Strona główna » Chlorella – właściwości, działanie, wartości odżywcze, badania

Chlorella – właściwości, działanie, wartości odżywcze, badania

Chlorella to superfood, które zyskuje na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości ma chlorella i jakie są jej wartości odżywcze. Oraz jak prawidłowo ją stosować, aby czerpać z niej jak najwięcej korzyści dla zdrowia.

Jak mówi stare przysłowie, 'Jesteś tym, co jesz’. A w kontekście superfoods, takich jak chlorella i spirulina, to stwierdzenie nabiera szczególnego znaczenia. Te mikroskopijne algi, bogate w liczne substancje bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, mogą wesprzeć wiele procesów zachodzących w organizmie. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego te zielone superfoods zasługują na miejsce w Twojej diecie. A także jak efektywnie je spożywać w formie tabletek czy kapsułek oraz jakie są ich zalety stosowania. Ponadto, poznasz prozdrowotne właściwości chlorelli, w tym jej rolę w oczyszczaniu organizmu.

Chlorella i spirulina: superfood pełne wartości odżywczych

Podkreślenie znaczenia chlorelli i spiruliny jako superfoods nie jest przesadą, biorąc pod uwagę ich bogactwo w składniki odżywcze. Chlorella, będąca zieloną algą, jest nie tylko źródłem wysokiej jakości białka. Zawiera imponujące ilości witamin i minerałów, w tym duże ilości chlorofilu, który ma właściwości detoksykacyjne. Jej zdolność do wspierania procesów detoksykacyjnych organizmu sprawia, że warto ją stosować w codziennej diecie. Spirulina, z kolei, uzupełnia dietę o niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Obie algi, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, stanowią kluczowy element wspierający zdrowy tryb życia. Cenione są zwłaszcza w formie sproszkowanej, która ułatwia ich codzienne stosowanie.

Algi, takie jak chlorella i spirulina mają liczne właściwości zdrowotne, do których można zaliczyć działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Działanie antyoksydacyjne polega na neutralizowaniu wolnych rodników, których nadmiar w organizmie może być przyczyną stanu zapalnego oraz różnych chorób. Wsparcie organizmu produktami o właściwościach antyoksydacyjnych jest niezwykle ważne. Wiele czynników, takich jak stres, niezdrowa dieta i zanieczyszczenia środowiska, może przyczyniać się do nadmiernej produkcji wolnych rodników. Organizm posiada naturalne mechanizmy do ich zwalczania, które niestety mogą być niewystarczające. Dlatego warto zadbać o zdrową dietę, do której można dołączyć spirulinę i chlorellę. Jako wsparcie procesów antyoksydacyjnych i zdrowia organizmu. 

Jak spożywać chlorellę i spirulinę w formie tabletek czy kapsułek?

Spożywanie chlorelli i spiruliny w formie tabletek czy kapsułek powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu oraz zaleceń producenta. Zalecana dzienna porcja może się znacznie różnić, w zależności od rezultatów jakie chcemy osiągnąć. Na opakowaniach chlorelli i spiruliny należy szukać informacji umieszczonej przez producenta. One wskazują na zalecaną dzienną porcję konkretnego suplementu. Ważne jest, aby rozpocząć suplementację od mniejszych ilości, stopniowo zwiększając ich ilość. To pozwoli organizmowi na adaptację i zmniejszy ryzyko wystąpienia ewentualnych skutków ubocznych, takich jak lekkie zaburzenia żołądkowe. Regularne spożywanie tych suplementów może wspierać układ immunologiczny. A także pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz dostarczać cenne substancje odżywcze.

Spożywanie chlorelli i spiruliny  w kapsułkach jest wygodną formą suplementacji, która umożliwia łatwe włączenie tych superfoods do codziennej diety. Aby maksymalizować ich właściwości prozdrowotne, zaleca się spożywanie ich w trakcie posiłków lub bezpośrednio po nich. Może to również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia dyskomfortu żołądkowego. Pamiętaj, że chlorella i spirulina nie powinny być traktowane jako substytuty zróżnicowanej diety, ale jako jej uzupełnienie. Regularna suplementacja, połączona z odpowiednią dietą i trybem życia, może znacząco przyczynić się do osiągnięcia maksymalnych rezultatów z ich stosowania.

chlorella wygląd zdjęcie

Skutki uboczne stosowania alg w suplementacji – co warto wiedzieć?

Suplementacja algami, takimi jak chlorella i spirulina, mimo licznych właściwości prozdrowotnych i bogactwa w substancje odżywcze, może niekiedy prowadzić do wystąpienia skutków ubocznych. Najczęściej są to problemy trawienne, takie jak wzdęcia, nudności czy biegunka, szczególnie na początku suplementacji. Chlorella zawiera również substancje wiążące metale ciężkie, co jest korzystne w procesie detoksykacji. Jednak przy nadmiernym spożyciu może prowadzić do ich akumulacji w organizmie.

Zaleca się, aby osoby z autoimmunologicznymi chorobami, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią konsultowały stosowanie alg z lekarzem. Rzadziej, ale warto mieć to na uwadze, mogą wystąpić reakcje alergiczne. Dlatego kluczowe jest, aby rozpoczynać suplementację od niewielkich ilości, Należy obserwować reakcję organizmu i unikać przekraczania zalecanych porcji, aby zminimalizować ryzyko skutków ubocznych. Ponadto przed wdrożeniem suplementacji algami, należy sprawdzić czy ich spożywanie nie będzie przyczyną interakcji z innymi lekami. Dlatego jeśli nie jesteś pewny, czy są one dla Ciebie, dobrym wyborem będzie konsultacja ze specjalistą, który przeanalizuje wpływ alg na stosowane leki. 

Chlorella – właściwości prozdrowotne i rola chlorofilu w oczyszczaniu organizmu

Chlorella jest zieloną algą, ceniona za swoje bogactwo w substancje aktywne, takie jak witaminy, minerały oraz chlorofil. Odgrywa ważną rolę w procesie detoksykacji i oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji. Badania przeprowadzone z udziałem zwierząt potwierdzają, że jej zastosowanie może zmniejszyć wchłanialność dioksyn z przewodu pokarmowego. Dioksyny to grupa związków chemicznych, które są szeroko uznawane za jedne z najbardziej toksycznych zanieczyszczeń środowiskowych. Ich nadmiar w organizmie może być przyczyną problemów z wątrobą, zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego i endokrynologicznego oraz zwiększać ryzyko nowotworów. Dlatego regularne stosowanie chlorelli może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Stosowanie chlorelli może również okazać się skuteczne w celu neutralizowania metali ciężkich, takich jak rtęć, cyna i ołów. Pamiętaj jednak, aby przed jej zakupem sprawdzić, czy pochodzi z ekologicznych źródeł oraz jest przebadana pod kątem zawartości zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Dzięki tym właściwościom stosowanie chlorelli może okazać się skuteczne w detoksykacji i wsparciu zdrowia organizm. 

Wpływ chlorelli i spiruliny na zdrowy tryb życia: witamina B12 i składniki odżywcze

Włączenie chlorelli vulgaris oraz spiruliny do diety może znacząco przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin.  Algi te są bowiem źródłem pełnowartościowego białka, które jest dobrze przyswajane przez organizm. Pamiętaj jednak, że ich dzienna podaż nie jest na tyle duża, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Chlorella i spirulina są również dobrym źródłem kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie należy zapominać o licznych polifenolach w nich zawartych, które mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. 

Często omawiając korzyści wynikające ze spożycia chlorelli, wspomina się o witaminie B12. Należy jednak pamiętać, że większość tej witaminy w chlorelli, to pseudowitamina B12, czyli nieaktywna forma, która nie może być wykorzystywana przez organizm. Dlatego osoby będące na diecie wegańskiej, nie powinny traktować jej jako źródło tej witaminy. 

Chlorella – właściwości tej algi nie ograniczają się jedynie do detoksykacji organizmu. Badania wykazały, że regularne spożywanie chlorelli może przyspieszać gojenie się ran, co jest szczególnie korzystne dla osób aktywnych fizycznie oraz tych, które przechodzą okresy rekonwalescencji. Stosowanie chlorelli może również wesprzeć funkcjonowanie  układu odpornościowego, co czyni ją doskonałym wsparciem dla zdrowego trybu życia. Dzięki obfitości składników aktywnych w chlorelli i spiruline, mogą być uznane za superfoods, które wspierają zdrowie organizmu. 

Właściwości chlorelli infografika

Chlorella i spirulina: bogactwo składników odżywczych i ich wpływ na cholesterol oraz układ krwionośny

Chlorella i spirulina, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, mogą korzystnie wpływać na stężenie cholesterolu oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Obie te algi są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, które przyczyniają się do obniżenia stężenia lipoproteiny LDL, która potocznie nazywana jest złym cholesterolem. To natomiast wpływa na zmniejszenie ryzyka miażdżycy i innych poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto ich stosowanie może wpłynąć na wzrost stężenia lipoproteiny HDL, która potocznie nazywana jest dobrym cholesterolem. Wzrost jej stężenia może być również korzystnym czynnikiem przy zapobieganiu chorobom układu krwionośnego.  Dodatkowo chlorella jest dobrym źródłem kwasu foliowego,który jest kluczowym składnikiem dla utrzymania zdrowia układu krwionośnego, ale również   stymuluje produkcję leukocytów (białych krwinek), wzmacniając tym samym układ odpornościowy.

Regularne włączanie chlorelli w tabletkach lub spiruliny w proszku do diety może również przyczynić się do poprawy regeneracji i wydolności organizmu. Dlatego jej stosowanie powinny rozważyć osoby aktywne fizycznie. 

Badania nad chlorellą

Chlorella jest zieloną algą, która z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest źródłem licznych substancji aktywnych, których stosowanie może wesprzeć zdrowie organizmu. Chlorella jest również głównym tematem wielu badań naukowych, które dostarczają ciekawych wniosków, wynikających z jej przyjmowania. Dlatego poznaj kilka z nich:

  1. Podawanie chlorelli ludziom oraz zwierzętom ma różne korzystne działanie na organizm, w tym działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe i przeciwhiperlipidemiczne.
  2. Niektóre badania potwierdzają rolę chlorelli w zwiększaniu produkcji kolagenu w skórze, przeciwdziałaniu procesów starzenia oraz wsparcia procesu gojenia się ran. 
  3. Stosowanie chlorelli przez młodych ludzi może zwiększać wydolność tlenową. W badaniu uczestnikom podawano placebo lub tabletki zawierające chlorellę w zmiennej kolejności. Po 4 tygodniach stosowania chlorelli zaobserwowano u uczestników wzrost szczytowego pułapu tlenowego, czego nie zaobserwowano po przyjmowaniu tabletek z placebo. 
  4. Badania przeprowadzone w Japonii wskazują, że suplementacja chlorelli u kobiet karmiących może zmniejszać zawartość dioksyn i zwiększać stężenie immunoglobuliny A w mleku matki. 
  5. Stosowanie chlorelli przez 90 dni u osób stosujących przez minimum 10 lat amalgamaty dentystyczne i implanty tytanowe wpłynęło na redukcję stężenia niektórych metali ciężkich, takich jak rtęć, ołów, cyna i srebro. 
  6. W badaniu przeprowadzonym z udziałem myszy dowiedziono, że suplementacja chlorellą, która jest źródłem fenyloetyloaminy, może wpłynąć na złagodzenie zmian uszkodzenia wątroby, które były wywołane dietą wysokotłuszczową. 

Stosowanie chlorelli może wiązać się z wieloma zaletami, jednak niezwykle ważne jest, aby wybrać jakościowy suplement. Dlatego kupując preparat, kieruj się zawartością w nim chlorelli oraz jakością, a nie ceną. 

Literatura

  1. Morita K, Ogata M, Hasegawa T. Chlorophyll derived from Chlorella inhibits dioxin absorption from the gastrointestinal tract and accelerates dioxin excretion in rats. Environ Health Perspect. 2001 Mar;109(3):289-94. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240248/ 
  2. Zheng Y, Martin-Morales A, Wang J, Fujishima M, Okumura E, Sato K. Phenethylamine in chlorella alleviates high-fat diet-induced mouse liver damage by regulating generation of methylglyoxal. NPJ Sci Food. 2021 Jul 23;5(1):22. Link: https://www.nature.com/articles/s41538-021-00105-3 
  3. Merino JJ, Parmigiani-Izquierdo JM, Toledano Gasca A, Cabaña-Muñoz ME. The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants (Basel). 2019 Apr 16;8(4):101. Link:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31014007/ 
  4. Umemoto S, Otsuki T. Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. J Clin Biochem Nutr. 2014 Sep;55(2):143-6. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25320462/ 
  5. Januszewski J, Forma A, Zembala J, Flieger M, Tyczyńska M, Dring JC, Dudek I, Świątek K, Baj J. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. Medicina (Kaunas). 2023 Dec 29;60(1):68.  Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38256329/ 
  6. Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006–. Chlorella. 2021 Jun 21. PMID: 30000882.

FAQ’s

Jakie są skutki uboczne stosowania chlorelli w tabletkach?

Chociaż chlorella w tabletkach jest uznawana za bezpieczny suplement diety, w niektórych przypadkach może powodować skutki uboczne takie jak zaparcia, wzdęcia lub reakcje alergiczne. Ważne jest, aby zacząć od mniejszej porcji, aby zobaczyć, jak organizm reaguje, i stopniowo zwiększać jej ilość. Osoby, które podejrzewają u siebie ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu alg również powinny zachować szczególną ostrożność.Dodatkowo jej stosowanie powinny rozważyć ze specjalistą osoby, które przyjmują leki, ponieważ chlorella może wchodzić z nimi w interakcje.

Czy chlorella i spirulina mogą wspierać regenerację organizmu?

Tak, chlorella i spirulina mogą wspierać regenerację organizmu dzięki wysokiej zawartości białka, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Te składniki odżywcze są niezbędne dla odbudowy tkanki mięśniowej oraz wspierają naturalne procesy gojenia się ran. Stosowanie chlorelli może również okazać się pomocne dla osób, które chcą zwiększyć efektywność treningów.

Jak chlorella wpływa na poziom witaminy B12 w organizmie?

 Chlorella zawiera witaminę B12, jednak większość z niej występuje w formie nieaktywnej, która również jest nazywana pseudowitaminą. Dlatego nie należy stosować jej jako jej źródło.

Czy chlorella może pomóc w detoksykacji organizmu?

Tak, chlorella posiada właściwości detoksykacyjne, dzięki zdolności do wiązania metali ciężkich i innych toksyn, co zmniejsza ich przyswajanie przez organizm oraz ułatwia ich usunięcie. Aby osiągnąć najlepsze efekty, zaleca się regularne stosowanie chlorelli w ramach zbilansowanej diety.

Jakie są główne wartości odżywcze chlorelli?

Chlorella jest bogata w wiele składników, w tym białko, witaminę C, E, żelazo, magnez, wapń oraz polifenole. Dzięki temu jest uznawana za superfood, które może wspierać różne aspekty zdrowia, od systemu odpornościowego po poprawę pamięci i koncentracji.

Zobacz także

Ranking chlorelli

Jak dbać o wątrobę na co dzień?

Algi – wpływ na organizm i oczyszczenie

Monika Sejbuk

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Twórczyni kanału YT o nazwie Monika Sejbuk.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności