Oregano to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchennych, którą można dodać do pizzy, sałatek, sosów i mięs. Jednocześnie ta roślina ma również wiele prozdrowotnych właściwości i jest od lat z powodzeniem stosowana w medycynie naturalnej. Z oregano można zrobić aromatyczny olejek o wszechstronnym działaniu. A co jeszcze warto wiedzieć o tej wyjątkowej przyprawie?
Czym jest oregano i co zawiera?
Co to jest oregano? Oregano to inna nazwa lebiodki pospolitej. Jest to roślina wieloletnia, która występuje w Afryce Północnej, Europie i Azji, a niekiedy bywa określana również dzikim majerankiem. To znane zioło dawniej było wykorzystywane jako środek znieczulający i jako środek na problemy trawienne, a obecnie jest powszechnie używane w kuchni śródziemnomorskiej. A z czego składa się oregano? Ta roślina zawiera w sobie takie elementy jak:
- witaminy A, E, K, C
- potas
- cynk
- błonnik
- tymol
- karkwakol
- garbniki
- octan geranylu
- seskwiterpeny
- flawonoidy
Te substancje chemiczne znajdują się zarówno w liściach, jak i w olejach. W efekcie można je stosować wewnętrznie lub miejscowo w zależności od potrzeb.
Jak wygląda oregano?
Oregano to wieloletnia roślina zielna, która tworzy kępki smukłych łodyg, obficie porośniętych drobnymi listkami o jajowatym kształcie. Zioło wykazuje dużą odporność na niskie temperatury i może osiągać wysokość od 30 do 80 cm. Liście oregano są ciemnozielone, lekko owłosione, a na ich blaszkach znajdują się niewielkie gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie olejków eterycznym. Oregano kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia, a jego drobne, różowe kwiaty nadają się do spożycia.
Właściwości oregano
Unikalny skład sprawia, że zarówno sama roślina, jak i olejek z oregano mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim oregano doskonale działa na układ trawienny, ponieważ stymuluje wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu proces trawienia przebiega szybciej i sprawniej. A jakie są jeszcze oregano właściwości przeczytasz na infografice?
Zastosowanie oregano
Oregano jest wykorzystywane w kuchni do przyprawiania potraw i nadawania im dobrego smaku. Lebiodka pospolita może być także używana jako domowy środek moczopędny. Herbata z dodatkiem oregano ma działanie uspokajające, dlatego niekiedy jest stosowana zamiast melisy. Lebiodka pospolita jest także pomocna w niestrawności.
Olejek z oregano – na co?
Olejek z oregano to produkt bogaty w wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Można go przyjmować doustnie po rozcieńczeniu z wodą lub w formie inhalacji. A jakie jest olejek oregano zastosowanie? Po ten produkt warto sięgnąć w przypadku takich dolegliwości jak:
- przeziębienie, zapalenie zatok, grypa
- zatrucia pokarmowe
- kłopoty z trawieniem
- problemy z laktacją
- słaba odporność
- problemy z układem krążenia
Olejek z oregano spowalnia procesy starzenia i można go bezpiecznie dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych. Ta substancja działa również ochronnie na wątrobę i jest często stosowana profilaktycznie lub doraźnie, by złagodzić stan zapalny tego organu.
Jak zrobić olej z oregano?
Olej z oregano można bez większego wysiłku przygotować samodzielnie w domu. Do tego celu będą potrzebne świeże liście, łodyżki i kwiatki oraz ulubiony olej. Dobrym wyborem będzie na przykład olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany lub z orzechów. Umyte i osuszone oregano należy umieścić w wyparzonym słoiku i zalać olejem. Całość wkłada się do garnka z wodą i doprowadza do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, można wyłączyć kuchenkę, a słoik powinien zostać we wrzątku jeszcze przez około 10 minut. Następnie olejek z oregano trzeba postawić w nasłonecznionym miejscu na co najmniej 2 tygodnie. Co jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością słoika, aby składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Po 2 tygodniach można odcedzić olej, przelać go do butelki i schować do spiżarni.
Jak stosować olejek z oregano?
Olejek z oregano ma jasnożółty kolor i rzadką konsystencję. Jedno opakowanie tej substancji jest bardzo wydajne i może wystarczyć na długi czas. Ten produkt charakteryzuje się ostrym smakiem i może podrażnić jamę ustną, dlatego zaleca się rozcieńczyć go z wodą i nie przekraczać dobowej ilości do spożycia. Kilka kropli olejku z oregano można rozpuścić w szklance wody lub herbaty i pić 2-3 razy dziennie. Natomiast w przypadku inhalacji używa się od 20 do 30 kropel.
Jeśli interesuje cię herbatka z oregano, przeciwwskazania jakie musisz wziąć pod uwagę są następujące:olejku z oregano powinny unikać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ten preparat spożywany w nadmiernej ilości może również wywołać reakcję alergiczną.
Oregano jako przyprawa – zastosowanie w kuchni
Oregano to przyprawa, dzięki której można ulepszyć smak wielu potraw. Świeże lub ususzone listki wraz z gałązkami wykorzystuje się do przyrządzania spaghetti bolognese, pizzy, lazanii, zup i sosów. Oregano jest także podstawowym składnikiem wielu marynat do mięs oraz dressingów do sałatek. Suszone zioło wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych, dań z makaronem, zapiekanek lub dań jednogarnkowych. Oregano można również dodawać do dań rybnych i niektórych owoców morza.
Aromatyczne zioła warto stosować na co dzień nie tylko do przygotowywania potraw, ale także w celach prozdrowotnych. Olejek z oregano to produkt w pełni naturalny i ekologiczny, dzięki czemu można go bezpiecznie wykorzystać w przypadku wystąpienia różnego rodzaju dolegliwości. Zarówno świeże, jak i suszone oregano warto mieć zawsze pod ręką, by móc przyrządzić zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Zobacz także:
- Zioła i przyprawy zakazane w ciąży
- Olej lniany – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przeciwwskazania
- Aromaterapia – jakie olejki eteryczne na przeziębienie i grypę?
- Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie i właściwości
- Przyprawy i lecznicze właściwości przypraw
Leave a Comment