Jesteś tutaj: Blog Olej rycynowy – zastosowanie i właściwości
Olej rycynowy

Olej rycynowy – zastosowanie i właściwości

Olej rycynowy znany jest od tysięcy lat. Mało tego nadal cieszy się ogromną popularnością. Z powodzeniem wykorzystuje się go w branży kosmetycznej, spożywczej, chemicznej oraz farmaceutycznej. Warto wiedzieć, że istnieje wiele różnorodnych sposobów, na które można zastosować ten produkt na co dzień. Wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania i celu, jaki pragnie się osiągnąć. Jakie są właściwości olejku rycynowego? W jakich konkretnych sytuacjach można go wykorzystywać? Już teraz dowiedz się, dlaczego warto sięgać po olej rycynowy.

Czym jest olej rycynowy?

olej rycynowy

Olej rycynowy niekiedy jest określany również mianem oleju rącznikowego, ponieważ otrzymuje się go z nasion rośliny o nazwie rącznik pospolity. Z ziaren tych wyciska się olej na zimno, a następnie wygotowuje z wodą – wszystko po to, aby pozbyć się rycyny. To białko ma silne właściwości toksyczne i gdyby pozostało w oleju rycynowym, u osób, które go spożywają, mogłoby dojść nawet do zatrucia ze skutkiem śmiertelnym.

Spośród innych olejków wyróżnia go gęsta konsystencja, delikatny zapach oraz fakt, że jest on niemalże bezbarwny. Jest to łatwo dostępny produkt, który można zakupić zarówno stacjonarnie, jak i on-line. Najczęściej miejscem jego sprzedaży jest apteka oraz sklep zielarski i ze zdrową żywnością. Niewielkie opakowanie olejku rycynowego kosztuje zaledwie kilka złotych, dlatego taka inwestycja nie stanowi nadmiernego obciążenia dla domowego budżetu.

Wszechstronne właściwości tego produktu sprawiają, że warto zadbać o to, aby znalazł się on w każdym domu. Dzięki temu w razie potrzeby będzie można z niego skorzystać.

Olejek rycynowy i jego zastosowanie

Zarówno sam olej rycynowy, jak i jego pochodne, są na masową skalę wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu. Przede wszystkim jest to oczywiście branża farmaceutyczna i medyczna, bowiem produkt ten jest uznanym środkiem o działaniu przeczyszczającym. Ponadto stanowi on składnik licznych nowoczesnych leków. Nie sposób nie wspomnieć również o branży kosmetycznej, gdzie wykorzystuje się go do wytwarzania kosmetyków pielęgnacyjnych, perfum, maści, preparatów nawilżających oraz mydeł. Co ciekawe, olejek rycynowy znajduje także zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ zabezpiecza żywność przed zepsuciem i pojawieniem się pleśni.

Ponadto olej rycynowy oraz jego pochodne stosuje się podczas wyrobu: słodyczy, detergentów, barwników, lakierów, wosków, tworzyw sztucznych, różnego typu farb, smarów oraz płynów hamulcowych i hydraulicznych.

  • Olejek rycynowy Etja 50ml na skórę

    0 out of 5
    11.50
  • Kuracja rycynowa do skóry głowy NaturalME 75 ml

    0 out of 5
    22.95

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 22.95zł.

  • Olejek do demakijażu Vianek 150ml

    0 out of 5
    23.71

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 23.71zł.

Jak stoolej rycynowy zastosowaniesować olejek rycynowy?

 

Olejek rycynowy cieszy się dużą popularnością i wszechstronnym zastosowaniem. Stosuje się go między innymi w celach pielęgnacyjnych jako swego rodzaju naturalny kosmetyk. Olejek rycynowy można nakładać na rzęsy, włosy, brwi, paznokcie oraz skórę całego ciała.

Olejek rycynowy na rzęsy

Jeden ze sposobów użycia olejku rycynowego jest stosowanie go do rzęs. Aby dokonać poprawnej aplikacji, warto sięgnąć po czystą szczoteczkę podobną do tych, które znajdują się w tuszach do rzęs. Dzięki temu można starannie nałożyć olejek od nasady, aż po same końce. Zawsze należy uważać, aby produkt ten nie dostał się do oczu.

Olejek rycynowy na włosy

Dużym uznaniem cieszy się również stosowanie olejku rycynowego na włosy oraz skórę głowy. W takim przypadku najczęściej się go wciera (wykonując przy tym delikatny masaż) albo po prostu nakłada na suche kosmyki włosów i pozostawia na głowie nawet na kilka godzin. Nie wolno jednak przesadzać z ilością tego produkt, ponieważ włosy mogą zostać zbyt obciążone, a zmycie olejku okaże się bardzo trudne.

Olejek rycynowy na brwi

Wykorzystaniem olejku rycynowego w taki sposób powinny zainteresować się przede wszystkim osoby, które mają słabe oraz rzadkie włoski na brwiach. Produkt ten można wcierać zarówno palcem, jak również nakładać za pomocą specjalnej, małej szczoteczki. Trzeba pamiętać, aby przed zaaplikowaniem olejku rycynowego wykonać demakijaż i dokładnie oczyścić swoje brwi.

Olejek rycynowy na twarz

W kosmetyce prawdopodobnie najpopularniejsze jest używanie olejku rycynowego na twarz. Szczególnie jest on zalecany osobom z cerą dojrzałą, suchą lub skłonną do niedoskonałości. W codziennej rutynie pielęgnacyjnej aplikuje się go po etapie oczyszczenia i tonizowania. Krople olejku rycynowego warto nakładać okrężnymi ruchami, dzięki czemu przy okazji wykona się odprężający masaż. Można wykorzystywać go na całą twarz, jak i punktowo – jedynie w miejscach, w których istnieje taka potrzeba. Wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania.

Olejek rycynowy na blizny

Kolejnym przykładem zewnętrznego stosowania olejku rycynowego jest wykorzystywanie go na całym ciele, a szczególnie tam, gdzie występują blizny. Najlepszy efekt będzie można uzyskać, gdy zaaplikuje się ten produkt na skórę zaraz po gorącej kąpieli.

Olej rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy może być przydatny także w przypadku kobiet, które przywiązują dużą wagę do kondycji swoich dłoni, a zwłaszcza paznokci. Wykonując manicure, warto wsmarowywać w płytkę każdego z paznokci kilka kropli tego produktu.

Olejek rycynowy w ciąży – czy można stosować?

Nie należy podawać oleju rycynowego kobietom w ciąży (zwłaszcza tej szczególnego ryzyka). Jeśli uczyni się to przed oczekiwanym terminem porodu, można doprowadzić do niebezpiecznych komplikacji, wśród których możliwe jest nawet poronienie lub nagłe przyspieszenie akcji porodowej. Ponadto olej rycynowy powinien znaleźć się na liście zakazanych produktów u kobiet karmiących piersią. W wymienionych przypadkach stosowanie zewnętrzne nie powinno wpłynąć na stan płodu, należy jednak zachować wszelkie środki ostrożności.

Olejek rycynowy na zaparcia – jak stosować?

Zaparcia są nieprzyjemną dolegliwością, która może utrudniać normalne funkcjonowanie. Dlatego warto znaleźć szybki i skuteczny sposób ich zwalczania. W tym celu pomóc może olej rycynowy, który jest środkiem przeczyszczającym. Jednak należy pamiętać, aby zbyt często nie przyjmować za dużej ilości tego produktu, ponieważ mogłoby to doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego.

Przeciwwskazania przy stosowaniu olejku rycynowego

Oprócz wspomnianych wcześniej kobiet w ciąży oraz karmiących piersią olej rycynowy nie powinien być stosowany wewnętrznie przez dzieci poniżej siódmego roku życia oraz ludzi, którzy są na niego uczuleni. Przeciwwskazaniem do użytkowania go są również silne bóle brzucha, choroby układu pokarmowego oraz stany zapalne w obrębie jamy brzusznej. Ponadto okładów z oleju rycynowego nie mogą wykonywać kobiety w trakcie miesiączki. Natomiast przed zewnętrznym wykorzystaniem tego produktu na skórze, zawsze warto wykonać próbę uczuleniową, aby sprawdzić, czy nie dojdzie do wywołania reakcji alergicznej.

Jednocześnie trzeba mieć na uwadze, że w niektórych przypadkach może się zdarzyć, że olejek rycynowy wywoła pewne działania niepożądane. Najczęściej są to nudności, silne bóle brzucha, wymioty oraz ostre biegunki. Każdorazowo należy więc kierować się rozwagą i stosować do sprawdzonych rekomendacji.

Zastosowanie i właściwości olejku rycynowego – podsumowanie

Powyższe zestawienie to spora dawka interesujących informacji, dzięki którym można poszerzyć swoją dotychczasową wiedzę na temat olejku rycynowego, a w szczególności jego właściwości oraz licznych metod zastosowania. Zapamiętaj te wskazówki i w razie potrzeby wypróbuj ten produkt w praktyce i przekonaj się o jego skuteczności.

Zobacz także:

Autor:

Biozdrowy

Biozdrowy

sklep ze zdrową żywnością

Biozdrowy jest sklepem, w którym znajdziesz tylko te produkty, które zawierają czysty skład. Zbędne dodatki, ulepszacze, wypełniacze oraz sztuczne aromaty i barwniki nie są mile widziane na naszych półkach. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy, holistycznemu podejściu podejściu do zdrowia oraz współpracy ze znawcami żywienia oraz dietetykami, sami dokładnie wybieramy produkty znajdujące się w Biozdrowym!

Udostępnij post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Polecane produkty dla Ciebie

  • Witamina C Complex + Biowen – 100 kaps.

    5.00 out of 5
    36.81

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 35.01zł.

  • Witamina D3 Forte HempKing 30 ml

    0 out of 5
    30.51

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 26.27zł.

  • Kolagen z dorsza atlantyckiego Skoczylas 150 g

    0 out of 5
    74.00
  • Olej lniany Dary Natury 250ml EKO

    0 out of 5
    28.71

    Najniższa cena z ostatnich 30 dni to: 28.71zł.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 384489153

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: