Zdrowe odżywianie często błędnie jest uznawane za drogie i wymagające specjalnych trudno dostępnych produktów. Jak się okazuje, dieta która opiera się na naturalnych i nieprzetworzonych produktach może być o wiele...
Wraz z rozwojem cywilizacji zwiększa się świadomość konsumentów oraz dostęp do różnorodnych produktów. Dzięki temu, coraz więcej osób szuka naturalnych zamienników wielu produktów do higieny osobistej. Jednym z takich produktów...
Zadbane włosy i skóra to coś o czym marzy każdy z nas. Niestety latem są one narażone na wiele czynników zewnętrznych, które negatywnie wpływają na ich strukturę. Niezbędna jest więc...
Naturalne dezodoranty zyskują coraz większą popularność. Istnieje wiele zalet wynikających z ich stosowania, z których nawet możesz nie zdawać sobie sprawy. Jeśli więc jeszcze go nie masz, to koniecznie przeczytaj...
Wypadanie włosów to problem milionów osób na całym świecie. Przyczyn osłabionych włosów może być na prawdę wiele, a wyeliminowanie czynnika, który to powoduje jest kluczowe dla pozbycia się tej dolegliwości....
Wzmacniacze smaku do substancje dodawane do produktów w celu poprawy i wzmocnienia ich smaku. Są to najbardziej kontrowersyjne dodatki do żywności, dlatego warto zastanowić się dwa razy przed zakupem produktu,...
Przeciwutleniacze są grupą związków, które wstrzymują lub opóźniają proces utleniania danej substancji. Są one inaczej nazywane antyoksydantami. Przeciwutleniacze w głównej mierze to naturalne substancje, które mogą wspierać mechanizmy obronne gospodarza....
Wątroba jest narządem odpowiadającym za detoksykację organizmu. Niestety nieprawidłowa dieta i zanieczyszczenia środowiska przyczyniają się do jej gorszej wydolności. Na szczęście za pomocą odpowiednich produktów i stylu życia jesteśmy w...
Z roku na rok świadomość konsumentów wzrasta, dzięki czemu coraz dokładniej analizują etykiety produktów spożywczych. Od dawna wiadomo, że im krótszy skład produktu, tym lepiej. Jednak co robić kiedy pojawią...
Konserwanty do żywności były dodawane już dawno temu. Jednak najczęściej do konserwowania żywności wykorzystywano sól kuchenną i przetwórstwo żywności (np. wędzenie i suszenie). Niestety rozwój cywilizacji przyczynił się do zmian...