Strona główna » Jak dawkować spirulinę, aby wykorzystać jej pełnię jako suplement diety?
Spirulina - właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania - obrazek wyróżniający

Jak dawkować spirulinę, aby wykorzystać jej pełnię jako suplement diety?

Spirulina, ceniona za swoje liczne właściwości zdrowotne, to suplement diety, który warto stosować regularnie. Dowiedz się, jak prawidłowo ją dawkować, aby maksymalnie wykorzystać jej potencjał i cieszyć się lepszym zdrowiem.

Spirulina jest rewelacyjnym źródłem wielu substancji aktywnych, które wspierają organizm na wielu poziomach. Kluczem do pełnego wykorzystania jej potencjału jest zrozumienie, jej wpływu na organizm i wybór preparatu wysokiej jakości.

Z tego artykułu dowiesz się, jak skutecznie włączyć spirulinę do codziennej diety. A także jakie są jej właściwości zdrowotne oraz poznasz wskazówki, które umożliwią jej jakością suplementację. 

Spirulina jako suplement diety: kluczowe właściwości i korzyści

Spirulina jest niebiesko-zieloną algą, która jest źródłem wielu związków, które korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. Zaliczyć do nich można polifenole, polisacharydy, witaminy i składniki mineralne. Dzięki ich zawartości charakteryzuje się nie tylko działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, ale również immunostymulującym. Jej regularna suplementacja może bowiem wpłynąć na odporność wrodzoną organizmu i produkcję niektórych komórek tego układu. Ponadto jej stosowanie może wpłynąć korzystnie na obniżenie stężenia glukozy we krwi, cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi.  Bogate właściwości odżywcze zawarte w spirulinie sprawiają, że jest ona doskonałym uzupełnieniem diety, szczególnie w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze, jak np. w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego, rekonwalescencji czy stresu. Regularna suplementacja spiruliną może przyczynić się do lepszej kondycji skóry, włosów i paznokci, a także wspierać funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej i lipidowej.  Dzięki tym właściwościom spirulina jest nie tylko cennym wsparciem dla zdrowia fizycznego. Może też pozytywnie wpływać na samopoczucie i ogólną witalność.

Suplementacja spiruliną: poradnik dla początkujących

Suplementacja spiruliną może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą wesprzeć funkcjonowanie swojego organizmu. Spożywanie spiruliny może wiązać się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.  Wykazuje ona bowiem działanie antyoksydacyjne, które polega na neutralizacji wolnych rodników, co natomiast przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami i wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo jej suplementacja może wspierać redukcję stanu zapalnego w organizmie i wspierać detoksykację organizmu.  Ponadto jest rewelacyjnym źródłem żelaza, którego niedobory są często obserwowane, szczególnie wśród dzieci i kobiet. Dlatego dodatek nawet jej niewielkiej ilości do koktajlu, może wiązać się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. 

Spirulina – dawkowanie jest aspektem, który wymaga indywidualnego podejścia. Zaleca się rozpoczęcie od mniejszych dawek, aby obserwować reakcję organizmu, a następnie stopniowo zwiększać ilość. Jej końcowa dawka jest w dużej mierze zależna od informacji zamieszczanych przez producenta na opakowaniu lub rezultatu jaki chcemy osiągnąć. Dlatego nie wiesz jak dobrać jej odpowiednią porcję, zastosuj się do zaleceń producenta lub skonsultuj ze specjalistą, np. dietetykiem.   

Właściwości spiruliny: dlaczego warto ją przyjmować regularnie?

Regularne spożywanie spiruliny może znacząco przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. A to dzięki wysokiej zawartości w niej substancji przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki. Ich nadmiar mógłby bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie. Ponadto dzięki działaniu przeciwutleniającym,  wspiera ochronę komórek przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko nieprawidłowych mutacji.. Ponadto jej stosowanie może wpłynąć na obniżenie stężenia triglicerydów, cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL i glukozy, dzięki czemu, może zapobiegać poważnych chorobom. To właśnie te właściwości sprawiają, że warto ją stosować jako element zbilansowanej diety, szczególnie w obliczu współczesnego stylu życia, który często naraża na nasilony stres oksydacyjny.

Stosowanie spiruliny jako suplementu diety może  również wpływać na  zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki obecności unikalnych składników, takich jak fikocyjanina, spirulina wspiera układ immunologiczny, a także może pomóc w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Ponadto jest rewelacyjnym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla zachowania zdrowia organizmu. 

Właściwości Spiruliny - infografika

Spirulina – dawkowanie i najczęstsze pytania

Podjęcie decyzji o włączeniu spiruliny do codziennej suplementacji wymaga zrozumienia kilku kluczowych aspektów, aby maksymalizować jej korzyści zdrowotne przy jednoczesnym minimalizowaniu potencjalnych ryzyk. Dawkowanie spiruliny  jest zależne od indywidualnych celów zdrowotnych oraz stanu organizmu, ale zazwyczaj zaleca się rozpoczęcie od ilości nie wyższej niż 1-3 gramy dziennie.Te ilości mogą ulec zwiększeniu, w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać z jej suplementacji.  Uzupełnienie diety w spirulinę może sprawdzić się u osób, które szukają naturalnych sposobów na poprawę zdrowia i samopoczucia. Należy jednak pamiętać, że spirulina nie powinna być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety, ale jako jej wartościowe uzupełnienie.

Spirulina i jej wpływ na metabolizm oraz reakcje alergiczne

Spirulina, będąca doskonałym źródłem białka, posiada właściwości, które mogą pozytywnie wpływać na metabolizm. Białka są zbudowane z aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierają budowę mięśni oraz przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu. Spirulina w 100 gramach zawiera nawet do 70 gramów białka, co czyni ją jej dobrym źródłem. Pamiętaj jednak, że ilości spożywanej spiruliny nie są na tyle duże, aby traktować ją jako rewelacyjne źródło tego składnika. Dodatkowo spirulina jest również źródłem innych substancji, które wykazują bardzo korzystny efekt na organizm, dzięki czemu nazywana jest  zielonym superfood.

W kontekście reakcji alergicznych, spirulina może stanowić wsparcie dla osób zmagających się z alergiami. Dzięki swoim właściwościom immunomodulacyjnym, spirulina może przyczynić się do zmniejszenia intensywności reakcji alergicznych. Regularne spożywanie spiruliny może pomóc w redukcji stanów zapalnych i zmniejszać nieprzyjemne symptomu. Należy jednak pamiętać, że jej stosowanie powinno stanowić dodatek do leczenia alergii, a przed jej wdrożeniem skonsultować się ze specjalistą. Szczególnie jest to istotne u osób, które są narażone na reakcje alergiczne po spożyciu alg. 

Spirulina w proszku i tabletkach - zdjęcie

Badania nad spiruliną 

Spirulina jest tematem wielu publikacji naukowych, które potwierdzają jej korzystne właściwości. Niestety zainteresowanie nią wzrosło dopiero w ciągu ostatnich lat, dlatego brakuje jeszcze badań, które przedstawią jednoznaczne normy, co do jej ilości, jaką trzeba spożyć, w konkretnych dolegliwościach. Jednak istnieją już badania, które przedstawiają bardzo ciekawe wnioski. 

  1. Spirulina poza wysoką zawartością polifenoli jest, także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc w redukcji stanu zapalnego oraz wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. 
  2. Spirulina może wywierać korzystny efekt na mózg poprzez wpływ na mikrobiotę jelitową. Wstępne dowody potwierdzają, że jej stosowanie może być związane ze wsparciem funkcjonowania układu nerwowego i zapobiegać rozwojowi zaburzeń mózgu. Ponadto jej stosowanie może być związane ze wzrostem korzystnych mikroorganizmów w jelicie. 
  3. Spirulina ze względu na wysoką zawartość białka jest coraz częściej dodawana do różnych produktów spożywczych, co natomiast wpływa na wzrost ich jakości. Wśród produktów, do których jest dodawana, można wyróżnić ciastka, makarony, sztuczne mięso i sushi. 
  4. Doustne podawanie spiruliny przez 24 dni było związane ze zmianą różnorodności, struktury i składu drobnoustrojów jelitowych. Ponadto zaobserwowano, że jej przyjmowanie może wpłynąć na zmniejszenie przepuszczalności jelit i poprawić funkcjonalność bariery jelitowej. 
  5. Spirulina może być również źródłem polifenoli, których spożycie wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie organizmu. 

FAQ’s

Jakie są zalecane dawki spiruliny w formie tabletek?

Zaleca się rozpoczęcie suplementacji od niewielkich dawek, w ilości 1-3 gramów, które można stopniowo zwiększać w zależności od indywidualnych potrzeb i reakcji organizmu. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej maksymalnej dawki, zalecanej przez producenta lub uwzględnionej na konsultacji z lekarzem.  

Czy spirulina może wspierać walkę z infekcjami dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym?

Tak, spirulina posiada właściwości przeciwzapalne, które mogą wspierać organizm w walce z infekcjami. Dzięki zawartości substancji takich jak fikocyjanina, spirulina może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co jest korzystne przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto spirulina ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wpływa na neutralizowanie wolnych rodników.

Jak spirulina wpływa na przyswajalność aminokwasów?

Spirulina jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych aminokwasów, co sprawia, że nawet jej niewielki dodatek do koktajlu, może wpłynąć korzystnie na jego jakość. Pamiętaj jednak, że ilości spożywanej spiruliny nie są na tyle duże, aby stanowić główne źródło białka. 

Czy spirulina może być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety?

Nie, spirulina nie powinna być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety, lecz jako jej wartościowe uzupełnienie. Mimo że spirulina jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza wszystkich niezbędnych substancji, które organizm otrzymuje z różnorodnych pokarmów. Natomiast jej suplementacja może wiązać się z wieloma korzystnymi efektami zdrowotnymi, jak działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe.

Czy wegetarianie mogą zażywać spirulinę jako źródło aminokwasów?

 Spirulina w 100 gramach zawiera nawet do 70 gramów białka, dlatego jej dodatek do dań może korzystnie wpłynąć na jego zawartość w produkcie końcowym. Pamiętaj jednak, że powinna stanowić tylko jedno z źródeł aminokwasów w jadłospisie. Do innych źródeł białka w diecie wegetarian można zaliczyć nasiona roślin strączkowych, nabiał, ryby, owoce morza i jaja, w zależności od restrykcyjności diety.

Literatura

  1. AlFadhly NKZ, Alhelfi N, Altemimi AB, Verma DK, Cacciola F, Narayanankutty A. Trends and Technological Advancements in the Possible Food Applications of Spirulina and Their Health Benefits: A Review. Molecules. 2022 Aug 30;27(17):5584. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36080350/ 
  2. Sorrenti V, Castagna DA, Fortinguerra S, Buriani A, Scapagnini G, Willcox DC. Spirulina Microalgae and Brain Health: A Scoping Review of Experimental and Clinical Evidence. Mar Drugs. 2021 May 22;19(6):293. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34067317/ 
  3. Hu J, Li Y, Pakpour S, Wang S, Pan Z, Liu J, Wei Q, She J, Cang H, Zhang RX. Dose Effects of Orally Administered Spirulina Suspension on Colonic Microbiota in Healthy Mice. Front Cell Infect Microbiol. 2019 Jul 5;9:243. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6624478/ 
  4. Xie Y, Li W, Zhu L, Zhai S, Qin S, Du Z. Effects of phycocyanin in modulating the intestinal microbiota of mice. Microbiologyopen. 2019 Sep;8(9):e00825. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30912299/ 
  5. Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28182098/ 
  6. Nourollahian M, Rasoulian B, Gafari A, Anoushiravani M, Jabari F, Bakhshaee M. Clinical comparison of the efficacy of spirulina platensis and cetirizine for treatment of allergic rhinitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2020 Jun;40(3):224-229. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7416373/ 

Zobacz także

Ranking spirulina

Algi – wpływ na organizm i oczyszczenie

Chlorella – właściwości, działanie, wartości odżywcze, badania

Izabela Wojciuk

Współzałożycielka marek Hempking, Biowen, Biozdrowy. Z zawodu inżynier produkcji oraz pasjonatka czytania składów produktów spożywczych oraz kosmetycznych.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności