Jak przechowywać oliwę z oliwek po otwarciu by zachować jej świeżość
Oliwa z oliwek to jeden z najbardziej docenianych produktów spożywczych, które możemy znaleźć w naszej kuchni. Uznaje się ją za jeden z superfoods’ów, czyli tych artykułów, które posiadają najwięcej witamin, minerałów i wartości prozdrowotnych dla naszego organizmu.
Spis treści
Oliwa z oliwek – charakterystyka
Oliwa z oliwek extra virgin to jedyny olej wykorzystywany w naszej kuchni, którego proces tłoczenia odbywa się na skalę masową bez chemikaliów oraz rafinacji przemysłowej. W jej składzie nie znajdziemy również substancji konserwujących służących przedłużeniu przydatności do spożycia.
Mimo jej popularności wciąż niewiele osób decyduje się na włączenie jej na stałe do swojej diety jako alternatywę dla olejów pochodzących z innych nasion i owoców. Posiada ona właściwości sensoryczne. W składzie oliwy znajdziemy polifenole, które odpowiadają za jej działanie antyoksydacyjne.
Wygląd oliwy z oliwek zależy od jakości surowca, z którego jest produkowana, a także sposobu jej tłoczenia. Najczęściej występuje pod postacią oleistej cieczy o zielonkawym zabarwieniu.
Oliwa z oliwek w sklepie Biozdrowy
Oliwa z oliwek – przydatność do spożycia
Przyjmuje się, że od momentu tłoczenia, długość przydatności do spożycia wynosi około 18 miesięcy, w zależności od jakości oliwy. Warto wiedzieć, że jej właściwości odżywcze ulegają wówczas powolnemu wytracaniu się. Wpływ na to mają dwa czynniki – szybkość jej „starzenia się”, a także sposób przechowywania.
Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek ma dużo dłuższą przydatność do spożycia niż inne oleje roślinne. Dzieje się tak dlatego, że posiada ona w sobie bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, związków fenolowych i karotenoidów.
Co wpływa na psucie się oliwy z oliwek?
Poniżej przedstawiamy czynniki, które wpływają na psucie się oliwy z oliwek:
- Światło fluorescencyjne i UV,
- Dostęp powietrza
- Wilgotność
- Wysoka temperatura
- Zbyt długi czas przechowywania
Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dostęp do światła, powietrza, a także temperaturę, gdyż to właśnie te czynniki najbardziej przyspieszają proces psucia się oliwy. Wówczas w jej strukturze powstają wolne rodniki, co prowadzi do jełczenia oliwy. O ile spożycie takiego produktu nie powinno nam zaszkodzić, o tyle może dostarczyć do naszego organizmu wolne rodniki. Dlatego właśnie warto zadbać o to, aby przechowywać naszą oliwę w odpowiednich warunkach.
Co wpływa na przedłużenie trwałości oliwy?
Poniżej przedstawiamy kilka aspektów, które wpływają na przedłużenie jakości oliwy, a także cennych wskazówek odnośnie przechowywania jej, by mogła cieszyć nas swoimi prozdrowotnymi właściwościami jak najdłużej.
Odmiana oliwek
Jednym z czynników, który wpływa na trwałość oliwy z oliwek, jest odmiana owoców, z których została wytłoczona oliwa. Najlepszej jakości oliwę, która zachowuje swoje właściwości przez długi czas, produkuje się z owoców oliwki zwanej Koroneiką. Odmiana ta jest uprawiana na Krecie od ponad 5 000 lat. Charakteryzuje się ona bardzo dużą zawartością przeciwutleniaczy i polifenoli, dzięki czemu ceni się ja również ze względu na odżywcze właściwości. Duża ilość tych składników chroni również oliwę przed degradacją. Więc jeżeli pragniemy zakupić oliwę z oliwek, która długo zachowa swoją jakość, doczytajmy na etykiecie, z jakiej odmiany została wytłoczona.
Pomieszczenie
Przyjmuje się, że oliwę z oliwek powinniśmy przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnej butelce w suchym, ciemnym pomieszczeniu, które dodatkowo jest przewiewne. Unikajmy trzymania jej tam, gdzie temperatury wzrastają np. ze względu na porę roku. Nie stawiajmy również butelki w pobliżu piekarnika czy kuchenki gazowej, a także na parapetach czy koło okien.
Szczelne zamknięcie
Poza powyższymi warunkami warto upewnić się, że nasza oliwa jest szczelnie zamknięta. Nie ma nic gorszego niż zwietrzały produkt, który nieumyślnie zostawiliśmy otwarty. Dlatego zawsze po użyciu, powinniśmy odłożyć oliwę na jej miejsce i upewnić się, że butelka jest domknięta.
Zobacz także:
Olej lniany – właściwości, zastosowania i przeciwwskazania
Olej kokosowy – rafinowany i nierafinowany, który wybrać?
Zastosowania i właściwości oleju rycynowego
Autor:

Izabela Wojciuk
CEO Biozdrowy
Jako nowatorka branży konopnej, tworzę produkty konopne!
Zdobywam ciągle branżę prozdrowotną, ale nie zamierzam na tym poprzestać!
Kocham czytać książki, ale jeszcze bardziej kocham wdrażać zdobytą w ten sposób wiedzę!
Dodaj komentarz