Jesteś tutaj: Blog Pyszna pizza z na buraczanym spodzie – przepis
przepis na pizzę z burakiem

Pyszna pizza z na buraczanym spodzie – przepis

Dobra pizza na idealnym cieście to wbrew pozorom trudne zadanie! Ciasto nie może być gumowate, zbyt zbite, a od użytych dodatków zależy to, czy nasza pizza będzie raczej z gatunku tych niezdrowych, a może tych którymi możemy się zdrowo najeść. Najlepsi mistrzowie pizzy strzegą swoich wyjątkowych przepisów na pizzę jak oka w głowie! Można jednak zrobić w warunkach domowych nie tylko pyszną, ale i zdrową pizzę, która zachwyci smakiem każdego z domowników. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. 

Mamy dla Was przepis, który zachwyca zapachem, smakiem i…wyglądem! Wyjątkowa pizza na buraczanym spodzie, którą z łatwością przygotujesz w domu. Twój dom wypełni się smakowitym zapachem, a gdy domownicy zobaczą co dzisiaj jedzą na obiad czy kolację… możesz mieć 100% pewności, że zostaną same okruchy! Dodatkowo wykorzystane składniki w przepisie masz już prawdopodobnie w domu lub są bardzo łatwo dostępne. Sprawdź nasz przepis na pizzę na spodzie buraczanym! Smacznego!

Pizza na buraczanym spodzie

  • Drożdże suszone bezglutenowe Biovegan 7g BIO

    0 out of 5
    6.59
  • Olej Rzepakowy Dary Natury 500ml EKO

    0 out of 5
    40.90
  • Mąka pszenna tortowa typ 480 1kg – Bio Pl...

    0 out of 5
    11.99

Składniki na ciasto ( na ok 3 niewielkie pizze – porcja na 3 osoby):

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki BIO buraka Biowen
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże wraz z szczyptą cukru. Gdy się rozpuszczą dodajemy je do mieszanki oleju, mąki, soli i buraka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i przykrywamy materiałową ścierką. Zostawiamy je do wyrośnięcia, ok 30 minut (w zależności od temperatury, gdy jest chłodniej, ciasto może rosnąć wolniej).

pizza z burakiem ciasto

Źródło: Kinga Zięba

Co na górę pizzy?

  • 1 pieczony burak (umyj buraka i piecz przez ok 1 godz. w 190 stopniach – po ostudzeniu obierz go ze skórki)
  • 1 kulka mozzarelli
  • serek mascarpone
  • oregano
  • parmezan

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3 kulki i z każdej uformuj pizzę. Każdy ze spodów posmaruj serkiem mascarpone i posyp oregano. Ułóż pokrojonego w plasterki buraka i mozzarellę. Piecz przez ok 15-20 minut w 190 stopniach. 

upieczona pizza z burakiem

Źródło: Kinga Zięba

Autor:

Kinga Zięba

Kinga Zięba

kinga_w_quchni

Twórca przepisu na pyszną, domową pizzę na buraczanym spodzie.

Po więcej przepisów Kingi zapraszamy tutaj!

Udostępnij post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Polecane produkty dla Ciebie

  • Witamina C Complex + Biowen – 100 kaps.

    5.00 out of 5
    36.81

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 35.01zł.

  • Witamina D3 Forte HempKing 30 ml

    0 out of 5
    30.51

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 26.27zł.

  • Kolagen z dorsza atlantyckiego Skoczylas 150 g

    0 out of 5
    74.00
  • Olej lniany Dary Natury 250ml EKO

    0 out of 5
    28.71

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 28.71zł.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 384489153

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: