jajka oraz pół szklanki oleju rzepakowego. Następnie wymieszaj zawartość jednego i drugiego naczynia, dołóż garść rodzynek i suszonej żurawiny, a potem przełóż ciasto do papilotek. Muffinki powinny piec się przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Propozycja numer dwa – paluchy czarownicy
W niewielkim naczyniu rozdrobnij kostkę masła, dodaj jajko, dwie łyżki miodu, dwie łyżki brązowego cukru, łyżeczkę aromatu migdałowego oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli, a potem starannie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu uformuj z masy paluchy wiedźmy, a na ich końcu umieść „paznokieć” z migdała. Piecz takie ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kwadrans. Przed podaniem zamocz drugą końcówkę ciastka w czerwonym dżemie domowej roboty np. truskawkowym lub malinowym.
Najpopularniejsze Halloweenowe zwyczaje – poznaj je
Z tym świętem łączy się wiele charakterystycznych zabaw, zwyczajów i tradycji. Oczywiście z Halloween kojarzą się upiorne przebrania, zakładane przez dzieci (i nie tylko) podczas tematycznych imprez. Najmłodsi odwiedzają domy w poszukiwaniu słodyczy i witają domowników znanym doskonale zwrotem „słodycze albo psikus”. Typowe jest także przygotowywanie lampionów z wydrążonej dyni (Jack-o’-lantern) oraz przystrajanie wnętrz mieszkań, jak i przestrzeni przed domem za pomocą różnych fantazyjnych dekoracji. Tego dnia dominuje dobra zabawa – malowanie twarzy, zawody, gry oraz wróżby.
Leave a Comment