Strona główna » Suszone śliwki – właściwości i przepisy
Suszone śliwki – właściwości i przepisy - obrazek wyrózniający

Suszone śliwki – właściwości i przepisy

Boże Narodzenie niezaprzeczalnie kojarzy się z wieloma tradycyjnymi zapachami. Wystarczy tylko je poczuć, aby od razu przywołać w myślach atmosferę typową dla tego wyjątkowego czasu w roku. Jako przykład można wskazać między innymi woń świątecznej choinki, pomarańczy, pierniczków oraz goździków i innych korzennych przypraw. Bardzo charakterystyczny jest również aromat suszonych owoców – przede wszystkim śliwek. Już teraz poznaj najważniejsze informacje na temat tych owoców oraz sprawdź ciekawe pomysły z ich wykorzystaniem, które sprawdzą się nie tylko od święta.

Suszone śliwki – właściwości

Renklody, węgierki, czy mirabelki – to chyba najpopularniejsze rodzaje śliwek. Ich głównym atutem jest duża uniwersalność, dzięki czemu śliwki można spożywać na co najmniej kilka sposobów. W zależności od indywidualnych upodobań zjada się je świeże, jak również poddane obróbce (pieczone oraz suszone). Można sięgać po nie jako pożywną przekąskę zjadaną między posiłkami.

Owoce te dodaje się również do ciast i deserów, ponadto dużą popularnością cieszą się przygotowywane na zimę śliwkowe soki, kompoty, dżemy oraz konfitury. Suszone śliwki mają wiele atutów. Jednym z tych najważniejszych jest ich atrakcyjny, słodki smak. W efekcie stanowią one idealną alternatywę dla słodyczy, których powinniśmy unikać w swojej diecie.

Suszona śliwka – indeks glikemicznym

Suszona śliwka ma indeks glikemiczny 29. W związku z tym jest to owoc bezpieczny dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Osoby zmagające się z takimi problemamimogą włączyć śliwki w takiej postaci do swojego jadłospisu i spożywać je od czasu do czasu.

Array

Suszone śliwki – czy są przeciwwskazania do spożywania?

Suszone śliwki nie są jednak dla każdego. Powinny zrezygnować z nich osoby uczulone na ten owoc, jak również ci, którzy często odczuwają przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zjedzenie nadmiernej ilości suszonych śliwek może prowadzić do wystąpienia zaparć, wzdęć i biegunki.

 

Jak suszyć śliwki?

Suszone śliwki są ogólnodostępne – można kupić je w każdym sklepie spożywczym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie ususzyć te owoce w domu. Istnieje możliwość zrobienia tego na co najmniej kilka sposobów. Dostępną opcją jest suszenie śliwek na słońcu, w profesjonalnej suszarce do grzybów i owoców, jak również w piekarniku.

To ostatnie rozwiązanie wyróżnia się największą skutecznością. Do ususzenia śliwek w domu należy wybrać zdrowe, jędrne, nieuszkodzone i dojrzałe owoce. Najpierw należy je przepłukać wrzątkiem, a potem od razu namoczyć w zimnej wodzie. Po wysuszeniu śliwek na sitku usuwa się pestki i wkłada owoce do piekarnika (z ustawioną funkcją termoobiegu i temperaturą 50-60 stopni Celsjusza). Owoce powinny spędzić tam mniej więcej 24 godziny.

Właściwości śliwki suszone infografika

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki trzeba umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, a następnie przechowywać je w chłodnym, zaciemnionym oraz suchym miejscu. W razie potrzeby można również zdecydować się na zamrożenie tych owoców.

Suszone śliwki – czy wspomagają odchudzanie?

Po suszone śliwki powinny sięgać osoby na diecie odchudzającej. Taka przekąska cechuje się licznymi walorami dietetycznymi – między innymi zawiera sporo błonnika. Zjedzenie tych owoców na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie doskwiera głód i nie ma problemów z podjadaniem, które podczas odchudzania jest zgubne.

Suszone śliwki – na talerzyku - zdjęcie

Suszone śliwki i przykładowe przepisy

Suszona śliwka może być na wiele sposobów wykorzystywana w kuchni. Stosuje się ją jako ważny składnik dań słodkich oraz wytrawnych.

Przepis numer jeden – wigilijny kompot z suszu

Do przygotowania aromatycznego kompotu potrzebne są suszone owoce – śliwki, morele, jabłka oraz gruszki, które umieszcza się w dużym garnku, zalewa wodą i moczy przez przynajmniej 30 minut. Następnie dodaje się składniki poprawiające smak tego napoju: skórkę z pomarańczy, goździki, anyż oraz cynamon. Całość trzeba gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż do momentu, gdy owoce zmiękną.

Przepis numer dwa – sałatka z suszonymi śliwkami

Świetnym pomysłem na śniadanie lub kolację jest smaczna sałatka. Produkty potrzebne do jej przyrządzenia to: grillowany filet z kurczaka, suszone śliwki, rukola, ugotowane jajka, ser pleśniowy oraz orzechy. Wszystkie składniki kroi się na małe kawałeczki, a potem łączy ze sobą poprzez dodanie majonezu lub jogurtu naturalnego. Na koniec sałatkę doprawia się solą oraz pieprzem.

Przepis numer trzy – pożywny koktajl wieloowocowy

Z kolei jako drugie śniadanie lub sycąca przekąska w ciągu dnia egzamin zda koktajl z suszonych śliwek. Oprócz pięciu sztuk tego owocu należy dodać jednego banana, szklankę kefiru, łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę ulubionego miodu, łyżkę płatków owsianych, łyżeczkę siemienia lnianego oraz łyżeczkę kakao. Całość trzeba dokładnie zmiksować.

Suszone śliwki są wszechstronnym produktem spożywczym, który wyróżnia się ciekawymi właściwościami, interesującym smakiem oraz uniwersalnością zastosowania. Niech powyższe przepisy zainspirują Cię do wykorzystania tego składnika podczas kuchennych eksperymentów.

blog

Bloger blogowy - fajny gość ! Poznaj go lepiej

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Płatności
Płatności