Odpowiednia i urozmaicona dieta może wspierać zdrowie intymne. Częste infekcje intymne mogą znacząco obniżyć komfort życia i być przyczyną poważniejszych zaburzeń, takich jak np. problemy z płodnością. Zatem co jeść, aby wesprzeć zdrowie intymne? Co jeść, aby odbudować florę bakteryjną pochwy? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.
Dieta a infekcje intymne – czy są ze sobą powiązane?
Dieta i infekcje intymne mogą być ze sobą powiązane. Sposób żywienia wywiera wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu hormonalnego, płciowego i odpornościowego. Sposób żywienia może również wpływać na mikrobiom pochwy i jak zapewne jak się domyślasz – nieprawidłowo skomponowana dieta, uboga w niektóre grupy produktów, może go zaburzać. Wiele infekcji intymnych ma niestety tendencję do nawracania, a długotrwała antybiotykoterapia może znacząco obniżyć odporność gospodarza i przyczyniać się do nawrotu infekcji intymnych. Dlatego tak ważne jest zadbanie o właściwą dietę, która wesprze zdrowie całego organizmu, a w szczególności układu płciowego.
Czy dieta ma wpływ na infekcje intymne?
Nie od dziś wiadomo, że aby cieszyć się pełnią zdrowia, należy zadbać o filary zdrowego stylu życia, takie jak prawidłowa dieta. Sposób żywienia może w sposób pośredni wpływać także na występowanie infekcji intymnych. Do najczęstszych infekcji intymnych zalicza się infekcje drożdżakowe (spowodowane nadmiernym wzrostem grzybów w pochwie), bakteryjne (spowodowane zaburzeniem równowagi bakteryjnej w pochwie) i wirusowe. Prawidłowa dieta może wpływać na zdrowie układu płciowego poprzez wsparcie układu odpornościowego, regulację gospodarki hormonalnej oraz wsparcie mikrobiomu pochwy. Sposób żywienia w większości przypadków będzie opierać się na zasadach zdrowego żywienia z uwzględnieniem produktów, które w korzystny sposób wpływają na zdrowie układu płciowego i eliminacją produktów, które to zdrowie będą zaburzać.
Co warto jeść, aby dbać o florę bakteryjną pochwy
Co jeść aby odbudować florę bakteryjna pochwy?
Dieta na infekcje intymne powinna bazować na zdrowych i pełnowartościowych produktach, które cechują się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i polifenoli. Zaliczyć do nich można warzywa, owoce, orzechy, nasiona, pestki, nasiona roślin strączkowych i pełnoziarniste produkty zbożowe. W jadłospisie również warto uwzględnić żywność fermentowaną, taką jak np. ogórki i kapustę kiszoną, kombuchę, zakwas z buraka oraz mleczne produkty fermentowane. Dodatkowo nie należy zapominać o produktach, które są źródłem kwasów omega-3. Produkty, które szczególnie warto uwzględnić w diecie, to:
- Tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany, nasiona chia i algi – produkty te są rewelacyjnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwościach przeciwzapalnych.
- Czosnek – szczególnie w postaci świeżej, jako dodatek do sałatek i kanapek. Czosnek jest źródłem licznych związków o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.
- Kiszonki – są źródłem korzystnych mikroorganizmów, które powstają w procesie fermentacji. Dodatkowo, są także źródłem witaminy C, która wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Kurkuma – jest przyprawą o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, dzięki czemu wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Kurkumę najlepiej łączyć z pieprzem i posiłkami tłuszczowymi, ponieważ dzięki temu zwiększysz jej biodostępność.
- Imbir – to kolejna przyprawa, która charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi.
- Oliwa z oliwek – szczególnie dodawana na zimno do posiłków, wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy i funkcjonowanie układu odpornościowego. Oliwa z oliwek jest źródłem licznych polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
- Zielona herbata – wysokiej jakości zielona herbata jest źródłem licznych polifenoli, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne.
- Owoce jagodowe – są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i polifenoli. Witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach jagodowych wpływają na wsparcie układu odpornościowego, natomiast błonnik pokarmowy i polifenole wywierają korzystny wpływ na mikrobiom organizmu. Do owoców jagodowych zalicza się borówki, jeżyny, maliny, jagody, wszystkie rodzaje porzeczek, truskawki i poziomki.
- Probiotyki – odpowiednio dobrane szczepy probiotyczne wpływają korzystnie na zdrowie organizmu.
- Olejek z oregano – jest środkiem o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych.
- Olej kokosowy – jest źródłem związków o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych.
Czego nie jeść przy infekcjach intymnych?
Dieta na zdrowie intymne powinna wykluczyć pewne grupy produktów. Produkty, które są wymienione poniżej, spożyte w nadmiarze przyczyniają się do osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego oraz mogą wpływać na wystąpienie dysbiozy. Do produktów, których nie należy jeść przy infekcjach intymnych, należy zaliczyć:
- Cukier i słodycze – ich nadmiar w diecie wpływa na osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo nadmiar cukru i słodyczy w jadłospisie może sprzyjać rozwojowi infekcji drożdżakowych, ponieważ grzyby Candida odżywiają się cukrem. Ograniczenie spożycia cukru może pomóc w kontrolowaniu wzrostu drożdży.
- Żywność wysokoprzetworzoną (burgery, pizza, kebab) – jest źródłem substancji o właściwościach prozapalnych.
- Słone przekąski – podobnie jak żywność wysoko przetworzona, mogą przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie.
- Alkohol – nadmierne spożycie alkoholu może osłabić układ odpornościowy i utrudniać zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Ponadto alkohol może zakłócać równowagę mikrobiomu pochwy.
- Żywność zawierającą sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku, konserwanty i zbędne dodatki.
- Białe pieczywo – charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym i często dużą zawartością cukru.
- Produkty nadpsute – wszystkie produkty zawierające oznaki zepsucia (zmiana konsystencji, zabarwienia, zapachu itp..
Zobacz także:
- Candida – co to? Jakie daje objawy? Jak leczyć Candida?
- Probiotyki – właściwości i zastosowanie
- Oregano – właściwości
- Herbata z imbirem (herbata imbirowa) – właściwości, sposób działania, przepis
Literatura:
- Giugliano D, Ceriello A, Esposito K. The effects of diet on inflammation: emphasis on the metabolic syndrome. J Am Coll Cardiol. 2006 Aug 15;48(4):677-85.
- Fairfield B, Schnabl B. Gut dysbiosis as a driver in alcohol-induced liver injury. JHEP Rep. 2020 Dec 10;3(2):100220. doi: 10.1016/j.jhepr.2020.100220.
- Wainstein J, Ganz T, Boaz M, Bar Dayan Y, Dolev E, Kerem Z, Madar Z. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. J Med Food. 2012 Jul;15(7):605-10.
- Shino B, Peedikayil FC, Jaiprakash SR, Ahmed Bijapur G, Kottayi S, Jose D. Comparison of Antimicrobial Activity of Chlorhexidine, Coconut Oil, Probiotics, and Ketoconazole on Candida albicans Isolated in Children with Early Childhood Caries: An In Vitro Study. Scientifica (Cairo). 2016;2016:7061587.
- Spaggiari L, Sala A, Ardizzoni A, De Seta F, Singh DK, Gacser A, Blasi E, Pericolini E. Lactobacillus acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus, and L. reuteri Cell-Free Supernatants Inhibit Candida parapsilosis Pathogenic Potential upon Infection of Vaginal Epithelial Cells Monolayer and in a Transwell Coculture System In Vitro. Microbiol Spectr. 2022 Jun 29;10(3):e0269621.
- Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I. The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(2):195-200.
Leave a Comment