Dobra pizza na idealnym cieście to wbrew pozorom trudne zadanie! Ciasto nie może być gumowate, zbyt zbite, a od użytych dodatków zależy to, czy nasza pizza będzie raczej z gatunku tych niezdrowych, a może tych którymi możemy się zdrowo najeść. Najlepsi mistrzowie pizzy strzegą swoich wyjątkowych przepisów na pizzę jak oka w głowie! Można jednak zrobić w warunkach domowych nie tylko pyszną, ale i zdrową pizzę, która zachwyci smakiem każdego z domowników. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach.
Mamy dla Was przepis, który zachwyca zapachem, smakiem i…wyglądem! Wyjątkowa pizza na buraczanym spodzie, którą z łatwością przygotujesz w domu. Twój dom wypełni się smakowitym zapachem, a gdy domownicy zobaczą co dzisiaj jedzą na obiad czy kolację… możesz mieć 100% pewności, że zostaną same okruchy! Dodatkowo wykorzystane składniki w przepisie masz już prawdopodobnie w domu lub są bardzo łatwo dostępne. Sprawdź nasz przepis na pizzę na spodzie buraczanym! Smacznego!
Pizza na buraczanym spodzie
Składniki na ciasto ( na ok 3 niewielkie pizze – porcja na 3 osoby):
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki BIO buraka Biowen
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cukru
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże wraz z szczyptą cukru. Gdy się rozpuszczą dodajemy je do mieszanki oleju, mąki, soli i buraka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i przykrywamy materiałową ścierką. Zostawiamy je do wyrośnięcia, ok 30 minut (w zależności od temperatury, gdy jest chłodniej, ciasto może rosnąć wolniej).
Źródło: Kinga Zięba
Co na górę pizzy?
- 1 pieczony burak (umyj buraka i piecz przez ok 1 godz. w 190 stopniach – po ostudzeniu obierz go ze skórki)
- 1 kulka mozzarelli
- serek mascarpone
- oregano
- parmezan
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3 kulki i z każdej uformuj pizzę. Każdy ze spodów posmaruj serkiem mascarpone i posyp oregano. Ułóż pokrojonego w plasterki buraka i mozzarellę. Piecz przez ok 15-20 minut w 190 stopniach.
Źródło: Kinga Zięba
Leave a Comment