Święta to cudowny czas, który spędzamy wraz z najbliższymi, delektując się specjałami przygotowanymi na tę uroczystość. Niestety większość z dań trafiających na wigilijny stół cechuje się wysoką kalorycznością oraz ciężkostrawnością, przez co wiele osób po ich zjedzeniu odczuwa dyskomfort. Dlatego w dzisiejszym artykule poznasz pomysły na nieoczywiste i dietetyczne potrawy wigilijne, które posmakują nawet największym niejadkom.
Czy wigilijne potrawy są zdrowe?
Wigilia jest dniem, w trakcie którego na stole pojawia się wiele różnorodnych dań, które nie występują na co dzień w jadłospisie. Niestety wiele z nich jest przygotowanych w tradycyjny sposób, przez co zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru oraz kalorii. Takie połączenie składników może skutkować nie tylko uczuciem dyskomfortu trawiennego, ale również zaburzeniem funkcjonowania gospodarki węglowodanowej, wzrostem stężenia ciśnienia tętniczego i zwiększonym ryzykiem wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych. Na szczęście istnieją proste modyfikację, które nie wpływają negatywnie na smakowitość dania, natomiast znacznie poprawiają ich wartość odżywczą. Zobacz także: Zdrowe podejście do świątecznego jedzenia: jak zachować równowagę żywieniową?
Pomysły na dietetyczne potrawy wigilijne
Dietetyczne potrawy wigilijne są równie smaczne, co ich tradycyjne odpowiedniki, jednak cechują się znacznie lepszym składem. Dlatego przygotowując dania na świąteczny stół, warto zastosować parę modyfikacji, które wpłyną korzystnie na ich wartość odżywczą oraz na zdrowie organizmu.
Karp pieczony z pomarańczą i rozmarynem
Karp pieczony to idealna propozycja dla osób, które odczuwają dyskomfort po daniach smażonych oraz dla osób unikających dań ciężkostrawnych. Zamiana smażenia na głębokim tłuszczu na inny rodzaj obróbki technologicznej prowadzi do zmniejszenia w produkcie końcowym tłuszczu, natomiast dodatek warzyw nadaje potrawie nowego, rewelacyjnego smaku.
Składniki:
- 1,5 kg karpia,
- sok z jednej pomarańczy,
- sok z jednej cytryny,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 marchewki średniej wielkości,
- 2-3 gałązki rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Karpia oczyść, następnie dopraw solą i pieprzem. Polej połową soku z cytryny i odłóż na pół godziny do lodówki.
- Następnie karpia wyjmij z lodówki, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Wokół karpia ułóż pokrojoną w plasterki marchewkę.
- Karpia natnij, polej niewielką ilością oliwy. W nacięcia włóż plasterki pomarańczy i całość zalej sokiem z cytryny i pomarańczy. W soku zanurz świeży lub suszony rozmaryn.
- Karpia piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Pierogi z kapustą i grzybami w lżejszym wydaniu
Pierogi z kapustą i grzybami do nieodłączny element na stołach wigilijnych w większości polskich domów. Niestety wyroby wykonane z pszennej oczyszczonej mąki, następnie smażone są ciężkostrawne i często wywołują dyskomfort. Dlatego warto zastosować kilka modyfikacji w składzie ciasta na pierogi oraz unikać ich późniejszego obsmażania.
Składniki:
- 0,5 kg mąki orkiszowej,
- około 200 gramów gorącej wody,
- 200 gramów kapusty kiszonej,
- 300 gramów pieczarek,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki dodaj powoli 1 szklankę gorącej wody, następnie zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- W międzyczasie pokrój kapustę i pieczarki, następnie przełóż je na patelnię i przesmaż na oliwie przez 15-20 minut.
- Ciasto rozwałkuj i następnie składaj pierogi z farszem. Gotuj przez 6-7 minut od wypłynięcia.
- Ugotowane pierogi posmaruj niewielką ilością masła.
Sałatka jarzynowa – mniej kaloryczna wersja
Sałatka jarzynowa jest daniem, do którego najczęściej dodaje się olbrzymie ilości majonezu. Dlatego, aby wpłynąć korzystnie na jakość sałatki, warto wykorzystać majonez light, który można połączyć ze skyrem lub jogurtem.
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- ½ jabłka,
- mała puszka zielonego groszku,
- ½ cebuli,
- 100 gramów skyru lub jogurtu naturalnego,
- 50 gramów majonezu light.
Sposób przygotowania:
- Warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę) i jajka ugotuj. Następnie ugotowane składniki pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Ogórki, cebulę, i jabłko pokrój, dodaj do reszty składników. Do sałatki dodaj groszek, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z majonezem light i skyrem.
Pomysły na nieoczywiste wigilijne potrawy
Poza tradycyjnymi potrawami na stołach wigilijnych, coraz częściej goszczą nieoczywiste potrawy, które są ciekawą alternatywą dla osób poszukujących nowych smaków. Dania te mogą nie tylko dobrze współgrać z resztą pozycji na stole, ale również być źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Sałatka z gotowanym brokułem, jajkiem i pestkami
Jedną z nieoczywistych potraw, która można szybko przygotować na świąteczne stoły, jest sałatka z brokułem. Jest ona źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Składniki:
- różyczki z jednej główki brokuła,
- 100 gramów sera feta,
- 3 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 gramów jogurtu naturalnego,
- 30 gramów pestek słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj różyczki brokuła i jajka. Następnie przełóż różyczki do miski. Na to wyłóż pokrojony w kostkę ser feta i jajka w ćwiartki.
- Przygotuj sos z przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i jogurtu. Tak gotowym sosem polej sałatkę i następnie posyp ją pestkami słonecznika.
Zielona rolada z łososiem
Zielona rolada z łososiem to przepis dla osób kochających szpinak oraz łososia. Szpinak jest wyśmienitym źródłem błonnika pokarmowego, natomiast łosoś kwasów omega-3.
Składniki na dwie rolady:
- 900 gramów rozdrobnionego i mrożonego szpinaku,
- 300 gramów łososia wędzonego na zimno,
- 2 serki śmietankowe typu Almette,
- 6 jajek,
- 3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Szpinak podsmaż na patelni do odparowania wody. Następnie dodaj do niego sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zostaw do ostygnięcia.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy szpinakowej i podziel ją na pół. Połowę białek dodaj do pierwszej części masy i wymieszaj.
- Odetnij papier do pieczenia na wielkość blaszki do pieczenia, posmaruj niewielką ilością oliwy i następnie wyłóż na nią masę szpinakową. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut (lub do zarumienienia). Taką samą czynność powtórz z drugą częścią masy szpinakowej.
- Gotowy blat szpinakowy posmaruj serkiem i wyłóż na niego 150 gramów łososia. Następnie zwiń jak roladę. Taką samo zwiń drugą roladę.
Leave a Comment