Strona główna »  Żywność konopna – hit czy kit?
Żywność konopna – hit czy kit - obrazek wyróżniający

 Żywność konopna – hit czy kit?

Polecana jako super żywność, zwłaszcza dla osób aktywnych czy z problemami zdrowotnymi. Często bez glutenu, z którym spora część społeczeństwa ma problem, bez laktozy czy odpowiednia nawet dla osób z wieloma alergiami. Bogata w mikro i makroelementy. Pełna witamin, minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych czy w końcu białka i błonnika. Taka jest właśnie żywność konopna! Z powodzeniem konopie można wykorzystywać do wytwarzania mąki, białka, używać ich jako oleju czy surowych nasion w formie łuskanej lub niełuskanej. Na ich korzyść przemawia także smak konopnej żywności. Jest dość neutralny, taki który pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i tych wytrawnych. Dobrze komponuje się z warzywami, jak i z mięsem. Nadaje się do deserów i przekąsek. Jednak czy żywność konopna to hit, czy może kit? Poniżej znajdziesz zestawienie wszystkich cech żywności konopnej, które jednoznacznie powiedzą Ci, czy warto po nią sięgać!

Czy żywność konopna zawiera CBD?

W dużej mierze żywność konopna jest wytwarzana z nasion konopi. Często to np. zmielone nasiona konopne lub wyciśnięty z nich olej konopny. To chyba najpopularniejsze i najprostsze przykłady żywności konopnej. Jeśli zastanawiasz się, czy znajdują się w nich fitokannabinoidy, takie jak CBD, to już wyjaśniamy. W nasionach konopi nie występują kannabinoidy, zatem w mące konopnej, białku konopnym czy spożywczym oleju z nasion konopi ich nie znajdziemy. Do spożywania fitokannabinoidów lepiej nam posłużą ekstrakty konopne z kwiatów konopi siewnych. Bo to właśnie w kwiatach konopi kryje się najwięcej fitoskładników konopnych. Jeśli jednak spojrzymy szerzej na żywność konopną i włączymy w nią herbatki konopne, to wtedy sprawa wygląda nieco inaczej. W zależności od tego z czego wykonana jest herbatka konopna, mogą znajdować się w niej kannabinoidy, w tym CBD! Często herbatki konopne zawierają nie tylko liście, ale też kwiaty konopne. Wtedy po przygotowaniu takiej herbatki, wystarczy dodać do niej jakiś tłuszcz, by wydobyć z niej również kannabinoidy. Po zalaniu herbatki konopnej wyłącznie wodą uzyskamy małe ilości CBD, o ile w ogóle – to zależy od jej jakości. Kannabinoidy najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach i dodanie do herbaty np. tłustego mleka czy oleju kokosowego lub innego, możemy wydobyć z niej całą moc fitoskładników.

Co żywności z konopi znajdziemy THC?

W przypadku THC w żywności konopnej sprawa przedstawia się tak samo, jak w przypadku CBD. Z tą różnicą, że THC w legalnych konopiach, z jakich można produkować żywność, czyli w konopiach siewnych, jest w minimalnych ilościach. Na pewno w o wiele mniejszych niż CBD. W żywności konopnej, na przykład we wspomnianej wcześniej herbatce z konopi, mogą wystąpić niewielkie ilości THC. Jest to związane z tym, że produkt wykonany z kwiatów konopnych, może być “zanieczyszczony” THC na pewnym dozwolonym poziomie, który jest właściwie niewyczuwalny dla naszego organizmu. Chodzi o maksymalną zawartość THC na poziomie 0,3%. Jednak mimo tego nie znajdziemy THC, tak samo jak i innych fitokannabinoidów ani w mące konopnej, ani w białku konopnym, czy nasionach konopi i ogólnie każdym produkcie, który powstał z nasion. Dotyczy to również oleju konopnego z nasion. Jedyną opcją na niewielkie, legalne ilości THC jest spożywanie ekstraktu z kwiatów konopi. Jednak mimo to te ilości są tak niewielkie, że ciężko tu mówić o jakimkolwiek wpływie na zmianę świadomości po spożyciu produktu z tym kannabinoidem. 

Czy żywnością konopną można się odurzyć?

Często osoby, które nie są na bieżąco z tematem i z żywnością konopną kojarzy im się brownie lub ciasteczka konopne z filmów, które bohaterowie przynoszą na imprezy, mają błędne przekonanie o żywności konopnej. Należy pamiętać, że żywność konopna nie odurza. Nie ma tu mowy o jakimkolwiek działaniu zmieniającym świadomość osób, które ją spożywają. Ponieważ nie ma w tej żywności absolutnie żadnych substancji, które mogłyby działać w ten sposób! Żywność konopna to bogate źródło wielu cennych dla organizmu substancji i służy przede wszystkim temu, by dobrze się odżywiać, dostarczać sobie niezbędnych elementów do diety. Po spożyciu mąki konopnej czy nasion konopi nic nam się nie stanie i nie zaczniemy nagle inaczej się czuć. Wręcz przeciwnie! Doda nam energii, dostarczy białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witamin i minerałów. Co dokładnie zawiera żywność konopna?

Czy jedzenie konopne jest zdrowe? Jakie wartości zawiera?

Jako źródło pożywienia pod uwagę bierze się najczęściej nasiona oraz olej konopny. Z nich również powstają kolejne konopne produkty, dlatego skupimy się na tych dwóch produktach konopnych. Ziarna konopi zawierają błonnik, witaminy z grupy B, wit. A, C i E. W ich składzie znajdziemy również minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Do tego są produktem zawierającym również nienasycone kwasy tłuszczowe omega oraz całą masę białka. To również w nasionach znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli takie, których nasz organizm potrzebuje, ale sam nie potrafi ich wytworzyć. Z tego powodu nasiona i produkty z nich wytworzone, jak np. białko konopne, są cennym źródłem tych aminokwasów. Stanowią też jeden z wyjątków – białka roślinne zazwyczaj nie posiadają pełnego profilu aminokwasów egzogennych! To jeden z powodów, dla których jedzenie konopne jest tak wyjątkowe. Natomiast olej konopny zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, antyoksydanty i ma wyborny smak. To dzięki tym tłuszczom ma tak wiele cennych właściwości dla organizmu i warto włączyć go do diety. Od działania przeciwzapalnego, przez wsparcie gospodarki cukrowej organizmu, korzystny wpływ na serce, cholesterol, po zdrowie stawów czy skóry!

Czy żywność konopna zawiera CBD - zdjęcia

Jakie są rodzaje żywności konopnej?

Już wcześniej wymieniliśmy kilka rodzajów żywności konopnej. W tym artykule skupiamy się na tej 100% żywności konopnej i nie znajdziesz tutaj całego grona jedzenia z konopiami. Poniżej scharakteryzowaliśmy najpopularniejsze i naszym zdaniem jedne z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych z konopi, które każdy zdrowo odżywiający się człowiek może spróbować. Niezależnie od wieku, stanu zdrowia czy ilości aktywności fizycznej. To również produkty, które świetnie będą się nadawać jako dodatki do wszelkiej maści dań – i tych na słodko, i tych wytrawnych! Mnogość zastosowań żywności konopnej może Cię naprawdę zaskoczyć! 

Herbatki konopne

Herbatki to jedna z najczęściej stosowanych metod spożywania ziół i roślin. Wszelkiego rodzaju napary, wywary i wyciągi to bardzo prosty sposób na wyciągnięcie z rośliny wielu cennych składników i podania jej w przyjazny sposób. Bo kto nie lubi usiąść z kubkiem ciepłej herbaty? Tak też można wykorzystać konopie. Herbatki konopne są bardzo popularnym produktem. Charakteryzują się łagodnym, nieco trawiasto-siankowym smakiem, który jest dość przyjemny. Z pewnością wielbiciele różnego rodzaju ziół go docenią, ponieważ wiele roślin potrafi niemile zaskoczyć smakiem. A konopie w postaci herbatki konopnej są bardzo delikatne w smaku. Sam zapach takiej herbatki konopnej również nie drażni i jest dość przyjemny. Nic dziwnego – herbatki konopne są często stosowane wraz z innymi ziołami w specjalnych naparach np. uspokajających czy nasennych. Drażniący zapach byłby tutaj niezbyt wskazany i mógłby podziałać raczej pobudzająco, niż uspokajająco. 

Białko konopne

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, białko konopne to wyjątkowy produkt. Po pierwsze jest bogate w dobrze przyswajalne białko roślinne – na 100 gramów będzie go tam około 50 gramów. Zawiera także wszystkie 9 aminokwasów egzogennych, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, a bez nich nie może prawidłowo funkcjonować. Mowa o fenyloalaninie, metioninie, treoninie, walinie, izoleucynie, leucynnie, tryptofanie, lizynie oraz histydynie. Czy białko służy wyłącznie do rozrabiania z wodą i picia jako shake dla osób ćwiczących np. na siłowni? Absolutnie nie! Można je wykorzystywać w wielu rodzajach przepisów! Jego kolejną wyjątkową cechą jest fakt, że nie traci swoich wartości odżywczych po obróbce termicznej, jak niektóre inne białka, w tym białka roślinne. To cenny produkt, który mogą spożywać wszyscy, niezależnie od wieku, stopnia aktywności ruchowej czy stanu zdrowia. Jego smak jest również dość neutralny, zatem nie zaburza smaku potraw, do których zostało dodane. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtu, owsianki, naleśników czy ciasta, chleba lub innych wypieków. Można z nim przygotować właściwie każdy z posiłków, do których dodajemy np. mąkę. 

Olej konopny spożywczy

Olej konopny z nasion konopi często jest mylony z olejkiem CBD. Nic bardziej mylnego. To olej, który powstaje wyłącznie z nasion konopi siewnych i nie zawiera fitokannabinoidów. Czy to sprawia, że jest mniej wartościowy? Na pewno nie! Olej konopny zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe w idealnych dla ludzkiego organizmu proporcjach. To cenna właściwość! Dzięki temu będzie świetnym dodatkiem do diety osób zmagających się z problemami spowodowanymi różnego rodzaju zapaleniami w organizmie, tych zmagających się z gospodarką cukrową organizmu, z niewłaściwymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów. Do diety powinny go włączyć także osoby z problemami skórnymi – olej konopny wspiera skórę od wewnątrz. Ale to nie koniec jego zastosowań. Można go stosować jako domowy kosmetyk! Nie jest komedogenny, czyli nie zapycha porów skóry. A dodatkowe działanie przeciwzapalne świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry problematycznej. To super składnik naturalnych peelingów czy maseł nawilżających skórę. Sprawdzi się do pielęgnacji skóry dotkniętej AZS, egzemą, łuszczycą czy świądem z powodu alergii. 

Nasiona z konopi

Nasiona konopi to chyba najbardziej multifunkcyjny produkt spożywczy z konopi. Znajdziesz w nich wszystkie składniki, które opisywaliśmy powyżej. Mogą pochwalić się idealnymi proporcjami pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-6 i omega-3. Znajdziesz w nich również bardzo dużo białka i cennego błonnika. W ich skład wchodzi też cała gama witamin: A, B1, B2, B3, B6, C i E. Nasiona z konopi możesz spożywać w formie surowej – zupełnie jak nasiona słonecznika i używać ich jako chrupiącą przekąskę, posypkę do kanapek czy sałatek oraz wypieków. Jeśli posiadasz prasę do olejów – z łatwością wyciśniesz z nich świeży olej konopny. Jeśli zmielisz je w młynku – uzyskasz mąkę konopną, którą będziesz móc używać w kuchni do wielu potraw. 

Ten artykuł ma na celu pomóc Ci zdecydować, czy żywność konopna to hit czy kit. Jedzenie konopne nie bez powodu znalazło się wśród grona produktów spożywczych określanych mianem superfood! Zawiera całe mnóstwo cennych substancji, posiada korzystne dla zdrowia właściwości, a to wszystko w otoczeniu słonecznikowo-orzechowego, przyjemnego smaku! 

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności