Oregano – poznaj jego cenne właściwości
Oregano to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchennych, którą można dodać do pizzy, sałatek, sosów i mięs. Jednocześnie ta roślina ma również wiele prozdrowotnych właściwości i jest od lat z powodzeniem stosowana w medycynie naturalnej. Z oregano można zrobić aromatyczny olejek o wszechstronnym działaniu. A co jeszcze warto wiedzieć o tej wyjątkowej przyprawie?
Spis treści
Czym jest oregano i co zawiera?
Oregano to inna nazwa lebiodki pospolitej. Jest to roślina wieloletnia, która występuje w Afryce Północnej, Europie i Azji, a niekiedy bywa określana również dzikim majerankiem. To znane zioło dawniej było wykorzystywane jako środek znieczulający i jako środek na problemy trawienne, a obecnie jest powszechnie używane w kuchni śródziemnomorskiej. A z czego składa się oregano? Ta roślina zawiera w sobie takie elementy jak:
- witaminy A, E, K, C
- potas
- cynk
- błonnik
- tymol
- karkwakol
- garbniki
- octan geranylu
- seskwiterpeny
- flawonoidy
Te substancje chemiczne znajdują się zarówno w liściach, jak i w olejach. W efekcie można je stosować wewnętrznie lub miejscowo w zależności od potrzeb.
Jak wygląda oregano?
Oregano to wieloletnia roślina zielna, która tworzy kępki smukłych łodyg, obficie porośniętych drobnymi listkami o jajowatym kształcie. Zioło wykazuje dużą odporność na niskie temperatury i może osiągać wysokość od 30 do 80 cm. Liście oregano są ciemnozielone, lekko owłosione, a na ich blaszkach znajdują się niewielkie gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie olejków eterycznym. Oregano kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia, a jego drobne, różowe kwiaty nadają się do spożycia.
Właściwości oregano
Unikalny skład sprawia, że zarówno sama roślina, jak i olejek z oregano mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim oregano doskonale działa na układ trawienny, ponieważ stymuluje wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu proces trawienia przebiega szybciej i sprawniej. A jakie są jeszcze oregano właściwości? Ta wyjątkowa roślina wykazuje działanie:
- uspokajające przed snem
- wzmacniające odporność
- korzystne dla górnych dróg oddechowych
- laktacyjne
- korzystne dla wątroby i woreczka żółciowego
- wpływające na zdrowie układu krążenia
- na sprawność umysłową
- antyoksydacyjne
- korzystne dla zdrowia jelit i trawienia
Napar z oregano można stosować również jako środek na kaszel, ponieważ potęguje wydzielanie śluzu i działa rozkurczowo, co ułatwia odkrztuszanie.
Zastosowanie oregano
Oregano jest wykorzystywane w kuchni do przyprawiania potraw i nadawania im dobrego smaku. Lebiodka pospolita może być także używana jako domowy środek moczopędny. Herbata z dodatkiem oregano ma działanie uspokajające, dlatego niekiedy jest stosowana zamiast melisy. Lebiodka pospolita jest także pomocna w niestrawności.
Olejek z oregano – na co?
Olejek z oregano to produkt bogaty w wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Można go przyjmować doustnie po rozcieńczeniu z wodą lub w formie inhalacji. A jakie jest olejek oregano zastosowanie? Po ten produkt warto sięgnąć w przypadku takich dolegliwości jak:
- przeziębienie, zapalenie zatok, grypa
- zatrucia pokarmowe
- kłopoty z trawieniem
- problemy z laktacją
- słaba odporność
- problemy z układem krążenia
Olejek z oregano spowalnia procesy starzenia i można go bezpiecznie dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych. Ta substancja działa również ochronnie na wątrobę i jest często stosowana profilaktycznie lub doraźnie, by złagodzić stan zapalny tego organu.
Jak zrobić olej z oregano?
Olej z oregano można bez większego wysiłku przygotować samodzielnie w domu. Do tego celu będą potrzebne świeże liście, łodyżki i kwiatki oraz ulubiony olej. Dobrym wyborem będzie na przykład olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany lub z orzechów. Umyte i osuszone oregano należy umieścić w wyparzonym słoiku i zalać olejem. Całość wkłada się do garnka z wodą i doprowadza do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, można wyłączyć kuchenkę, a słoik powinien zostać we wrzątku jeszcze przez około 10 minut. Następnie olejek z oregano trzeba postawić w nasłonecznionym miejscu na co najmniej 2 tygodnie. Co jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością słoika, aby składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Po 2 tygodniach można odcedzić olej, przelać go do butelki i schować do spiżarni.
Jak stosować olejek z oregano?
Olejek z oregano ma jasnożółty kolor i rzadką konsystencję. Jedno opakowanie tej substancji jest bardzo wydajne i może wystarczyć na długi czas. Ten produkt charakteryzuje się ostrym smakiem i może podrażnić jamę ustną, dlatego zaleca się rozcieńczyć go z wodą i nie przekraczać dobowej ilości do spożycia. Kilka kropli olejku z oregano można rozpuścić w szklance wody lub herbaty i pić 2-3 razy dziennie. Natomiast w przypadku inhalacji używa się od 20 do 30 kropel.
Jeśli interesuje cię herbatka z oregano, przeciwwskazania jakie musisz wziąć pod uwagę są następujące:olejku z oregano powinny unikać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ten preparat spożywany w nadmiernej ilości może również wywołać reakcję alergiczną.
Oregano jako przyprawa – zastosowanie w kuchni
Oregano to przyprawa, dzięki której można ulepszyć smak wielu potraw. Świeże lub ususzone listki wraz z gałązkami wykorzystuje się do przyrządzania spaghetti bolognese, pizzy, lazanii, zup i sosów. Oregano jest także podstawowym składnikiem wielu marynat do mięs oraz dressingów do sałatek. Suszone zioło wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych, dań z makaronem, zapiekanek lub dań jednogarnkowych. Oregano można również dodawać do dań rybnych i niektórych owoców morza.
Aromatyczne zioła warto stosować na co dzień nie tylko do przygotowywania potraw, ale także w celach prozdrowotnych. Olejek z oregano to produkt w pełni naturalny i ekologiczny, dzięki czemu można go bezpiecznie wykorzystać w przypadku wystąpienia różnego rodzaju dolegliwości. Zarówno świeże, jak i suszone oregano warto mieć zawsze pod ręką, by móc przyrządzić zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Zobacz także:
- Zioła i przyprawy zakazane w ciąży
- Olej lniany – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przeciwwskazania
- Aromaterapia – jakie olejki eteryczne na przeziębienie i grypę?
- Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie i właściwości
- Przyprawy i lecznicze właściwości przypraw
Źródła:
- Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: a randomized, double-blind clinical trial.
- The Antimicrobial Activity of Origanum vulgare L. Correlated with the Gastrointestinal Perturbation in Patients with Metabolic Syndrome.
- Lebiodka pospolita
Autor:

Biozdrowy
sklep ze zdrową żywnością
Biozdrowy jest sklepem, w którym znajdziesz tylko te produkty, które zawierają czysty skład. Zbędne dodatki, ulepszacze, wypełniacze oraz sztuczne aromaty i barwniki nie są mile widziane na naszych półkach. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy, holistycznemu podejściu podejściu do zdrowia oraz współpracy ze znawcami żywienia oraz dietetykami, sami dokładnie wybieramy produkty znajdujące się w Biozdrowym!
Dodaj komentarz