Strona główna » Pyszna pizza z na buraczanym spodzie – przepis
przepis na pizzę z burakiem|pizza z burakiem ciasto|upieczona pizza z burakiem|||instagram

Pyszna pizza z na buraczanym spodzie – przepis

Dobra pizza na idealnym cieście to wbrew pozorom trudne zadanie! Ciasto nie może być gumowate, zbyt zbite, a od użytych dodatków zależy to, czy nasza pizza będzie raczej z gatunku tych niezdrowych, a może tych którymi możemy się zdrowo najeść. Najlepsi mistrzowie pizzy strzegą swoich wyjątkowych przepisów na pizzę jak oka w głowie! Można jednak zrobić w warunkach domowych nie tylko pyszną, ale i zdrową pizzę, która zachwyci smakiem każdego z domowników. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. 

Mamy dla Was przepis, który zachwyca zapachem, smakiem i…wyglądem! Wyjątkowa pizza na buraczanym spodzie, którą z łatwością przygotujesz w domu. Twój dom wypełni się smakowitym zapachem, a gdy domownicy zobaczą co dzisiaj jedzą na obiad czy kolację… możesz mieć 100% pewności, że zostaną same okruchy! Dodatkowo wykorzystane składniki w przepisie masz już prawdopodobnie w domu lub są bardzo łatwo dostępne. Sprawdź nasz przepis na pizzę na spodzie buraczanym! Smacznego!

Pizza na buraczanym spodzie

Składniki na ciasto ( na ok 3 niewielkie pizze – porcja na 3 osoby):

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki BIO buraka Biowen
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże wraz z szczyptą cukru. Gdy się rozpuszczą dodajemy je do mieszanki oleju, mąki, soli i buraka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i przykrywamy materiałową ścierką. Zostawiamy je do wyrośnięcia, ok 30 minut (w zależności od temperatury, gdy jest chłodniej, ciasto może rosnąć wolniej).

Źródło: Kinga Zięba

Co na górę pizzy?

  • 1 pieczony burak (umyj buraka i piecz przez ok 1 godz. w 190 stopniach – po ostudzeniu obierz go ze skórki)
  • 1 kulka mozzarelli
  • serek mascarpone
  • oregano
  • parmezan

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3 kulki i z każdej uformuj pizzę. Każdy ze spodów posmaruj serkiem mascarpone i posyp oregano. Ułóż pokrojonego w plasterki buraka i mozzarellę. Piecz przez ok 15-20 minut w 190 stopniach. 

Źródło: Kinga Zięba

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności