Strona główna » Dlaczego warto jeść kiszonki? Właściwości zdrowotne i przepisy
Dlaczego warto jeść kiszonki_ Właściwości zdrowotne i przepisy - obrazek wyróżniając

Dlaczego warto jeść kiszonki? Właściwości zdrowotne i przepisy

Kiszonki są produktami, które powstają dzięki procesowi fermentacji. Fermentacja jest procesem, który zachodzi dzięki obecności mikroorganizmów, głównie bakterii kwasu mlekowego. W trakcie tego procesu dochodzi do przemian cukru obecnego naturalnie w produkcie w kwas mlekowy. Dzięki temu procesowi dochodzi do zmian w składzie produktu pierwotnego, dzięki czemu zyskuje nowe właściwości zdrowotne. Kiszonki są produktami bardzo zdrowymi, które nie tylko wspierają odporność, ale również przyczyniają się do poprawy procesów trawiennych, są źródłem licznych substancji bioaktywnych oraz wspierają wchłanianie składników odżywczych. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z korzyści wynikających z jedzenia kiszonek oraz ich różnorodności. Dlaczego warto jeść kiszonki? Jak przygotować kiszonki we własnej kuchni? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. 

Kiszonki – właściwości zdrowotne

Do najbardziej popularnych odmian kiszonek można zaliczyć kiszoną kapustę i ogórki. Mimo to świat kiszonek jest o wiele większy i temu procesowi można poddać prawie każde warzywo i owoc. Każda kiszonka w zależności od wykorzystanego surowca będzie charakteryzowała się nieco innymi właściwościami zdrowotnymi, specyficznymi dla surowca oraz typowymi dla kiszonek. Do typowych właściwości zdrowotnych, które wynikają z jedzenia kiszonek, można zaliczyć:

  • zawartość bakterii, które wykazują korzystny wpływ na układ pokarmowy – kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, który wywiera korzystny wpływ na jelita, 
  • poprawę procesów trawiennych, 
  • poprawę odporności organizmu, 
  • obniżenie ryzyka niektórych chorób (np. cukrzycy typu 2 i otyłości). 

Kiszonki – właściwości zdrowotne - zdjęcie

Czy kiszonki są zdrowe?

Kiszonki są produktami bardzo zdrowymi, które powinny na stałe zagościć w diecie każdego nas. Charakteryzują się one wysoką zawartością witamin, składników mineralnych oraz bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu kiszonki są dobrym produktem wspierającym zdrowie jelit. 

Kiszonki mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, ponieważ są produktami bezpiecznymi. Należy jedynie zwrócić uwagę na jakość kiszonek – wybieraj tylko te, które pochodzą ze sprawdzonego źródła i nie wykazują oznak zepsucia. 

Przepisy na kiszonki

Kiszonki można wykonać w prosty sposób prawie ze wszystkich owoców i warzyw. Pamiętaj, że zawsze powinno wybierać się produkty o jak najwyższej jakości, ponieważ dzięki temu masz pewność, że Twoje kiszonki będą wytrzymałe. Pamiętaj, że poza surowcem warzywnym lub owocowym, należy również zwrócić uwagę na pojemnik, w którym będą przetrzymywane kiszone specjały. W trakcie fermentacji dochodzi do obniżenia pH kiszonki, dlatego do całego procesu kiszenia nie powinno się stosować plastikowych pojemników, a najlepszym wyborem będą szklane naczynia, jak np. słoiki. Jakie kiszonki są najlepsze? Za chwilę poznasz przepisy na kilka rodzajów kiszonek oraz ich charakterystyczne właściwości, które mogą Ci pomóc wybrać, która kiszonka będzie dla Ciebie idealna. 

Przepis na ogórki kiszone

Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie bardzo często pojawia się na wielu forach. Przepisów na ogórki można znaleźć naprawdę wiele, jednak podstawą są tu ogórki wysokiej jakości, które nie przejawiają oznak zepsucia. Do kiszenia wybieraj ogórki twarde, bez uszkodzeń na skórze. 

Składniki na ogórki kiszone w litrowym słoiku:

  • 9-13 ogórków w zależności od wielkości, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • duża łodyga kopru, 
  • 1 kawałek chrzanu (około 3 cm), 
  • liście porzeczki czarnej do przykrycia z góry (około 2-3 liście), 
  • solanka – na każdy litr wody 1 łyżka soli kamiennej. 

Jak zrobić ogórki kiszone? Wystarczy, że dokładnie umyjesz ogórki i ułożysz je ciasto w czystym słoiku. Następnie do słoika włóż obrany czosnek, chrzan i koper. Całość zalej solanką i zakryj z góry liśćmi czarnej porzeczki. Następnie słoik dokładnie zakręć i odstaw w zaciemnione i chłodne miejsce. 

Ogórki kiszone – właściwości:

  • poprawiają funkcje układu odpornościowego, 
  • są źródłem witaminy C i witaminy K, 
  • wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego, 
  • wywierają korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy,
  • ogórki kiszone mogą być stosowane przy dnie moczanowej – nie są produktami wysoko purynowymi. 

Kiszona kapusta – przepis

Kiszona kapusta to drugi produkt, który często pojawia się na polskich talerzach poza ogórkami kiszonymi. Jej wykonanie jest równie proste co ogórków kiszonych. 

Składniki do przygotowania kapusty kiszonej:

  • 1 główka kapusty kiszonej (waga około 2 kg),
  • 2-3 marchewki do smaku, 
  • sól kuchenna (na 1 kg kapusty około 2 łyżki soli kuchennej – 20 gramów). 

Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce. Następnie ugnieć je wraz z solą np. drewnianym łyżką. Czynność powtarzaj kilkakrotnie do momentu aż kapusta puści sok. 
  • Gotową kapustę przenieś do wyparzonego słoika dokładnie ją uciskając. W każdym słoiku powinna być wolna przestrzeń z góry oraz całość kapusty powinien przykrywać sok. Następnie słoik zakręć bardzo delikatnie i umieść w zaciemnionym i chłodnym miejscu. 
  • Proces kiszenia kapusty może trwać około 7-14 dni. 

Właściwości kiszonej kapusty

Kiszona kapusta charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. Dodatkowo zawiera związki zwane glukozynolanami, które podczas kiszenia przekształcają się w izotiocyjaniany. Izotiocyjaniany mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe i przeciwnowotworowe.

Kiszone buraki – przepis

Kolejnym przepisem, który warto wykonać raz na jakiś czas, są kiszone buraki. Kiszone buraki można wykorzystać do sałatek oraz jako przekąskę. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 kg buraków, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2-3 cm kawałek chrzanu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 kulki ziela angielskiego, 
  • 2 łyżki soli na 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

  • Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki i następnie ułóż w wyparzonym słoiku. Między buraki wyłóż czosnek, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. 
  • Buraki powinny być ułożone w taki sposób, aby nie wypływały na powierzchnię wody. 
  • Tak przygotowane buraki zalej solanką wykonaną z wody i soli kamiennej. Następnie słoik zabezpiecz bawełnianym materiałem. 
  • Wodę nad burakami mieszaj codziennie używając do tego wyparzonej łyżki. 

Właściwości buraków kiszonych i soku z kiszonych buraków:

  • działanie pobudzające (działa jak naturalny energetyk), 
  • zwiększają bioprzyswajalność żelaza, 
  • są źródłem witamin i polifenoli, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie organizmu. 

Kiszone pomidory – przepis

Składniki niezbędne do kiszonych pomidorów:

  • 1 kg pomidorów, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 gałązki kopru, 
  • 4 kulki ziela angielskiego, 
  • 3 liście laurowe, 
  • solanka: na każdy litr wody 2 łyżki soli kamiennej. 

Sposób przygotowania:

  • Pomidory umyj i delikatnie nakłuj widelcem. Następnie wraz z resztą dodatków umieść w słoiku i zalej solanką. 

Właściwości kiszonych pomidorów:

  • są źródłem likopenu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, 
  • wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. 

Przepis na kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki do specjał, który coraz częściej pojawia się na kuchennych stołach. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • pół kilograma rzodkiewek, 
  • 2-3 cm chrzanu, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • solankę: na jeden litr wody 1 łyżka soli kuchennej. 

Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewki umyj i umieść w szklanym pojemniku. Następnie dodaj resztę składników i całość zalej solanką. 

Kiszone rzodkiewki są przepyszną przekąską oraz dodatkowo wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie oraz są źródłem polifenoli o właściwościach przeciwzapalnych. 

Kiszona cukinia – przepis

Kiszona cukinia to produkt, który może zainteresować zarówno wyznawców tradycyjnych smaków, ale i modernistycznych rozwiązań. Do przygotowania kiszonej cukinii potrzebujesz:

  • 1 kg cukinii, 
  • 3-4 ziarenka pieprzu, 
  • 1 główkę czosnku,
  • 2-3 cm chrzanu, 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 2 liście liście laurowe, 
  • solanka: na każdy litr wody 1 łyżka soli. 

Sposób przygotowania:

  • Cukinię umyj i pokrój ją w plasterki. Następnie wymieszaj ją z resztą dodatków i umieść w słoiku. Całość zalej zalewą. 

Zobacz także:

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności